TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Panasonic SC-HTB490

Helt okay til prisen

Testens billigste soundbar vil give en klar lydforbedring, men viser også, at det kan betale sig at smide lidt ekstra penge på bordet.

forfatter
Publiceret 21/06/2021 - 15:35
Karakter
Panasonic SC-HTB490
L&B mener
Panasonic-soundbaren er nem at placere og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner et bedre display, og lyden kunne afgjort have været klarere og mere dynamisk.
Specifikationer
 • Bredde svarer til skærmstørrelse: 40″
 • HDMI:  1 x HDMI ARC
 • Digital ind: Optisk, USB-A
 • Netværk: –
 • Trådløst: Bluetooth 4.2
 • Stemmestyring: –
 • Analog ind: –
 • Subwoofer: Ja, trådløs
 • Lydformater: Dolby Digital, DTS
 • Mål: 80 x 5,6 x 10 cm
 • Finish: Sort stof
 • Web: panasonic.com

Panasonic SC-HTB490 er et relativt lille og kompakt soundbar, der er lavet til at matche den japanske producents egne TV-modeller. Med et stofklædt ydre og blanke sider i plast burde den kunne glide ind i de fleste interiører. Den kan placeres direkte under TV’et eller hænges op på væggen med de medfølgende monteringskroge.

SC-HTB490 har HDMI ARC for nem tilslutning til TV’et, men kan også afspille lyd via Bluetooth eller fra USB-hukommelse. På betjeningsfronten har Panasonic en flad fjernbetjening i kreditkortstørrelse, som lidt for let kan forsvinde mellem sofapuderne.

Selve soundbaren har ikke noget rigtigt display, men bruger i stedet farvede lysdioder til at angive status for lydindstilling, volumen, indgangsvalg osv. Det tager lidt tid at forstå, hvad de forskellige farver betyder, og et grafisk display havde nok været mere brugervenligt.

Subwooferen har en sidemonteret basenhed på ca. 5 tommer. (Foto: Panasonic)

Lydkvalitet

Panasonic SC-HTB490 er sat op med en 2.1 højttalerkonfiguration i stereo, som består af to fuldtone-enheder i selve soundbaren plus en trådløs subwoofer til at håndtere de dybeste bastoner.

Lydmæssigt er Panasonic-soundbaren helt klart et løft i forhold til almindelig TV-lyd, med en varm, fyldig og behagelig lyd på musik og underholdningsprogrammer. Når det er sagt, så kunne lyden godt have været klarere.

Når vi ser scenen fra The Irishman, hvor Robert De Niro og Joe Pesci diskuterer deres næste attentat, virker stemmegengivelsen ikke lige så distinkt og tilstedeværende, som vi kunne ønske. Det kan skyldes, at Panasonic-soundbaren mangler en dedikeret centerhøjttaler til dialogerne og derfor må mikse dem ud i stereokanalerne.

Læs også 9 soundbars til de mørke vinteraftener Med en af disse soundbars bliver det garanteret en god jul foran TV’et.

Den relativt enkle højttalerløsning sætter også sit præg på surround-effekterne. Når vi udfordrer Panasonic med skydescener fra Netflix-serien Snabba Cash, lyder det klart og tydeligt, men også lidt fladt. Det brager tydeligt fra diverse skydevåben, men det føles ikke, som om kuglerne flyver om hovederne på os. SC-HTB490 formår ikke at skabe illusionen af surround-kanaler bag os.

Det mærkes også på musik, at lydbilledet er lidt tamt og ikke særlig dynamisk. Dua Lipas vokal lyder lidt indelukket, og Roddy Ricchs hiphop-rytmer swinger ikke rigtig. Desuden kommer der nogle ubekvemme lyde fra subwooferen: Den går ikke specielt dybt og har let ved at forvrænge lidt på udfordrende bastoner.

(Foto: Panasonic)

Konklusion

Panasonic stiller op med testens billigste soundbar, og SC-HTB490 kan bestemt være en habil lydforbedring i en simpel TV-opsætning.

Når det er sagt, så udmærker den sig ikke specielt, hverken når det gælder brugervenlighed eller lydkvalitet. Vi savner et ordentligt display, der kunne sige noget mere om indstillingerne, og lyden kan virke lidt ulden og indelukket i forhold til de bedste i testen. Man får, hvad man betaler for!

Også i denne test:

Klipsch Cinema 600

Benhård bas

Med Klipsch ved roret kommer der liv i de små hjem, når kuglerne flyver, og eksplosionerne brager løs. Det her må være det mest intense, vi har hørt til denne pris!

Topsej lyd – og en krudttønde af en subwoofer! Imponerende kvalitetsindtryk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwoofer er det nok ikke alle interiørbevidste, der vil være lige glade for.

TCL TS8132EU

Atmos surround-lyd på budget

TCL stiller op med en af de billigste soundbars, der kan tilbyde “ægte” Atmos-lyd med indbyggede højdekanaler. Og til prisen lyder den rigtig fint!

TCL TS8132 tegner et stort lydbillede op med en fin surround-følelse. Plus for god fjernbetjening og letlæseligt display.
Subwooferen hænger lidt bagefter og kan forvrænge ved høj volumen.

Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas soundbar underholder på film med klare dialoger og rimelig kraftig lyd. Men er den lige så god til musik?

Stor lyd, godt med punch. Okay klangbalance.
Farvet bas. 3D surround-effekt giver efterklang, som i en stor hal. Display mangler.

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbillede

Samsung HW-Q610A er en fremragende soundbar med stor, tredimensionel lyd, og Atmos-effekterne er til at tage og føle på.

Samsungs soundbar tegner et klart og tydeligt lydbillede op med præcise dialoger og velplacerede surround-effekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi-tilslutning. Der findes løsninger med endnu stærkere, mere hårdtslående bas.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

2 kommentarer til “Panasonic SC-HTB490”

Skriv en kommentar

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Soundbar til få hundrede kroner Creative Stage Air V2 er en en bærbar, batteridreven soundbar til næsten ingen penge
Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.
En velkommen oplevelse med blødere tonalitet Vi kan kun være enige i, at teknologi skal være for alle. Men behøver man pakke den ind i sludder?
Vi tabte kæben De små KEF LSX II er de bedste trådløse stereohøjttalere i prisklassen.
TAD er tilbage med ny højttaler TAD-CR1TX bliver ikke ligefrem billig.
Engelske Lowther er tilbage med Almira Den nye Almira er Lowthers første højttaler i 30 år.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend