TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Blueair HealthProtect 7440i og TCL breeva A5

Få et sundere indeklima

En luftrenser i hjemmet! Hvor sundt og frisk lyder det ikke?

forfatter
Publiceret 06/03/2022 - 20:52
Produkter i denne test
 • Blueair HealthProtect 7440i
 • TCL breeva A5
 • Ifølge eksperter er udluftning den bedste måde at få et frisk indeklima på, men hvis man bor midt i byen eller tæt på en trafikeret vej, er man måske ikke så ivrig efter at lukke endnu mere luftforurening ind. Og hvis man er pollenallergiker, plejer udluftning heller ikke at virke som det oplagte alternativ.

  Her tager vi et kig på Blueair HealthProtect 7440i, som koster 6.190 kroner, og TLC breeva A5, der til 2.090 kroner er noget billigere, for at tjekke, om de gør nogen gavn. Vi er selvfølgelig også nysgerrige efter, hvad forskellen er, og hvordan det påvirker oplevelsen og brugen.

  Hvad er problemet?

  Vi tilbringer rigtig mange timer indendørs, og indeklimaet er ikke altid det bedste på grund af madlavning, rygning, mider, kemikalier fra møbler og tekstiler samt meget andet. Har man også pelsdyr eller måske fugle, er der endnu flere partikler, der flyver rundt i luften og bidrager til et dårligt indeklima.

  Og hvis man følger eksperternes råd og lufter ud hver dag, er det også sandsynligt, at man ikke bare lukker de partikler ud, man har indendørs, men også lukker partikler ind fra bilos, vejslid, udledning fra industri osv.

  HealthProtect Blueair 7440i och TCL Breeva A5
  Den futuristiske Blueair HealthProtect 7440i til venstre og den cylindriske TCL breeva A5 til højre. Det er op til dig at afgøre, hvilken en der er pænest, om det spiller nogen rolle, og hvilken en der passer til din pengepung. (Foto: Åsa Warme Hallén)

  Hvad skal en luftrenser gøre?

  Størrelsen af partiklerne i luften måles i PM, og partikelmassen for partikler med en diameter på op til 2,5 mikrometer omtales som PM2,5 og op til 10 mikrometer som PM10.

  Derudover er der VOC (Volatile Organic Compounds), som WHO definerer som flygtige organiske stoffer, hvor man enkelt kan sige, at TVOC (Total Volatile Organic Compounds) er en samlebetegnelse for forskellige kombinationer og forskelligt indhold af VOC.

  Tanken med en luftrenser er, ligesom det lyder: Den skal hjælpe med at rense luften. Den bør skal altså filtrere disse uønskede partikler og urenheder fra, så man får et bedre indeklima.

  For at lykkes med det bruger de fleste luftrensere bl.a. HEPA-filtre (High-Efficiency Particulate Absorbing), hvor evnen til at filtrere små partikler fra er angivet med et tal (13 er meget almindeligt), og nogle kombinerer det også med et aktivt kulfilter for at øge effekten yderligere og fjerne uønskede lugte.

  Sådan testede vi

  God søvn er alfa og omega, og derfor blev luftrenserne placeret på skift i soveværelset. Det er selvfølgelig afgørende, at man køber et produkt, der er beregnet til størrelsen på det rum, hvor man ønsker at bruge den, så tænk dig godt om, før du løber ned i butikken.

  Luftrenseren fik så lov til at gøre deres arbejde i ca. 14 dage, hvor jeg prøvede at opføre mig som en almindelig forbruger. Okay, lad os komme i gang …

  Produkter i denne test

  Blueair HealthProtect 7440i

  Gør hvad den skal

  På tide at friske indeklimaet op med en luftrenser.

  Meget informativ og brugervenlig app, der gør det nemt at overvåge luftkvaliteten både i realtid og efterfølgende. I app’en kan man også følge forandringer i luften udendørs.
  Den koster mange penge, og den er ret iøjnefaldende, hvilket kan være et problem for indretningsentusiaster. Det lykkedes mig aldrig at finde ud af, hvordan man manuelt skifter luftrenseren til nattilstand.

  TCL breeva A5

  Absolut godkendt

  Alle har ret til et godt indeklima, og der findes faktisk hjælpemidler, som ikke koster en bondegård.

  Prisen er overkommelig, og det runde formsprog gør, at den falder godt ind i indretningen. Ambient-lys bidrager til den gode stemning.
  Auto-tilstanden fungerer ikke helt som ønsket, og TCL-app’en gør det bedre som fjernbetjening end som kilde til information om luftkvaliteten.
  Annonce
  forfatter

  Åsa Warme Hallén

  (f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

  Skriv en kommentar

  Veldresseret Hvordan klarer en robotstøvsuger sig midt i flyttekasser og pakkematerialer? Æder den alt på sin vej, eller formår den at holde rent alligevel?
  Tag kontrollen med Energy IQ Selv om termometeret ikke viser helt så lave tal som normalt i november, vil det nok ikke vare længe, før vinteren er over os. Og med vinter og kulde følger høje elregninger.
  Philips Hue på juletræet Signify har netop lanceret Philips Hue Festavia, som er en smart lyskæde til juletræet.
  Smart varmepanel sparer penge Den kolde årstid betyder højere strømforbrug, men med app-styring kan du selv tage kontrollen over din elregning.
  Lige om lidt vil Philips Hue kunne snakke med alle Smart Home-produkter Matter-standarden, som skal gøre det lettere for Smart Home-produkter at fungere sammen, er nu blevet officielt lanceret. Og Matter er på vej til næsten alle Philips Hue-produkter, fortæller producenten.
  IKEA Dirigera styrer dit Smart Home Den nye IKEA Home smart-app styrer flere smart-produkter.
  Følg Lyd & Billede