Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung The Freestyle 2nd Gen

Kæmpebillede på rekordtid

Med den nye version af miniprojektoren Samsung The Freestyle kan du få et stort billede på væggen - hurtigt, nemt og til en ret fornuftig pris.

Skrevet af / 14/05/2024 - 08:00
Samsung The Freestyle 2nd Gen
Audun Hage

Samsung er kendt for sine TV-skærme i alskens størrelser og prisklasser, men de har også deres egen projektor-serie. Her er mini-projektoren The Freestyle den mindste, billigste – og absolut den mest fleksible.  

Den første generation blev lanceret med piber og trommer i 2022, men levede ikke helt op til forventningerne. I reklamevideoerne så den ud som en veritabel lyskanon, men i virkeligheden havde den ret lav lysstyrke og en god portion blæserstøj. Desuden var de indbyggede smartfunktioner lidt langsomme på aftrækkeren.   

Nu er anden generation her, og man kan håbe, at Samsung har formået at rette op på nogle af svaghederne ved forgængeren – samtidig med at fordelene er bevaret. Denne lillebitte projektor har nemlig en masse smarte funktioner! 

Samsung The Freestyle 2nd Gen med batteripakke (ekstraudstyr). (Foto: Samsung)

Samsung The Freestyle Gen 2: Mini-projektor med let formfaktor

Freestyle er en bærbar og kompakt smart projektor, der kan projicere et stort billede på forskellige overflader. Den er monteret på en lille fod, som gør det muligt at dreje linsen 180 grader.  

Den største forskel mellem første og anden generation er på processorsiden.   

Freestyle 2nd Gen har fået mere »hjernekapacitet« for at sikre hurtigere brug af de forskellige funktioner. Selve billedsensoren og lyskilden er derimod uforandrede. Samsung har dermed ikke opnået nogen forbedring af lysstyrken – som man ellers godt kunne have ønsket sig.  

Samsung-projektoren får sin strøm fra stikkontakten, alternativt kan den tilsluttes et separat batteri (ekstraudstyr). Afhængigt af projiceringsafstand og lysforhold bør du teoretisk set kunne forvente et billede på mellem 30 og 100 tommer.   

Men – dette er ikke projektoren for inkarnerede hjemmebio-entusiaster med »proffe« indrammede lærreder i kælderen – det er mere en løsning til dem, der vil have et hurtigt, provisorisk billede. Til underholdning i ferien, på børneværelset eller til slideshows vil en projektor som denne fungere glimrende.   

The Freestyle er flot at se på med sine kompakte mål: Den cylinderformede projektor står på en lille rund fod og kan drejes 180 grader. Dermed er den let at rette mod den flade, du ønsker at projicere billedet op på – det være sig vægge eller loft.

Brugervenlighed og funktioner

Med tanke på ovenstående er Samsung-projektoren en smart sag, der byder på mange anvendelsesmuligheder. Takket være indbygget Wi-Fi har den hurtig adgang til forskellige apps. Og det kan mærkes, at denne generation er blevet betydeligt hurtigere. Den reagerer hurtigere på fjernbetjeningen og indlæser apps hurtigere end sin forgænger.   

Tizen-brugergrænsefladen er den samme som i Samsungs TV’er, og den giver adgang til et bredt udvalg af streamingtjenester.    

Alle de mest etablerede tjenester som Netflix, Max og Prime er tilgængelige. Den omfatter også Samsungs egen TV+-tjeneste, som tilbyder en række gratis, reklamefinansierede TV-kanaler.    

Samsung-projektoren er meget hurtig og nem at sætte op. Faktisk tog det os kun 3-4 minutter, fra vi havde pakket projektoren ud, tilsluttet den til Wi-Fi og rettet den mod væggen, til vi havde farverige Baywatch(!)-billeder fra Samsung TV+ rullende hen over lærredet.    

Er du gaming-entusiast, vil du garanteret glæde dig over, at Freestyle giver direkte adgang til indbyggede spil-streamingtjenester som Xbox. Du skal blot tilslutte en trådløs controller til projektoren, så er spillet i gang.   

Projektoren kan også spejle indhold fra din mobiltelefon via AirPlay 2, men hvis du vil oprette forbindelse til fysiske, eksterne kilder – f.eks. en Playstation-konsol – skal du bruge en ekstra mini-HDMI-kabelforbindelse til dette. Den burde efter vores mening have været med i kassen. 

Hvis du har planer om at tage projektoren med på farten, kan det være en god ide at anskaffe en af Samsungs tilhørende bæretasker og en matchende batteripakke.

Justerer sig automatisk

Den vigtigste funktion på Freestyle-projektoren er den automatiske keystone-funktion. Den korrigerer billedgeometrien i forhold til projiceringsvinklen og afstanden til væggen. Uden denne funktion ville billederne se meget skæve og underlige ud!   

Takket være de indbyggede sensorer formår Freestyle at projicere et billede, der ser (nogenlunde) geometrisk korrekt ud – også selv om underlaget ikke er 100 procent i vater.  Freestyle har også autofokus, som giver en fin skarphed uden manuelle indstillinger.   

Alligevel bør du undgå de skarpeste vinkler, og der er stadig lidt at hente ved at placere projektoren optimalt i en vinkel på 90 grader i forhold til væggen og indstille fokus manuelt. Men når det skal gå hurtigt og nemt, fungerer funktionen godt. Efter vores mening er auto-indstillingerne uundværlige funktioner, som helt klart forbedrer brugervenligheden.   

The Freestyle har også mulighed for automatisk farvekalibrering via Samsung Smartthings-app’en og en kompatibel mobil. Denne kan bruges til at korrigere farverne, når du projicerer på andet end en hvid, neutral baggrund. 

Billedkvalitet

The Freestyle Gen 2 bruger samme type DLP-billedsensor med Full HD-opløsning (1.920 x 1.080 pixels) som sin forgænger. Lysstyrken er også den samme som før, lige knap 240 lumen.  

Dette er stadig en relativt beskeden lysstyrke og for lidt til at opnå store billeder med god kontrast. En konkurrent som XGIMI Halo+ har f.eks. en lysstyrke på omkring 900 ISO-lumen, mens den lidt mindre MOGO 2 PRO kan klare 400 lumen. Men disse er ikke lige så bærbare som Samsung-modellen.    

The Freestyle Gen 2 er stadig afhængig af mørke omgivelser for at opnå en acceptabel kontrast. Men så længe den lille projektor får gunstige arbejdsforhold, leverer den ganske flotte billeder.    

Vi placerede projektoren i en afstand på ca. to meter fra vores biograflærred og opnåede et smukt og farverigt billede på ca. 70-80 tommer i et mørkt rum. Og det generelle indtryk var, at billedkvaliteten egner sig godt til helaftens-filmkiggeri, spil og anden underholdning.    

For det første er billederne overraskende skarpe, og den lille Full HD-projektor formår at give et detaljeret billede, så længe fokus er indstillet optimalt. Og så længe belysningen er dæmpet, giver den et billede med god kontrast.    

Projektorens billede kan selvfølgelig ikke sammenlignes med lysstyrken og kontrasten på et TV, og du kan glemme alt om at få noget ekstra ud af HDR-video (High Dynamic Range). Farvegengivelsen er til gengæld rigtig fin, uanset om man vælger den neutrale Film-modus eller giver den gas med Standard eller Dynamic. 

The Freestyle Gen 2 er som forgængeren afhængig af dæmpet belysning for at give god kontrast. (Foto: Samsung)

  Det store partytrick på Gen 2-modellen er såkaldt Smart Edge Blending. Hvis man har to identiske projektorer til rådighed, kan de kobles i tandem og sættes op, så de overlapper hinanden, og sammen projicere et endnu større og bredere billede på op til 160 tommer diagonalt. Vi har ikke selv haft mulighed for at teste det, men det er tidligere blevet demonstreret på messer, og det kan være ganske velegnet til billedpræsentationer og ikke mindst underholdende til spillefilm i biografformat (2,35:1). Men det kræver, at man har en makker med en tilsvarende projektor – ellers bliver det nok for dyrt. 

Med to Freestyle-projektorer og Smart Edge Blending kan man projicere et endnu større og bredere billede på op til 160 tommer diagonalt. (Foto: Samsung)

Lydkvalitet

En anden god nyhed er, at det er lykkedes Samsung at reducere noget af blæserstøjen fra den foregående generation. Den er nu mindre fremtrædende i lydbilledet, og man kan koncentrere sig mere om lyden fra filmens handling i stedet.   

Den indbyggede fuldtonehøjttaler giver faktisk en fornuftig lyd i sig selv med god gengivelse af tale og musikalske rytmer, men der er selvfølgelig meget at hente ved at tilslutte en soundbar – enten via Bluetooth eller HDMI. 

Konklusion

Ligesom sin forgænger er Samsung Freestyle 2nd Gen en kompakt og praktisk projektor, der gør det nemt at arrangere film- og billedfremvisninger, hvor du vil. Med automatiske billedindstillinger tilpasser den sig til omgivelserne. Og med indbygget Wi-Fi og streamingtjenester giver den nem adgang til underholdning.   

Anden generation har fået en mærkbart hurtigere brugergrænseflade, bedre funktioner og mindre blæserstøj. Resultatet er en betydelig forbedring af brugeroplevelsen, hvilket gør at denne projektor sidder lige i skabet, hvis du ikke har plads eller tid til at sætte en TV-skærm op. 

Karakter
Samsung The Freestyle 2nd Gen
Basic

Lyd & Billede mener

The Freestyle 2nd Gen har en praktisk formfaktor og giver et stort billede med flotte farver. Den smarte brugergrænseflade byder på hurtige apps og brugervenlighed. Den lille projektor har fortsat lav lysstyrke, men nok til et godt billede på 65-75 tommer i mørke omgivelser.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Scroll to Top