Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Electrolux 800 Cooling 360° (LNT9ME32W3)

Klog køling med grøn samvittighed

Skal det være praktisk og grønt i forhold til madspild, er Electrolux 800 Cooling 360° det rette valg. Skal det være smart og high-tech, må du finde en anden løsning.

Skrevet af / 17/01/2024 - 08:45
Electrolux 800 Cooling 360° (LNT9ME32W3)
Natasja Broström

Allerede i supermarkedets grøntafdeling opstår spørgsmålet: Kan et smart kølefryseskab reducere madspild? Prisen på avokado og peberfrugt er jo ikke ligefrem faldet. Electrolux gør forsøget med 800 Cooling 360°.

Vi tester her modellen LNT9ME32W3. Du får her en ExtraChill-skuffe, hurtig nedfrysning og andre features, der skal få maden til at holde sig længere. Kølefryseskabet er således en praktisk enhed tilsat app.

Electrolux 800 Cooling 360 med den flade front har få detaljer fortil. Håndtag er indlejret i dørenes sider i et ”pocket-design”. Visuelt understreger det skabets enkle ydre. Få kroge og kanter gør også rengøringen nemmere. Dørene kan vendes, hvis der skulle være behov for det.

Eneste særlige detalje ved fronten er det smalle display. Det er den smarte del, og den kommer først i brug, når du har hentet Electrolux app’en My Electrolux Kitchen i Google Play eller App Store.

Electrolux 800 Cooling 360° har et stort kølerum med klart, hvidligt lys i begge sider. (Foto: Natasja Broström)

Ikke alle 800-modeller fungerer med My Electrolux Kitchen. Er det tilfældet for din region, skal du i stedet hente app’en, som kort og godt hedder Electrolux.

Opret en brugerkonto hos Electrolux (via app’en) og giv adgang til dit Wi-Fi-netværk. Når der er forbindelse, viser displayet på fronten af køleskabet det kendte ”vaffel”-symbol.

Via app’en indstillede jeg temperatur for køleskab og fryser, og tallene blev vist i displayet på fronten. Derefter fyldte jeg hylder og skuffer med kalvekød, Serano-skinke, vand, energidrikke og diverse grøntsager. I fryseren kom to isterningebakker.

Skuffer og indretning under brug

Anden gang jeg åbner køleskabet, bliver jeg positiv overrasket. Ingen dug eller rim med fedtfingre har lejret sig på hylderne. Ventilationskanaler bagerst giver aktiv luftcirkulation ud til alle hjørner, deraf skabets tilnavn 360°.

Electrolux praler med, at 800 Cooling 360° er selvafrimende i køleskab og fryser med den såkaldte TwinTech-teknologi. I praksis holder teknologien varerne hydrerede, men uden at give kondens. Det passer gennem hele testperioden.

Ferske varer gjort klar til at teste ExtraChill-skuffen. Især pølser kan afgive markant aroma, men ingen lugte slap ud af skuffen. (Foto: Natasja Broström)

Lamperne i køleskabets sider giver et klart og hvid-køligt lys. Den enlige, gullige lyskilde gemt oppe i hjørnet er fortid. Desværre er der ikke lys i fryseren. Generelt er indretningen i fryseren sparsom. Vand fra isterningebakkerne løber nemt over, når de skal placeres i en af de dybe skuffer.

Køleskabets hylder er bøvlede at flytte op og ned, mens skufferne i døren er nemme at placere og flytte rundt. Skufferne er dejligt dybe til større og tykkere flasker. Flaskehyldens stativ sparer plads, men halvliters-flasker og dåser risikerer at falde igennem, da de ikke er lange nok til at blive holdt tilbage af stativet.

De to store skuffer i kølerummet ligger oven på hinanden i et slags terrassedesign. Lidt spild med pladsen, men overblikket bliver bedre. (Foto: Natasja Broström)

Skuffedesignet med forskudte etager giver godt overblik, men kræver, at døren står åben i mindst 90°, hvis du vil have skufferne hevet så langt ud som muligt.

Designets særlige funktioner

Displayet på fronten viser indstillinger og temperaturer. Udover app’en My Electrolux Kitchenkan du manuelt justere ved at tappe på mode og derefter på de enkle, kantede ikoner for køleskab og fryser.

ExtraChill er en såkaldt lavtemperaturskuffe. Den fungerer ved hjælp af aktiv cirkulation af kold luft. Jeg fyldte skuffen med ost (brie), fersk hakket kød, cocktailpølser og skinke. Alt blev taget ud af indpakningen og lagt på service.

Osten blev tør og gullig på et par dage, mens kødet hyggede sig fint i skuffen. Ingen lugte slap ud til resten af køleskabet, og kødet holdt sig friskt i en uge uden at blive tørt.

Grøntsagsskuffen har Humidity Control, det vil sige riller, som kan lukkes til for at holde på fugten. De virkede efter hensigten. (Foto: Electrolux)

Grøntsagsskuffen er også en gevinst. Riste foroven kan stå åbne eller lukkes i for at holde på fugten. Mine indkøbte citrusfrugter som grapefrugt og pomelo blev lidt tørre og runkne i kanten, men så havde de også ligget i 18 dage.

Vindruer og den røde grapefrugt stod distancen og forblev friske, mens den grønne squash tabte pusten og blev blød. (Foto: Natasja Broström)

Vindruerne og røde pebre forblev glatte og lækre i den periode jeg testede dem, hvilket var 14 dage. Jeg havde en test-klase af druer liggende i mit almindelige Asko-køleskab. Her blev druerne runkne og kedelige i samme tidsrum.

Klasen til højre var rynket efter 14 dages ophold i et konventionelt køleskab. Klasen til venstre forblev frisk i Electrolux Cooling 800. (Foto: Natasja Broström)

800 Cooling 360° reducerer altså madspild, så hvor kommer det smarte så ind? Det gør det for eksempel, hvis jeg har kigget for længe ind i køleskabet eller ikke lukker dørene ordentligt. Så bipper køleskabet, og app’en og displayet giver en advarsel.

Indstillinger og features i app’en

App’en My Electrolux Kitchen er enkel at gå til. I bunden af velkomstskærmen sidder ikonerne Smag, Meddelelser, Profil og Støtte. Første ikon linker til opskrifter, tips til opbevaring af mad samt til tredjeparts-apps, kaldet partnere.

Blandt dem er Google Assistent, hvormed du styrer dit Electrolux 800 Cooling 360° med stemmen. Trods flere forsøg på at linke min Electrolux-konto til Google Assistent, fik jeg aldrig app’en Electrolux, hvor koblingen skal ske, til at virke efter formålet.

Læs også Vi erstatter hele dit køkken Vi kommer hele vejen rundt i denne test, hvor vi anmelder fem smarte køkkenmaskiner, som alle forsøger at stege, bage, fryse eller koge sig til en plads i dit køkken.

De andre ikoner er til beskeder om eventuelle fejl med 800 Cooling 360° samt mulighed for at ændre detaljer såsom navnet på kølefryse-skabet.

Den tilhørende app, My Electrolux Kitchen, har flere gode funktioner, for eksempel feriemodus, men er ellers ret sparsom. (Screenshot)

Sidste link, Støtte, leder hen til en menu med fejlfinding, download af manualer og kontakt til Electrolux. Her skal du logge ind på din konto først, hvilket er bøvlet. Linket til fejlfinding sender dig ind på Electrolux’ hjemmeside, hvor der i skrivende stund var fyldt godt op med Black Friday-tilbud. Lettere useriøst.

De mere avancerede muligheder

800 Cooling 360° har en såkaldt økofunktion, som du åbner ved at klikke på køleskabet på app’ens velkomstskærm. Funktionen foreslår optimale temperaturer for køl og frys i forhold til elregningen.

Da Electrolux 800 Cooling 360° ligger i energiklasse E, er en lavere elregning velkommen. Hvordan en optimal temperatur gøres op, fremgår ikke. Til gengæld får du et klart, grønt Eco vist i skabsfrontens fysiske display.

Displayet kan styres manuelt og via app. Det viser cifre for temperaturer og ikoner for blandt andet Feriefunktion (en strandparasol). (Foto: Natasja Broström)

Du kan vælge Quick Chill og Quick Freeze for hurtig kølig og frys. For eksempel, hvis du fylder en del ind varer på samme tid. Du kan tilmed vælge en funktion til at nedkøle drinks på ønsket tid. Når den valgte tid er inde, får du besked i app’en.

Jeg testede funktionen Quick Freeze med de førnævnte isterningebakker. Isklumperne var klar til brug efter fire timer, og bakkerne var ikke frosset fast i skuffens let buede bund. Jeg ville dog ønske, at fryseren havde en plan, separat hylde til placering af bakkerne.

Læs også Samsung Family Hub bliver næsten som et familiemedlem Samsungs Family Hub har masser af smarte features.

Øverst i app’en sidder tre prikker, som giver adgang til Feriefunktion, mulighed for at låse displayet (så ikke alle kan trykke løs på det) samt en økomåler, som egentlig ikke er en måler, men mere en samling gode råd.

Med Feriefunktion slået til, bliver køleskabet sat på minimalt forbrug, mens fryseren kører videre som normalt. Ret smart, når du skal på ferie eller være væk i længere tid.

De smarte funktioner og indstillinger kan dog ikke skjule, at Electrolux 800 Cooling 360° først og fremmest er et kølefryseskab. Du får altså en praktisk enhed med en tilhørende app, og ikke en smart home-enhed til det moderne hjem.

Konklusion

Electrolux 800 Cooling 360° gør meget smart, når det gælder reduktion af madspild. Du slipper for lugte (for eksempel fra skinke og cocktailpølser) og runkne madvarer i forhold til konventionelle kølefryseskabe.

Hen over en måned testede jeg forskellige slags fødevarer. Nogle i en uge, andre i 2-3 uger. Alle varer holdt sig længere og bedre i Electrolux Cooling 800 end tilsvarende varer opbevaret i mit ældre, konventionelle køleskab.

Indretningen af Cooling 800 i en slags etager vil nok ikke fald i alles smag, men vinder efter lidt tid i brug. Især, når den gode belysning inde i køleskabet giver et godt overblik oppefra. ExtraChill-skuffen kan være besværlig at sætte ind igen, når den først har været helt ude.

Hverken køleskab eller fryser skal afrimes. Et kæmpe fremskridt, hvis du er vant til ældre køleskabe og frysere. I hele testperioden (som i alt varede en måned) så jeg hverken ansats til is, rim eller fugt i køleskabet eller fryseren.

Electrolux 800 Cooling 360° fungerer fint i det daglige brug. App’en My Electrolux Kitchen er dog ustabil, taber Wi-Fi-forbindelsen og ikke videre begavet med smarte funktioner.

Skabets design er diskret, uden et prangende display på fronten. Lyden fra Electrolux 800 er overraskende lav og generer ikke, selv om jeg havde det stående i stuen i testperioden. Kun få gange gik det i gang med typiske brummelyde, men kun i få minutter.

Generelt får du med Electrolux 800 Cooling 360° et funktionelt kølefryseskab, det er bare ikke overvældende ”smart”.

Karakter
Electrolux 800 Cooling 360°
Premium

Home mener

Logisk indretning med lys i begge sider. God køling og ingen ansats til rim. Dybe, praktiske skuffer og hylder inde i køle/fryserummet og i døren. Feriemodus er en fordel. Ustabil app med få funktioner, hvilket ikke gør enheden særlig smart. Intet lys og sparsom møblering i fryseren. Kun middelvenlig i forhold til strømregningen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi tester batteridrevne sneslynger

Bare rolig. Dit hjem er sikkert!

Ikke godt nok, Dyson

Hører støvsugere og skuresvampe fortiden til?

Lad et lys gå op for dine tænder

Enkel og praktisk uden smartness

Lights – camera …

Fransk bordopvaskemaskine er sjovere end Netflix

Fuld kontrol med strømmen derhjemme

Friskbryggede planter

Elektrisk tandbørste på Business Class

Mere strøm overalt hvor du færdes

Scroll to Top