Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony Bravia X85L (KD-75X85L)

God til sport og spil

Sony X85L leverer et skarpt og lyst billede, og kontrasten er overraskende god. Men hvor blev baslyden af?

Skrevet af / 20/10/2023 - 09:05
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Audun Hage

Sony har en bred vifte af TV-modeller i sit sortiment. Den japanske producent tilbyder både OLED- og LCD-modeller i en række forskellige skærmstørrelser, hvor 2023-modellen X85L er sidstnævnte. Det afløser X85K/X89K, som vi husker godt fra sidste år, og findes i 55, 65 og 75 tommer med Google TV-brugergrænseflade.

Sony X85L. (Foto: Sony)

Sony Bravia X85L

Sony-skærmen har et LCD-panel med direkte LED-baggrundsbelysning, og den gode nyhed på dette års model er, at den også har såkaldt “Full Array” local dimming, som giver bedre kontrast og lyskontrol. Alt styres af det japanske selskabs kraftfulde X1-videoprocessor.

På ydersiden har Sony-skærmen nogle praktiske detaljer, som er rare at have i en verden af store skærme. De to T-formede fødder kan monteres bredt eller smalt, så de passer til bredden på din TV-bænk. På den måde kan du få plads til et nyt og stort TV uden at skulle udskifte bænken.

Brugervenlighed og funktioner

Sony-skærmen er et “Google TV” med alt, hvad dertil hører. X85L har et hurtigt og overskueligt menusystem, som giver dig personlige programanbefalinger. App-udvalget er fremragende, og med indbygget Chromecast kan du hurtigt dele video, fotos og lyd fra din mobiltelefon.

Sony udmærker sig også med testens måske bedste fjernbetjening. Den er kompakt, og ud over en indbygget mikrofon (til Google Assistant) har den en smart placering af knapperne, så den kan styres med tommelfingeren.

Sony er på den anden side lidt bagud i forhold til Samsung, når det gælder tilslutningsmuligheder. Mens Samsung Q77C har fire HDMI-indgange med fuld båndbredde (48 Gb/s – hurtigt nok til 4K/120hz-videosignaler), har Sony X85L kun dette på to af de fire. Desuden er en af indgangene reserveret til eARC-lydudgangen. Det efterlader begrænset plads til yderligere videokilder i høj opløsning.

Nu vi taler om gaming: X85L er konfigureret til at fungere optimalt med PS5 og understøtter funktioner som Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode. Den har også en relativt hurtig spiltilstand, som vi målte til omkring 20,1 millisekunder.

Sonys fjernbetjening er lille og pæn med en logisk placering af knapperne. Den er nem at sætte sig ind i og har genvejsknapper til de vigtigste funktioner. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Sony er kendt for sin sobre og præcise billedbehandling, og X85L gør et solidt indtryk, når vi sætter den op mod konkurrenterne: Sony-skærmen udmærker sig med en nuanceret farvegengivelse, som forbliver velafbalanceret i de forskellige billedtilstande.

Skarpheden er fremragende, og vi bemærker, at både sortniveau og kontrast er forbedret betydeligt sammenlignet med forgængeren fra sidste år. Sort bliver virkelig sort i stedet for at se blålig ud.

Sony-skærmen leverer også fremragende lysstyrke (målt til lidt over 600 nits), mens skærmoverfladen er mat og upåvirket af refleksioner. Det gør den velegnet til TV-visning i lyse rum.

Når det er sagt, er konkurrencen hård i dette segment, og vi bemærker nogle gange, at X85L ikke har så finkornet lokal dæmpning som sine to kinesiske konkurrenter (Hisense og TCL). Der er af og til et tydeligere omrids omkring lyse objekter på mørke baggrunde (såsom lys for enden af en tunnel eller undertekster), og en lille forsinkelse, når billedet skifter mellem lys og mørke.

Men bortset fra det fandt vi, at Sony-skærmen er et meget godt allround-TV med flere styrker end svagheder.

Lydkvalitet

På lydsiden er Sony-skærmen ret sparsomt udstyret. Sony reklamerer med, at deres X-Balanced Speaker Unit-højttalerenheder giver bedre bas, men vi var ikke specielt imponerede af denne.

X85L har en kalibreringsfunktion, som bruger mikrofonen i fjernbetjeningen til at finjustere lyden, men den har ikke meget at “arbejde med”. Lyden er tynd, og bassen er næsten fraværende.

Konklusion

Dette års X85L-serie fra Sony har fået en tiltrængt local dimming, der hjælper billedkvaliteten med at se mere kontrastfuld ud. Denne 75-tommers skærm har fremragende skarphed og jævn farvegengivelse, der bidrager til en fremragende seeroplevelse.

Brugervenligheden er også god, takket være et fint Google TV-menusystem og en god fjernbetjening. Alt i alt en fremragende storskærm, som vi ikke har noget problem med at anbefale. Men der er et men: Lyden matcher bestemt ikke det store billede, så du kan lige så godt budgettere med en soundbar først som sidst.

Karakter
Sony Bravia X85L (KD-75X85L)
Basic

Lyd & Billede mener

Sony X85L leverer et skarpt og lyst billede med jævne bevægelser sammen med en hurtig og behagelig Google-brugergrænseflade. Lyden er noget slankere og svagere end hos nogle af konkurrenterne, og kun to af de fire HDMI-indgange er 2.1-standard.

Også i denne test:

Fire skarpe 75” LCD TV med 4K

TCL QLED870 (75QLED870)

Fremragende TV-skærm

TCL QLED870 slår konkurrenterne med imponerende skarphed og kontrast. Vi har næppe set et bedre TV til prisen.

TCL-skærmen leverer et kontrastrigt billede med præcis lysstyring samt en smuk og nuanceret farvegengivelse. Bevægelser er også jævne og flimmerfrie.
Denne LCD-skærm har en lidt begrænset betragtningsvinkel, så du bør sidde i midten foran TV'et for at få det bedste resultat. Kun to ud af fire HDMI-indgange understøtter 2.1-standarden.
Læs hele testen

Samsung Q77C (TQ75/Q77C)

Slank og smart storskærm

Samsung Q77C er et eksempel på, at en stor skærm ikke behøver at optage mere plads end nødvendigt. Og billedkvaliteten er virkelig god!

Samsung-skærmen leverer skarp og farverig billedkvalitet foruden et slankt design, fremragende tilslutningsmuligheder og masser af smarte funktioner.
Kontrasten er ikke helt på niveau med de bedste i testen.
Læs hele testen

Hisense U7K (75U7KQ)

Skarp og lysstærk

Denne Hisense-model har en imponerende skarphed og lysstyrke, men U7K mangler lidt på app-fronten.

Hisense U7K leverer billeder med god lysstyrke og fremragende kontrast for sin prisklasse.
På trods af en hurtig brugergrænseflade savner vi en række lokale apps. Kun to ud af fire HDMI-indgange er 2.1-standardiserede.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

UEFA Euro 2024 – De bedste TV'er til fodbold-EM

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?

Din egen IMAX-biograf

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

Scroll to Top