Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M

Når kaffen er bedst kold

De'Longhi La Specialista Maestro laver god kaffe, og alle omkring dig vil tro, at du er professionel. Den er relativt nem at bruge - og den laver Cold Brew på mindre end fem minutter!

Skrevet af / 24/08/2023 - 09:05
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M
Geir Gråbein Nordby

Det er skønt at have en automatisk espressomaskine. Drej på drejeknappen til den kaffe, du ønsker, tryk på en knap, og ud kommer den lækreste kaffe. Mange af maskinerne har også en app, hvor opskrifterne kan justeres med den ønskede mængde og styrke. Travle småbørnsforældre vil elske denne maskine, når de skynder sig ud af døren om morgenen med en termokop i hånden – og et skrigende lille barn låst fast til hvert ben.

Læs også Smart-hjem: Bedre kaffe fra smarte maskiner Teknologi-interesserede kaffedrikkere bør afgjort overveje en smart kaffemaskine. Smart-kaffe er bedre kaffe!

La Specialista

Men hvis du vil og kan bruge lidt mere tid på din kaffebrygning, vil du ikke fortryde, at du har investeret i en manuel maskine. Som La Specialista Maestro EC9865.M. I virkeligheden er den semi-manuel, fordi den har nogle tidsbesparende automatiske løsninger.

La Specialista er navnet på De’Longhis topserie af manuelle kaffemaskiner. Fordi man skal være lidt af en specialist, eller i det mindste have lidt ekstra interesse i at lave god kaffe. Men når alt kommer til alt, er det ikke så svært. Det er bare et spørgsmål om ikke at lade sig skræmme af kaffefilteret med den række af håndtag, der skal flyttes fra et sted til et andet på maskinen midt i processen. Filteret, ofte kaldet portafilteret, er det, der får folk til at stirre på dig med ærefrygt, når du kværner, drejer på håndtaget, flytter det og sætter det fast igen, før den lækre kaffe flyder igennem og ned i koppen.

Maestro er flagskibet i serien, og der er netop lanceret en variant, som også kan lave Cold Brew. Det er den, vi tester her.

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew det
Dejlig Cold Brew. Husk isterninger! (Foto: De’Longhi)

Hvad er Cold Brew?

Cold Brew lyder meget som kold kaffe. Og det er det også. Men hvor kaffe normalt brygges på den sædvanlige måde og derefter køles ned til køleskabstemperatur, brygges Cold Brew med koldt vand hele vejen. Det er en langsom proces, da det ofte tager timer at få alle de gode smagsstoffer ud af kaffepulveret. Det skal være lavet af mørke espressobønner for at få mest og bedst smag ud af kaffen. I sidste ende belønnes du med en kold kaffe, der smager ekstra rundt og aromatisk, med mere end et strejf af chokolade.

Rekordhurtig koldbryg

Cold Brew-versionen af La Specialista Maestro hedder EC9865.M, og den formår at fremtrylle en kop Cold Brew på bare 5 minutter! Hemmeligheden ligger i en særlig bryggeteknik, som De’Longhi ikke vil afsløre fuldt ud. Men en vigtig del er også det særlige filter, som skal bruges til lejligheden. Det er mere fint perforeret end filteret til hot brew og er desuden forseglet med en gummiring, som forhindrer, at der kommer grums i kaffen.

Husk isterninger i glasset og frisk vand fra hanen, når du brygger koldt!

Delonghi LaSpecialista Maestro det 3
(Foto: De’Longhi)

Perfekt malet – som du vil have det

Indstil på maskinen, hvor fint du vil have din kaffe malet, og hvor meget kaffepulver du vil have. Hvis du vil have store kopper, skal du trykke på X2-knappen og sørge for at bruge det store filter. Der er et mindre filter til enkelte, små portioner, men jeg har ærligt talt aldrig brugt det. Jeg går altid efter en dobbelt espresso eller en stor Americano eller Cappuccino, så jeg gider aldrig bruge det lille filter. Men det er rart, at den kommer med . Og hvis du undrer dig: Ja, der følger også to størrelser filtre med til Cold Brew, så fire filtre i alt.

Det kan være en prøvelse at indstille den rigtige malingsgrad og den ønskede mængde. Start med det, der står i brugsanvisningen, hvor der står, at Espresso skal have en medium formaling. Personligt kan jeg godt lide at indstille den lidt finere, når jeg kværner mine yndlingsbønner: Lavazza Espresso Barista Gran Crema. Det giver en god, cremet kaffe med en ret intens smag.

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew vs Siemens EQ700
La Specialista Maestro er stor. Det er svært at tro, at Siemens EQ.700 til højre faktisk er ret bred, når den står ved siden af Maestro. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Jeg indstillede mængden til 18 ud af i alt 30 trin. Min erfaring er, at alt over 20 gør det svært at fastgøre portafilteret under vandudløbet. Det er også for stærkt, så jeg sætter det til 18. Du får stadig masser af smag, det skal du ikke tvivle et sekund på!

Endelig kan temperaturen også justeres i fem trin. Når du har indstillet den ønskede temperatur, har maskinen såkaldt aktiv temperaturstyring, som konstant sikrer en stabil temperatur hele vejen til koppen.

Delonghi LaSpecialista Maestro det 2
Steaming kan godt foretages manuelt. (Foto: De’Longhi)

Let at brygge

Når indstillingerne er på plads, er det tid til at komme i gang. Tænd for maskinen. Sæt portafilteret fast under bønnekværnen. Når filteret er låst, starter kværningen automatisk. Når kværningen er færdig, skal du huske at trække i stampehåndtaget. Helst to gange for at sikre, at kaffepulveret er blevet stampet godt ned i filteret. Slip derefter håndtaget, og flyt filteret til under vandudløbet i midten af maskinen. Vælg den ønskede brygning med hjulet på højre side af frontpanelet, og tryk på OK-knappen.

Når bryggen er klar, løsnes portafilteret, kaffegrumset skrabes ud med en plastikske eller den medfølgende plastikskovl, og så er du klar til at nyde den.

Da du skal bruge forskellige filtre til kold og varm brygning, er det vigtigt at vælge det rigtige filter, før du kværner bønnerne.

Fantastisk kaffe med La Specialista Maestro Cold Brew

Jeg må sige, at denne maskine laver virkelig lækker kaffe! Den får flere lag af smag ud af bønnerne end selv de bedste maskiner i sidste års gruppetest af smarte automatiske kaffemaskiner. Jeg opdager en ny dimension af de kaffebønner, jeg troede, jeg kendte så godt.

Og Cold Brew, som jeg frygtede ville være flad i smagen, er så rund og chokoladeagtig i smagen, at det er svært at vælge, om jeg vil have en varm eller kold kop kaffe. Så det er fristende at drikke en dobbelt kop Cold Brew først, før man slutter af med en lige så dobbelt kop ren, varm nydelse. Så lad os bare sige, at koffeinkicket får det til at snurre i kroppen…

Delonghi LaSpecialista Maestro det
(Foto: De’Longhi)

Med mælk

Der er også tre muligheder for at brygge med mælk: Cappuccino, Latte Macchiato og Flat White. Forskellen mellem disse ligger i mængden af dampet mælk og mælkeskum, og i hvilken rækkefølge de kommer i koppen.

Hæld mælk i den flotte mælkebeholder i børstet stål, og tilslut den til maskinen. Hvis du vælger en af de tre muligheder, vil dampning og brygning ske automatisk. Mælkeskummet bliver luftigt og lækkert.

Steaming kan også gøres manuelt med et langt udløb, der går ind i mælkebeholderen. Sørg for at holde beholderen på skrå, og find den rette vinkel, så mælken begynder at hvirvle rundt i en cirkel. Denne proces er meget lettere med sødmælk end med skummetmælk. Til denne proces skal du vælge at brygge en almindelig eller dobbelt espresso, men brug en stor kop. Til Macchiato skal mælken i først, derefter kaffen. Flat White skal altid have mælken i til sidst, mens jeg har set folk gøre det på begge måder med Cappuccino.

Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew tootall 2 Delonghi LaSpecialista Maestro coldbrew tootall
<
>
Hvis De'Longhi La Specialista Maestro EC9865.M havde været bare to centimeter lavere, ville den have passet ind under mange flere overskabe. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Fantastisk kaffe – men hvad er ulemperne?

Kaffen er virkelig vanedannende med denne kaffemaskine. Men der er ting, man skal overveje.

Det faktum, at maskinen er manuel, betyder, at du skal stå ved den under hele bryggeprocessen, da den involverer flere trin. Det kan føles som en byrde, og travle mennesker foretrækker ofte en automatisk maskine. Men det er faktisk ikke svært at betjene en La Specialista.

Maskinen er også stor. Der er plads til halvanden standardbredde, men med kværnen ovenpå rager maskinen to centimeter for højt op til at gå ind under overskabet i mit køkken. Det er standardhøjden plus en liste nedenunder, hvilket efterlader et hul på 45 cm mellem toppen af bordpladen og den nederste kant af listen. Jeg er næppe den eneste med en sådan løsning, hvilket får maskinens samlede højde på 46,5 cm til at føles uigennemtænkt. Så sørg for at måle, hvis du planlægger at installere den under et overskab!

Delonghi LaSpecialista Maestro lifestyle 3
(Foto: De’Longhi)

Konklusion

De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M laver virkelig fantastisk kaffe! Den er meget nemmere at bruge, end jeg frygtede, da jeg gik i gang med testen, og bryggeprocessen er meget hurtig. Man skal bare kværne og presse kaffen først. Koldbrygning tager mere end dobbelt så lang tid som varmbrygning, men 5 minutter er stadig imponerende hurtigt.

Dette er maskinen til dem, der gerne vil bruge lidt ekstra tid på kaffebrygningen, men uden at det bliver besværligt. Den giver også meget mere kontrol over malingsgrad, mængde og varme end de automatiske maskiner.

Maskinen er uden tvivl for specialister, men investeringen betaler sig i form af exceptionelt god kaffe.

Karakter
DeLonghi EC9865.M
High End

Home mener

Den hurtigste Cold Brew på markedet? Fantastisk smag! Avanceret, men nem at bruge takket være automatiske funktioner. Apparatet er for højt til at passe ind under mange overskabe. Manuel betjening er ikke for alle.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sodastream i nye japanske klæder

Bliver bedre og bedre

Smart pengeskab med mangler

Hurtigere og nemmere støvsugning

Kaffekværne med ambitioner

Knap så pletfri pletrenser

Søndag formiddag er reddet

To giganter i duel: Hvem tager skraldet?

En lav pris kan hurtigt give grå hår

Tørretumbleren som kan næsten alt

Nyt ansigt med strøm og små smæk

Så god at jeg er nødt til at købe den!

Scroll to Top