Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)

Skræmmende realistisk!

Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!

Skrevet af / 21/09/2022 - 12:43
LG OLED Z2 (OLED77Z29LA)
Audun Hage

8K TV har længe været et kuriosum for de særligt interesserede TV-entusiaster. Men når det kommer til et 8K OLED TV, SÅ begynder vi virkelig at tale om sjældne varer!

LGs OLED-TV nyder en høj status blandt tv-entusiaster verden over, og 4K-modellerne C2 og G2 har allerede imponeret os på testbordet i denne sæson. Men LG har endnu kraftigere ammunition i arsenalet! Med flagskibsmodellen OLED Z2 tager de det hele et skridt videre, med et ekstra højopløseligt 8K OLED-panel, tilgængeligt i 77 og 88 tommer.

LG OLED77Z29LA. (Foto: LG)

LG OLED Z2: 77-tommer med 8K-opløsning

Selve 8K-teknologien er stadig ung, og er i en slags “kyllingen og ægget”-fase. Der er stadig relativt lidt indhold tilgængeligt i den knivskarpe opløsning – og skærmene er stadig (uforholdsmæssigt) dyre.

Især 8K OLED har været en dyr affære, og vil formentlig blive ved med at være det et stykke tid endnu, selvom LG har forsøgt at sætte prisen på entrébilletten ned i år. 77-tommeren i Z2-serien er det billigste 8K OLED TV til dato, men det koster stadig 90.000 kroner!

Det er næsten tre gange så meget som et “normalt” 77-tommer 4K OLED. Faktisk kan du købe en 83-tommer OLED83G2 for omkring halvdelen af, hvad LG beder om for sit 8K-flagskib.

Der findes faktisk sågar en storebror til denne model (den 88 tommers OLED88Z2), som leveres på en luksuriøs reol i børstet aluminium. Men det koster også næsten en kvart million!

Hvorfor er 8K OLED så dyrt, tænker du måske? Nuvel, nutidens OLED-fabrikker har kostet milliarder at bygge, og storstilet masseproduktion kan ikke bare ændres fra den ene dag til den anden. 8K-panelerne er væsentligt dyrere at producere end 4K-varianterne, blandt andet fordi OLED kræver mange transistorer. Mens et LCD-fjernsyn klarer sig med én transistor pr. subpixel, kræver OLED efter sigende tre til fem transistorer pr. subpixel. Og når TV’et får godt 33 millioner (!) pixels, bliver det en dyr og krævende produktionsproces.

LG OLED77Z2 LG OLED77Z2 rear LG OLED77Z2 detail
<
>

LG OLED Z2: Design

77-tommeren i Z2-serien har et slankt “galleridesign”, som vi genkender fra dens lillebror, G2. Skærmen er helt flad på bagsiden, med udsparinger til tilslutninger og vægmontering, så den kan hænge tæt på væggen.

LG har designet et separat vægbeslag, der medfølger i pakken, foruden de sædvanlige metalfødder til bordmontering. Skulle du ønske at bruge andre vægbeslag med VESA-standarden, er der også skruehuller til dette.

LG ser ud til at have tænkt på det meste, og byggekvaliteten er upåklagelig. Vi kan også godt lide, at de har inkluderet en separat fjernbetjening, taget fra Signature-serien. Den er lavet i børstet stål, og føles markant mere “premium” end de sædvanlige plastik-betjeninger. Hvis du spørger os, burde LG have inkluderet dette i alle OLED-modellerne!

OLED77Z2 remote OLED77Z2 (5)
<
>

 

Brugervenlighed og finesser

Ydermere kan Z2-modellen på fjernbetjeningsfronten prale af LGs seneste styresystem WebOS 22. Brugergrænsefladen har ændret sig lidt fra tidligere generationer, idet du nu kan skræddersy startskærmen til dine egne præferencer. Du kan gemme dine egne brugerprofiler og tilpasse menulisten med de apps og tjenester, du bruger mest. Og der er selvfølgelig adgang til stort set alle populære streamingtjenester.

OLED Z2 har desuden fået den nye Always Ready standby-funktion. Ved hjælp af denne kan du bruge TV’et til at vise grafik, billeder, tiden, vejret og lignende, eller afspille musik, når det ellers er slukket. TV’et starter derefter lynhurtigt igen med et tryk på fjernbetjeningen.

Som andre LG-modeller har OLED Z2 bred understøttelse af forskellige videoformater, herunder Dolby Vision og IMAX Enhanced. Til 8K-underholdningen er det naturligvis ekstra vigtigt, at skærmen understøtter kompressionsstandarden AV1, som muliggør visning af YouTube-videoer i 8K-kvalitet.

Læs også Det bedste OLED-køb? LG’s populære OLED-TV i C-serien har fået en kraftig overhaling i år. Det har gjort et godt TV endnu bedre!

Z2 skiller sig også ud med meget gode tilslutningsmuligheder. Alle fire videoindgange er HDMI 2.1-kompatible og kan acceptere 8K-signaler med op til 60 billeder i sekundet eller 4K-video med op til 120 billeder i sekundet. LG-skærmen er dermed klar til at parre med moderne spillekonsoller og gaming-PC’er.

Skulle du ønske at bruge 8K-skærmen til gaming, er det også rart at vide, at den understøtter Nvidia G-Sync og AMD Freesync VRR, som sikrer en jævn gengivelse af spillets grafik. LG har sin egen spilmenu (Game Optimizer), som samler de relevante indstillinger ét sted. Og så kan billedbehandlingen også tilpasses forskellige typer spil, såsom skydespil og sport.

Gode tilkoblingsmuligheder på LG OLED Z2, inklusive fire HDMI-indgange som understøtter 4K/120Hz og 8K/60Hz. (Foto: Audun Hage)

 

For at LG-skærmen skal vise sig fra sin bedste side, er det essensielt at slukke for alt hvad der hedder strømbesparing, eller i hvert fald regulere den. Vi opdagede den godt gemt af vejen i menuen “OLED Care”. Med høj strømbesparing kan billederne virke blege og ikke så kontrastfulde. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Vi har som nævnt ladet os imponere af, hvad LGs “almindelige” OLED-TV i C2- og G2-serien har præsteret på testbordet i denne sæson. Begge de nye seriemodeller er udstyret med nye Evo-paneler, der leverer superkontrast, nuanceret farvegengivelse og – især for G2’eren – imponerende god lysstyrke. Det har gjort OLED-skærmene mere anvendelige til alle former for TV-underholdning.

Skarpheden fra en 4K OLED er naturligvis allerede rigtig god. 64.000-kroners-spørgsmålet er derfor om Z2-modellen med 8K kan gøre det lige så godt, eller endnu bedre?

OLED77Z2 (12) OLED77Z2 (13) OLED77Z2 (14) OLED77Z2 (17) OLED77Z2 (15)
<
>
LG OLED77Z2 leverer knivskarp bildekvalitet. Her fra Ringenes Herre: Maktens Ringer på Amazon Prime. (Foto: Audun Hage)

Efter at have haft denne skærm herhjemme og i testlokalet i et par uger, kan vi i hvert fald konstatere, at der ER forskel.

Ved første øjekast ligner Z2’eren umiddelbart en hvilken som helst nyere OLED, men det bliver hurtigt klart, at netop skarpheden er noget for sig selv. Vi har testet flere LCD-skærme med 8K opløsning, men en 8K OLED-skærm er virkelig ekceptionelt god til billedskarphed!

Med en pixeltæthed på omkring 115 PPI (nogenlunde det samme som et 39″ 4K TV), kan vi sidde næsten tæt på skærmen uden at se antydningen af pixelstruktur eller gittermønster. Hele billedet fremstår sømløst og glat. Og idet hver eneste af de omkring 33 millioner (!) pixels også er deres egen lyskilde, bliver billedet sindssygt højkontrast og detaljeret.

Vi har længe argumenteret for, at kontrasten er lige så vigtig som opløsningen, i forhold til hvordan billedskarpheden opleves i praksis. Men når både kontrast og opløsning er på dette niveau, bliver oplevelsen virkelig magisk.

I testperioden var vi blandt andet forbi den nye serie Magtringene på Amazon Prime. Ringenes Herre-serien leveres ganske vist “kun” i 4K-opløsning, og skal derfor opskaleres til at passe til skærmopløsningen på 8K. Men her gør videoprocessoren (LG’s a9) et fremragende stykke arbejde, mens billedkvaliteten af ​​kildematerialet er noget af det bedste, vi har set.

Den overdådige Amazon-produktion kommer virkelig frem i al sin pragt på LG-skærmen. Nærbillederne af skuespillerne er ekstremt gode og uden støj. Man kan virkelig se hver eneste pore og hår på de smukkeste elvere, og hver grimasse på de fæle orker. Og ikke mindst hver lille detalje i de storslåede kampscener.

Det behøver heller ikke være 4K: OLED77Z2 leverer også en god billedoplevelse med ældre filmtitler i fuld HD-opløsning. Her skal billedbehandlingen arbejde hårdere for at udfylde de manglende pixels, men det fungerer mærkbart bedre end forventet.

LG-skærmen byder på en række forskellige billedtilstande; vi vil anbefale indstillingen ‘Biograf’. Her får vi neutrale farver og fremragende lysstyrke, samtidig med at vi kan nedtone bevægelsesudjævningen (LG’s TruMotion interpolation) til noget, der ser mere naturligt ud.

LG OLED77Z2 (3) LG OLED77Z2 (2) LG OLED77Z2 (6)
<
>
LG-skjermen trives naturligvis aller best når den fores med ekte 8K-innhold. (Foto: Audun Hage)

Endnu bedre med ægte 8K

Selvom LG-skærmen har en imponerende god opskalering, er det naturligvis med ægte 8K-indhold, at skærmen for alvor kommer til sin ret. Den slags er der stadig mangel på hos de store filmproducenter, men der er efterhånden en vis mængde semi-professionelle videoer på YouTube, som du kan se og nyde. Herunder produktioner fra filmfotografer som Phil Holland og Eugene Belsky, som ser virkelig flotte ud.

Deres YouTube-kanaler tilbyder alt fra nærbilleder af katte til droneoptagelser af byer som New York og Los Angeles i krystalklar 8K-opløsning. Og fællesnævneren er, at de ser ultraklare og naturtro ud. Konturerne omkring genstande bliver så skarpe, at man næsten glemmer, at man ser en videooptagelse. Næsten som et vindue til virkeligheden. Bare giv agt for fingeraftryk!

 

Er det prisforskellen værd?

Hvis du har penge tilbage, selv efter at årets sidste elregning er betalt, kan det være det værd, hvis du er en hardcore TV-entusiast. Ikke desto mindre, når alt er sagt og gjort, og hvis man ser bort fra den sidste grad af skarphed, er der ingen tvivl om, at nutidens 4K OLED-skærme allerede klarer sig meget godt til en markant lavere pris.

På andre parametre, såsom kontrast, sortniveau og farvegengivelse, leverer LG OLED77Z2 på linje med de øvrige skærme i topklassen. Lysstyrken i HDR-tilstand er omkring 750 nits (10% vindue), hvilket sikrer god intensitet i de lyseste dele. Men det er nu ikke banebrydende på nogen måde. På sin vis kunne man ønske, at LG havde formået at fremtrylle endnu højere lysstyrke, eller bragt en endnu mere eksklusiv finesse frem for at retfærdiggøre den klækkelige prisforskel.

Læs også Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!

Lydkvalitet

I modsætning til mange andre skærme i high-end-klassen har LG-skærmen ikke et særligt dyrt lydsystem – men det er stadig et markant skridt op i forhold til standarden. Højttalerkonfigurationen er angivet til at være 4,2 kanaler, med fire højttalere og to ekstra bashøjttalere. Den indbyggede lyd kan klart godkendes, med god stemmeklarhed og tilstrækkelig fylde til at give os et godt indtryk af både musik og lydeffekter. Lydsystemet er i stand til at spille højt og tydeligt uden forstyrrende forvrængning.

Ikke desto mindre er der ingen tvivl om, at en skærm i denne klasse fortjener kraftigere akkompagnement på lydsiden. Her står det dig frit for at tilslutte en soundbar eller et udvidet hjemmebiografsystem, og drage fordel af Dolby Atmos lydbehandling. F.eks. LGs egen SQ95R, der leverer hele 9.1.5 kanalers lyd. Alternativt, hvis du vil gå til ekstremer, kan OLED77Z2 også kombineres med Beosound Theatre, den nye soundbar fra Bang & Olufsen, komplet med sokkel eller vægbeslag. Vi har ikke haft tid til at teste den endnu, men der ER bestilt testeksemplarer!

Læs også Beosound Theatre er Bang & Olufsens nye soundbar B&O's hidtil sejeste soundbar understøtter 7.1.4 kanalers Dolby Atmos surroundlyd, og den er skræddersyet til LG's OLED fjernsynsmodeller.

Konklusion

Nogle vil hævde, at 8K-fjernsyn er en uddøende race; at de vil lide samme skæbne som 3D-fjernsyn og blive skrottet, før teknologien når at tage fart. Men for dem af os, der har set teknologien tæt på, er det bestemt fristende at se mere til den! Selvom LGs almindelige OLED-skærme ser imponerende ud, er der ingen tvivl om, at billedoplevelsen bliver mere helstøbt og får mere oomph, når opløsningen øges til 8K.

LG-skærmen er udstyret med en kraftig videoprocessor, der gør et fremragende stykke arbejde med at opskalere HD- og 4K-indhold til at fylde det store og knivskarpe 8K-panel. Samtidig er der ingen tvivl om, at den fortjener og kræver at blive fodret med high-end indhold. Til gengæld får du en billedkvalitet, som meget få andre skærme kan konkurrere med.

Det eneste store problem med LG OLED77Z2 er den enorme prisforskel. Her er vi absolut i den høje ende af skalaen, hvor selv en lille forbedring kan koste mange penge. Men selv da kan 90.000 kroner stadig føles uforholdsmæssigt dyrt, især når man kan købe en fremragende 4K-version af det samme TV for under det halve. Den er bare ikke så knivskarp som denne!

 

Karakter
LG OLED Z2
Ultra High End

Lyd & Billede mener

LG-skærmen kombinerer den velkendte OLED-kontrast med en knivskarp opløsning, som bare skal opleves. Plus for lækker designstruktur og luksuriøs fjernbetjening. Prisen er stadig i det højere luftlag, og koster mere end det dobbelte af en tilsvarende 4K OLED! Dermed er dette et TV for de specielt interesserede og velbemidlede.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Knivskarp 8K OLED fra LG

Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig)

Du får ikke bedre lyd fra et TV

Lyd & Billede
Scroll to Top