Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DTS-X: Nyt lydformat fra DTS

Vi hører meget om Dolby Atmos for tiden, men nu er ærkekonkurrenten DTS snart klar med sit sit nye tredimensionale surroundformat.

Skrevet af / 19/01/2015 - 11:30
DTS-X: Nyt lydformat fra DTS

DTS HD Master Audio var indtil for ganske nylig det mest foretrukne lydformat på Blu-ray film med høj kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slog ned som en bombe i hjemmebiomarkedet. Det nye lydformat byder på objektbaseret 3D-lyd med hjælp fra højdekanaler monteret i loftet eller oven på de eksisterende højttalere. De første film, surroundreceivere og højttaler, som understøtter Atmos, er allerede i butikkerne.

Parallellelt med Atmos blev endnu et nyt, konkurrerende lydformat, Auro 3D, lanceret. Mange stillede sig derfor spørgsmålet “hvad vil DTS nu finde på?”

Skalerbart 3D-format
DTS er fast besluttet på at fortsætte med at være en vigtig aktør i lydbranchen. Deres nye lydcodec, DTS-X, præsenteres i løbet af marts 2015, og vil i lighed med Dolby og Auro være et objekt- (X/Y/Z) baseret lydformat, hvor lydeffekterne får en mere nøjagtig positionering og panorering end tidligere. Nøjagtige specifikationer, samt på hvilke områder, det nye format adskiller sig fra konkurrenterne, ved vi ikke med sikkerhed endnu – men noget af det, der ser ud til at blive vigtigt for DTS, vil være, at lydformatet skal kunne skaleres til en række forskellige højttalerkonfigurationer. Dermed kan vi måske håbe på, at også traditionelle 5.1- og 7.1-højttaleropsætninger kan få et lydmæssigt løft med DTS-X – med eller uden ekstra højdekanaler.

Justerer volumen på stemmer
Et andet trick, som DTS har lavet, er at separere dialogsporet fra den øvrige lyd i centerkanalen, således at niveauet på stemmer kan hæves eller sænkes i forhold til resten af lydsporet. Noget, som kan blive en kærkommen finesse til film med uklar dialog, eller til filmkigning i de sene aftentimer. Og måske til sportstransmissioner, hvor man vil kunne kvæle en irriterende kommentatorstemme uden at gå glip af publikumsbruset.

Meget er endnu ukendt om DTS-X, men det spås, at flere receiverproducenter vil lancere opgraderede modeller i forbindelse med den officielle lancering i marts. Lyd & Billede følger udviklingen.

Hvad synes du? Har vi brug for endnu et nyt lydformat?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

4K-projektor: Hjemmeunderholdning på den store skærm

Hisense PX3-PRO: Kæmpebillede på kort afstand

Her er årets nye hjemmebiograf-produkter fra Sony

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Scroll to Top