Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung HW-Q610B

Liver op i TV-stuen

Samsung HW-Q610B leverer stor lyd for pengene og viser, hvor vigtigt det er med en subwoofer. Men den fungerer bedre til film end til musik.

Skrevet af / 22/11/2022 - 09:00
Samsung HW-Q610B
Geir Nordby & Audun Hage

Samsung har givet budgetfavoritten Q610A en lille overhaling og giver os her en lidt bredere soundbar, som har fået Samsungs nye design med afskårne hjørner i front. 

Samsung HW-Q610B (2)
Foto: Samsung

Samsung HW-Q610B

Hvor forgængeren havde en HDMI-udgang med normal lydretur (ARC), har HW-Q610B fået udvidet lydretur (eARC) med en højere båndbredde. Forgængeren understøtter 3D-lydformatet Dolby Atmos med lyd fra oven, men kun i komprimeret form. Til sammenligning kan Q610B modtage et Dolby Atmos-signal af ukomprimeret kvalitet (TrueHD), som du får på både 4K Blu-ray-film og nogle pc-spil (og Xbox, men ikke PS5). Det konkurrerende format DTS:X understøttes også. 

Læs også Hvor godt lyder Samsungs ultraslanke soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tyndeste soundbar, vi har set, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også nogle tricks, som gør den ekstra nem at placere.

Samsungs soundbar har venstre, højre og center højttalerkanaler, med et separat diskantelement til hver kanal. Derudover har den to åbninger i toppen med såkaldt Acoustic Beam-teknologi, som sender højdeinformationen i lydsporet op mod loftet. 

Her får du også en trådløs subwoofer, som tilfører den vigtige basinformation, der gør film- og spiloplevelser mere underholdende. Ønsker du baghøjttalere, fås der et trådløst kit med højttalere og forstærker, som kan købes ved siden af. 

Hvis du vil bruge soundbaren til musik, skal du enten bruge apps på TV’et, eller streame fra din mobil med Bluetooth. Der er ingen netværksfunktioner her. 

Samsung HW-Q610B connections 2
Samsung HW-Q610B har en separat HDMI-indgang udover eARC-udgangen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyd

Lyden fra film fungerer rigtig godt med Q610B. Snabba Cash giver god fornemmelse af surroundlyd; at lyden breder sig udover siderne omkring os, men også over os. Man får ikke den enorme halvkugle af lyd, som kendetegner endnu mere avancerede soundbars eller – endnu bedre – et surround-anlæg med egne højttalere i loftet. Men det er et rigtig godt kompromis. Meget bedre end Sonos Ray, og også bedre end Klipsch Cinema 400.  

Samsung HW-Q610B Q-Symphony
Har du et Samsung-TV fra 2020 eller nyere, har det sandsynligvis indbygget Q-Symphony, og så vil den indebyggede lyd spille sammen med HW-Q610B for at give et endnu større lydbillede. (Illustration: Samsung)

Dahmer er en både spændende og skummel TV-serie om seriemorderen, hvor stemningen hovedsagelig skabes af musikken og dialoggengivelsen. Samsung præsterer godt, især dialogerne opleves som renere og klarere end med TCL, og lydbilledet er større end med både Klipsch og Sonos. 

“Der er bedre taleforståelse her,” mener Audun. Og ja, sammenlignet med både TCL og Klipsch gengives Dahmer med bedre klang i mellemtonen, bedre dynamik og en mere naturlig gengivelse af hele registeret. 

Samsung HW-Q610B Atmos illustration
Acoustic Beam-teknologi simulerer lyd fra oven, når soundbaren får et Dolby Atmos-signal ind. (Illustration: Samsung)

Musik

Samsungs svagheder afsløres først og fremmest, når man spiller musik. Det er subwooferen, der trækker det korte strå, med en temmelig slap og ret hul bas. Det afsløres ikke i samme grad af filmindhold, eftersom bassen her i højere grad er koblet fra de øvrige kanaler. Med musik i stereo skal subwooferen derimod spille som en fælles enhed sammen med højttalerne, og det formår den ikke helt. Uanset om det er country rock a la Out of My Head af First Aid Kit eller elektropop som Charlie af Tones and I, der er på menuen, bliver sub’en for ukontrolleret og farvet. Vi ender med at dæmpe den ret kraftigt. 

Samsung HW-Q610B
Foto: Samsung

Konklusion

Samsung WH-Q610B er en soundbar med mange gode sider. Den har et stort lydbillede med et godt indtryk af surroundlyd, og til prisen gør den virkelig godt. Sammenlignet med soundbars uden subwoofer viser den i højeste grad, hvorfor man har brug for sådan en, for den ekstra volumen og tyngden i bunden gør filmen langt mere spændende. 

Samsung har både større lyd og renere dialoger end mange andre. Kompromiset ligger i sub’en, som ikke er hurtig eller lineær nok til at fungere særlig godt til musik.

Karakter
Samsung HW-Q610B
Basic

Lyd & Billede mener

Stort lydbillede, fint indtryk af lyd ovenfra, og stor underholdningsfaktor på film. Tydelige og klangfulde dialoger, og godt tryk på bassen på film og TV. Subwooferen er for træg og svulstig ved afspilning af musik og bør dæmpes en del.

Også i denne test:

Test af 5 soundbars med subwoofer

Sonos Ray + Sub Mini

Godt samspil – men mangler noget vigtigt

Sonos' billigste soundbar klarer sig ikke særlig godt på egen hånd. Men hvad så, når den får hjælp af subwooferen Sub Mini?

Klare dialoger, bredere lyd end størrelsen giver indtryk af. Fine, rene bastoner. Bedste bas i klassen?
Ingen HDMI, og ingen Dolby Atmos. Det findes løsninger med bedre surround-effekt. Ikke den spændstigste dynamik.
Læs hele testen

TCL C935U

Når ikke op

Vi er vant til at få meget for pengene hos TCL. Men man kan med rimelighed forvente noget mere, end denne soundbar leverer.

Godt udstyret, netværksfunktioner med musikstreaming. Klare dialoger.
Tynd lyd, dårligt samspil mellem soundbar og subwoofer.
Læs hele testen

Klipsch Cinema 400

Lidt grov i kanterne

Klipsch Cinema 400 kan spille højt og rent med kraftig bas, men den store surround-følelse udebliver.

Klipsch Cinema 400 leverer et grandiost lydbillede med god bredde, jævn klangbalance og fyldig bas fra subwooferen.
Soundbaren understøtter ikke Dolby Atmos, og den mangler egne højttalere til centerkanalen. Den kraftige bas kan virke lidt ukontrolleret.
Læs hele testen

JBL Bar 500

Amerikanske muskler

Denne soundbar fra JBL leverer et stort og mægtigt lydbillede med benhård bas!

JBL Bar 500 giver en god surround-følelse, samtidig med at dialogerne er friske og klare. Den hårdtslående bas bidrager til stort engagement, både når det gælder film og musik.
Bar 500 har ingen opadvendte Atmos-højttalere, og subwooferen er lidt mere pladskrævende end de kompakte alternativer.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne højttaler

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Scroll to Top