Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG OLED C2 (OLED65C2)

Solidt comeback fra LG

LG’s populære OLED-TV i C-serien har fået en kraftig overhaling i år. Det har gjort et godt TV endnu bedre!

Skrevet af / 22/04/2022 - 12:00
LG OLED C2 (OLED65C2)
Audun Hage

Årets nye C2 OLED fra LG har meget at leve op til: Det overtager stafetten efter den populære C1-serie fra 2021, der har solgt i spandevis til TV-entusiaster og gamere verden over. C2-serien har fået en række opdateringer både indeni og udenpå med nyt design, nyt billedpanel og flere nye brugervenlige funktioner om bord.

Det er med andre ord et TV, der er høje forventninger til. Om LG indfrier? Lad os teste!

02 2022 65 OLEDC2 A
(Foto: LG)

Design

For os, der har været vant til det samme udseende gennem flere generationer af C-serien, er det forfriskende at se, at LG har valgt et nyt designtwist i år. C2-serien er ny fra bunden, med et slankere og mere moderne design. OLED-panelet er nu omgivet af en endnu tyndere ramme, så billedet næsten går helt ud til kanterne.

LG har angiveligt også brugt mere miljøvenlige materialer i konstruktionen: Bagpladen og foden er lavet af en blanding af plastic og aluminium, men TV’et virker ikke billigt af den grund. Byggekvaliteten er glimrende, og den midtmonterede fod er også mindre pladskrævende end den brede fod på forgængeren.

Samtidig kan det mærkes, at TV’et er blevet markant lettere. LG-skærmen virker let som en fjer, når vi pakker den ud. Et færdigmonteret 65 tommers OLED C2 vejer kun 18 kilo, mens forgængeren vejede 32 kilo. Det gør skærmen væsentlig nemmere at håndtere og ikke mindst at vægmontere, hvis det er planen.

LG har også tænkt nyt, når det gælder tilslutninger. På denne generation er der ingen bagudvendte stik; alle HDMI-indgange er nu sidemonteret, så de er nemmere at få adgang til ved vægmontering. Strømkablet er også flyttet til midten.

Når vi monterer LG-skærmen på den medfølgende fod, bemærker vi endnu en designændring på C2-generationen, nemlig at skærmen hælder nogle grader bagud. Det minder lidt om Sonys OLED-TV A9 for et par generationer siden. Om man kan lide den tilbagelænede stil eller ej, er en smagssag – men det tager sig allerbedst ud på et lavt TV-møbel.

LG OLED C2 side tilt 1 LG OLED C2 rear 2 LG OLED C2 frame
<
>
LG OLED C2 har fået en total overhaling på designfronten i år, hvor skærmen hælder lidt bagud. Desuden er den hævet lidt, så det er nemmere at få plads til en soundbar under neden. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

C2-modellen er selvfølgelig udstyret med LG’s nyeste operativsystem – nu kaldet WebOS 22 – som bruger den velkendte touch-fjernbetjening Magic Remote til at navigere i menuerne. Men også her er der sket en del ændringer i forhold til tidligere generationer. Bl.a. er det nu muligt at tilpasse hovedmenuen til forskellige brugere.

Man kan gemme sin egen brugerprofil og tilpasse menulisten med de apps og tjenester, man bruger mest – plus en skræddersyet profil til samleveren eller børnene. Hvis man downloader LG’s ThinQ-app til mobilen, kan man nemt ændre brugerprofil ved at “tappe” mobilen mod NFC-ikonet på fjernbetjeningen.

OLED C2 har også fået den nye standby-funktion Always Ready. Dermed kan man bruge TV’et til at vise grafik, billeder, klokken, vejret og lignende eller spille musik, når det ellers er slukket. TV’et starter så lynhurtigt igen med et tryk på fjernbetjeningen.

Vi synes, det nye WebOS-system virker intuitivt og ikke mindst meget hurtigt. Man kan mærke, at TV’et reagerer hurtigere på kommandoer og indlæser apps hurtigere end før.

LG’s WebOS byder også på et bredt udvalg af apps og tjenester. Stort set alle de populære streaming-tjenester er lettilgængelige for download – forudsat at man har et abonnement, selvfølgelig.

Formatunderstøttelsen er ligeledes upåklagelig. Der er understøttelse af videoformater som Dolby Vision og IMAX Enhanced, som sikrer, at meget videoindhold kan vises optimalt. Derimod understøttes det lidt mindre udbredte HDR10+ format ikke.

LG OLED C2 remote LG OLED C2 WebOS 22 Home Screen
<
>
Ud over de mest aktuelle streaming-tjenester og videokilder kan startskærmen vise vejret og nyhedsopdateringer. (Foto: Audun Hage)

Gode tilslutningsmuligheder

Forgængeren OLED C1 fra 2021 brillerede med særdeles gode tilslutningsmuligheder, og C2 følger i samme fodspor. Alle fire HDMI-indgange understøtter 4K 120 Hz signaler, og TV’et er dermed klar til at blive parret med moderne spilkonsoller og gaming-PC’er.

Der er også understøttelse af variabel billedfrekvens, Nvidia G-Sync og AMD FreeSync, som sikrer en jævn gengivelse af spilgrafik. LG har desuden videreudviklet deres Game Optimizer-spilmenu, som samler de relevante indstillinger ét sted. Så kan billedprocesseringen også tilpasses forskellige spilgenrer, såsom skydespil og sport. Der bliver taget godt hånd om gamerne her!

Har man ikke en spilkonsol eller PC til rådighed, er det også muligt at spille direkte via TV’et med spil-streaming-tjenester som GeForce Now og Google Stadia. Alt, hvad man behøver, er en kompatibel controller.

LG OLED C2 connections
LG OLED C2 har gode tilslutningsmuligheder, bl.a. fire HDMI 2.1-indgange. (Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Når alt kommer til alt, er det billedkvaliteten, der afgør, hvor godt et TV egentlig er! Her stiller LG C2 veludstyret til start med et OLED-panel af den nyeste generation og tilhørende billedprocessering, som LG kalder OLED Evo. De lover bl.a. op til 20 procent højere lysstyrke end på tidligere modeller med konventionelt panel via en teknik, som LG kalder Brightness Booster.

Vi bemærker, allerede når vi tænder for OLED C2, at billedpanelet har mere “krudt” til rådighed end den tidligere generation. Lysstyrken har længe været en akilleshæl for OLED-skærmene, men er gradvis blevet bedre, og på OLED C2 virker det ikke længere som en begrænsning.

Der findes Mini-LED-skærme med endnu højere lysstyrke, men OLED-skærmen vil i praksis være lysstærk nok for langt de fleste. Den fungerer også godt i en almindeligt oplyst stue. Og selv videoindhold med meget hvidt i, såsom vintersport, gengives, uden at billedet virker gråt og trist.

Den gode lysstyrke giver også flere fordele, idet farvegengivelsen bliver endnu mere intens og får tydeligere nuanceforskelle. LG-skærmen har et saftigt smæld i farverne, som giver indlevelse, når vi gennemtrawler vores testscener.

Ellers byder LG C2 på de sædvanlige fordele ved OLED: Skærmen har en meget jævn lysfordeling uden generende skyggeeffekter. Betragtningsvinklen er fremragende, så man kan se på TV’et fra siden, uden at farvegengivelsen ændrer sig særlig meget. Og med et perfekt sortniveau, uden lysblødning fra bagbelysningen, som man ofte ser med LCD, er kontrasten rigtig god fra top til bund.

Samtidig er det værd at bemærke, at OLED C2 ligesom tidligere generationer har relativt blankt skærmglas. Det kan medføre, at andre lyskilder i rummet såsom vinduer og lamper bliver reflekteret. Da skærmen nu står lidt tilbagelænet, kan den også spejle loftslys. Det er noget, man bør tage højde for ved placering af TV’et.

Glimrende billedprocessering

OLED C2 har også fået en ny version af LG’s avancerede videoprocessor, A9 Gen 5. LG-processoren følger samme trend som andre producenters og bruger kunstig intelligens og maskinlæring, når den analyserer og optimerer billedet.

LG-skærmen byder på flere gode billedindstillinger, hvor vi umiddelbart foretrak Cinema Home. Med den opnås en meget neutral farvegengivelse, mens LG’s TruMotion-interpolation er med til at udjævne bevægelserne. Er man allergisk over for “sæbeoperaeffekt”, kan man også vælge den superneutrale Filmmaker Mode.

Hvis vi skal trække noget særligt frem fra billedindtrykkene, må det dog være skarpheden. LG OLED C2 har en markant kombination af god kontrast, meget lidt billedstøj og præcise detaljer, som tilsammen giver en formidabel dybdefølelse. Vi testede bl.a. med spændingsserien Snabba Cash fra Netflix, der fik en forbløffende skarphed og realisme. Næsten som et vindue til virkeligheden!

LG OLED C2 Snabba Cash S1 2 1 LG OLED C2 picture quality Snabba Cash LG OLED C2 Netflix Snabba Cash S1 LG OLED C2 Snabba Cash S1 1 1
<
>
LG OLED C2 giver en knivskarp billedoplevelse. Her fra Netflix-serien Snabba Cash. (Foto: Audun Hage)

Konkurrenter?

LG deler som bekendt deres OLED-teknologi med flere TV-konkurrenter, deriblandt Sony, Panasonic og Philips. Vi skal heller ikke glemme de helt nye QD-OLED-modeller fra Sony og Samsung, som vi også glæder os til at sammenligne med.

Når det er sagt, så tror vi, at konkurrenterne får en hård nød at knække i år, for billedprocesseringen på OLED C2 er virkelig imponerende!

Lydkvalitet

Mens tidligere generationer af LG OLED har haft fin billedkvalitet, har lyden ikke været noget at prale af. Men her er der faktisk sket ting og sager med den nye generation: Vi mærker straks, at lyden er blevet væsentlig klarere og mere fyldig af karakter. Stemmegengivelsen er tydeligere, samtidig med at musik og lydeffekter har fået markant mere punch i gengivelsen.

C2 er ikke nogen match for Philips OLED+ 986 eller OLED+ 936 med deres indbyggede soundbars, men stadig markant bedre end forventet.

Når det er sagt, så er der ikke nogen tvivl om, at LG OLED C2 fortjener at blive parret med en soundbar eller et lydanlæg, hvis man vil have en lydgengivelse, der matcher den flotte billedkvalitet!

Konklusion

Den nye C2-serie fra LG har fået en række vigtige opdateringer i år, hvor både design, brugervenlighed, lyd og billede har fået en solid overhaling. Det har bidraget til at gøre et af de bedste TV’er endnu bedre!

Ud over et kontrastrigt og farvepræcist billede får man fin brugervenlighed og (af et TV at være) overraskende fyldig lyd. Der er også understøttelse af et bredt spektrum af gaming-relevante funktioner, som gør det til en glimrende samlet pakke.

Da LG OLED C2 er blandt de første 2022-modeller, vi har haft på testbænken, er det for tidligt at sige, hvordan det vil positionere sig i forhold til konkurrenterne. Men indtil videre er barren sat!

Karakter
LG OLED C2 (OLED65C2)
Premium

Lyd & Billede mener

OLED-skærmen fra LG udmærker sig ved flot design, fin brugervenlighed og bred formatunderstøttelse. Billedkvaliteten er også glimrende med højere lysstyrke end på den tidligere generation. Skærmglasset er relativt blankt, hvilket betyder, at man må leve med nogle refleksioner af omgivelserne.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Budgetvenligt MiniLED-TV

Scroll to Top