TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse The Harder They Fall

Western med attitude

Jeymes Samuel giver os et veloplagt moderne twist på den lidt fastgroede westerngenre.

forfatter
Publiceret 18/11/2021 - 14:41
Karakter
Western
The Harder They Fall

Westerngenren er ikke død!

Efter en længere pause har westernfilmen fået lidt af en renæssance de senere år. Og det er godt, for der er ikke meget, der er så underholdende som en velkomponeret western med arketypiske karakterer, der forstår at håndtere en seksløber.

Med The Harder They Fall giver instruktør Jeymes Samuel os et interessant twist på den klassiske western. I filmen er alle skuespillerne sorte (med undtagelse af indbyggerne i “White Town”) og portrætterer virkelige personer, der gik omkring i Det Vilde Vesten, dengang der løb vilde heste rundt på de endeløse prærier.

Selve plottet er ikke særlig originalt, idet hovedpersonen Nat Love (Jonathan Majors, Lovecraft Country) som dreng ser sine forældre blive brutalt myrdet og derefter vier sit liv til at tage hævn.

I spidsen for banditterne er den hensynsløse og (tilsyneladende) følelsesmæssigt afstumpede Rufus Buck – mesterligt portrætteret af en iskold Idris Elba; en mand, der længe var favorit til at blive den nye James Bond.

Buck og hans bande af brogede charlataner ernærer sig ved at røve banker, toge og horehuse – men Nat er på sporet af ham, og når han først får færten af sit bytte, bider han sig fast som en hidsig pitbull.

Idris Elba i The Harder They Fall. (Foto: Netflix)

Samuel har kun én anden spillefilm på sit CV (også en western), men her viser han solide evner som instruktør, dramaturg og veloplagt manuskriptforfatter. Han benytter sig ufortrødent af de mest kendte elementer fra den noget bedagede westerngenre, tweaker dem og giver os sit helt eget twist på dem – og det fungerer (for det meste) pokkers godt!

(Foto: Netflix)

Der ligger en ekstra dimension i, at heller ikke helten, Nat Love, er Guds bedste barn – han opererer selv som småkriminel med en slags selvkomponeret æreskodeks. Befriende, at personerne ikke er så sort-hvide (!) som i traditionelle westerns a la John Wayne & Co.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Ud over stærke cowboys møder vi lige så stærke og ikke mindst rapkæftede kvinder i The Harder They Fall. Trudy (King) er Bucks trofaste, benhårde følgesvend, mens den fyrrige Mary (Zazie Beetz, Joker) kan sin dance moves såvel som at håndtere en skyder eller to. Ud over at være natklubejer, sanger og danser er hun også Nats tidligere sengepartner.

(Foto: Netflix)

Deres nuværende ikke-forhold er dog lige så fyrrigt som Marys indgangsscene, hvor hun giver os en negro spiritual med slag i. En scene, der giver herlig gåsehud over hele kroppen og lægger grunden til det heftige musikspor, hvor Jay Z har mere end én finger med i spillet.

Desværre lider filmen under en noget tam og langtrukken midterdel, ligesom Samuels åbenlyse fascination af Quentin Tarantinos blodsprøjtende tegneserievold med fordel kunne have været nedtonet lidt. Her er effekten mere forstyrrende end virkningsfuld.

Som en lidt skjult rød tråd ligger racepolitikken og syder under overfladen, men vi kunne sagtens have klaret, at Samuel tværede den tydeligere ud i ansigtet på os.

The Harder They Fall_7 The Harder They Fall_3 The Harder They Fall_6 The Harder They Fall_2 The Harder They Fall_10 The Harder They Fall_14 The Harder They Fall_5 The Harder They Fall_11 The Harder They Fall_8 The Harder They Fall_13 The Harder They Fall_9 The Harder They Fall - Los Angeles Special Screening
<
>
(Foto: Netflix)

The Harder They Fall ser virkelig rålækkert ud. En gennemført visuel stil med kraftige farver, lækker belysning og elegante, overdådige kostumer, alt sammen subtilt fotograferet af Sean Bobbitt med mange nærbilleder af sammenbidte ansigter.

Læs også The Magnificent Seven En af tidernes mest anerkendte westernfilm får en “moderne” opdatering.

Filmen er ikke helt på højde med genindspilningen af The Magnificent Seven (2017), men afgjort en særdeles habil western med en uventet slutning og konsekvent godt skuespil, hvor vi er overbevist om, at man har moret sig gevaldigt under optagelserne.

Fire stærke stjerner til dette interessante twist på westerngenren, krydret med cool komik og en dybere mening. Anbefales!

(Foto: Netflix)
Fakta
  • Netflix
  • Release: 3. november 2021
  • Instruktion: Jeymes Samuel
  • Med: Jonathan Majors, Zazie Beetz, Idris Alba, Regina King, R.J. Cyler, Edi Gathegi, Danielle Deadwyler, Torrey B. Lawrence, DeWanda Wise
  • Genre: Western
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 2:10 timer
IMDB Rating
The Harder They Fall Action, Drama, Western | November 3, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend