Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas soundbar underholder på film med klare dialoger og rimelig kraftig lyd. Men er den lige så god til musik?

Skrevet af / 21/06/2021 - 15:35
Yamaha ATS-2090
Geir Gråbein Nordby

Yamaha ATS-2090 er en kompakt soundbar med runde former, og den trådløse subwoofer optager heller ikke meget plads på gulvet. Dolby Atmos understøttes ikke; i stedet skal DTS Virtual:X give indtryk af en højdedimension i lydbilledet. Selv uden topmonterede højttalerenheder.

Wi-Fi-tilslutning og stemmestyring med Alexa er på plads – men ikke Google Assistant. Spotify Connect giver mulighed for at afspille Spotify direkte fra mobilen, mens andre streaming-tjenester må bruge Bluetooth.

ATS-2090 har lydreturkanal på HDMI-udgangen for nem tilslutning til TV’et, mens en ekstra HDMI-indgang kan bruges, hvis man vil have fuld kvalitet på højopløste lydspor fra Blu-ray.

Yamahas soundbar har ikke noget display; i stedet er indgange og funktioner markeret med lysdioder på toppen. Når man indstiller lydniveauet, tændes et antal dioder, afhængigt af hvor høj lyden er. Det samme sker, når man skal indstille lydniveauet på subwooferen.

Yamaha ATS-2090 har en 3D surround-effekt, der er effektiv, men samtidig tilføjer meget efterklang. (Foto: Yamaha)

Yamaha ATS-2090 i praksis

Det er ikke specielt svært at bruge Yamaha ATS-2090, men vi savner et display til at holde styr på indgange, surround-effekt og lydniveau. Især da lysdioderne sidder oven på soundbaren og ikke foran. Man er derfor nødt til at gå hen til den for at se, hvad der foregår …

Yamaha-soundbaren har meget mere punch end Panasonic SC-HTB490. Skydescener fra den svenske thriller-serie Snabba Cash giver godt med bulder og brag, og høj realisme i forhold til prisklassen. Bare sørg for at bruge lydindstillingen Music, også på film, så lyder dialogerne klart bedst.

Subwooferen har lidt meget energi i det øvre basområde. Meget af stemmernes resonans i dialogerne i The Irishman kommer fra subwooferen, mens topregisteret kommer fra soundbaren. Det kræver, at subwooferen placeres i nærheden af soundbaren, men vi må også skrue lidt ned for sub’en, for at det ikke lyder kunstigt. Men dermed bliver det også mere tamt, så det tager lidt at finde den rigtige balance.

(Foto: Yamaha)

Det største problem er dog 3D surround-effekten. Den skaber ganske vist en stor og omsluttende 3D-effekt, men også en falsk efterklang. Ligesom i en stor hal. Uanset om dialogerne foregår i en intim bar eller et fængsels hårde akustik, er efterklangen fra Yamahas soundbar næsten den samme. Vi slår derfor 3D-effekten fra på bekostning af surround-følelsen – så bliver akustikken i hvert fald rigtig.

Læs også 9 soundbars til de mørke vinteraftener Med en af disse soundbars bliver det garanteret en god jul foran TV’et.

Yamaha-soundbaren er ikke vores favorit til musik i stereo på grund af den farvede bas. Det fungerer fint nok, men hvis man har planer om at lade soundbaren stå for al musikalsk underholdning derhjemme, ville vi nok vælge en med mere naturlig bas og også lidt mere luft i toppen.

(Foto: Yamaha)

Konklusion

Yamaha ATS-2090 giver stor og rimelig kraftfuld lyd for pengene. Man bliver let trukket ind i handlingen på film, og soundbaren går ikke af vejen for at levere nogen kraftige drøn, når scenerne kræver det. Dialogerne har godt med kød på benet, samtidig med at lyden er klar.

Vi kan dog ikke lide den efterklang, der følger med 3D-lydeffekten, og subwooferen kunne også have været mere lineær. Det høres ikke mindst, når man spiller musik. Endelig savner vi et display, selv om det er noget, man hurtigt vænner sig til.

Karakter
Yamaha ATS-2090
Basic

Lyd & Billede mener

Stor lyd, godt med punch. Okay klangbalance. Farvet bas. 3D surround-effekt giver efterklang, som i en stor hal. Display mangler.

Også i denne test:

Test af fem soundbars

Panasonic SC-HTB490

Helt okay til prisen

Testens billigste soundbar vil give en klar lydforbedring, men viser også, at det kan betale sig at smide lidt ekstra penge på bordet.

Panasonic-soundbaren er nem at placere og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner et bedre display, og lyden kunne afgjort have været klarere og mere dynamisk.
Læs hele testen

Klipsch Cinema 600

Benhård bas

Med Klipsch ved roret kommer der liv i de små hjem, når kuglerne flyver, og eksplosionerne brager løs. Det her må være det mest intense, vi har hørt til denne pris!

Topsej lyd – og en krudttønde af en subwoofer! Imponerende kvalitetsindtryk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwoofer er det nok ikke alle interiørbevidste, der vil være lige glade for.
Læs hele testen

TCL TS8132EU

Atmos surround-lyd på budget

TCL stiller op med en af de billigste soundbars, der kan tilbyde “ægte” Atmos-lyd med indbyggede højdekanaler. Og til prisen lyder den rigtig fint!

TCL TS8132 tegner et stort lydbillede op med en fin surround-følelse. Plus for god fjernbetjening og letlæseligt display.
Subwooferen hænger lidt bagefter og kan forvrænge ved høj volumen.
Læs hele testen

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbillede

Samsung HW-Q610A er en fremragende soundbar med stor, tredimensionel lyd, og Atmos-effekterne er til at tage og føle på.

Samsungs soundbar tegner et klart og tydeligt lydbillede op med præcise dialoger og velplacerede surround-effekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi-tilslutning. Der findes løsninger med endnu stærkere, mere hårdtslående bas.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top