TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas soundbar underholder på film med klare dialoger og rimelig kraftig lyd. Men er den lige så god til musik?

forfatter
Publiceret 21/06/2021 - 15:35
Karakter
Yamaha ATS-2090
L&B mener
Stor lyd, godt med punch. Okay klangbalance.
Farvet bas. 3D surround-effekt giver efterklang, som i en stor hal. Display mangler.
Specifikationer
 • Bredde svarer til skærmstørrelse: 43″
 • HDMI: 1 x ind, 1 x ud (ARC)
 • Digital ind: Optisk
 • Netværk: Wi-Fi, Ethernet
 • Trådløst: Spotify Connect, Bluetooth (SBC, AAC)
 • Stemmestyring: Alexa
 • Analog ind: Nej
 • Subwoofer: Ja, trådløs
 • Mål: 93 x 6,2 x 10,9 cm
 • Finish: Sort
 • Web: yamaha.com

Yamaha ATS-2090 er en kompakt soundbar med runde former, og den trådløse subwoofer optager heller ikke meget plads på gulvet. Dolby Atmos understøttes ikke; i stedet skal DTS Virtual:X give indtryk af en højdedimension i lydbilledet. Selv uden topmonterede højttalerenheder.

Wi-Fi-tilslutning og stemmestyring med Alexa er på plads – men ikke Google Assistant. Spotify Connect giver mulighed for at afspille Spotify direkte fra mobilen, mens andre streaming-tjenester må bruge Bluetooth.

ATS-2090 har lydreturkanal på HDMI-udgangen for nem tilslutning til TV’et, mens en ekstra HDMI-indgang kan bruges, hvis man vil have fuld kvalitet på højopløste lydspor fra Blu-ray.

Yamahas soundbar har ikke noget display; i stedet er indgange og funktioner markeret med lysdioder på toppen. Når man indstiller lydniveauet, tændes et antal dioder, afhængigt af hvor høj lyden er. Det samme sker, når man skal indstille lydniveauet på subwooferen.

Yamaha ATS-2090 har en 3D surround-effekt, der er effektiv, men samtidig tilføjer meget efterklang. (Foto: Yamaha)

Yamaha ATS-2090 i praksis

Det er ikke specielt svært at bruge Yamaha ATS-2090, men vi savner et display til at holde styr på indgange, surround-effekt og lydniveau. Især da lysdioderne sidder oven på soundbaren og ikke foran. Man er derfor nødt til at gå hen til den for at se, hvad der foregår …

Yamaha-soundbaren har meget mere punch end Panasonic SC-HTB490. Skydescener fra den svenske thriller-serie Snabba Cash giver godt med bulder og brag, og høj realisme i forhold til prisklassen. Bare sørg for at bruge lydindstillingen Music, også på film, så lyder dialogerne klart bedst.

Subwooferen har lidt meget energi i det øvre basområde. Meget af stemmernes resonans i dialogerne i The Irishman kommer fra subwooferen, mens topregisteret kommer fra soundbaren. Det kræver, at subwooferen placeres i nærheden af soundbaren, men vi må også skrue lidt ned for sub’en, for at det ikke lyder kunstigt. Men dermed bliver det også mere tamt, så det tager lidt at finde den rigtige balance.

(Foto: Yamaha)

Det største problem er dog 3D surround-effekten. Den skaber ganske vist en stor og omsluttende 3D-effekt, men også en falsk efterklang. Ligesom i en stor hal. Uanset om dialogerne foregår i en intim bar eller et fængsels hårde akustik, er efterklangen fra Yamahas soundbar næsten den samme. Vi slår derfor 3D-effekten fra på bekostning af surround-følelsen – så bliver akustikken i hvert fald rigtig.

Læs også 9 soundbars til de mørke vinteraftener Med en af disse soundbars bliver det garanteret en god jul foran TV’et.

Yamaha-soundbaren er ikke vores favorit til musik i stereo på grund af den farvede bas. Det fungerer fint nok, men hvis man har planer om at lade soundbaren stå for al musikalsk underholdning derhjemme, ville vi nok vælge en med mere naturlig bas og også lidt mere luft i toppen.

(Foto: Yamaha)

Konklusion

Yamaha ATS-2090 giver stor og rimelig kraftfuld lyd for pengene. Man bliver let trukket ind i handlingen på film, og soundbaren går ikke af vejen for at levere nogen kraftige drøn, når scenerne kræver det. Dialogerne har godt med kød på benet, samtidig med at lyden er klar.

Vi kan dog ikke lide den efterklang, der følger med 3D-lydeffekten, og subwooferen kunne også have været mere lineær. Det høres ikke mindst, når man spiller musik. Endelig savner vi et display, selv om det er noget, man hurtigt vænner sig til.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Også i denne test:

Panasonic SC-HTB490

Helt okay til prisen

Testens billigste soundbar vil give en klar lydforbedring, men viser også, at det kan betale sig at smide lidt ekstra penge på bordet.

Panasonic-soundbaren er nem at placere og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner et bedre display, og lyden kunne afgjort have været klarere og mere dynamisk.

Klipsch Cinema 600

Benhård bas

Med Klipsch ved roret kommer der liv i de små hjem, når kuglerne flyver, og eksplosionerne brager løs. Det her må være det mest intense, vi har hørt til denne pris!

Topsej lyd – og en krudttønde af en subwoofer! Imponerende kvalitetsindtryk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwoofer er det nok ikke alle interiørbevidste, der vil være lige glade for.

TCL TS8132EU

Atmos surround-lyd på budget

TCL stiller op med en af de billigste soundbars, der kan tilbyde “ægte” Atmos-lyd med indbyggede højdekanaler. Og til prisen lyder den rigtig fint!

TCL TS8132 tegner et stort lydbillede op med en fin surround-følelse. Plus for god fjernbetjening og letlæseligt display.
Subwooferen hænger lidt bagefter og kan forvrænge ved høj volumen.

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbillede

Samsung HW-Q610A er en fremragende soundbar med stor, tredimensionel lyd, og Atmos-effekterne er til at tage og føle på.

Samsungs soundbar tegner et klart og tydeligt lydbillede op med præcise dialoger og velplacerede surround-effekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi-tilslutning. Der findes løsninger med endnu stærkere, mere hårdtslående bas.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend