TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
L&B’s JULEKALENDER 2022

Gruppetest Test af 5 soundbars med subwoofer

Få biograflyd hjemme i stuen

Er lyden fra dit TV tynd og pjevset? Vi har testet fem soundbars i mellemsegmentet, som kan kurere mager bas og give dig en fed surround-oplevelse!

forfatter
Publiceret 22/11/2022 - 09:00
Produkter i denne test
 • Samsung HW-Q610B
 • TCL C935U
 • Sonos Ray + Sub Mini
 • JBL Bar 500
 • Klipsch Cinema 400
 • Selv om dagens TV’er bliver stadig mere avancerede og får stadig bedre billedkvalitet, er der et tilbagevendende problem: Lyden. Med dagens superslanke skærme er der alt for lidt plads til ordentlige højttalere.  

  Samtidig foregår der en kæmpe udvikling på indholdssiden, hvor mange af de nyeste film og serier indspilles i moderne surroundlyd-format (Dolby Atmos, DTS:X). Potentialet for store lydoplevelser er absolut til stede! 

  Så hvad gør man? Jo, selv om der findes nogle hæderlige undtagelser derude, har de allerfleste TV-skærme hårdt brug for ekstern hjælp, hvis lyden skal stå mål med billedet. Det klarer du allerlettest med en soundbar! 

  Ny generation af soundbars 

  En soundbar passer fint, når du vil have en solid lydopgradering uden at tage skridtet fuldt ud til hjemmebio med separate højttalere. De nyeste soundbars er spækket med højttalerenheder og avanceret lydprocessering, som kan hæve TV-lyden betragteligt.  

  I denne test har vi set på nogle af de mest spændende soundbars i mellemprisklassen 5-7.000 kroner. Alle de udvalgte soundbars er udstyret med en trådløs subwoofer, hvilket efter vores erfaring er et must for at få ordentligt gang i filmlyden. Flere (men ikke alle) deltagere kan også prale af understøttelse af Dolby Atmos og/eller DTS:X, som er udbredte formater i moderne surroundlyd.

  Forskellige højttaleropsætninger 

  Der kan være stor forskel på, hvordan de forskellige soundbar-producenter konfigurerer deres højttalere. Nogle satser på bedst mulig lydkvalitet gennem færre højttalerenheder, mens andre går ind for kvantitet (flere højttalerenheder og kanaler) for at kunne simulere endnu mere ‘omsluttende’ surroundlyd. Det lydmæssige resultat kan gå begge veje, og i denne prisklasse handler det om at prioritere rigtigt.  

  Musik i stereo er også vigtig

  Mange ønsker selvfølgelig at kunne bruge samme højttalersystem til afspilning af både TV-lyd og musik. En soundbar har selvsagt ikke helt samme forudsætninger som et par gode stereohøjttalere – men den bør alligevel være i stand til at gengive musik i stereo med acceptabelt resultat. Her er der dog en klar forskel mellem de dårligste og de bedste soundbars i testen. 

  Hvilken af dem fungerer allerbedst til både musik og film? Det finder vi svaret på her! 

  Produkter i denne test

  Samsung HW-Q610B

  Liver op i TV-stuen

  Samsung HW-Q610B leverer stor lyd for pengene og viser, hvor vigtigt det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film end til musik.

  Stort lydbillede, fint indtryk af lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og klangfulde dialoger, og godt tryk på bassen på film og TV.
  Subwooferen er for træg og svulstig ved afspilning af musik og bør dæmpes en del.

  TCL C935U

  Når ikke op

  Vi er vant til at få meget for pengene hos TCL. Men man kan med rimelighed forvente noget mere, end denne soundbar leverer.

  Godt udstyret, netværksfunktioner med musikstreaming. Klare dialoger.
  Tynd lyd, dårligt samspil mellem soundbar og subwoofer.

  Sonos Ray + Sub Mini

  Godt samspil – men mangler noget vigtigt

  Sonos' billigste soundbar klarer sig ikke særlig godt på egen hånd. Men hvad så, når den får hjælp af subwooferen Sub Mini?

  Klare dialoger, bredere lyd end størrelsen giver indtryk af. Fine, rene bastoner. Bedste bas i klassen?
  Ingen HDMI, og ingen Dolby Atmos. Det findes løsninger med bedre surround-effekt. Ikke den spændstigste dynamik.

  JBL Bar 500

  Amerikanske muskler

  Denne soundbar fra JBL leverer et stort og mægtigt lydbillede med benhård bas!

  JBL Bar 500 giver en god surround-følelse, samtidig med at dialogerne er friske og klare. Den hårdtslående bas bidrager til stort engagement, både når det gælder film og musik.
  Bar 500 har ingen opadvendte Atmos-højttalere, og subwooferen er lidt mere pladskrævende end de kompakte alternativer.

  Klipsch Cinema 400

  Lidt grov i kanterne

  Klipsch Cinema 400 kan spille højt og rent med kraftig bas, men den store surround-følelse udebliver.

  Klipsch Cinema 400 leverer et grandiost lydbillede med god bredde, jævn klangbalance og fyldig bas fra subwooferen.
  Soundbaren understøtter ikke Dolby Atmos, og den mangler egne højttalere til centerkanalen. Den kraftige bas kan virke lidt ukontrolleret.

  Skriv en kommentar

  Billig og god subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra basoktaver til en rigtig god pris
  Lyd og lys i vintermørket: Ny højttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med indbygget højttaler! SYMFONISK gulvlampehøjttalere kommer i januar.
  Snart kommer den også hertil Nu forstår HomePod mini snart dansk.
  Små magiske højttalere De over 50 år gamle højttalere har aldrig været bedre end nu, og de leverer noget, få andre højttalere formår.
  5 tips til bedre soundbar-lyd Har du lige købt dig en ny soundbar? Her er nogle enkle tips, som gør opsætningen til en leg!
  Fem årtier med Polk Amerikanske Polk Audio har lavet højttalere i 50 år. R200AE er en jubilæumsmodel, signeret af firmaets grundlægger.
  Følg Lyd & Billede