TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Denon AVC-X6800H

Hjemmebiografens nye dimensioner

Det er måske ikke så smart at opleve, hvad Denon AVC-X6800H tilbyder af spektakulære oplevelser. Det er svært at gå tilbage.

Af / 28/02/2024 - 12:00
Denon AVC-X6800H

Lyd & Billede mener

  • Præcis og opløst surroundlyd, Dirac Live gør en stor forskel. Glimrende brugervenlighed.
  • Vi havde håbet på endnu flere kræfter til denne pris. Og hvorfor skal man give afkald på surroundkanaler for at tilslutte ekstra stereohøjttalere?

I de senere år er der sket en revolution inden for hjemmebiografer, hvor tredimensionelle lydformater har taget filmoplevelsen til nye højder. Lydformater som Dolby Atmos og DTS:X udvider lydbilledet fra traditionelle 5.1- og 7.1-systemer ved at tilføje højdekanaler og såkaldt objektbaseret lyd. Når lydeffekter og stemmer kan placeres præcist i et virtuelt rum – enten til siderne, foran, bagved eller over os – udviskes grænserne mellem film og virkelighed i stigende grad. 

Denon_AVC_X6800H_front black 3
Foto: Denon

11 kanaler

Med 11 forstærkerkanaler og understøttelse af alle de nye 3D-formater er Denon AVC-X6800H skræddersyet til moderne formater. Og hvis du skulle føle trang til endnu et par højttalerkanaler, mangler du bare en stereo effektforstærker. Denon-forstærkeren har processorkraften til det.  

Da der ikke er nogen FM-modtager om bord, defineres denne Denon som en forstærker og ikke en modtager. Men med både indbygget streaming og internetradio via Denons HEOS-platform vil ingen reagere, hvis du kalder den en receiver.   

Forstærkeren har indbygget Spotify Connect, Chromecast og AirPlay. Tidal-brugere kan desværre ikke bruge Tidal Connect, hvilket betyder, at du ikke får højopløst lyd fra Tidal. Derfor brugte jeg en Apple TV-boks til at teste Tidal med Dolby Atmos, samt en Blu-ray-afspiller for at få fuld opløsning fra enkelte udgivelser. 

Læs også Denon har overgået sig selv Netop som du tror, Denon ikke kan gøre det bedre, kommer den 15-kanals AVC-A1H og gør fordommene til skamme.

Audyssey og Dirac Live

Til rumkorrektion bruger forstærkeren det gennemprøvede Audyssey MultEQ XT32-system, som måler og kalibrerer for op til otte målepunkter omkring lyttepositionen. Det fungerer rigtig godt, og i vores rum, hvor højttalerne er skjult bag et perforeret DreamScreen-lærred, kan jeg virkelig godt lide Reference-lydtilstanden, en klangbalance, som Audyssey mener er ideel.  

Annonce

Føler du dig ekstra eventyrlysten, kan du prøve kræfter med Dirac Live. En licens koster ekstra, og du kan ikke bruge den medfølgende Audyssey-mikrofon, men skal tilkøbe en. For eksempel Umik-1 fra miniDSP. Så får du til gengæld et af de mest avancerede rumkorrektionssystemer på markedet. Med endnu mere præcis lyd som resultat. Det er bare lidt bøvlet, for du skal bruge en pc eller Mac og et langt USB-kabel til mikrofonen. 

Denon AVC-X6800H testrom 2
Enkel opsætning via skærmmenuen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fire subwoofere!

Ud over alle forstærkerkanalerne kan AVC-X6800H styre op til fire individuelle subwoofere og kalibrere lyden for hver enkelt af dem.   

Fire subwoofere kan virke totalt overdrevet, men ud over at øge lydtrykket giver det en mere jævn basfordeling i rummet med færre døde zoner. Og med individuel processering af hver subwoofer kan rumkorrektionssystemet gøre underværker for basresponsen.   

Du kommer også langt med to subwoofere, og i vores rum fik vi gode resultater med kun én. Ganske vist har vores Procella-sub dobbelte 15-tommere, og den mangler bestemt ikke styrke. Det med antallet af subwoofere er individuelt fra rum til rum, men det er bestemt værd at prøve flere subwoofere. 

Brugervenlig

Denons fokus på brugervenlighed mærker man allerede ved opsætningen. Den første opsætning kræver en tilsluttet skærm, for her stilles relevante spørgsmål om antallet af højttalere og subwoofere, før systemet foreslår optimale tilslutninger og foretager de nødvendige indstillinger.   

Resten overlades til Audyssey MultEQ XT32, som måler rummets akustik og tilpasser lyden. Regn med at afsætte mindst en halv time til dette, måske mere. For Dirac kræves der både en bærbar computer og ekstra tålmodighed. Der er mange punkter, der skal måles, og det hele er lidt kringlet.   

Jeg må sige, at Pioneer og Onkyo har en meget mere elegant løsning i deres receivere og forstærkere, fordi der kan man nemlig bruge den medfølgende målemikrofon – og Dirac-programmet er indbygget i selve produktet. Om end i en mindre avanceret version. 

Denon AVC X6800H testrom Atmos setup 1
Denon AVC-X6800H spørger, hvordan højttalerne er placeret for at få styr på, hvordan den skal processere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden af Denon AVC-X6800H

Når filmen først er i gang, opdager man, at AVC-X6800H har den nødvendige finesse. Åbningssekvensen i Intet nyt fra Vestfronten er en rigtig god scene at demonstrere det med. Den svage vind suser gennem skoven, mellem bjergene, og skaber en enorm rumfornemmelse. Hvis udstyret er i orden, vel at mærke.  

Her er der ingen bekymringer. De fire loftskanaler over en 7.1-opsætning transporterer os til slagmarken en vinterdag, hvor frosne lig ligger spredt overalt. Missilerne kommer så langt væk fra, at man knap nok kan høre skuddene. Dramatikken skabes af projektiler, der skærer gennem luften og gennemborer både jord og døde kroppe uden at skelne. 

Læs også Hver en krone værd Denon AVR-X2800H tilbyder et væld af funktioner, gode tilslutningsmuligheder og kraftfuld lyd - til en meget fordelagtig pris. Et rigtig godt køb!

Med ét teleporteres seeren direkte ned i skyttegraven, hvor granaterne eksploderer, og man befinder sig midt i den intense kamp mellem liv og død. Det er virkelig nervepirrende, og i denne pris- og kvalitetsklasse er der kræfter nok til at skrue op for lyden, så man virkelig kan mærke dynamikken. Kontrasterne fra de svage vindpust, via de desperate skrig til de kødsprængende granater. Som man siger: Jeg har betalt for hele sædet, men har kun brug for kanten. 

Der er en klar forskel mellem komprimeret streaming-lyd og tabsfri lyd på Blu-ray. Udvalget på disk er desværre pauvert, men lydoplevelsen så meget bedre. Lyt bare til det store rum i Blade Runner 2049, den klangfulde dialog og den flotte dynamik. For selv om man får en stærk oplevelse fra Netflix og andre streamingtjenester, er det alligevel sådan, at jeg begynder at søge i netbutikker efter fysiske udgivelser. 

Denon_AVC_X6800H_front black
Foto: Denon

Musikoplevelser

Musik lyder også rigtig godt. Gulvhøjttalerne Bowers & Wilkins 603 S3 kunne nok ønske sig endnu mere kontrol og kraft, men mine egne Gallo Reference 3.5 er sprængfyldt med dynamik og spilleglæde. Hvis du har et par letdrevne højttalere, vil Denon-forstærkeren brillere med god kvalitet.   

Jeg kan især godt lide klangen af vokaler og akustiske instrumenter. Lydgengivelsen er varm og luftig, og stereobredden vokser ud over højttalernes placering. 

Klassisk musik i surround

Men det er med klassisk musik i surround, at forstærkeren virkelig brillerer. Tuvayhun, skrevet af Kim André Arnesen og Charles Anthony Silvestri og dirigeret med sikker hånd af Anita Brevik, er i mine ører et mesterværk af en udgivelse.     

Denon-forstærkeren formidler luften i stemmerne fra Nidarosdomens pigekor og Trondheimsolisterne på en overbevisende måde. Dramaet i fløjter, strygere og slagtøj er til at tage og føle på. De mange kanaler arbejder sammen om at placere alle objekter med præcision og opløsning. Det står klart for mig, at hvis to forstærkere har samme kvalitet, men den ene har flere kanaler, vil de ekstra kanaler løfte lydoplevelsen meget.

AVR-X6800H_8K_HDMI_Port
Foto: Denon

Stereotab?

Selv om forstærkeren “kun” har 11 forstærkerkanaler, har den 13 højttalerudgange. Således kan man vælge mellem rear surround-kanaler og fire lofthøjttalere (7.1.4) eller standard surround-kanaler og seks lofthøjttalere (5.1.6). Det er fint nok.     

Men hvorfor kan man ikke tage de udgange, der ikke er i brug, og i stedet tilslutte dem til et ekstra par fronthøjttalere? Hvis man vil have et andet par højttalere til stereolytning ved siden af en mere filmorienteret højttaleropsætning til surroundlyd, kunne jeg godt have tænkt mig, at den ekstra højttalerudgang var blevet til Speaker B.    

Denon giver kun mulighed for Speaker B, hvis du ofrer to forstærkerkanaler i surround. Altså går ned fra 11 til 9. Det er lidt af en fejldisponering, hvis du spørger mig, for man behøver jo ikke at drive Speaker B samtidig med resten. Når de nu har givet os den ekstra højttalerudgang, er der ingen grund til ikke at kunne konvertere den til en tokanals hovedudgang, hvis man ønsker det.

Ønsker endnu mere kraft

For nu at pirke lidt mere, så kunne AVC-X6800H godt have haft endnu flere kræfter. Prisskiltet er ikke ubetydeligt, og hvis du kan klare dig med to færre kanaler, tilbyder AVC-X4800H nogenlunde samme kvalitet og styrke til næsten den halve pris. Endnu billigere end det er Onkyo TX-NR7100. Også den er en kompetent 9-kanals. Denon tager sig med andre ord en godt betalt pris for sine to ekstra kanaler.   

Går vi ned til syv kanaler, finder vi den meget billigere AVR-X2800H. Til en fjerdedel af prisen for X6800. Den har dog ikke helt den samme lydkvalitet og kun én subwooferkanal. Hvor både X4800 og X6800 har fire.   

Jeg vil kun anbefale AVC-X6800H til entusiaster, som rent faktisk skal bruge alle kanalerne. Selv da vil den møde stærk konkurrence fra sine konkurrenter Marantz Cinema 30, Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805 og Yamaha RX-A8A. Som vi ganske vist har til gode at teste. 

Denon_AVC_X6800H_silver_lifestyle
Foto: Denon

Konklusion

Denon AVC-X6800H er en surroundsound-forstærker til hjemmebiografentusiaster. Med 3D-lyd og i alt 11 forstærkerkanaler giver den et lydbillede, som omslutter og engagerer lytteren i et tredimensionelt rum.   

Rumkorrektion fra Audyssey forbedrer oplevelsen. De, der ønsker det, kan betale for en Dirac Live-licens for endnu bedre resultater. Og med separat processering af op til fire subwoofere er der garanti for baskontrol i rummet.  

Denon AVC-X6800H er et godt valg for dem, der ønsker en avanceret og kraftfuld forstærker til deres hjemmebiograf. Men den er ikke uden konkurrenter, og den er kun prisen værd, hvis du vil bruge alle kanaler. 

Karakter
Denon AVC-X6800H
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “Denon AVC-X6800H”

  1. Bjarni Hansen

    Undskyld mig, men er det en Denon AVR-X6800H eller en AVC-X6800H i tester? eller er er AVR og AVC det samme, begge navne fremgår flere gange i teksten.
    Mvh.
    Bjarni Hansen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

100 tommer fra 1,5 meter!

Short-throw-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmebiograf

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar