Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung Q77C (TQ75/Q77C)

Slank og smart storskærm

Samsung Q77C er et eksempel på, at en stor skærm ikke behøver at optage mere plads end nødvendigt. Og billedkvaliteten er virkelig god!

Skrevet af / 20/10/2023 - 09:05
Samsung Q77C (TQ75/Q77C)
Audun Hage

Samsung er en af verdens største tv-producenter, hvilket også afspejles i deres ekstremt brede sortiment. Q77C-serien er en prisvenlig model i det såkaldte QLED-segment og repræsenterer “indgangsbilletten” til en række funktioner, som Samsung er kendt for.

Bemærk! Denne Samsung-model fås under to forskellige modelnumre (Q77C og Q75C) med meget ens specifikationer.

Samsung Q77C. (Foto: Samsung)

Samsung Q77C

Samsung-skærmen skiller sig ud blandt de andre 75-tommers skærme i testen: Mens konkurrenterne har en ret klodset krop, er Q77C kun et par centimeter tyk, og der er intet, der stikker ud. Bagsiden er helt glat med forsænkede, sidemonterede tilslutninger. Skærmen kan hænges tæt på væggen, og der kan købes et separat vægbeslag (Slim Fit Wall Mount), som giver mulighed for en meget ren installation.

Brugervenlighed og funktioner

Mens Q77C-serien er slank at se på, er udstyrslisten ganske fed. Samsung-skærmen er den eneste i testen, der kan prale af fire 2.1 HDMI-indgange med understøttelse af 4K/120hz-videosignaler. Det efterlader masser af plads til spilkonsoller, Apple TV og andre high-end videokilder.

Samsung-skærmen understøtter også cloud-tjenester til gaming (såsom Xbox-appen), så du kan tilslutte en controller og spille direkte via TV’et. En indbygget ‘SmartThings hub’ gør det muligt for TV’et at fungere som kontrolcenter for enheder i dit intelligente hjem. Q77C er også kompatibel med Philips Hue Sync-appen, så det kan fjernstyre forskellige Hue-pærer.

Der er faktisk kun én god funktion, som glimrer ved sit fravær – HDR-formatet Dolby Vision, som Samsung stadig ikke understøtter på nogen af sine enheder. Det er lidt en skam, da billige LCD-skærme er kendt for at drage fordel af den ekstra tilpassede kontrastinformation.

Fjernbetjeningen bruger Bluetooth og kan oplades med solceller eller USB-C. (Foto: Audun Hage)
Samsung Q77C har gode tilslutningsmuligheder, herunder 4 HDMI 2.1-indgange. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Q77C bruger et 120 Hz LCD-panel med et “QLED”-filter for bedre farvegengivelse, mens billedbehandlingen håndteres af en Quantum 4K-videoprocessor. Men i modsætning til de andre TV i testen bruger Samsung en kantmonteret LED-baggrundsbelysning.

Denne type fylder mindre, hvilket er en af grundene til dens slanke formfaktor. Ulempen er, at den ikke giver så god kontrast og lysstyrke som de direkte oplyste varianter med local dimming.

Samsung-skærmen har en lysstyrke, der ligger midt i feltet: Vi målte den til mellem 400-500 nits afhængigt af billedtilstanden. Samtidig bemærker vi, at kontrasten halter lidt efter de allerbedste i testen: Det mærkes for eksempel på sortniveauet i mørkere filmindhold eller serier optaget i HDR-format, hvor der lægges meget vægt på kontrastdetaljer.

For eksempel har Q77C mærkbart mindre glød og gnistre end TCL QLED870 eller Hisense U7K. Lyseffekter som solskin, flammer og lignende skiller sig ikke ud med samme intensitet, og sportsprogrammer med meget lys i føles lidt fladere.

Samsung-skærmen har også en god farvegengivelse, men uden den samme lysintensitet kan den heller ikke gengive så mange farvenuancer som nogle af konkurrenterne.

Billedkvaliteten har dog mange positive aspekter. Skarpheden er fremragende, og vi bemærker, at Samsung-skærmen klarer sig godt med alle typer TV-indhold fra lav opløsning til høj opløsning. Billedbehandlingen er god, og Q77C har en velfungerende bevægelsesudligning, der giver jævne, skarpe billeder med lidt støj. Det gør den ideel til en bred vifte af underholdning, sport og spil.

Lydkvalitet

Lydkvalitet
Når det gælder lyd, er Samsung-skærmen udstyret med et sæt stereohøjttalere i bunden. Talegengivelsen er god nok, men lyden er ikke særlig fyldig eller kraftfuld. Hvis du har ambitioner om at bruge TV’et til film- og serieunderholdning, vil du nok hurtigt ønske dig separate højttalere.

Så er det værd at nævne, at Q77C har HDMI-eARC-lydudgang med understøttelse af Dolby Atmos-surroundsound. Den har også mulighed for at sende lyd trådløst via Wi-Fi, så du kan springe kablet helt over. Du skal dog bruge en kompatibel Samsung-soundbar.

Konklusion

Samsung Q77C er et slankt, brugervenligt og veludstyret TV: Hvis du er på udkig efter en stor skærm, der fylder minimalt og er nem at vægmontere, vil denne model passe perfekt til formålet. Q77C leverer også en god allround-billedkvalitet til mange forskellige formål, og selvom der findes konkurrenter med endnu bedre kontrast, synes vi, at Samsung-skærmen generelt giver meget for pengene.

 

Karakter
Samsung Q77C (TQ75/Q77C)
Basic

Lyd & Billede mener

Samsung-skærmen leverer skarp og farverig billedkvalitet foruden et slankt design, fremragende tilslutningsmuligheder og masser af smarte funktioner. Kontrasten er ikke helt på niveau med de bedste i testen.

Også i denne test:

Fire skarpe 75” LCD TV med 4K

Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

God til sport og spil

Sony X85L leverer et skarpt og lyst billede, og kontrasten er overraskende god. Men hvor blev baslyden af?

Sony X85L leverer et skarpt og lyst billede med jævne bevægelser sammen med en hurtig og behagelig Google-brugergrænseflade.
Lyden er noget slankere og svagere end hos nogle af konkurrenterne, og kun to af de fire HDMI-indgange er 2.1-standard.
Læs hele testen

TCL QLED870 (75QLED870)

Fremragende TV-skærm

TCL QLED870 slår konkurrenterne med imponerende skarphed og kontrast. Vi har næppe set et bedre TV til prisen.

TCL-skærmen leverer et kontrastrigt billede med præcis lysstyring samt en smuk og nuanceret farvegengivelse. Bevægelser er også jævne og flimmerfrie.
Denne LCD-skærm har en lidt begrænset betragtningsvinkel, så du bør sidde i midten foran TV'et for at få det bedste resultat. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp og lysstærk

Denne Hisense-model har en imponerende skarphed og lysstyrke, men U7K mangler lidt på app-fronten.

Hisense U7K leverer billeder med god lysstyrke og fremragende kontrast for sin prisklasse.
På trods af en hurtig brugergrænseflade savner vi en række lokale apps. Kun to ud af fire HDMI-indgange er 2.1-standardiserede.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top