Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic 65DX780E

Ikke helt i topform

Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.

Skrevet af / 07/06/2016 - 14:00
Panasonic 65DX780E
Audun Hage

Panasonic har en lang tradition for at lave tv’er med naturlig billedkvalitet, og deres meritliste er fuld af kritikerroste skærme – hele vejen fra de tidligere plasmamodeller til de nuværende LCD-skærme. Vi har for nylig testet topmodellen TX-65DX900 og gav den vores specielle anbefaling.

Den model, vi tester her – 65DX780E – er en noget mere simpel model, men der er stadig tale om et avanceret tv, bare til en langt mere behagelig pris.

Designmæssigt har denne model en flot udførelse med en ramme, der ligner børstet stål. Det er imidlertid betydelig tykkere i dybden end de andre modeller i testen og vil derfor se mere klodset ud, hvis du hænger det på væggen. De to fødder, der følger med, kan monteres i midten eller ude i siderne, afhængigt af bredden af tv-bordet.

 

Brugervenlighed, apps og funktioner

65DX780E har en overflod af funktioner og gode tilslutningsmuligheder, heriblandt dobbelt tv-tuner med PVR-funktion via USB. Hvis du har to Panasonic-tv’er i huset, er det også muligt at streame indhold fra det ene til det andet (nyttigt, hvis du kun har ét antennestik).

65DX780E er ligeledes forberedt til visning af HDR-indhold. Det understøtter både Ultra HD Blu-ray-formatet og Netflix i HDR-tilstand (bemærk dog, at det kun er to af de fire HDMI-indgange, der understøtter HDMI 2.0/HDCP 2.2).

Panasonic anvender Mozilla Firefox som smart-platform på deres tv’er. Det er ikke det mest avancerede system efter vores erfaring, men nemt og stabilt i brug, sådan som vi er vant til fra Panasonic. Fjernbetjeningen har også samme layout som tidligere årgange, men har fået en separat knap til Netflix. Startmenuen giver dig mulighed for at tilføje genveje til det indhold, du ser mest.

Alt i alt synes vi, at Panasonic har gjort et godt stykke arbejde med menusystemet: Det gør, hvad det skal, uden at komme i vejen for selve tv-oplevelsen.

 

Billedkvalitet

65DX780 må klare sig uden den avancerede Honeycomb LED-bagbelysning fra topmodellen 65DX900E. Det har også et mere simpelt LCD-panel uden samme brede farvespektrum. Derfor har det heller ikke fået Ultra HD Premium-certificering, som storebror kan prale af.

Alligevel fremstår det som en model med flot ydelse på en række punkter. Kontrast og sortniveau er klart godkendt, og farvegengivelsen er ensartet og naturtro. Skarphed og støjreduktion er velfungerende, og Panasonic har som sædvanlig upåklagelig interpolering (Intelligent Frame Creation), som giver jævne og glidende bevægelser.

Dermed skulle 65DX780E have alt, hvad der er nødvendigt for at være et overbevisende fjernsyn, men det kan mærkes, at konkurrencen er hård i dette segment. Både Samsung KS9005 og Sony XD9305 viser sig at være svære at slå, når det gælder kontrast, skarphed og dybdefølelse.

Panasonics tv halter lidt bagud på de mest krævende testscener og bliver generelt lidt mindre imponerende at se på. Det er især tydeligt på nye typer indhold med HDR, men indtrykket varer ved også på almindelig broadcast-tv. Panasonic har simpelthen lidt svagere kontrast og blegere farver. Desuden har de valgt et relativt blankt frontglas, som kan virke direkte generende, når man ser på skærmen i lyse omgivelser.

Betragtningsvinklen er heller ikke den bedste: Kun få grader fra centrum falmer farver og kontrast tydeligt. Her kan det være nødvendigt at sidde lige foran skærmen, hvis man vil have den optimale billedoplevelse. Vi lægger også mærke til en del stribedannelse (dirty screen effect) fra bagbelysningen, som bliver tydelig på panorerende scener og ikke mindst fodbold.

 

Lydkvalitet

Lyden fra Panasonics tv er fin og tydelig med god klarhed i stemmer. Der er dog ikke meget dynamik i bassen, så vi savner lidt tryk på lydeffekterne. Det kan mærkes, at især Samsung har mere power i basområdet.

 

Konklusion

Selv om Panasonic 65DX780 scorer godt på de fleste områder, er det tydeligt, at barren er hævet i år: Mange af modstanderne i testen kan frembyde mere overbevisende billedkvalitet, især når det gælder kontrast. Dermed er vi ikke helt overbevist om, at det er den rigtige model at bruge 25.000 kroner på.

Lyd & Billede mener

Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på. Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.

Også i denne test:

65" tv’er til fodbold-EM

Samsung 65KS9005

Curveball

Samsungs buede topmodel kombinerer lækkert design, fremragende brugervenlighed og stærke præstationer på billedfronten.

Samsung har et lynhurtigt menusystem med mange fikse funktioner plus et rigt udvalg af smart-apps. Billed- og lydkvaliteten er også helt i top.
Relativt høj pris, og bueformen tiltaler ikke alle.
Læs hele testen

Alternative tv’er

Flere du kan overveje

Synes du, at en 65 tommers model fra tv’ernes superliga er for stor og for dyr? Så er du ikke alene. Her er nogle alternative modelserier i et lavere prisleje.

Læs hele testen

Philips 65PUS8601

Midtbaneveteranen

Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.

Philips byder på sej kontrast og overbevisende sortniveau med ensartet lysfordeling over hele skærmen. Og der er virkelig smæld i billedet! Med Ambilight-lys på alle fire sider giver 65PUS8601 desuden en mere engagerende tv-oplevelse.
Trods et lysstærkt billedpanel opfylder 65PUS8601 ikke helt kravene om lysstyrke og kontrast til at blive et officielt godkendt Ultra HD Premium-tv.
Læs hele testen

LG 70UH700

5 tommer ekstra

Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.

Stort, klart billede med utrolig skarphed og lav billedstøj. Desuden har skærmen ensartet lysfordeling samt godkendt sortniveau og kontrast. Med jævne bevægelser oveni er det et rigtig godt tv at se f.eks. fodbold på.
LG-skærmen understøtter HDR, men mangler lidt lysstyrke og kontrast i forhold til de bedste.
Læs hele testen

Sony 65XD9305

Toptrimmet topscorer

Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!

Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sony-skærmen til en oplagt mulighed for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Lyden er i den tynde ende, og fjernbetjening og menusystem er ikke særlig intuitive. Udvalget af apps er også ret begrænset.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Samsung møder LG i OLED-duel

Scroll to Top