: 65″ tv’er til fodbold-EM

Storskærme til fodboldfest

Er det ikke på tide med et nyt tv, før det går løs i Frankrig? Med en af disse storskærme er der dækket op til seriøs bold hjemme i stuen!

Der er mange, der drømmer om et nyt tv, men det er de færreste, der vælger at skifte det gamle ud, før det går i stykker. Undtagelsen er, når vi nærmer os en vigtig tv-begivenhed. Så har mange af os lettere ved at få tegnebogen på gled.

I år er der ikke bare én, men to aktuelle sportsbegivenheder på programmet: Fodbold-EM i Frankrig og Sommer-OL i Brasilien. For nogle vil det være et godt argument for at sende den gamle flimmerkasse på pension, og selvfølgelig er det noget, tv-branchen forstår at udnytte. Butikkerne er fulde af spritnye 2016-modeller, hvoraf flere er skræddersyet til at vise både sommerlege, film og anden tv-underholdning fra sin bedste side.

 

Nyt tv = større tv

Når først fjernsynet skal opgraderes, er det også almindeligt at vælge en højere skærmstørrelse. 55 tommer er det mest populære, men flere og flere vælger en endnu større model. 65 tommer eller mere er den helt rigtige vej at gå for dem, der gerne vil have biograffølelsen derhjemme med maksimalt udbytte af sport og film.

Udfordringen er, at jo større skærmen bliver, jo tydeligere bliver svaghederne også. Fodbold og andre tempofyldte sportsgrene er faktisk noget af det mest krævende tv-indhold at gengive. Med et stort, sammenhængende grønt felt, som der konstant panoreres hen over, kombineret med små spillere, der bevæger sig rundt på banen i varierende tempo, kommer ujævnheder og billedstøj let til syne. Samtidig arbejder videoprocessoren på højtryk for at opskalere det hele fra broadcast-kvalitet (1080i) til skærmens opløsning (Ultra HD, også kaldet 4K).

Derfor kan det sjældent betale sig at gå efter den største og billigste skærm, man kan finde – brug hellere lidt ekstra penge på billedkvalitet, er vores klare råd.

 

HDR

En af de største nyheder på tv-fronten i år er High Dynamic Range – video med større dynamisk omfang. Det er en videreudvikling af Ultra HD, hvor man ud over øget opløsning også opnår større kontrastområde og bredere farvespektrum.

HDR er endnu ikke tilgængeligt gennem almindelig broadcast og er ikke aktuelt for årets sportsudsendelser. Derimod er det en vigtig funktion, hvis du vil have det fulde udbytte af Ultra HD Blu-ray-formatet. Netflix vil også understøtte teknologien på fremtidige produktioner.

Bemærk, at HDR ikke i sig selv er nogen mirakelkur for tv’ets ydelse: Hvis du skal have det fulde udbytte af HDR, skal dit tv opfylde en række krav, især hvad angår lysstyrke. For det bedste resultat bør du kigge efter en Ultra HD Premium-certificeret model eller tilsvarende.

 

Brugervenlighed er ekstra vigtigt

God billedkvalitet alene er ikke nok; for at nå i mål kræves der flere talenter. Tv’et er ikke længere bare en skærm, som man tænder og slukker for, og skifter kanal på. Interaktive tjenester såsom Netflix og YouTube, Viaplay, TV 2 Play osv. er blevet lige så vigtige som almindelig broadcast-tv.

Derfor er det afgørende for brugervenligheden, at tv’et arbejder hurtigt og uden problemer, og har et menusystem, der er nemt og logisk i brug. Her er de store producenter typisk lidt bedre forberedt end de mindre aktører. Samsung og LG har i øjeblikket de bedste smart-platforme, men konkurrenterne er lige i hælene. Nogle producenter tilbyder ekstra funktioner som stemmestyring og pegefjernbetjening.

 

Testen

I denne test har vi sat barren højt: Deltagerne er nogle af de mere avancerede modeller på markedet med priser på omkring 25.000 kroner. Dermed stiller vi også høje krav til billedkvalitet, lyd og ikke mindst brugervenlighed!

Siden det er en sportsorienteret test, har vi lagt ekstra vægt på god farvegengivelse, jævne bevægelser og god billedprocessering. Men vi har ikke glemt at tjekke kontrast og sortniveau, som fortsat er alfa og omega for den bedst mulige gengivelse af film og serier.

De opgivne priser er vejledende, og markedspriserne kan være betydelig lavere afhængigt af udbud og efterspørgsel. Det kan også lade sig gøre at finde topmodeller på tilbud indimellem! Tjek pricerunner.dk for de til enhver tid laveste priser.

Toptrimmet topscorer

Sonys nye flagskib har et temmelig minimalistisk og anonymt udseende. Men det er kun, til du tænder for det!

Lyd & Billede mener

Bomstærk kontrast og blændende lysstyrke gør Sony-skærmen til en oplagt mulighed for filmfans. Den har også en velfungerende billedindstilling til sport.
Lyden er i den tynde ende, og fjernbetjening og menusystem er ikke særlig intuitive. Udvalget af apps er også ret begrænset.
 • 65" 4K LED LCD-tv, 3840 x 2160
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integreret dekoder
 • DVB-C/T2/S2
 • 4 x HDMI (2.0)
 • 4K X-Reality Pro
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 27990 kr

Sonys topmodeller plejer at spille i tv’ernes superliga, både hvad angår lyd og billede. Desværre afspejler det sig også på prisen! Det skyldes især det omfattende lydsystem med sidemonterede højttalere, som har givet saftige pris- og vægtstigninger.

I år stiller Sony til kamp med en væsentlig mere trimmet model: Borte er de dyre og pladskrævende højttalere til fordel for et slankere og mere minimalistisk tv. Udvendig er det tydeligt inspireret af sidste års papirtynde designmodel X90C, mens det indvendig er proppet med de fedeste billedfunktioner. Samtidig er prisen faldet, og det gør, at Sonys topmodel kan konkurrere i et lavere prisleje end før.

 

Design

Sony-skærmen kommer med både fod og vægbeslag inkluderet i kassen. Sidstnævnte er lavet specielt til, at skærmen kan monteres tæt ind til væggen.

Billedpanelet måler kun 12 mm på det tyndeste sted og har en imponerende slank fremtoning. Sony har dog snydt lidt ved at ty til ekstern strømforsyning, hvilket indebærer, at du må finde plads en lille mursten af en transformer i nærheden af tv’et. En streg i regningen for dem, der gerne vil reducere antallet af bokse, synes vi!

 

Brugervenlighed, apps og funktioner

Ligesom sidste år kører Sony i år med Android som smart-tv platform. Det betyder, at du skal registrere dig med Google-konto for at få mest muligt ud af smart-tjenesterne. Du vil så få tilpassede videoanbefalinger fra bl.a. YouTube direkte op på startmenuen. Desuden må du leve med, at tv’et rimelig ofte kræver at blive opdateret med den nyeste system-software.

Google Play-butikken tilbyder meget indhold, men det drejer sig i høj grad om spil og simpel moro. Bortset fra YouTube og Netflix, der nu regnes for standard, er der ikke det store udvalg af streaming-tjenester og lokale ditto.

Sonys menusystem virker også – ligesom sidste år – lettere kaotisk. Man må forholde sig til flere forskellige menuer og menustrukturer for indhold, indstillinger og apps. Vejen frem og tilbage virker ikke altid lige logisk og kræver lidt tilvænning. Sony har imidlertid tilføjet genvejen Discover, som hurtigt tager dig til dit foretrukne indhold. Menuer og indhold loader også betydelig hurtigere end på sidste års modeller.

Alt i alt synes vi, at Android-oplevelsen er blevet bedre i år, men det er stadig ikke et tv, man køber på grund af smart-funktionerne.

 

Billedkvalitet

Det, der derimod imponerer ved 65XD9305, er billedkvaliteten. Sony har udviklet en særlig bagbelysning – Slim Backlight Drive – der fungerer overraskende godt. Her taler vi virkelig sej kontrast! Sony-skærmen har fremragende sortniveau og lysfordeling (også i lokale partier), der kan minde om endnu dyrere bag-LED skærme. Desuden er lysstyrken blændende.

Selv om dette tv ikke er Ultra HD Premium-certificeret på papiret, yder det en imponerende præstation i praksis. Med Ultra HD-film som The Revenant og Life of Pi i skuffen får vi et billede, der er endnu mere kontrastrigt og levende i forhold til konkurrenterne i testen. Vi har også tjekket med HDR-indhold fra Netflix (Marco Polo), og Sony præsterer ligeledes en tand bedre her.

Sonys tv har en imponerende slank fremtoning, uanset om man vælger at vægmontere det eller ej. Foden er kun 45 cm bred, og dermed kan det stå på de fleste tv-borde (Foto: Producent)
Sonys tv har en imponerende slank fremtoning, uanset om man vælger at vægmontere det eller ej. Foden er kun 45 cm bred, og dermed kan det stå på de fleste tv-borde (Foto: Producent)

Sony-skærmen gør desuden et fremragende stykke arbejde med at opskalere almindeligt HD-indhold til Ultra HD. Den er udstyret med en avanceret 4K Reality Creation videoprocessor, der analyserer og opskalerer videosignalet til at se bedst muligt ud på den højopløste skærm.

Her viser Sony endnu en gang, at det dér med billedprocessering er noget, de kan. Tv’et fremhæver detaljer, som man lettere går glip af hos konkurrenterne: Græsbanen bliver tydeligere, og spillernes farverige dragter stråler nærmest.

Ligesom Samsung har Sony inkluderet en separat billedindstilling til fodbold. Også her bliver skarphed og farver forstærket, men det virker ikke så overdrevet og unaturligt som hos Samsung, og det fungerer bedre til formålet. Så godt faktisk, at vi foretrak at bruge denne indstilling til at se bold.

 

Lydkvalitet

Billedmæssigt er 65XD9305 afgjort en fuldtræffer, men lyden er ikke noget at råbe hurra for. Det har ikke nogen særlig avanceret lydløsning, og Sony har ikke formået at få lige så meget lyd af deres slanke tv som Samsung. Lyden er mærkbart tyndere og mere tam, med en mere indelukket stemmegengivelse.

Vil du have ordentlig knald på lyden, må du supplere med separat soundbar eller anlæg.

 

Konklusion

Alle tv’erne i testen byder på god billedkvalitet, men hvis vi virkelig skulle vælge et tv til at se fodbold eller film på – eller andet tv-indhold, for den sags skyld – så skulle det være det her. Sony-skærmen har lige det lille ekstra, der får billederne til at “poppe ud”, og ser mere realistisk ud. Derimod scorer den kun middel på lyd, smart-tjenester og generel brugervenlighed.

I lyset heraf giver vi også konkurrenten fra Samsung en klar anbefaling.

Ikke helt i topform

Vi havde høje forventninger til Panasonics nye “semi-topmodel”, men den når ikke op på siden af de bedste.

Lyd & Billede mener

Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
Flot farvegengivelse og jævne bevægelser gør 65DX780E til et udmærket tv at se sport på.
 • 65" 4K LED LCD-tv, 3840 x 2160
 • High Dynamic Range (HDR)
 • CI+ integreret dekoder
 • DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
 • 4 x HDMI (2 x HDCP 2.2), 3 x USB
 • HCX videoprocessor
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 24999 kr

Panasonic har en lang tradition for at lave tv’er med naturlig billedkvalitet, og deres meritliste er fuld af kritikerroste skærme – hele vejen fra de tidligere plasmamodeller til de nuværende LCD-skærme. Vi har for nylig testet topmodellen TX-65DX900 og gav den vores specielle anbefaling.

Den model, vi tester her – 65DX780E – er en noget mere simpel model, men der er stadig tale om et avanceret tv, bare til en langt mere behagelig pris.

Designmæssigt har denne model en flot udførelse med en ramme, der ligner børstet stål. Det er imidlertid betydelig tykkere i dybden end de andre modeller i testen og vil derfor se mere klodset ud, hvis du hænger det på væggen. De to fødder, der følger med, kan monteres i midten eller ude i siderne, afhængigt af bredden af tv-bordet.

 

Brugervenlighed, apps og funktioner

65DX780E har en overflod af funktioner og gode tilslutningsmuligheder, heriblandt dobbelt tv-tuner med PVR-funktion via USB. Hvis du har to Panasonic-tv’er i huset, er det også muligt at streame indhold fra det ene til det andet (nyttigt, hvis du kun har ét antennestik).

65DX780E er ligeledes forberedt til visning af HDR-indhold. Det understøtter både Ultra HD Blu-ray-formatet og Netflix i HDR-tilstand (bemærk dog, at det kun er to af de fire HDMI-indgange, der understøtter HDMI 2.0/HDCP 2.2).

Panasonic anvender Mozilla Firefox som smart-platform på deres tv’er. Det er ikke det mest avancerede system efter vores erfaring, men nemt og stabilt i brug, sådan som vi er vant til fra Panasonic. Fjernbetjeningen har også samme layout som tidligere årgange, men har fået en separat knap til Netflix. Startmenuen giver dig mulighed for at tilføje genveje til det indhold, du ser mest.

Alt i alt synes vi, at Panasonic har gjort et godt stykke arbejde med menusystemet: Det gør, hvad det skal, uden at komme i vejen for selve tv-oplevelsen.

 

Billedkvalitet

65DX780 må klare sig uden den avancerede Honeycomb LED-bagbelysning fra topmodellen 65DX900E. Det har også et mere simpelt LCD-panel uden samme brede farvespektrum. Derfor har det heller ikke fået Ultra HD Premium-certificering, som storebror kan prale af.

Alligevel fremstår det som en model med flot ydelse på en række punkter. Kontrast og sortniveau er klart godkendt, og farvegengivelsen er ensartet og naturtro. Skarphed og støjreduktion er velfungerende, og Panasonic har som sædvanlig upåklagelig interpolering (Intelligent Frame Creation), som giver jævne og glidende bevægelser.

Dermed skulle 65DX780E have alt, hvad der er nødvendigt for at være et overbevisende fjernsyn, men det kan mærkes, at konkurrencen er hård i dette segment. Både Samsung KS9005 og Sony XD9305 viser sig at være svære at slå, når det gælder kontrast, skarphed og dybdefølelse.

Panasonics tv halter lidt bagud på de mest krævende testscener og bliver generelt lidt mindre imponerende at se på. Det er især tydeligt på nye typer indhold med HDR, men indtrykket varer ved også på almindelig broadcast-tv. Panasonic har simpelthen lidt svagere kontrast og blegere farver. Desuden har de valgt et relativt blankt frontglas, som kan virke direkte generende, når man ser på skærmen i lyse omgivelser.

Betragtningsvinklen er heller ikke den bedste: Kun få grader fra centrum falmer farver og kontrast tydeligt. Her kan det være nødvendigt at sidde lige foran skærmen, hvis man vil have den optimale billedoplevelse. Vi lægger også mærke til en del stribedannelse (dirty screen effect) fra bagbelysningen, som bliver tydelig på panorerende scener og ikke mindst fodbold.

 

Lydkvalitet

Lyden fra Panasonics tv er fin og tydelig med god klarhed i stemmer. Der er dog ikke meget dynamik i bassen, så vi savner lidt tryk på lydeffekterne. Det kan mærkes, at især Samsung har mere power i basområdet.

 

Konklusion

Selv om Panasonic 65DX780 scorer godt på de fleste områder, er det tydeligt, at barren er hævet i år: Mange af modstanderne i testen kan frembyde mere overbevisende billedkvalitet, især når det gælder kontrast. Dermed er vi ikke helt overbevist om, at det er den rigtige model at bruge 25.000 kroner på.

Samsung 65KS9005
Samsungs buede topmodel kombinerer lækkert design, fremragende brugervenlighed og stærke præstationer på billedfronten.
Philips 65PUS8601
Philips’ topmodel er ikke ligefrem den yngste på holdet, men har fortsat meget at bidrage med på billedfronten.
LG 70UH700
Synes du, at 65 tommer er lidt for fesent? Eller vil du bare være bedre end naboen? Så tilbyder LG denne 70 tommers model til en konkurrencedygtig pris.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Vejl.pris 22999 kr En rigtig farvebombe

  TCL C815 (65C815)

  Vejl.pris 8799 kr Frisk og frækt budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Vejl.pris 32995 kr Mestrenes mester

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Vejl.pris 59990 kr Ultraskarpt drømme-TV
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.