Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Gruppetest: 6 surroundforstærkere med Dolby Atmos

Hjertet og hjernen i hjemmebiografen

Er du klar til at tage din biografoplevelse til det næste niveau? Vi har testet seks surround-forstærkere, der forvandler din stue til et inferno af biograflyd!

Skrevet af / 09/10/2023 - 16:40
6 surroundforstærkere med Dolby Atmos
Geir Nordby & Audun Hage

Produkter i denne test

Surround-forstærkere og -receivere med Dolby Atmos er vejen frem for dem, der er trætte af soundbars og leder efter endnu bedre lydkvalitet, hvad enten det drejer sig om filmlyd eller musik. Du er ikke tilfreds med en god efterligning af biograflyd, du vil have den ægte vare!

Det er derfor, hardcore film- og hjemmebiografentusiaster sværger til en surroundforstærker og separate højttalere og sørger for at have plads nok til at placere dem korrekt.

Surroundforstærkeren spiller en central rolle og er måske den vigtigste enkeltkomponent i et hjemmebiografsystem. Den skal håndtere alle dine lyd- og videokilder, lede billederne videre til tv’et eller projektoren og ikke mindst styre og forstærke lyden ud til et halvt dusin højttalere – eller flere!

Disse opgaver bliver mere og mere krævende, efterhånden som de lyd- og videoformater, vi bruger, bliver mere sofistikerede.

Farvel til gamle regler?

Masser af processorkraft, digital signalbehandling og smarte finesser som rumkorrektion er blevet mindst lige så afgørende for slutresultatet som kvaliteten af selve forstærkerenheden. En god strømforsyning og kraftige udgangstrin er selvfølgelig vigtige, men de er ikke til megen nytte, hvis den digitale behandling ikke er i topklasse. Det er det indtryk, vi sidder tilbage med efter at have testet de nyeste forstærkere.

Læs også Mere Atmos-lyd fra Dolby Dolby tog os med til London og Abbey Road for at høre, hvad fremtiden har at byde på af spændende lydoplevelser til hjemmebio, hovedtelefoner - og ikke mindst bil!

Ægte 3D-lyd med Dolby Atmos og DTS:X

Understøttelse af Dolby Atmos er nu et krav til alle hjemmebiografforstærkere. Her får du også lyd i højden, og med en særlig kanalbehandling, der omdanner lydbilledet til “objekter”, som er præcist placeret i et tredimensionelt rum. Det giver en fantastisk rumfornemmelse med både højde og dybde i lydbilledet.

DTS:X er et næsten identisk – men ikke kompatibelt – lydformat. Næsten alle surround sound-forstærkere og -receivere understøtter også DTS:X, så du behøver ikke at bekymre dig om det. Formatet understøttes fint på Blu-ray-udgivelser, men har indtil nu glimret ved sit fravær på streamingtjenester. Men Disney+ er begyndt at få et vist udvalg, og DTS:X bruges som lydspor på såkaldte IMAX Enhanced-udgivelser.

Læs også DTS-X: Nyt lydformat fra DTS Vi hører meget om Dolby Atmos for tiden, men nu er ærkekonkurrenten DTS snart klar med sit sit nye tredimensionale surroundformat.

Ting at tænke over

Du bør have en mening om, hvor mange højttalerkanaler du har brug for, eller tror du vil have brug for i fremtiden. Hvis du tror, at du vil have et 7.1.2 eller større setup, vil du måske ikke låse dig fast på en forstærker eller receiver med 5.1.2 kanaler. Samtidig har du ikke lyst til at betale en formue for noget, du ikke får brug for, så tænk dig godt om.

Indretningen af rummet

Antallet af højttalere, du har brug for, afhænger til dels af rummets størrelse og form. Et optimalt, symmetrisk rum er nemt at placere mange højttalere i, men hvis du har en L-formet stue, kan det være sværere.

Du skal overveje, hvor du sidder i forhold til tv’et, og se, hvor du kan få plads til de forskellige højttalere. Kan du placere baghøjttalerne på en væg eller i et stativ bag sofaen? Hvis sofaen står tæt på væggen, og der ikke er tale om at trække den ud på gulvet, giver det måske ikke mening at have surround-baghøjttalere, ellers skal de i det mindste være indbygget i væggen. Det giver sine egne udfordringer med hensyn til montering og kabling.

surroundforsterkere receivere dolby atmos 2023
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lofthøjttalere eller ingen lofthøjttalere? Det er spørgsmålet

Og hvad med de ekstra højdekanaler i Dolby Atmos og DTS:X? Fælles for begge formater er, at du kan vælge mellem at bruge højttalere, der er fastgjort til loftet eller højt oppe på væggen, eller du kan placere et par højttalere oven på fronthøjttalerne, vinklet op mod loftet. Lyden vil så blive reflekteret fra loftet ned på lytteren, som føler, at lyden faktisk kommer ovenfra.

Hvis du har mulighed for det, anbefaler vi på det kraftigste at montere højttalerne i loftet. Det vil give dig langt den bedste indlevelse.

Alle receiverne i denne test understøtter to lofthøjttalere ud over et 5.1-surroundsystem – en 5.1.2-opsætning uden baghøjttalere. Kun en af dem (Onkyo) har et par ekstra kanaler, som kan bruges til enten et ekstra par lofthøjttalere (5.1.4) eller et ekstra sæt baghøjttalere (7.1.2).

Ofte kan 5.1.4 give en mere fordybende lydoplevelse end 7.1.2, da du i højere grad kan panorere lydbilledet over dig. Men ingen regel er uden undtagelse, og i vores tilfælde testede vi med 7.1.2 for enkelthedens skyld. Vi har allerede monteret et par højttalere i loftet i testlokalet.

surround receivere dolby atmos 2023
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Musik i stereo

De fleste vil nok bruge deres surroundforstærker til både film og musik i flere kanaler, men også til at lytte til musik i stereo. I “de gode gamle dage” anbefalede vi et par full-range stereohøjttalere, gerne gulvhøjttalere, hvorefter receiveren blev indstillet til at spille i “Pure Direct”, dvs. uden behandling.

I denne test fik vi dog fremragende stereooplevelser fra den samme kalibrerede højttaleropsætning, som vi brugte til surround, med den samme type kalibrering. Pure Direct er ikke længere et “must” for en god stereooplevelse, men det er dejligt stadig at have muligheden.

surround receivere dolby atmos 2023
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Om prisen

Den kraftige inflation de sidste par år har øget priserne noget, og da forskellige distributører har forskellige forsinkelser i deres prisjusteringer, er det ikke let at finde forstærkere og receivere, der matcher nøjagtigt i pris- og kvalitetsklasse.

Du vil måske bemærke, at én forstærker skiller sig ud med både flere kanaler og en højere pris end de andre. Vi har dog valgt at tage Onkyo-TX-NR7100 med i denne test, for hvis konkurrenterne fik lov at konkurrere med samme antal kanaler, ville de koste endnu mere end Onkyo igen og placere den i midten af to klasser.

Produkter i denne test

Yamaha RX-A2A

Løser opgaven

Yamaha RX-A2A har masser af muskler, og den gør et godt stykke arbejde med at gengive lyden i tre dimensioner. Men vi har et par spørgsmål.

Stor og fyldig mellemtone, masser af punch. Præcis rumkorrektion.
Mangler dynamik, skelner ikke mellem tonerne så godt som de bedste. Det oplevede rum er ikke så stort, som vi gerne ville have det.
Læs hele testen

Marantz Cinema 60

Indfrier forventningerne

Marantz Cinema 60 har et nyt, moderne udseende og tilbyder et væld af tilslutninger og funktioner. Lyden er kraftfuld og meget god.

Surroundlyden har en fremragende sammenhæng med god dynamik og opløsning. Brugervenligheden er også helt i top.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tager tid. Lidt høj pris.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR7100

Rå klasse

Onkyo koster lidt mere end konkurrenterne, men viser, hvor skabet skal stå i hjemmebiografen.

Onkyo-receiveren tilbyder ekstra surround-kanaler og meget præcis rumkorrektion samt masser af effekt og tilslutningsmuligheder.
Prisen er lidt højere end de andre i testen.
Læs hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner et stort lydbillede, det lyder godt, og det er brugervenligt nok. Der er bare én lille mangel.

God balance og fylde i lyden. Generelt god tredimensionalitet og god anvendelighed.
Vi savner noget dynamik. Ikke blandt de mest avancerede rumkorrektionssystemer.
Læs hele testen

Denon AVR-X2800H

Hver en krone værd

Denon AVR-X2800H tilbyder et væld af funktioner, gode tilslutningsmuligheder og kraftfuld lyd - til en meget fordelagtig pris. Et rigtig godt køb!

Denon-receiveren leverer smuk og præcis surroundlyd med stor sammenhængskraft
Lidt tidskrævende opsætning
Læs hele testen

Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forstærker leverer smuk lyd til både film og musik.

Et væld af finesser og en velopløst, fyldig lyd i alle kanaler gør Sony-forstærkeren til en kompetent biografmaskine.
Til denne pris? Ikke meget, men den mangler udgange for tilslutning af eksterne forstærkere.
Læs hele testen

3 kommentarer til “6 surroundforstærkere med Dolby Atmos”

  1. Fair kritik af A2A, det er en RX-V6A med et bedre kabinet og et års ekstra garanti. Tager man A4A, der prismæssigt ligger ved en TX-NR7100 – så sker der ting og sager. Husk også, at Pioneer og Onkyo laver fuldstændig de samme receivere med forskellige navne, hvor Onkyo ofte er 5% billigere med samme mode. Denon og Marantz er også i næsten helt ens bortset fra HDAM-modulerne i Marantz, der giver lidt ekstra varme og letflydenhed i lyden.

  2. Dennis Krabbe

    Hej
    Dette er mere et spørgsmål end en kommentar til artiklen, men nu prøver jeg. For ret længe siden anbefalede i Atmos-effekterne i en WWII-film, der starter med en scene, hvor japanske jagerfly angriber nogle amerikanske bombefly. Jeg så den og var selv imponeret, men nu kan jeg simpelthen ikke huske eller finde frem til, hvilken film der er tale om. Kan I hjælpe mig?
    Mvh. Dennis

    1. Ved ikke om svaret er stadig relevant, men filmen du søger efter hedder nok “Unbroken”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top