Anmeldelse: Snabba Cash, 1. sæson

Narkokriminalitet på svensk

Serieversionen af den svenske filmsucces Snabba Cash byder på mere af det samme i et hæsblæsende, men efterhånden repetitivt tempo.
Karakter
Krimi
Snabba Cash, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Der er efterhånden 15 år siden, den svenske forfatter Jens Lapidus fik sit internationale gennembrud med Snabba Cash, en roman om den økonomistuderende JW Westlund, der levede et intenst dobbeltliv med den ene fod i det blaserte, posh miljø omkring Stureplan og den anden fod solidt plantet i Stockholms kriminelle underverden.

Et nyt Sverige

Manuskriptet til den nye serie står Oskar Söderlund for. Desværre henfalder han til noget repetitive dialoger og efterhånden stagnerende handling og personudvikling.

I et interview i Dagens Næringsliv sagde Söderlund for nylig:

“Filmen Snabba Cash var et nyt blik på Sverige, men også historien om et nyt Sverige. Ti år senere har vi igen et nyt Sverige. Den kriminelle verden ser ikke ud, som den gjorde i den gamle Snabba Cash, og det gør overklassen heller ikke.”

Annonce

Instruktør Jesper Ganslandt supplerer:

“Vi indså hurtigt, at vi var nødt til at sætte handling i et iværksættermiljø. Frem for alt er det yngre, hurtigere og mere voldsomt.”

Serien er ikke en direkte fortsættelse af handlingen i filmene og handler heller ikke om de samme karakterer, idet hele persongalleriet er skiftet ud. Men tematikken er den samme, idet hovedpersonen står med én fod i Stockholms økonomiske kredse (denne gang iværksættermiljøet), mens fortiden knytter hende ubønhørligt til indvandrerbander og kriminalitet.

Og ja, Lapidus, Söderlund og Ganslandt har gjort serien hurtigere, hårdere og mere intens og voldelig end filmene.

(Foto: Netflix)

Det første offer: Sandheden

I centrum af begivenhederne står alenemoren Leya (Ahmad), der forsøger at balancere en økonomisk trang forstadshverdag sammen med sønnen Sami og så hendes afdøde mands fucked up familie fra Stockholms hårdkogte kriminelle bandemiljø, hvor kampen om stoffer og territorium driver værket, og andres liv ikke har nogen værdi.

Annonce

Hendes afdøde mands bror Ravy (Bozela) sælger stoffer, mord og alle andre tænkelige tjenester, der kan købes for penge. En af Ravys “disciple” er den tilsyneladende følelsesmæssigt afstumpede Salim (Abdallah), som tager livet af bandens kriminelle konkurrenter lige så selvfølgeligt, som man køber dagligvarer – bare endnu en helt almindelig dag på arbejdet. Privat er han derimod kærlig over for sin familie, giver den som smørsanger til bryllupper og charmerer de små børn.

Læs også
Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Salim og Leya mødes, og der opstår en heftig, omend tøvende romance. Salim er den mest aktive part, men Leya lader sig også charmere af ham – uden at ane noget om hans problematiske dobbeltliv. Forholdet tvinger Salim til at granske sit eget liv, og som et resultat prøver han forsigtigt at komme ud af den destruktive, tomme livsstil. Men det er lettere sagt end gjort …

Samtidig drages den udadtil seje teenageknægt Tim (Alarik) af det korrumperede bandemiljø og rekrutteres som narkokurér for Ravy & Co. Også her er det status, penge og position, der tiltrækker ham til det fordærvede liv, alt imens hans tøffelhelt af en far ikke aner uråd.

Fælles for dem alle er, at sandheden bliver det første offer i jagten på hurtige penge, magt og status.

(Foto: Netflix)

Lidt påtaget sejt

Snabba Cash er langtfra lige så cool og chokerende som den norske Exit, men nok en tand mere jordnær. Det er en hverdag, der både er ukendt for og langt fra den jævne skandinavs liv, hvor vi møder relativt desperate kriminelle på gadeplan, der er villige til at gøre alt og ofre alt og alle for at komme frem i verden.

Annonce

Det mest interessante aspekt ved serien er, at Leya ikke er nogen arketypisk, hardcore pengejæger, der kun har ét mål i livet: At blive så rig som muligt så hurtigt som muligt. Tværtimod, hendes dragning mod rigdom bunder i, at hun gerne vil sikre sin søn et bedre, mere trygt liv og blive økonomisk uafhængig af det narkomiljø, der er forbundet med hendes afdøde mand.

Evin Ahmad yder en formidabel præstation som denne sært komplekse person, der er splittet mellem to verdener – og mest af alt vil ud. Desværre henfalder manuskriptforfatterne lidt for ofte til forenklinger og stereotyper, så hendes valg både virker underlige og umotiverede; de skal mere drive handlingen fremad end gøre personen hel og troværdig.

Evin Ahmad i 1. sæson af Snabba Cash. (Foto: Netflix)

Det største problem i vores øjne er dog den nyrige tech-grundlægger Tomas Storm (Sarri), der vil “redde” Leya og hjælpe hendes tech-drøm igennem etableringsfasen med finansiering og netværk. Storm er en så over-cool og latterligt stereotyp nyrig, wannabe tech-mogul med svulstige pep-talks, at vi krummer tæer.

Mange af Ravys lejesoldater er også alt for endimensionelle og ensformigt karikerede. De er påtaget hårde i filten og enerverende på grænsen til det parodiske. Vi er godt klar over, at sproget i kriminelle indvandrerbander ikke kan sammenlignes med konversationen i de bedre kredse, men der må da være grænser for “jeg knepper dig i munden” og “fucking fisse”.

Snabba Cash, sesong 1_2 Snabba Cash, sesong 1_10 Snabba Cash, sesong 1_4 Snabba Cash, sesong 1_5 Snabba Cash, sesong 1_6 Snabba Cash, sesong 1_7 Snabba Cash, sesong 1_8
<
>
(Foto: Netflix)

Effektivt formsprog

Selv om personerne er lidt for flade og stereotype, så har Snabba Cash mange gode filmiske kvaliteter, og vi bliver indimellem rigtig godt underholdt, så pulsen stiger.

Annonce

Klipningen er hurtig og effektiv, og passer godt til personernes kaotiske hverdag og “arbejdsliv”. Det moderne soundtrack er heftigt og fængende, og fotograferingen og formsproget står bestemt ikke tilbage for tilsvarende amerikanske serier.

Vi bliver revet med af det hvirvlende forhold mellem Leya og Salim, men også irriteret over de mange letkøbte plotløsninger, den repetitive handling og det lige lovlig karikerede persongalleri. Fire svage stjerner til en serie, som vi gerne tager et gensyn med.

Hele 1. sæson kan streames på Netflix fra den 7. april.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 7. april 2020
  • Instruktion: Jesper Ganslandt
  • Med: Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela, Ali Alarik, Olle Sarri, Jozef Wojciechowicz, Khalil Ghazal, Lennox Söderström, Peter Eggers, Felice Jankell, Ayaan Ahmed
  • Genre: Krimi
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Tid: 4:18 timer
IMDB Rating
Snabba Cash  | TV Series (2021– ) Action, Crime, Drama | TV Series (2021– ) Summary: The entrepreneurial jet set as well as the criminal world is more brutal, chaotic and ruthless than ever. When these two worlds collide, loyalty, friendships and business partners will all be tested in the never-ending quest for easy money.
Countries: SwedenLanguages: Swedish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

For første gang kan man streame video i næsten tabsfri 4K UHD Blu-ray-kvalitet. Men langtfra alle får adgang til tjenesten.
Disney har udsendt en ny, actionfyldt trailer til Marvel-serien Loki.
Marvel/Disney har udsendt endnu en trailer til den kommende Black Widow-film.
Noomi Rapace og Dar Salim er blandt hovedrollerne i kommende svensk Netflix-film.
At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.