Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sonos Ray + Sub Mini

Godt samspil – men mangler noget vigtigt

Sonos' billigste soundbar klarer sig ikke særlig godt på egen hånd. Men hvad så, når den får hjælp af subwooferen Sub Mini?

Publiceret 22/11/2022 - 09:00
Sonos Ray + Sub Mini
Geir Nordby & Audun Hage

For ganske nylig lancerede Sonos en ny basismodel ved navn Ray. Den lægger sig under Beam i pris og størrelse, og målgruppen er dem, der ønsker bedre lyd fra TV’et, men som ikke har behov for at være oppe på beatet teknologisk. 

En bredde på lidt over en halv meter svarer til et 24-tommers TV. Soundbarens afrundede former passer fint ind i ethvert miljø. Og den har touch-flade på toppen, så man kan pause og starte musikken, og skrue op og ned for lyden. 

Sonos Ray kan placeres på et TV-møbel, men kan også vægmonteres. Vægbeslag medfølger ikke, men koster nogle hundredlapper ekstra. 

sonos-ray-connections
Søger du efter HDMI? Fortsæt jagten. (Foto: Sonos)

Sonos Ray mangler HDMI

Ray kan bruges med den brugervenlige Sonos-app og streamingmæssigt kan den alt, hvad et Sonos-produkt skal kunne – inklusive TruePlay-rumkorrektion. Når det gælder tilslutningsmuligheder, er der dog skåret ind til benet. 

Dens største mangel er HDMI. Stikket, som er standard på stort set alle andre soundbars og TV, brillerer her ved sit fravær. I stedet skal du bruge et optisk digitalt kabel fra TV’et. Udover at kræve et ekstra kabel, betyder det begrænset formatunderstøttelse. Vink farvel til Dolby Atmos og DTS:X (DTS understøttes slet ikke). Det kræver også en ekstra indsats, hvis du vil bruge TV’ets fjernbetjening til at indstille lydniveauet på soundbaren. Sonos Ray skal programmeres til at lære TV’ets fjernbetjening at kende, hvilket ville have været unødvendigt med HDMI, som sender kommandoerne via kablet. 

Sonos-Ray-touch-control
Sonos Ray kan styres fra toppen af soundbaren. (Foto: Sonos)

Sub Mini

Den nye Sub Mini er en cylinderformet lille fyr, væsentligt mindre end storebror Sub. To 6-tommers runde bashøjttalere er skjult i midten af subwooferen med en åbning ud på hver side. De er placeret symmetrisk lige overfor hinanden; herved opnår man, at forvrængninger ophæver hinanden. Hvor dens storebror er en basreflekskonstruktion, har Sub Mini et tæt trykkammer. Dette forebygger turbulensen fra en basport, hvilket gør det nemmere at skabe ren bas.  

Sonos Sub Mini & Ray pairing
Du parrer subwoofer og soundbar med app’en. (Foto: Sonos)

Tilslutning

De to produkter er enkle at koble sammen via app’en. Først kobles de til netværket hver for sig, derefter kan de grupperes. Endelig er det nødvendigt med en iPhone, hvis du skal kunne udnytte muligheden for TruePlay rumkorrektion. Mobilens indbyggede mikrofon bruges til at måle lyden fra højttalerne og rummet, og lyden korrigeres, så en renere og bedre lyd når frem til øret. 

Sonos Sub Mini & Ray white
Den cylinderformede Sonos Sub giver renere bas end de fleste i klassen, og den får soundbaren Ray til at yde sit allerbedste. (Foto: Sonos)

Lyden af Sonos Ray og Sub Mini

Lyden fra denne kombi er ren og fin, og subwooferen har testens bedste baslyd. Den er ren og ufarvet og har god dynamik. Den hægter sig rigtig fint på soundbaren, hvilket giver en helstøbt lyd. Kvaliteten af dialoger på film er desuden blandt de allerbedste. 

Fornemmelsen af surroundlyd er ikke den bedste, og der er heller ikke nogen særlig bredde i lydbilledet. Rumoplevelsen mangler i sammenligningen med Samsung HW-Q610B og Klipsch Cinema 400. 

Det går fint med musik i stereo. Subwooferen hænger med i svingene, og sangstemmer lyder rene og tydelige. Dynamikken er god, selv om et par aktive højttalere til samme pris nok vil gøre det bedre i den disciplin. 

Også med musik bliver stereobredden lidt snæver, fordi soundbaren er så tilpas smal. Men totalt set fungerer det godt. 

Sonos Sub Mini & Ray black
Foto: Sonos

Konklusion

Sammen med Sub Mini giver Sonos Ray en god musikoplevelse, hvor hele frekvensregisteret kommer frem, og samspillet mellem soundbar og subwoofer er bedre end hos mange andre soundbars med medfølgende subwoofer. Soundbars fra Sonos blomstrer op med en subwoofer, og der er ingen tvivl om, at Ray også fortjener en sub. 

Problemet er soundbaren Ray. For selv om den viser sig fra sin bedste side i selskab med Sub Mini, kommer vi simpelthen ikke udenom, at den mangler HDMI, og at den ikke understøtter moderne lydformater. Vi kan ikke begribe, hvem som hellere ville have Ray end Beam, som er et trin længere oppe i Sonos-sortimentet. Med både HDMI og Dolby Atmos, og som med lethed kan styres fra TV’ets fjernbetjening. 

Karakter
Sonos Ray + Sub Mini
Basic

Lyd & Billede mener

Klare dialoger, bredere lyd end størrelsen giver indtryk af. Fine, rene bastoner. Bedste bas i klassen? Ingen HDMI, og ingen Dolby Atmos. Det findes løsninger med bedre surround-effekt. Ikke den spændstigste dynamik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Tilbud i samarbejde med vores kommercielle partner Prisjakt.se

Blændende highend-højttalere

Pladespiller helt i top

Her er LGs rival til Samsungs The Frame og Serif

Scroll to Top