Lad os starte med de allermest basale funktioner: Dette køleskab holder maden frisk og kold efter alle kunstens regler. Samsung har udstyret det med metal cooling og features, som gør, at maden ikke tager smag af hinanden, at isterningerne altid er friske, og hvad du nu ellers ville forvente af et køleskab i absolut topklasse.
Det er også virkelig rummeligt, og de franske døre betyder, at du kan bage en kæmpe kage og sagtens få plads til den på de brede hylder, selvom der i forvejen står et fad med lasagne fra dagen før. Jeg købte engang en enorm, frossen kalkun, som jeg havde et hyr med at tø op i mit side by side køleskab. Det ville aldrig blive et problem i Samsungs Family Hub French Door, som Samsungs store og smarte køleskab retteligt hedder.
Til gengæld kan det undre, hvorfor Samsung har valgt en løsning, hvor den venstre dør fæstner bagved den højre. Det betyder praktisk talt, at du enten skal åbne den højre låge for at kunne åbne den venstre, eller leve med, at den venstre “slæber” mod den højre. Det er besværligt. Men lad os komme til det, som det i virkeligheden handler om:
Hvor smart er et Family Hub køleskab egentlig?
Svaret på, hvor smart dette køleskab er, afhænger af, hvilken telefon, du ejer. Ja, det lyder sært, men Samsung, der både producerer smartphones og køleskabe (og alt muligt andet), har naturligvis udviklet funktioner til køleskabet, som kun fungerer sammen med en Samsung-mobil. Det drejer sig om Smart View funktionen, som kan spejle telefonen op på køleskabets skærm.
Med Smart View kan du for eksempel streame afsnit af din yndlingsserie fra en hvilken som helst streamingtjeneste på køleskabets skærm. Ja, du kan i det hele taget tilgå alle de apps, som du har på mobilen direkte på køleskabet.
Er din telefon af et andet mærkat, kommer køleskabet med et par indbyggede apps, så du kan få en forsmag på oplevelsen. Der er for eksempel Pinterest, Spotify og TuneIn, som giver dig adgang til en række radiostationer og podcasts. Der er også en app tilknyttet smarte dørklokker af mærket Ring. Jeg vælger dog hurtigt at forbinde telefonen med køleskabet via Bluetooth for at lytte til podcasts og radio, så der ikke bliver rod i afspilningslisterne i min sædvanlige podcast-app.
Højttaleren er forbløffende god og har slet ikke den metalliske lyd, man måske ville forvente af højttaleren i en køleskabslåge. Den er rund, blød og behagelig og omslutter køkkenet i klar lyd.
Der er også en internetbrowser blandt køleskabets apps, og med denne kan man se YouTube (f.eks. madlavningsvideoer), men da jeg forsøger at logge på Netflix via browseren, kan det ikke lade sig gøre. For browseren understøtter ikke HTML5, som Netflix og de fleste andre store streamingtjenester bruger. Med andre ord er der lukket for at se ret meget andet video end YouTube på køleskabslågen. Der kan heller ikke tilføjes andre apps til Family Hub end dem, den er født med.
Hjælper med madlavningen
En af de integrationer, som fungerer rigtigt fint mellem køleskabet og f.eks. en Apple telefon, er kogebogen og indkøbslistefunktionen. Er du et meget organiseret menneske, kan du taste ind i app’en, hvad du har i køleskabet og få forslag til opskrifter og madplaner med de ingredienser. Du kan også lave indkøbslister med de ingredienser, du mangler, på mobilen. Og endelig kan du via tre små kameraer i lågen se på din telefon, hvad der er på hylderne i køleskabet. Det er faktisk ret genialt.
Alt det gør du ved hjælp af app’en SmartThings. Denne app fungerer stort set som f.eks. Google Home, og giver dig mulighed for at tilføje en række af hjemmets smarte produkter og styre dem samlet.
Det er sjovt og inspirerende at surfe rundt i opskrifterne i cooking-app’en på køleskabslågen. Mange af opskrifterne er skabt af creators og har den der kreative SoMe vibe, som du kender fra opskrifter på Instagram og Tiktok. Det er med andre ord meget sjovere end at bladre i en kogebog, og i løbet af testperioden fik jeg afprøvet flere af opskrifterne med stor succes. Det skal dog nævnes, at cooking app’en, og dermed opskrifterne, er på engelsk.
Et køleskab med indbygget kogebog, madplan og indkøbsfunktion giver bare rigtig god mening og er godt tænkt. Vælger man at investere i et Family Hub køleskab, vil det være godt givet ud at inkorporere disse funktionaliteter i sin dagligdag, for der er bestemt en logistisk gevinst at hente.
“Gider du tømme opvaskemaskinen?”
En køleskabslåge er i mange børnefamilier en informationscentral. Det er her, børnenes skoleskemaer, diverse noter og billeder hænger, og der skal ikke ret meget af den slags til, før det ser rodet ud.
Samsung har fundet løsningen på at undgå rodet, og den virker. Derhjemme blev vi meget hurtigt glade for at have kalenderen med dagens gøremål og aftaler som fast hjemmeskærm på køleskabet. (Den spejler Google eller Outlook). Vi satte et sødt familiebillede ind som kalenderens motiv, og det gjorde skærmen meget personlig. Man kan også vælge at få vist et helt galleri af familiebilleder via et album i Google Photo.
Og så har Family Hub den fine funktion, at man kan skrive en hurtig note eller endda optage en talebesked og efterlade den på køleskabets skærm. Især talebeskederne blev flittigt brugt til at sende små hilsner og korte beskeder. Det skal dog siges, at lydkvaliteten af optagelserne ikke er i topkvalitet, men som et noteværktøj fungerer det perfekt.
Fedtede fingre
Hvad vælger man? Et køleskab med greb, der måske får det til at se lidt uelegant ud? Eller et uden greb, som er stramt og stringent at se på?
Samsung har med Family Hub valgt det sidste, og omkostningen er… daglig rens af fedtede fingre på lågerne. I hvert fald i en børnefamilie som vores.
Selvom der er skjulte greb foroven og forneden på lågerne, og man slet ikke kan åbne den dobbelte beverage door uden at bruge et af disse skjulte greb, så sniger der sig på mystisk vis mærker efter fingre ind på lågerne, så snart man kigger væk. Efter en uges tid begyndte det virkelig at blive et irritationsmoment, for hvem gider ærligt talt tørre et køleskab af, hver eneste gang, lågen har været åbnet? Ingen.
Efter to uger med Samsung Family Hub og utallige aftørringer drømte jeg bare om greb.
Køleskabets magiske kilde
Som ejer af et amerikanerkøleskab igennem en længere årrække har jeg vænnet mig til at tappe vand direkte fra køleskabets vanddispenser. Men jeg har også vænnet mig til lige at smide et par isterninger i, for vandet er sjældent helt så koldt, som man kunne drømme om.
Det problem har Samsung løst på en forbløffende enkel måde. Ved siden af den klassiske vanddispenser har man nemlig placeret en vandkande med automatic refill. Ja, det er nærmest som en magisk kilde, der aldrig løber tør, og den blev hurtigt et hit i familien.
Dels går det hurtigere at fylde et glas vand herfra end med dispenserens tynde stråle, og så er det altid iskoldt. Men få sekunder efter, at kanden er sat tilbage på plads, og lågen er lukket, er den fuld igen. Man tager sig selv i at stå med øret mod den lukkede låge og lytte efter påfyldningen. Det er virkelig smart og et øjeblikkeligt hit. Godt tænkt, Samsung.
At kanden så oven i købet er udstyret med et filter, som man kan fylde med citron, agurk, mynte eller hvilken smagsgiver, man nu foretrækker, er nærmest en designmæssig magtdemonstration.
Drinks eller fryser?
Inddelingen med køleskab foroven og fryser forneden har sine fordele og ulemper. Det siger sig selv, at der med fire døre i stedet for kun to skal åbnes og lukkes flere døre end på et almindeligt side by side køleskab, og det kræver ærligt talt lidt tilvænning.
Men til gengæld har det åbnet muligheden for, at Samsung har kunnet skabe et fleksibelt skab i det nederste rum til højre. For hvor køleskabet er ét stort rum, er fryseren faktisk to adskilte, og det ene af dem behøver slet ikke være en fryser.
Det kan være et drinkskøleskab, så der altid er juicebrikker i børnehøjde eller kolde drinks til gæsterne. Eller det kan indstilles til at være skræddersyet opbevaring af frugt og grønt eller kød. Det kan endda laves til en lynfryser, så fersk kød fra supermarkedet eller resterne fra aftensmaden kan fryses ind på rekordtid.
Og naturligvis kan det gøres via app’en, så skabets temperatur er klar, når du kommer hjem med dine indkøb.
Konklusion
Denne anmeldelse kan ikke nå omkring samtlige funktioner og features ved Samsung Family Hub, som vitterligt er et af de mest avancerede køleskabe på markedet. Men lad os bare slå fast, at det er et produkt, som det er let at forelske sig i.
I mange hjem vil Family Hub kunne blive en livline, der får familien til at hænge bedre sammen. For hvis hele familien indstiller sig på at bruge nogle af de centrale funktioner, vil det faktisk kunne løse mange af de problemer, som skaber små kontroverser i dagligdagen, og dermed tjener køleskabet et højere formål end blot at opbevare fødevarer. Du kan ganske vist løse meget med en tablet til beskeder, madplaner, kalender og indkøbslister i køkkenet, men der er noget indlysende intuitivt ved, at det lige præcis er køleskabet, som tilbyder de funktioner. For det er den eneste genstand, som alle i familien, næsten uanset alder, bruger og ser på flere gange om dagen.
Derfor kunne man virkelig også godt ønske sig, at Samsung fandt en måde at skære i prisen på, så flere fik realistisk adgang til at erhverve det. Og når nu I er i gang, Samsung, så sæt lige et par greb på de låger, så vi ikke behøver rense det for fedtfingre hele tiden.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer