Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Dyson Pure Cool

Renser luften og skruer ned for sommervarmen

Den sædvanlige bordblæser må have os undskyldt – vi vil meget hellere have en Dyson, selv om den er dyr.

Skrevet af / 21/07/2021 - 12:55
Dyson Pure Cool
Lasse Svendsen

En let svalende brise kan være helt nødvendig for at komme gennem dagen, når temperaturen for alvor stiger om sommeren. Så finder man blæseren fra sidste år frem.

Hvis man ikke har en blæser, bør man handle hurtigt, for bord- og gulvblæsere har en ærgerlig tendens til at blive udsolgt, når sommertemperaturerne truer med at sprænge termometeret. En praktisk bordblæser, eller en kraftigere gulvvariant, koster ikke al verden og gør, hvad den skal. Men der er én ting, den ikke gør.

Den renser ikke luften.

Det gør Dysons meget effektive gulvventilator, Pure Cool, som køler dig ned og samtidig renser luften i rummet for støv, bakterier og pollen. Det siger de i hvert fald selv.

Og da det er sommer, måtte vi selvfølgelig prøve det af. Med to allergikere i huset var det også interessant at finde ud af, om Dysons luftrenser kunne forbedre indeklimaet og dæmpe ubehaget.

Gulvmodellen Pure Cool Tower, som den kaldes, er den mest avancerede af Dysons luftrensere. Den findes også som ren blæser, altså uden luftrensning, til omkring det halve af prisen, og der findes også tilsvarende kombinationer af blæser og luftrenser fra andre producenter.

Sådan illustrerer Dyson, hvordan ventilatoren spreder den nedkølede luft vertikalt, op til 350 grader horisontalt.

Her er det på sin plads at bemærke, at det slet ikke er alle, der kan rense luften i store rum, endsige et helt hus. Så tjek, før du køber, om luftrenseren kun egner sig til soveværelset og små rum, eller om den formår at rense luften i en stor stue.

Støjsvag luftrensning

Netop det mener Dyson, at Pure Cool Tower klarer let og ubesværet, så jeg satte den i stuen, monterede kul- og HEPA-filteret i soklen og koblede den til.

De to filtre skal ifølge Dyson kunne rense 290 liter luft i et 27 kvadratmeter stort rum i sekundet(!). Eftersom stuen er ca. 30 kvadratmeter, vil det altså tage nogle få minutter at rense luften. Ifølge en udført test (EN1822, teststandard for HEPA-filtre) skal filtrene kunne opfange støvkorn på ned til 0,1 mikrometer og 99,95 procent af partiklerne i rummet. Stadig ifølge Dyson.

Sød musik i ørerne på en allergiker, men filtrene opfanger også almindeligt husstøv, skæl, hudrester og andre småpartikler, og Dyson mener også, at luftrenseren hjælper på indeklimaet hos dyreejere.

Et HEPA-filter foran og et bagpå og et kulfilter på hver side tager 20 sekunder at skifte.

App-styring

Det én meter høje tårn styres let med den medfølgende fjernbetjening. Den sætter sig på magisk (magnetisk) vis fast på toppen af ventilatoren og styrer alle basisfunktioner, og det er den, man ender med at bruge til daglig. Når man betjener luftrenseren med fjernbetjeningen, ser man valgene på en lille cirkulær skærm øverst på soklen under blæseren.

Men der findes naturligvis en app, som for os tekniknørder er meget sjovere end en simpel fjernbetjening.

Her kan man styre luftrenseren på præcis samme måde som med fjernbetjeningen. Men man får også en oversigt over, hvor mange partikler filtrene har opfanget, og man kan få en aflæsning af luftkvaliteten i rummet, hvor partikelstørrelser som PM2.5 og PM10 og eventuelt mængden af kvælstofdioxid fra f.eks. biler (NO₂) vises i realtid. Appen viser også luftfugtigheden og temperaturen i rummet. Den samme app kan desuden styre og vise data fra andre tilsluttede Dyson-enheder.

IMG_6924 IMG_6923 IMG_6922
<
>

Stemmestyring

Har man smartprodukter med talestyring som Apples Siri eller Amazons Alexa, kan man styre Dyson-ventilatoren med en valgt talekommando.

Det letteste er at vælge auto og lade Dyson-ventilatoren klare resten. Men man kan også vælge at styre ventilationshastigheden manuelt fra praktisk talt lydløs til ganske hørbare 63 decibel. Jeg vil ikke sige, at den larmer, når den kører hurtigt, men man kan ikke just nyde stilheden med ventilatoren på maks. Bortset fra når den er slukket, er den mest lydløs i nattilstand. Her dæmpes skærmens lysstyrke også, og man hører knap, at ventilatoren kører.

Hvis man ønsker det, kan den også stoppe automatisk efter en valgt tid fra 15 minutter og op til ni timer.

Den kan også indstilles sådan, at den svinger op til 350 grader, mens den kører, og i trin ned til 45 grader. Hvis man ikke vil have luftstrømmen lige i ansigtet, kan den bare drejes væk, og der findes en indstilling, hvor ventilatoren blæser bagud.

Luftkøling

Det, den ikke gør, er at opvarme rummet. Her må man vælge en anden ventilator som f.eks. Dysons Pure Hot + Cool, der afkøler luften på samme måde som Pure Cool Tower, men også kan opvarme luften, når det er koldt.

Har man ikke behov for en ekstra varmekilde, kan luftrenseren være alt rigeligt. Ud over at køle rummet ned, når det er meget varmt, formår den faktisk også at forbedre indeklimaet for en allergiker. Efter et par dage føltes luften friskere og en anelse køligere. Omtrent som når man åbner hoveddøren på en frisk efterårsdag og kan indånde den klare luft uden at føle, at den er tyk af pollen.

Selv om den er dyr, er Dysons gulvstående luftrenser en åbenbaring for allergikere, som hurtigt vil mærke, at det bliver lettere at trække vejret, og at forårets plager bliver mindre. For andre, som måske bor et sted, hvor industri eller biltrafik forurener luften, kan luftrenseren være lige så smart som for allergikeren. Jeg fandt ikke ud af, hvor ofte man bør skifte filtre, men når det bliver nødvendigt, koster det lidt.

Konklusion

560 kroner for et sæt med HEPA- og kulfilter (418 kroner for HEPA-filteret alene) er dyrt, men det accepterer man måske, når man opdager, hvor godt Dyson Pure Cool faktisk virker. Der findes en billigere bordvariant med samme egenskaber, men den bruger de samme dyre filtre. Er man ikke skræmt af prisen, er Dyson Pure Cool et gennemtænkt produkt i et design, der passer ind i de fleste hjem, og som især vil glæde allergikere.

Karakter
Dyson Pure Cool
Premium

Home mener

Fungerer forbavsende godt og lægger en god dæmper på allergiske symptomer. Smart styring med app og behageligt indeklima efter et par dage. Koster en del, og nye filtre er dyre. Suser en del på maksimal ventilationshastighed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Rummelig vaskemaskine med mange funktioner

Massage når og hvor du vil

Kan du klare trykket?

Hjertet på rette sted

Hjemmets vinkælder forkæler druerne

Find dine ejendele

Kraftværket du ikke vidste du havde brug for

Ny Nespresso er en dyr fornøjelse

Ding dong! Er der nogen hjemme?

Sæt blus på vinterlyset

Stilfuldt fra Panasonic

Lav mad som på en restaurant

Lyd & Billede
Scroll to Top