TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Philips 65PUS8601

Midtbaneveteranen

Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.

forfatter
Publiceret 07/06/2016 - 14:00
Lyd & Billede mener
Philips byder på sej kontrast og overbevisende sortniveau med ensartet lysfordeling over hele skærmen. Og der er virkelig smæld i billedet! Med Ambilight-lys på alle fire sider giver 65PUS8601 desuden en mere engagerende tv-oplevelse.
Trods et lysstærkt billedpanel opfylder 65PUS8601 ikke helt kravene om lysstyrke og kontrast til at blive et officielt godkendt Ultra HD Premium-tv.
Specifikationer
  • 65" 4K LED LCD-tv, 3840 x 2160
  • 16 GB hexa-core processor
  • 4 x HDMI (2.0), 3 x USB
  • Twin TV tuner/CAM
  • Micro Dimming Pro
  • 4-sidet Ambilight

65PUS8601 blev introduceret sidste efterår og er derfor på papiret en 2015-model. Philips har dog besluttet at lade modellen fortsætte til efteråret 2016. Dermed er det i praksis Philips’ topmodel i denne sæson.

 

Brugervenlighed og funktioner

Tv’et er ligesom Sonys baseret på Android-styresystemet fra Google. Opstarten går nemt og hurtigt, idet tv’et guider os gennem de vigtigste grundindstillinger. Tilsluttede enheder kan nemt navngives som eksempelvis “Blu-ray-afspiller” og “Tv-tuner”, og bliver liggende lettilgængelige i en hurtigmenu.

Et irritationsmoment er, at fjernbetjeningen desværre har let ved at misforstå klik- og pegebevægelser, og det sker ofte, at tv’et reagerer forkert på kommandoer.

Udvalget af gode apps er stadig lidt mangelfuldt med Android, men Netflix-app’en med 4K-opløsning er der heldigvis. Det samme er YouTube i 4K-kvalitet.

Philips’ velkendte Ambilight omgivelseslys er selvfølgelig med på denne model, i dette tilfælde på alle fire sider. Dermed kan PUS8601 i praksis lyse hele bagvæggen op med farvet lys, der følger handlingen på skærmen. Sidst, men ikke mindst har tv’et fået ekstra regnekraft i form af en hexa-core processor og 16 gigabyte intern hukommelse, hvilket mærkes positivt på indlæsning af indhold og navigering i menuer.

 

Billedkvalitet

Vi har tidligere testet denne Philips-model i 55 tommer med et godt resultat, og det samme gælder i høj grad 65 tommers udgaven. Den har f.eks. en god lysuniformitet (jævn fordeling af lys på skærmoverfladen) uden generende indslag af clouding og skygge-effekter. Desuden har skærmen et overbevisende sortniveau med god dybde i mørke scener.

Betragtningsvinklen er imidlertid forholdsvis begrænset. Man skal sidde direkte foran skærmen for at få den optimale billedkvalitet.

Philips er kendt for god videoprocessering, der arbejder ihærdigt på at optimere billedet. I filmsammenhæng kan det virke noget overdrevet, især for purister som undertegnede, der vil have mindst mulig manipulation af det originale billede. Til sport og anden underholdning fungerer det derimod glimrende med lidt ekstra krydderi i form af saftige farver.

Philips-skærmen ser virkelig imponerende ud med fodbold på programmet og får den grønne farve i græsset frem på en realistisk måde, samtidig med at den følger handlingen og panoreringerne frem og tilbage godt. Skarpheden på græsbanen er upåklagelig, og vi har ingen problemer med at se kampe en hel aften på denne skærm.

Så til noget, der måske vil være en streg i regningen for mange film- og seriefans: Philips-skærmen understøtter i skrivende stund ikke HDR. Philips og TP Vision har lovet en software-opgradering i løbet af året, men indtil videre mangler PUS8601 evnen til at give ekstra udbytte (mere lysstyrke og kontrast) fra HDR-kilder som Netflix og Ultra HD Blu-ray. De, der vil have et fuldværdigt HDR-tv, bør derfor kigge i retning af Sony eller Samsung.

Philips’ tv’er har lige siden billedrørsfjernsynets dage haft omgivelseslyset Ambilight som deres specialitet og unikke finesse. Tv’et analyserer farverne i videosignalet og gengiver en blanding af dem på væggen bagved, og Ambilight-lyset bidrager til at øge den opfattede kontrast i billedet på skærmen.

 

Lydkvalitet

Skærmen fra Philips leveres med smalle, sidemonterede højttalere, der er fæstnet med magneter. På denne måde opnår man et bredt stereolydbillede, samtidig med at højttalerne er nemme at demontere, hvis du har et separat lydanlæg.

Vi var ikke så imponeret af lydgengivelsen fra 55 tommers udgaven af PUS8601, men 65PUS8601 står sig lidt bedre mod konkurrenterne, end vi havde ventet. Takket være ekstra bashøjttalere på bagsiden opnår det en kraftigere og mere dynamisk lyd med bedre fylde. Både kommentatorstemmer og publikumsbrus kommer godt frem, og vi kan spille højt og rent, uden at højttalerne klager.

 

Konklusion

Philips 65PUS8601 leverer konsekvent god ydelse på både lyd og billede, men på nogle punkter kan det mærkes, at vi har med en lidt ældre model at gøre. Først og fremmest gælder det evnen til at aflæse HDR-signaler, som er vigtig for dem, der gerne vil nyde det nyeste inden for tv-teknologi. Om Philips får rettet op på denne mangel, må fremtiden vise.

Også i denne test:

Samsung 65KS9005

Curveball

Samsungs buede topmodel kombinerer lækkert design, fremragende brugervenlighed og stærke præstationer på billedfronten.

Samsung har et lynhurtigt menusystem med mange fikse funktioner plus et rigt udvalg af smart-apps. Billed- og lydkvaliteten er også helt i top.
Relativt høj pris, og bueformen tiltaler ikke alle.

Alternative tv’er

Flere du kan overveje

Synes du, at en 65 tommers model fra tv’ernes superliga er for stor og for dyr? Så er du ikke alene. Her er nogle alternative modelserier i et lavere prisleje.

LG 70UH700

5 tommer ekstra

Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.

Stort, klart billede med utrolig skarphed og lav billedstøj. Desuden har skærmen ensartet lysfordeling samt godkendt sortniveau og kontrast. Med jævne bevægelser oveni er det et rigtig godt tv at se f.eks. fodbold på.
LG-skærmen understøtter HDR, men mangler lidt lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste.

Sony 65XD9305

Toptrimmet topscorer

Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!

Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sony-skærmen til en oplagt mulighed for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Lyden er i den tynde ende, og fjernbetjening og menusystem er ikke særlig intuitive. Udvalget af apps er også ret begrænset.

Panasonic 65DX780E

Ikke helt i topform

Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.

Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.

Kommentarer

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Første test af QD-OLED Sonys nye topmodel A95K er blandt de første TV’er med den nye QD-OLED-teknologi. Og en billedkvalitet, som vi knap nok har set magen til!
Panasonic afslører årets TV-modeller Panasonic introducerer en række opgraderede OLED- og LCD-modeller, der er skræddersyet til gaming.
Nyt OLED-TV fra B&O Bang & Olufsen har opdateret deres bedste TV med et helt nyt OLED-panel fra LG. Og prisen bliver … hamper.
På jagt efter et nyt TV? Tjek vores top 10-liste! Her finder du de ti bedste TV-modeller lige nu.
Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!
Nye OLED-topmodeller fra Philips Topmodellerne fra Philips ventes til efteråret – med lyd fra Bowers & Wilkins.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend