Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: Test af fem soundbars

Fra TV-lyd til hjemmebiograf

Atmos eller ikke Atmos? Det er spørgsmålet. Fem soundbars til forskellige priser viser, hvad de kan.

Skrevet af / 21/06/2021 - 15:35
Test af fem soundbars
Geir Gråbein Nordby

Produkter i denne test

Hjemmeunderholdning har ændret sig dramatisk de seneste år. I stedet for at have mange sorte bokse i stuen har man som udgangspunkt bare brug for et TV med internetforbindelse for at streame de nyeste filmtitler hjemme i stuen. Men så går man glip af den halve oplevelse: Fed lyd!

Det kan heldigvis løses meget let. Alt, hvad man behøver, er et HDMI-kabel – og en soundbar.

Også til musik er det faktisk nok med en soundbar, der kan streame musik trådløst fra mobilen. Men med et stigende udbud af højopløst musik plus Dolby Atmos på film og TV-serier fra bl.a. Netflix og Disney+ er det smart at vælge en soundbar, der understøtter bedre lyd – og samtidig lyder bedre.

Hvis man bruger en musik-streaming-tjeneste med højopløst musik, gør man derfor klogt i at benytte smart-TV-app’en i stedet for mobilen, så man kan få bedre lyd gennem HDMI-kablet til soundbaren.

En god soundbar kan sagtens give en troværdig følelse af surround-sound. Det kræver nogle tricks at simulere lyd rundt omkring seerne, når al lyden egentlig kommer forfra, men her gør mange soundbars et imponerende stykke arbejde. Der er dog nogle forudsætninger.

Læs også 9 soundbars til de mørke vinteraftener Med en af disse soundbars bliver det garanteret en god jul foran TV’et.

Flere højttalere er ofte bedre

Soundbars med en dedikeret centerhøjttaler har en klar fordel i forhold til dem med kun to højttalerkanaler. Så får man klarere dialoger med mere dynamik og liv.

Hvis soundbaren skal gengive surround-sound, er det en fordel, hvis den også har separate højttalere til bagkanalerne. Ved at skille disse ud og bruge digital signalprocessering (DSP) til at manipulere lyden med forsinkelse og avanceret tonekontrol får man en illusion af surround-lyd, uden at det går ud over de højttalerenheder, der skal gengive lyden forfra.

Når det er sagt, så er det normalt her, der spares i de lavere prisklasser. Ofte udstyres soundbaren med færre højttalerenheder, så man ikke behøver at gå for meget ned i kvalitet på de enkelte komponenter.

Atmos eller ikke Atmos? Det er spørgsmålet. (Foto: TCL)

Atmos eller ikke Atmos

Det med prisen og antallet af højttalere burde også gælde, når soundbaren skal gengive 3D-lydspor som f.eks. Dolby Atmos. Men her er det vores erfaring, at hvis en soundbar skal kunne give et ordentligt indtryk af højde i lydbilledet, så skal den have separate højttalere til formålet.

Disse er monteret på toppen af soundbaren og peger op mod loftet, hvorfra lyden så reflekteres ned mod lytterne i sofaen. Dermed er det ikke en illusion, at lyden kommer ovenfra. Den kommer faktisk fra oven.

Soundbars, der forsøger at skabe effekten kun ved hjælp af DSP, uden dedikerede Atmos-højttalere, falder som regel igennem. Og reducerer ofte lydkvaliteten i forsøget.

Vi ser derfor gerne, at en soundbar har Atmos, men i så fald med faktiske højttalerenheder på toppen. I denne test er det kun to soundbars, der understøtter Dolby Atmos, men til gengæld har de begge fysiske højttalere på toppen til formålet.

En soundbar kan fint simulere surround-effekt. (Foto: Klipsch)

Hvad med musik?

Der er mange, der nyder både deres TV-indhold og musik fra samme lydanlæg. Det betyder, at en soundbar skal kunne spille musik med tåleligt resultat. Her er der stor forskel på de bedste og de dårligste, men man kan godt finde en soundbar til under 5.000 kroner, der gør et fornemt stykke arbejde med musikken.

Nu er der også kommet musik med Dolby Atmos, og tjenester som Apple Music og Tidal har et stigende udvalg af musik i formatet. Men også musik med almindelig stereolyd kan lyde godt fra en soundbar. Man må ganske vist sænke forventningerne en tand i forhold til traditionelle stereoanlæg med store højttalere, men det kan sagtens lyde godt.

Subwoofer

For at få de bedste film- og musikoplevelser for pengene har vi i denne test kun medtaget soundbars, hvor der følger en separat subwoofer med i kassen. Bas er vigtigt, og hvis man skal købe en sub ved siden af, kommer den samlede pris hurtigt op over 7.000 kroner.

Fem soundbars med ét smæk. (Foto: Marius Thingvald)

2.200 til 5.000 kroner

I denne test ser vi på et udvalg af nye soundbars, som for mangfoldighedens skyld varierer noget i pris. Den billigste, Panasonic SC-HTB490, koster kun 2.200 kroner, mens den kun lidt dyrere TCL TS8132 alligevel har fået råd til et par Atmos-højttalere på toppen. Yamaha ATS-2090 har ikke Atmos, men vil overbevise os med 3D surround-effekt og godt med kræfter.

Atmos har derimod Samsung HW-Q610A, som også har mulighed for et par trådløse baghøjttalere, hvis man vil have fuld surround-lyd. Det samme gælder den dyreste, Klipsch Cinema 600, som har en af de største subwoofere, vi har set til en soundbar. Den har derimod ikke Atmos.

Produkter i denne test

Panasonic SC-HTB490

Helt okay til prisen

Testens billigste soundbar vil give en klar lydforbedring, men viser også, at det kan betale sig at smide lidt ekstra penge på bordet.

Panasonic-soundbaren er nem at placere og kommer med en kompakt trådløs subwoofer.
Vi savner et bedre display, og lyden kunne afgjort have været klarere og mere dynamisk.
Læs hele testen

TCL TS8132EU

Atmos surround-lyd på budget

TCL stiller op med en af de billigste soundbars, der kan tilbyde “ægte” Atmos-lyd med indbyggede højdekanaler. Og til prisen lyder den rigtig fint!

TCL TS8132 tegner et stort lydbillede op med en fin surround-følelse. Plus for god fjernbetjening og letlæseligt display.
Subwooferen hænger lidt bagefter og kan forvrænge ved høj volumen.
Læs hele testen

Yamaha ATS-2090

Heftig nok

Yamahas soundbar underholder på film med klare dialoger og rimelig kraftig lyd. Men er den lige så god til musik?

Stor lyd, godt med punch. Okay klangbalance.
Farvet bas. 3D surround-effekt giver efterklang, som i en stor hal. Display mangler.
Læs hele testen

Samsung HW-Q610A

Imponerende lydbillede

Samsung HW-Q610A er en fremragende soundbar med stor, tredimensionel lyd, og Atmos-effekterne er til at tage og føle på.

Samsungs soundbar tegner et klart og tydeligt lydbillede op med præcise dialoger og velplacerede surround-effekter.
Samsung HW-Q610A mangler Wi-Fi-tilslutning. Der findes løsninger med endnu stærkere, mere hårdtslående bas.
Læs hele testen

Klipsch Cinema 600

Benhård bas

Med Klipsch ved roret kommer der liv i de små hjem, når kuglerne flyver, og eksplosionerne brager løs. Det her må være det mest intense, vi har hørt til denne pris!

Topsej lyd – og en krudttønde af en subwoofer! Imponerende kvalitetsindtryk.
Mangler Dolby Atmos, og den store subwoofer er det nok ikke alle interiørbevidste, der vil være lige glade for.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Lyd & Billede
Scroll to Top