Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Vægmontering af TV

Er du usikker på, hvor højt TV’et skal hænge? Tjek vores guide!

Skrevet af / Opdateret: 18/04/2022 - 12:00 // Først publiceret: 24. februar 2022 kl. 12:35
Vægmontering af TV

Når du lige har købt et stort og flot nyt TV, er det selvfølgelig fristende at stille det på bordet, hvor det gamle stod. Men stol på os – du får en meget bedre oplevelse, hvis du hænger TV’et på væggen!

Et væghængt TV er både praktisk, pladsbesparende og mere behageligt at se på, samtidig med at det ser pænere ud rent æstetisk. Og så længe du rammer plet med placeringen, kan alle, der sidder i sofaen, få en bedre billedoplevelse.

Desværre er der mange, som vægrer sig ved at bore huller i væggen, trække ledninger eller binde sig til en bestemt placering af TV-skærmen. Men det behøver ikke at være så kompliceret, og så længe du gør forarbejdet grundigt, er du næsten garanteret et godt resultat. Her får du nogle tips med på vejen!

GX 6 scaled 1 2048x1366 1
(Foto: LG)

1. Montér TV’et i den rigtige højde

Et TV, der hænger fladt på væggen som en billedramme, er lige hvad mange drømmer om. Men det betyder ikke, at skærmen skal hænge lige så højt som et maleri! Det vil typisk give en for stejl synsvinkel, hvilket vil være ubehageligt for både nakke og øjne. Af samme grund er det en dårlig idé at hænge TV’et over pejsen.

I modsætning til malerier, som typisk hænges i øjenhøjde for stående personer, bør TV’et hænges i passende øjenhøjde for siddende personer.

Når du skal hænge TV’et på væggen, bør du derfor tage hensyn til, hvor og hvordan du sidder. Skærmen skal hænge, så dit blik rammer midten af billedet. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at alle, der sidder i sofaen, har frit udsyn til skærmen.

Samsung The Frame on wall
Det kan være fristende at hænge TV’et lige så højt som et maleri, men denne placering er uegnet til TV-kiggeri i længden. (Foto: Samsung)
Sådan finder du den rigtige højde

Tag målebåndet frem og sæt dig godt til rette i sofaen. Mål den nøjagtige afstand mellem dine øjne og gulvet.

Derefter skal du kende størrelsen (nærmere bestemt skærmhøjden) på dit TV, så du kan finde midten af billedet.

ViewingHeight Span
(Foto: Vantage Point)

I vores eksempel bruger vi for nemheds skyld en øjenhøjde på 1 meter (100 cm) og en betragtningsvinkel på 0 grader. Vi tager udgangspunkt i et 65 tommers TV, hvilket giver os en skærmhøjde på ca. 83 cm.

For at finde midten af billedet dividerer vi skærmhøjden med 2, hvilket giver 41,5 cm, og ved at trække dette tal fra øjenhøjden får vi den ønskede højde fra gulvet:

100 ­- (83/2) = 58,5 cm

65-tommeren i vores eksempel bør derfor monteres med ca. 60 cm afstand fra gulvet til bunden af TV’et.

Hvad hvis jeg sidder i en lænestol eller ligger i sengen?

Hvis du godt kan lide at ligge på langs, når du ser TV, vil det påvirke den optimale højde. Det samme gælder, hvis du f.eks. skal installere et TV i soveværelset. Her skal man kort og  godt tage højde for graden af “tilbagelænethed”!

I dette tilfælde bliver regnestykket lidt mere kompliceret. Derfor henviser vi til denne nyttige kalkulator fra Omni Calculator, hvor man kan indtaste parametre som siddevinkel og afstand for at finde den optimale højde:

omnicalculator.com/other/tv-mounting-height

2. Test placeringen før du borer

Før du sætter boret i væggen, kan det være en god idé at teste den ønskede højde. Du kan prøve dig frem ved hjælp af de medfølgende fødder og en stak bøger.

Sæt dig i sofaen og læn dig godt tilbage. Find en behagelig siddestilling, gerne med benene oppe. Så kan du finjustere, indtil du finder den perfekte højde til din opsætning.

OBS: Husk at tage hensyn til eventuelle møbler, og tjek, at du også har plads nok til en soundbar under TV’et.

Test av TV hoyde på vegg
TV’et skal lige gå klar af storetåen – det er en god tommelfingerregel! (Foto: Audun Hage)

3. Brug det rigtige vægbeslag

Når du kender den ønskede højde, er der kun tilbage at finde det rigtige vægbeslag. Visse TV-modeller, såsom Samsung The Frame, leveres med vægbeslag inkluderet i kassen. Ellers er de som regel ekstraudstyr.

Et moderne vægbeslag monterer TV’et fladt og tæt på væggen i den ønskede højde. Nogle kan kombineres med udstyrshylder til TV-boks, spilkonsol osv. Der findes også leddede vægbeslag og arme, der giver mulighed for at dreje TV-skærmen i den ønskede retning (f.eks. mod sofahjørnet eller spisestuen).

vogefw8305gr 1
(Foto: Vogel’s)

De allerfleste TV’er bruger vægbeslag med VESA-standard, som angiver afstanden mellem de fire monteringshuller på bagsiden. Disse mål kan du finde ved at måle på bagsiden af TV’et eller tjekke specifikationerne. Jo større og tungere TV, jo større afstand mellem hullerne.

Tip: Leverandøren Vogel’s har lavet en søgemaskine, hvor du nemt kan finde det rigtige beslag til netop din TV-model:

vogels.com/en-no/c

4. Brug solide fæsteanordninger

Husk, at et stort TV kan veje 30-40 kilo eller mere og derfor skal have solid forankring for at hænge sikkert og længe. Hvis vægbeslaget skal skrues fast i en gipsvæg, bør det gøres i træværket. Alternativt kan det gå an at bruge massive gipsankre (molly plugs), men almindelige gipsskruer frarådes! Her anbefaler vi at ”overdimensionere” lidt for at være på den sikre side.

Sony 832 2048x1536 1
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

5. Sæt en film på!

Når TV’et er færdigmonteret på væggen, kan du med god samvittighed sætte kaffe over eller åbne en øl, poppe nogle popcorn, smide benene op på bordet og nyde en helaftens spillefilm. God fornøjelse!

Læs også Hvor stort skal TV’et være? Den definitive guide til skærmstørrelser.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Black Week? Køb ikke nyt TV, før du har læst dette

Sådan vælger du det rigtige Samsung-TV

Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

Scroll to Top