Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: TCL QLED850 (65QLED850)

Stærkt på lyd og billede

TCL QLED850 kvitterer med glimrende billedkvalitet og lydgengivelse. Helt klart et af de allerbedste køb i prisklassen!

Skrevet af / 02/11/2021 - 14:01
TCL QLED850 (65QLED850)
Audun Hage

TCL QLED850 er – som navnet indikerer – en såkaldt QLED-skærm, det vil sige et LCD-TV med kvanteprikker i farvefilteret; en teknik, der er kendt for at give et bredere farvespektrum. Med en direkte LED-bagbelysning og local dimming åbner det for kontrastrig billedkvalitet.

TCL QLED850 leveres med to fjernbetjeninger. I dette tilfælde kan vi bedst lide den mindste, da den bruger Bluetooth og derfor ikke skal peges direkte mod TV’et.

TCL QLED850

TCL-skærmen har et ret indbydende udseende med diskret indramning i børstet metal og en centralt monteret metalfod, der gør den nem at placere.

Brugerfladen er den nyeste version af Android, som er blevet mere overskueligt at bruge, og det kan mærkes, at TV’et er blevet hurtigere og mere responsivt end den forrige generation fra TCL. Vi kan også godt lide, at fjernbetjeningen anvender Bluetooth, så den ikke behøver at peges direkte mod TV’et.

TV’et har desuden indbygget mikrofon til stemmestyring med Google Assistant. Den kan heldigvis slås fysisk fra med en knap på bagsiden.

God formatunderstøttelse plus gode tilslutningsmuligheder

TCL QLED850 udmærker sig ved bred understøttelse af de vigtigste videoformater, inklusive både HDR10+ og Dolby Vision IQ. Dermed er man sikret optimal gengivelse af moderne HDR-videoindhold, hvor IQ-versionen også tager højde for lysforholdene i rummet. Desuden understøttes Dolby Atmos lydprocessering, hvilket er rart, hvis man vil tilslutte en kompatibel soundbar.

TCL-skærmen byder på fire HDMI-indgange, hvoraf to understøtter 4K 120 Hz videosignaler. Der er også et væld af gaming-funktioner, bl.a. en separat spilindstilling med lav indgangsforsinkelse. Vi målte inputlag til under 10 millisekunder, hvilket er meget hurtigt.

tcl2 tcl3 tcl4
<
>
TCL QLED850 giver et kontrastrigt billede med godt sortniveau og skinnende farvenuancer. Her fra Netflix-serien Squid Game.

Lyd og billede

TCL-skærmen er et af de bedste TV’er i testen rent billedmæssigt. Det har et meget skarpt, kontrastrigt og lysstærkt billede, som får mange af konkurrenterne til at se direkte dunkle ud i sammenligning! Her er rigeligt med lysstyrke til at se TV ved højlys dag, plus at sortniveauet er godt til at se film i mørke omgivelser.

Den såkaldte Dolby IQ-lyssensor bidrager til, at QLED850 tilpasser sig godt til forholdene: TV’et formår både at få detaljerne frem i mørke partier og godt med punch i de lyseste nuancer.

QLED850 har derimod ikke den bedste betragtningsvinkel, og billedet mister noget af den flotte kontrast og farvegengivelse, når vi bevæger os ud til siden. Dermed er det ikke det bedste TV til store rum, brede sofaer og deslige. Den bedste ydelse opnås lige foran skærmen.

På lydsiden er TCL QLED850 udstyret med stereohøjttalere signeret Onkyo. Vi ved ikke, hvor involveret den japanske hi-fi-leverandør har været, men den indbyggede lyd er aldeles glimrende. Lyden er lys, stærk og klar med god taleforståelse og fyldig bas, og vi får endda lidt surround-følelse på Squid Game!

“TCL har godt med tryk på lyden. Ikke nødvendigvis et alternativ til en soundbar, men meget tydeligere end på de andre TV’er. Her får man lidt indtryk af noget, der minder om surround-lyd, og godt med kød på benet i dialogerne,” bemærker Gråbein.

Alt i alt er det TCL, der løber med guldet i prisklassen. QLED850 kan prale af en række praktiske funktioner og har både formatunderstøttelse og tilslutningsmuligheder på plads. Billedkvaliteten er fremragende, og lyden er god nok til, at man kan klare sig uden en soundbar. Helt klart et af de bedste køb under 10.000 kroner!

Karakter
TCL QLED850 (65QLED850)
Basic

Lyd & Billede mener

QLED850 har imponerende skarphed og kontrast. Bred formatunderstøttelse og gode tilslutningsmuligheder gør det til et fremragende allround-TV. Betragtningsvinklen er noget begrænset, og billedet kan derfor opleves som lidt kontrastsvagt, når man sidder ude til siden. TV’et ser derfor bedst ud lige forfra.

Også i denne test:

65" 4K-TV’er til omkring 10.000 kroner

Hisense A7GQ (65A7GQ)

Smart nykommer

Kinesiske Hisense kan prale af en ny og spændende brugerflade, men kontrast og skarphed er ikke på niveau med de bedste i testen.

Hisense-skærmen har et frisk design og en ny brugerflade, der på sigt kan udfordre Android og andre systemer.
Billedet er ikke det skarpeste, vi har set, og TV’et mangler en række lokale apps og tjenester.
Læs hele testen

LG NANO88 (65NANO886PB)

Trives bedst i lyse omgivelser

LG-skærmen leverer masser af lysstyrke, men mangler detaljer i de mørke områder.

LG-skærmen har god lysstyrke, hvilket gør den velegnet til at se TV i lyse rum. Lav forsinkelse og understøttelse af 120 Hz gør, at den kan fungere godt til gaming.
Kontrast og sortniveau kunne være bedre, og TV’et har synlige glorier omkring lyse objekter.
Læs hele testen

Nokia QLED Smart TV 65″ (6500D)

QLED-TV med nordiske rødder

Finske Nokia er tilbage på TV-markedet med en ny serie af Android-TV’er. Sig goddag til QLED Smart TV 6500D!

Nokias TV leverer et skarpt og farverigt billede med bedre kontrast end flere af konkurrenterne.
Skærmen kan være en udfordring at montere, og Android-brugerfladen halter lidt bagefter i forhold til de hurtigste TV’er i testen.
Læs hele testen

Panasonic JX800E (TX-65JX800E)

Fint til prisen

Panasonic er kendt for at levere god billedkvalitet til fornuftige priser. JX800E er deres første Android-TV og leverer fin ydelse til prisen.

Panasonic-skærmen serverer et skarpt og detaljeret billede med naturlige farver. Android-brugerfladen sørger for et godt udvalg af apps.
Kontrast og sortniveau er ikke helt på højde med de bedste, og Panasonic må nøjes med tre HDMI-indgange uden de nyeste gaming-funktioner.
Læs hele testen

Philips The One 65” (65PUS8506/12)

Ambilight gør en forskel

Philips The One PUS8506 adskiller sig fra konkurrenterne ved sit farvestrålende omgivelseslys, som afgjort bidrager til at forstærke billedoplevelsen.

Philips-skærmen leverer flot billedkvalitet med glimrende kontrast, og det farvestrålende Ambilight-lys er med til at løfte oplevelsen.
Lyden er relativt tynd og kan have brug for assistance fra en soundbar.
Læs hele testen

Samsung AU8075 (UE65AU8075)

Fint billede til prisen

Samsung AU8075 har et slankt og fint design. Det er et prisgunstigt TV, men billedgengivelsen kan ikke matche producentens egne QLED-modeller.

Samsung-skærmen har et lækkert og placeringsvenligt design samt en fremragende brugerflade.
Billedet er ret gennemsnitligt og mangler lidt kontrast og nuancer i forhold til de bedste.
Læs hele testen

Sony X89J (KD-65X89J)

Flot farvegengivelse

Sony-skærmen har flere gode kvaliteter, men mangler lidt knald på kontrasten for at følge med de bedste.

Sony-skærmen byder på en flot, neutral farvegengivelse og rigeligt med tilslutningsmuligheder.
Kontrasten er lidt for lav til at hævde sig i forhold til de bedste TV’er i testen. Lydgengivelsen er også relativt tynd.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top