Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Philips OLED+ 936 (65OLED936/12)

Hattrick fra Philips

Med superlækker billedkvalitet, farvestrålende Ambilight-lys og saftig lyd fra Bowers & Wilkins tilbyder Philips OLED+ 936 en ekstraordinær TV-oplevelse. Men det koster!

Skrevet af / 13/03/2022 - 16:40
Philips OLED+ 936 (65OLED936/12)
Audun Hage

Philips er i en ret unik position som TV-producent, hvor de har adgang til nogle patenterede teknologier – deriblandt omgivelseslyset Ambilight – samtidig med at de frit kan samarbejde med, hvem de vil, om billede, design og ikke mindst lyd.

Det har resulteret i flere fremragende TV-modeller med en potent blanding af funktioner, flot design og høj ydelse. Det er den model, vi ser på her, OLED+ 936, endnu et eksempel på.

Philips OLED+ 936

OLED+ 936 blev introduceret i efteråret 2021, men er teknisk set en 2021-2022-model, da Philips følger en lidt anden lanceringsplan end konkurrenterne. Det har det bedste OLED-panel fra LG Display om bord kombineret med den kraftfulde billedprocessor P5 AI Dual Picture Engine.

Og ikke nok med det: Ved at inkludere en potent Atmos-soundbar fra Bowers Wilkins under TV’et mener Philips, at de har formået at tilføje en ekstra dimension – deraf det lidt akavede navn “OLED+”.

OBS: Ud over 65-tommeren, som vi tester her, fås OLED+ 936 også i 48 og 55 tommers versioner, som alle har det samme højttalersystem. Der findes også en storebror til OLED+ 936, kaldet OLED+ 986. Den har en fysisk større soundbar fra Bowers & Wilkins, men uden indbyggede Atmos-højdekanaler.

OLED936 F2 011 OLED936 RFT51
<
>
(Foto: Philips)

Lækkert design

Designmæssigt står Philips OLED+ 936 til et soleklart sekstal i vores bog. Det har et slankt og luksuriøst design, som virker solidt og gennemtænkt, når vi sætter det op. Byggekvaliteten er upåklagelig.

Nedenunder sidder højttaleren fra Bowers & Wilkins, en kompakt soundbar, der er delvis betrukket med tekstil fra danske Kvadrat. Soundbaren er en integreret del af foden, hvilket giver TV’et et smart, futuristisk udtryk. Det ser væsentlig pænere ud end at have en separat soundbar liggende foran skærmen.

Philips OLED 936 DSC 1245 DSC 1209
<
>
Soundbaren fra Bowers & Wilkins er en integreret del af TV’ets fod. (Foto: Audun Hage)

Brugervenlighed og funktioner

Philips har længe svoret til Android-styresystemet på deres TV-modeller, men har foreløbig ikke taget skridtet til den nyeste Google TV-version, som Sony m.fl. har gjort. Philips bruger i stedet den lignende, men lidt ældre Android 10-version.

Brugerfladen virker enkel og effektiv. Både flow-TV-kanaler og streaming-tjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max er hurtigt tilgængelige via startmenuen. Stemmestyring med Google Assistant er også muligt via en indbygget mikrofon i fjernbetjeningen.

OLED+ 936 har glimrende formatunderstøttelse, inklusive HDR-formaterne Dolby Vision og HDR10+. Der er også understøttelse af Dolby Atmos surround-sound via den integrerede soundbar.

Philips OLED 936 remote
Philips OLED936 har en eksklusiv fjernbetjening med læderbetræk fra Muirhead og bagbelyste knapper. (Foto: Audun Hage)

HDMI 2.1 på to af indgangene, men begrænset VRR-funktion

OLED+ 936 har fire HDMI-indgange til tilslutning af eksterne videokilder, men kun to af disse understøtter den nyeste HDMI 2.1-standard.

Normalt ville en af disse blive brugt til at tilslutte en soundbar, men fordi Philips-skærmen allerede har et integreret lydsystem, har man i praksis to tilgængelige HDMI 2.1-stik – nok til både Xbox og Sony PlayStation 5 om nødvendigt.

Apropos gaming, så er det værd at bemærke, at OLED+ 936 kun understøtter VRR (Variable Refresh Rate) op til 4K 60 Hz. Denne funktion justerer løbende billedhastigheden for at tilpasse sig grafikken fra PC’er og spilkonsoller.

Philips annoncerede tidligere i år, at de vil opdatere visse 2021-modeller (inklusive OLED856, som vi har testet) med VRR op til 120 Hz, men det gælder desværre ikke for topmodellerne med dobbelt videoprocessor.

Philips-skærmen har også en særlig spilindstilling med lavere forsinkelse (input-lag), som vi målte til omkring 18 millisekunder. Det er godt, men ikke rekordlavt.

Philips OLED 936 4 sided Ambilight
Philips OLED+ 936 er udstyret med firesidet Ambilight-lys på bagsiden. Det giver en stemningsfuld effekt, uanset om man monterer TV’et på væggen eller stiller det på et bord. (Foto: Audun Hage)

Firesidet Ambilight

Ambilight er en mangeårig Philips-specialitet og en af grundene til, at brandet har mange trofaste fans. OLED+ 936 er udstyret med farvelysdioder på bagsiden, som udsender atmosfærisk baggrundslys mod bagvæggen.

Lysene kan også synkroniseres med Philips Hue smart-pærer, hvilke i princippet gør det muligt at oplyse hele rummet i farver, der matcher handlingen på skærmen.

I dette tilfælde nøjedes vi med, hvad skærmlyset klarede på egen hånd, men vi kan skrive under på, at det giver en ret besnærende oplevelse.

Man kan vælge en række forskellige indstillinger for lyset, og hvor hurtigt det skal skifte farver, lige fra et mere statisk loungelys til et dynamisk, actionfyldt lys, der skifter hurtigt i takt med handlingen på skærmen.

DSC 1330 DSC 1332 DSC 1335 DSC 1336 DSC 1337 DSC 1339
<
>
(Foto: Audun Hage)

Billedkvalitet

Philips 936 er udstyret med det nye, mere lysstærke Evo OLED-panel fra LG Display. Det samme, som bl.a. LG selv bruger i deres bedste TV’er. Så hvad er det egentlig, der får Philips til at skille sig ud? Svaret ligger i billedprocesseringen.

Philips er kendt for at have en mere liberal tilgang til videoprocessering, hvor de sætter alle sejl til for at gøre billederne skarpere og mere kontrast- og farverige. Det kan virke lidt overdrevet i nogle tilfælde og går imod den puristiske filosofi om at tage vare på de kunstneriske intentioner, som vi ser hos andre TV-producenter.

Men nogle gange kan lidt ekstra “krydderi” være lige det, man har brug for. Mange ældre film og serier (uden 4K og HDR) kan se lidt grå og triste ud efter nutidens standarder, især når de blæses op på en stor, afslørende OLED-skærm. I sådanne tilfælde kan lidt mere energisk billedprocessering gøre underværker.

Med Philips OLED936 kan man selv bestemme, hvor indgribende billedprocesseringen skal være. Man kan vælge alt lige fra den superkorrekte Filmmaker Mode, som slår det meste billedforbedring fra, til den turboladede Vivid-indstilling, hvor videoprocessoren sættes i højeste gear.

Der er også en separat Ideal-indstilling, som automatisk tilpasser sig videoindholdet. En ISF-indstilling til professionel kalibrering er ligeledes på plads.

Billedkvaliteten er afgjort i high-end-klassen og kan sagtens måle sig med andre topmodeller som Sony A90J og LG OLED G1. TV’et har alle de velkendte kvaliteter i orden med et næsten bundløst sortniveau og sprudlende kontrast. Det lysstærke OLED-panel egner sig også godt til at se TV i lyse omgivelser.

Philips-skærmen giver en fremragende billedoplevelse med moderne videoindhold, og nye serier som The Mandalorian (Disney+) og Formula 1: Drive to Survive (Netflix) ser strålende ud med nuancerede farver og suveræn kontrast.

Det mest imponerende er dog, hvordan OLED+ 936 håndterer lidt ældre videomateriale. I løbet af testperioden var vi forbi mange forskellige streaming-tjenester, deriblandt HBO Max. Amerikanske HBO er kendt for deres anmelderroste serier, men det er velkendt, at billedkvaliteten ikke altid holder samme høje niveau!

Her oplevede vi, at Philips gjorde et flot stykke arbejde på lidt ældre film og serier – uden at det blev for overdrevet. Vi testede bl.a. med Auto AI-indstillingen, som tilpasser billedprocesseringen automatisk, og den nævnte Vivid-indstilling. Sidstnævnte booster både kontrast og mætning, samtidig med at den lægger en kunstig HDR-effekt på.

Bevægelserne bliver også superglatte. Så kommer vi væk fra det superneutrale og korrekte, men det ser afgjort livligt ud!

Philips OLED 936 Max Verstappen F1
Philips OLED+ 936 byder på lækker og kontrastrig billedkvalitet. Her fra Formula 1: Drive to Survive på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Selv om der er meget godt at sige om billedkvaliteten, har OLED+ 936 også en lydgengivelse, der skiller sig ud fra konkurrenterne. Den integrerede højttaler fra B&W er en fuldtræffer i vores ører.

Den opdaterede B&W-højttaler skal have fået højere signalopløsning via HDMI eARC og tager en ny Dolby Multistream-dekoder i brug. Derudover skal højttalerenhederne være finjusteret siden den tidligere udgave (OLED+ 935), som vi testede med et godt resultat i 2020.

B&W-soundbaren maler et massivt, stort og tæt sammenhængende lydbillede op, som rækker langt ud over selve højttalerens størrelse. Lydgengivelsen vokser med indholdet og giver faktisk en overraskende god stereoeffekt på musik. Her har Bowers & Wilkins’ lydteknikere virkelig gjort det godt.

Vi får en meget klar og tydelig stemmegengivelse, som er godt synkroniseret med læberne på skærmen. Der er også en overbevisende Atmos surround-effekt: Når vi skruer op for lyden på westernfilmen The Harder They Fall, kan vi høre kuglerne hvine forbi ørerne, så vi næsten får trang til at dukke os.

Det eneste, man måske kan savne, er lidt federe dybbas. Her har Philips dog gjort det muligt at tilslutte en kablet (ikke trådløs) aktiv subwoofer via en analog udgang på bagsiden. Det har vi ikke testet, men vi kan forestille os, at en Bowers & Wilkins ASW608 eller anden kompakt sub vil give et savnet boost i basområdet.

OBS: På grund af den måde, B&W-højttaleren er designet på, vil lyden let kunne reflekteres via bordfladen. Derfor kan der være meget at vinde ved at flytte lidt rundt på TV’et. Vi oplevede den reneste lyd, når højttaleren flugtede med bordkanten.

Det er også muligt at hænge TV og soundbar på væggen. I så fald bør du læse vores guide til vægmontering af TV!

Læs også 5 tips til dig der vil vægmontere dit TV Er du usikker på, hvor højt TV’et skal hænge? Tjek vores guide!
OLED936 BS TWEETER BOWERS WILKINS LOGO RGB 011
Soundbaren fra Bowers & Wilkins er udstyret med opadvendte Atmos-kanaler for at give en udvidet surround-oplevelse. Den har også B&W’s berømte “Tweeter on top” diskanthus til centerkanalen. (Foto: Philips)

Konklusion

Philips OLED+ 936 er et meget lækkert og gennemført TV. Designmæssigt er det en af de flotteste modeller på markedet, med en stilfuld højttaler integreret i foden.

Lyden er meget overbevisende, både på film, tale og musik. Billedkvaliteten fra OLED-skærmen er kontrastrig med fremragende lysstyrke af OLED at være. Prikken over i’et er Ambilight-lyset, som udvider billedoplevelsen til en stor del af rummet.

Tilslutningsmulighederne er også gode, selv om hardcore-gamere nok vil savne understøttelse af 4K 120 Hz VRR. Det eneste, vi egentlig savner, er at Philips ruller en endnu større 77 tommers model ud!

Karakter
Philips OLED+ 936 (65OLED936/12)
High End

Lyd & Billede mener

Philips OLED936 byder på en førsteklasses billedoplevelse, godt hjulpet af Ambilight-bagbelysningen. Lydgengivelsen er også blandt de allerbedste i klassen. Philips burde tilbyde denne model i større størrelser end 65 tommer! Prisen er relativt høj, men så får man også et komplet integreret lydsystem. OLED+ 936 understøtter kun VRR op til 4K 60 Hz.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Stor test af billige 55-tommer TV'er

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Lyd & Billede
Scroll to Top