Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DTS-X: Nyt lydformat fra DTS

Vi hører meget om Dolby Atmos for tiden, men nu er ærkekonkurrenten DTS snart klar med sit sit nye tredimensionale surroundformat.

Skrevet af / 19/01/2015 - 11:30
DTS-X: Nyt lydformat fra DTS

DTS HD Master Audio var indtil for ganske nylig det mest foretrukne lydformat på Blu-ray film med høj kvalitet på lydsporet. Så kom Dolby Atmos og slog ned som en bombe i hjemmebiomarkedet. Det nye lydformat byder på objektbaseret 3D-lyd med hjælp fra højdekanaler monteret i loftet eller oven på de eksisterende højttalere. De første film, surroundreceivere og højttaler, som understøtter Atmos, er allerede i butikkerne.

Parallellelt med Atmos blev endnu et nyt, konkurrerende lydformat, Auro 3D, lanceret. Mange stillede sig derfor spørgsmålet “hvad vil DTS nu finde på?”

Skalerbart 3D-format
DTS er fast besluttet på at fortsætte med at være en vigtig aktør i lydbranchen. Deres nye lydcodec, DTS-X, præsenteres i løbet af marts 2015, og vil i lighed med Dolby og Auro være et objekt- (X/Y/Z) baseret lydformat, hvor lydeffekterne får en mere nøjagtig positionering og panorering end tidligere. Nøjagtige specifikationer, samt på hvilke områder, det nye format adskiller sig fra konkurrenterne, ved vi ikke med sikkerhed endnu – men noget af det, der ser ud til at blive vigtigt for DTS, vil være, at lydformatet skal kunne skaleres til en række forskellige højttalerkonfigurationer. Dermed kan vi måske håbe på, at også traditionelle 5.1- og 7.1-højttaleropsætninger kan få et lydmæssigt løft med DTS-X – med eller uden ekstra højdekanaler.

Justerer volumen på stemmer
Et andet trick, som DTS har lavet, er at separere dialogsporet fra den øvrige lyd i centerkanalen, således at niveauet på stemmer kan hæves eller sænkes i forhold til resten af lydsporet. Noget, som kan blive en kærkommen finesse til film med uklar dialog, eller til filmkigning i de sene aftentimer. Og måske til sportstransmissioner, hvor man vil kunne kvæle en irriterende kommentatorstemme uden at gå glip af publikumsbruset.

Meget er endnu ukendt om DTS-X, men det spås, at flere receiverproducenter vil lancere opgraderede modeller i forbindelse med den officielle lancering i marts. Lyd & Billede følger udviklingen.

Hvad synes du? Har vi brug for endnu et nyt lydformat?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

Denon-receiver bringer Atmos-lyd til hjemmebiografen

8K-hjemmebiolyd til lavpris

0
Scroll to Top