Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: TCL breeva A5

Absolut godkendt

Alle har ret til et godt indeklima, og der findes faktisk hjælpemidler, som ikke koster en bondegård.

Skrevet af / 06/03/2022 - 20:50
TCL breeva A5
Åsa Warme Hallén

For små 2.100 kroner tilbyder TCL breeva A5, som fås med og uden Wi-Fi. Mit eksemplar har Wi-Fi, så det er det, jeg går ud fra. Denne test omfatter jo også Blueair HealthProtect 7440i, som kræver en noget større pengepung. Tidligere har vi set på Dyson Pure Cool, der er væsentlig dyrere, men også har lidt andre funktioner. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt at bruge så mange penge …

For mig er det vigtigste at have ren og frisk luft i soveværelset, og da den anbefalede maksimale rumstørrelse er 48 kvadratmeter, burde vores soveværelse på omkring 25 kvadratmeter være et fint match. På 12 minutter skal den kunne rense 34 kvadratmeter, så det virker, som om vi får fin luft, når vi sover.

TCL breeva A5
Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at den pynter. Men de bløde former er tiltalende. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Selv om breeva A5 ikke ligefrem er en lille sag, så synes jeg, den er helt okay. Den cylinderformede luftrenser er ganske vist ikke noget løft for indretningen, men det bløde formsprog gør alligevel, at den ikke tager alt for meget opmærksomhed. Noget, jeg selvfølgelig er taknemmelig for, da jeg ikke kan gemme den bag gardinerne, hvis den skal fungere optimalt.

Den vejer kun lidt over fem kilo, så den er let at flytte rundt mellem forskellige rum, hvis man vil.

TCL breeva A5
(Foto: TCL)

At leve med TCL breeva A5

Toppen er lidt skrå, og efter at have læst manualen – som desværre ikke findes på de skandinaviske sprog – spekulerer jeg på, om det er, for at man ikke skal placere ting dér eller sætte sig på den.

Jeg kan næsten se for mig, hvordan en lille mormor ville lægge en hæklet dug på og placere en porcelænsfigur ovenpå for at pifte den lidt op. Eller hvordan den kunne bruges som ekstra siddeplads ved aftensmaden. På den anden side ville det nok blive lidt blæsende for en vis kropsdel – udblæsningen er nemlig placeret på toppen sammen med betjeningspanelet.

Det går fint at styre luftrenseren ved hjælp af panelet. Her finder man bl.a. on/off, blæserhastighed, timer, indikator for luftkvalitet, filter og derudover indikator for filtreringssystemet breevaShield, der ved hjælp af ionisering og UV-C (der siges at ødelægge DNA fra luftbårne virus) kan absorbere og ødelægge små partikler i luften såsom skimmelsvamp, pollen og luftforurenende stoffer.

Bild 4 1 Bild-3-1
<
>
Det fremgår klart og tydeligt af app’en, om luftrenseren er i dvale eller ej. (Skærmskud fra app’en)

Hvis man har Wi-Fi-versionen, synes jeg afgjort, at man skal downloade TCL Home-app’en, som giver mulighed for at ændre indstillinger uden at rejse sig fra sofaen. App’en er ganske vist på engelsk, men er nem at forstå og bruge.

I app’en kan man f.eks. sætte breeva A5 i dvale, hvilket betyder, at blæseren dæmpes og kontrolpanelet skrues ned. Uanset om man skifter til dvaletilstand manuelt eller via app’en, skifter baggrundsfarven på app’en fra hvid til sort for at understrege, at nattilstanden er på.

Lidt bemærkelsesværdigt er det, at hvis jeg sætter indstillingen til auto, så går blæseren altid op på det højeste niveau og bliver der. Jeg ved ikke, om det er meningen, men det virker ikke helt rigtigt, da autoindstillingen burde kende omgivelserne og regulere sig selv efter dem. Og hvis der nu er meget forurenet, så burde det være ordnet på nogle timer, og blæserhastigheden burde dæmpes. Sådan tænker jeg i hvert fald, men jeg kan jo tage fejl …

Det virker, som om de målte værdier bliver logget nu og da, uden noget egentligt system. (Skærmskud fra app’en)

Med breeva A5 kan man kun få information om PM2,5 og TVOC, og på kontrolpanelet er der et lille blad, der symboliserer luftkvaliteten og viser i realtid, hvor god eller dårlig den er. Hvid er godt, gul er medium, og hvis den er rød, betyder det, at luften er dårlig.

I app’en er der en Work Log, hvor man kan aflæse PM2,5 og TVOC. Det virker ikke, som om der bliver logget hele tiden, snarere nu og da. Jeg kan ikke helt afgøre, om der er noget system i det, og da værdierne på Y-aksen – PM2,5 – går fra 0 til 150, er det ret svært at se, om der er sket nogen egentlig ændring i luftkvaliteten, da det oftest drejer sig om væsentlig lavere tal. Det gør loggen mindre relevant, og jeg ender faktisk med ikke at bruge den.

På TCL breeva A5 er der et indhak mellem selve luftfilteret og blæseren, og der har man valgt at placere noget ambient-lys, som ærlig talt ikke har så meget med luftrensning at gøre (intet, faktisk), men det er stadig er en cool detalje. Det er altså en lampe, hvor man kan justere det bløde, varme skær efter behag og på den måde få hyggelig belysning, der bidrager til trivslen.

En lille, næsten usynlig stigning på kurven indikerer, at der er noget i luften klokken 18, og afslører, at familien igen havde glemt at starte enhætten, da de lavede aftensmad. En Y-akse med en skala fra 0 til 20 ville have gjort det hele lidt mere informativt og visuelt. (Skærmskud fra app’en)

Filter

Der er kun ét cylindrisk filter (5-i-1 filtersystem) her, og det sidder i den nederste del af luftrenseren, inde bag det gitter, hvor luften suges ind. For at skifte filteret eller rengøre det skal man bare skrue bundpladen af og fjerne filteret. Let og elegant.

Filterets levetid er opgivet til 2.160 timer, og ud over en indikator på toppen af luftrenseren, der giver besked, når det er ved at være tid til at skifte, er denne information også tilgængelig i app’en.

Prisen for et nyt filter er 299 kroner, hvilket virker meget rimeligt.

Lyden

Det laveste lydniveau er opgivet til 26 dB, og selv om det ikke er højt, kan det bestemt høres. Nu er det jo en lav, monoton lyd, og når jeg har vænnet mig til den, er den faktisk ret beroligende. Vores nøgenkatte Anton og Harry, som er meget skeptiske over for nye ting, er dog ikke så lette at charmere og ligger på vagt nogle par nætter, før de accepterer situationen.

Hyggebelysning med ambient light. (Foto: TCL)

Konklusion

Min oplevelse er, at TCL breeva A5 ikke er helt så “følsom” som luftrenseren fra Blueair og ikke registrerer så mange partikler. Men luften i rummet opleves som ren og frisk, og i det hele taget fungerer den glimrende og holder, hvad den lover. TCL-app’en giver lidt ekstra kulør til brugen, men er ikke tilstrækkelig informativ til, at den virker nødvendig.

Hvis man ikke er så forhippet på apps, kurver og statistik, synes jeg bestemt ikke, man skal sige nej til frisk og ren indeluft for knap 2.100 kroner.

Karakter
TCL breeva A5
Basic

Home mener

Prisen er overkommelig, og det runde formsprog gør, at den falder godt ind i indretningen. Ambient-lys bidrager til den gode stemning. Auto-tilstanden fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-app’en gør det bedre som fjernbetjening end som kilde til information om luftkvaliteten.

Også i denne test:

Blueair HealthProtect 7440i og TCL breeva A5

Blueair HealthProtect 7440i

Gør hvad den skal

På tide at friske indeklimaet op med en luftrenser.

Meget informativ og brugervenlig app, der gør det nemt at overvåge luftkvaliteten både i realtid og efterfølgende. I app’en kan man også følge forandringer i luften udendørs.
Den koster mange penge, og den er ret iøjnefaldende, hvilket kan være et problem for indretningsentusiaster. Det lykkedes mig aldrig at finde ud af, hvordan man manuelt skifter luftrenseren til nattilstand.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top