TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Bang & Olufsen Beosound Theatre

Beosound Theatre flytter grænser

Bang & Olufsens seneste kreation, Beosound Theatre, er noget af det absolut fedeste, vi har set og hørt i kategorien soundbars. Men det koster!

Af / 13/12/2022 - 07:00
Bang & Olufsen Beosound Theatre

Lyd & Billede mener

  • Beosound Theatre leverer et massivt, bredt og samtidig præcist lydbillede med en imponerende surroundeffekt. Den elegante soundbar har gode integrationsmuligheder med forskellige TV’er.
  • Prisen er i den høje ende, og du må betale lidt ekstra for at få den komplette B&O-pakke.

At kalde Bang & Olufsens seneste kreation Beosound Theater for en soundbar kan for nogle lyde som en fornærmelse. Men det er, hvad producenten selv kalder den ambitiøse højttaler, som B&O-teamet i Struer har brugt flere år på at udvikle! 

Soundbars er normalt en ret simpel affære – en handy højttaler, som du sætter under TV’et for at få noget, der minder om rigtig lyd. Smid en subwoofer og et par baghøjttalere i puljen, og så har du måske endda noget, der minder om surroundlyd. 

Som sædvanlig er Bang & Olufsen gået lidt mere sofistikeret til værks end de fleste, det vestjyske firma har i den grad taget begrebet ‘soundbar’ til et nyt niveau. Beosound Theatre er selvfølgelig guf for øjnene, men det er mere end bare det. Efter at have tilbragt et par dage i lytterummet sammen med soundbar-højttaleren og et LG OLED-tv, er også ørerne imponerede over, hvad det danske team har præsteret.  

Beosound Theatre 0006 Sound And Vision For Your Home
Beosound Theatre, her vist med motoriseret gulvstativ. Designet på Beosound Theatre skal være inspireret af sejlbåde. Den er i typisk B&O-stil, både gennemtænkt og behagelig at hvile øjnene på. (Foto: Bang & Olufsen)

Kan en soundbar være ægte hi-fi?

Selv om soundbars har erstattet mange gamle stereoanlæg i stuerne, er de stadig ret ugleset blandt hi-fi-entusiaster. Alle ved jo, at man har brug for et par ordentlige stereohøjttalere, for at lytte til musik …! 

Dog er soundbarerne blevet umådeligt populære og er en vigtig del af fødekæden på lige fod med høretelefoner og andre moderne lydprodukter. Det betyder også, at nogle af branchens klogeste ‘lyd-nørder’ arbejder ihærdigt på at gøre dem bedre og mere anvendelige, også til musik.

Annonce

Beosound Theatre: Soundbar i high-end klassen

Den danske producent har allerede Beosound Stage – en flad, pæn og pyntelig soundbar – i sin portefølje. Beosound Theatre er gjort af et helt andet stof, både når det gælder størrelse og ydelse. 

Med et dusin højttalerenheder, heriblandt to kraftige bashøjttalere, er Theatre i stand til at flytte bjerge rent lydmæssigt. Derudover har B&O som sædvanligt sørget for masser af tilvalg, kosmetiske ændringer og opgraderingsmuligheder, så man kan skræddersy opsætningen til at passe til behovet.  

Meget af teknikken er hentet fra flagskibshøjttaleren Beolab 90, med en avanceret ‘lydhjerne’/DSP  (B&O TrueImage) og flere patenterede løsninger (Beamforming Technology). Formålet er som sædvanligt at kontrollere spredningen af lyden i rummet. Dog med en vigtig forskel – her dirigeres meget af lyden væk fra lyttepositionen, for at give et luftigere og mere distinkt surround-perspektiv.  

Læs også Bang & Olufsen BeoLab 90 Bang & Olufsens flagskibshøjttalere sprænger grænser og vil gå over i historien som nogle af de bedste højttalere, vi nogensinde har hørt.

7.1.4 kanaler , 12 højttalerenheder og 800 watt

Beosound Theatre har en såkaldt 7.1.4-konfiguration og understøtter bl.a. Dolby Atmos 3D surroundlyd, men ikke DTS:X. Der er 7 dedikerede enheder til venstre, højre, center, surround side og bag, plus separate topmonterede højttalere til højdekanaler. Den vigtige centerkanal bruger en koaksial diskant/mellemtone.  

Theatre er desuden udstyret med to 6,5-tommers basenheder, som sikrer, at soundbaren er i stand til at levere rigelige mængder bas (ned til 28 Hz), selv uden separat subwoofer. Alt drives af en 12-kanalers indbygget forstærker på i alt 800 watt.  

Skulle du alligevel få lyst til at opgradere eller supplere med flere surround-kanaler, er der masser af muligheder for det. Theatre kan sende lyden trådløst til op til otte ekstra surround-højttalere, samt yderligere otte via kabel (B&O Powerlink).  

Med i pakken medfølger også en målemikrofon, som kan bruges til at optimere lyden til det rum, soundbaren skal placeres i, og til flere forskellige lyttepositioner. Alt fjernstyres via B&O-app’en, som har gode forudindstillede lydtilstande (TV, Film, Musik, Spil etc.) samt en række mere avancerede justeringsmuligheder.  

Beosound Theatre 0044 e1670578778465
‘Eksploderet’ visning af Beosound Theatre. (Foto: Bang & Olufsen)

Skabt til integration med TV’et

Beosound Theater er designet til at fungere i en række forskellige TV-opsætninger. Du kan selvfølgelig stille den på bordet eller hænge den på væggen helt for sig selv, men det bliver først rigtig spændende, når TV og soundbar sættes sammen.  

B&O har nemlig designet et beslag, som gør det muligt at forene soundbaren og tv’et til ét hele. Dernæst kan du vælge, om løsningen skal monteres på væg, bord eller motoriseret gulvsokkel. Det giver en helt anden visuel og funktionel fremtoning.

Beosound Theatre 0016 e1670579102719

Skræddersyet til LG OLED – men kan også bruges med andre TV’er

Bang & Olufsen og LG har i mange år haft et TV-samarbejde, hvor LG leverer skærmene, mens B&O står for alt det andet. For eksempel er Beovision Eclipse og Beovision Contour begge bygget op omkring OLED-TV fra LG.  

Beosound Theatre tager konceptet et skridt videre, men her er det lyddelen, det drejer sig om. Soundbaren er herefter mere fleksibel med hensyn til valg af TV-model og mærke.  

TV og højttaler kan købes separat, men B&O-forhandlerne kan også tilbyde komplette, færdigmonterede pakkeløsninger. Så kan LG TV’et også styres ved hjælp af B&O’s lækre Beoremote One i aluminium.  

Beosound Theatre 0020 e1670577376615
Beosound Theatre leveres med egne ‘sidevinger’ i matchende bredde til den skærmstørrelse, du ønsker. På den måde er det også muligt at opgradere, hvis du skulle lyst til en større skærm en dag. Ganske smart! (Foto: Bang & Olufsen)

Vores test-opsætning af Beosound Theatre var til lejligheden sat sammen med en 55-tommers LG OLED G2, men du kan også fint vælge f.eks. en 65-tommers OLED C2 eller en 77-tommers Z2.  

Vi har også testet løsningen med et motoriseret gulvstativ, som er noget af en B&O-specialitet. Det betyder, at TV-skærmen kan stå frit på gulvet og drejes i den ønskede retning på kommando.  

Et tryk på fjernbetjeningen eller i B&O-app’en, og tv’et drejer til forprogrammerede positioner – for eksempel spisestuen, køkkenet eller sofaen. Løsningen er både ergonomisk, praktisk og visuelt lækker, som få andre tv-løsninger derude.  

Beosound Theatre 0009 Sound And Vision For Your Home
Beosound Theatre kan tilpasses en række TV’er af forskellige skærmstørrelser og fabrikater. Men der lægges ikke skjul på, at den er specielt udviklet til LG’s OLED-modeller. (Foto: Bang & Olufsen)

Smager det, så koster det …

Og så var der lige prisen. Alene et Beosound Theatre koster 49.400 kroner, hvilket er omkring 10 gange mere, end hvad man betaler for en normal soundbar. Og det er for den enkleste udgave i sølvfarve og med stofbetræk.  

Ønsker du en model som den, vi testede, med guldbelægning og trælameller, skal du af med 56.900 kroner. Og det er før, du har sat kryds ved det motoriserede gulvstativ. Så er prisen oppe på cirka 80.010 kroner, før du har tilføjet TV’et. Med et 55-tommers LG OLED bliver prisen cirka 98.000 kroner i alt.   

Den fleksible del af ligningen må derfor være, at du selv kan vælge TV’et, ændre skærmstørrelse undervejs og eventuelt opgradere lidt efter lidt efterhånden.  

Læs også Blandt de bedste OLED-TV’er vi har testet LG’s stilige OLED-TV med galleridesign er tilbage i ny 2022-udgave. OLED G2 giver funklende billedkvalitet!

Lyden af Beosound Theatre

Og hvordan lyder så herligheden? Jo, efter at have brugt Beosound Theatre i to forskellige lytterum over en længere periode, kan vi sige, at den lyder – som en soundbar, bare større!

For det første har Beosound Theatre rigtig god taleforståelse fra den vigtige centerkanal, hvilket er den første lakmustest for en soundbar.  

Stemmegengivelsen kommer klar, fyldig og direkte fra højttaleren. Uanset om replikkerne leveres af en hæs gangsterstemme eller en feminin forførerinde, lyder det meget troværdigt og nærværende. Theatre vil helt sikkert ikke have problemer med at fungere som centerkanal i en større opsætning.  

Lip sync op mod LG TV ser også ud til at være lige på kornet. Man drages ind i handlingen og bliver mere engageret af det, der sker på skærmen. Med den første og vigtigste lakmustest bestået, kan vi læne os tilbage i Stressless-stolene og nyde resten af den gode lyd.  

Theatre viser også, at den har fuld kontrol over de øvrige front- og sidekanaler. Soundbaren skaber et massivt, bredt og stort lydbillede, som rækker langt ud over selve højttaleren og tv-skærmen. Når Formel 1-bilerne suser forbi på skærmen, føles det virkeligt!  

Størrelsen og kanalseparationen er nogle gange så god, at man kunne tro, det var et fuldblods, separat højttalersystem! Det fortæller os, at Beosound Theatre nok fint kan matches med større skærme end den pæne 55 tommer, B&O har lånt os til lejligheden.  

Når det er sagt, savner vi af og til lidt mere lyd bagfra. Theatre er ikke helt i stand til at lukke ‘lydboblen’ bag os, og vi tænker umiddelbart, at den kunne behøve lidt hjælp fra et par surroundhøjttalere for at gøre lydbilledet fuldkomment.  

Basgengivelsen er fremragende. Vi er normalt skeptiske over for soundbars med indbyggede ‘subwoofere’, men de to 6,5 tommer må siges at levere varen, med en taktfuld og slagkraftig bas, der graver dybt ned i kælderen – nok til at ryste væggene i testlokalet.  

Det er også fascinerende at høre, hvordan Theatre kan ændre skalaen på lydbilledet fra scene til scene, og hvordan det påvirker stemningen i forskellige produktioner. Klangforskellene mellem en trang lille grotte til et stort åbent landskab i Magtringene bliver meget tydelige. For ikke at tale om Jeffrey Dahmers mørke, hjemsøgte lejlighed. Her kan man virkelig høre og værdsætte, hvordan lydproducenterne har tænkt i de forskellige scener. Lyden ER virkelig den halve oplevelse!  

Samtidig er Beosound Theatre, som de fleste gode højttalere, ret afslørende overfor de mindre gode produktioner. Der var tilfælde, hvor vi kunne fornemme en lille forvrængning i dialogerne, men det viste sig at være i selve optagelsen frem for højttaleren. Beosound Theatre kan spille højt og stadig bevare et rent fokus uden forvrængning.  

Beosound Theatre 0003 Sound And Vision For Your Home

Hvad med musik?

Soundbars er ikke ligefrem kendt for at levere god stereolyd, men blandt dem, vi har hørt, er Beosound Theatre nok den hidtil bedste. Lydbilledet er stort, bredt, med en imponerende præcis placering af instrumenter og vokal, godt hjulpet af en dyb, saftig og taktfast bas.

Soundbaren er sat op med forskellige lytteindstillinger til musik, som på imponerende vis formår at simulere bredden og dybden af en traditionel stereoopsætning. Her kan man sidde i ‘the sweet spot’ og få følelsen af at sidde mellem to stereohøjttalere, og ikke bare ‘mono’ lige forfra!  

Når vi spiller Auroras Stjernestøv, står vokalen stærkt frem fra soundbarens center, mens strygerakkompagnementet breder sig ud i vifteform foran os. 

Den gode stemmegengivelse får Futures mumlende rap-replikker til at lyde usædvanligt stærke og klare. Trommene slår stramt og præcist, mens guitar-riff’ene vrænger akkurat, som de skal på Metallicas Lux Æterna. Og når vi cranker 10:35 med Tiësto og Tate McRae op på høj volumen, er der ikke langt til partystemning. Musikkrepertoiret er med andre ord bredt! 

Det behøver heller ikke være begrænset til standard stereo: stadig mere musik udgives nu også i Dolby Atmos-formatet, tilgængeligt via streamingtjenester som Tidal og Apple Music.  

Taylor Swift og hendes All Too Well er et eksempel på musik, der kan være større og mere engagerende i Atmos-format. Beosound Theatre understøtter denne type musikfiler og kan afspille dem både via soundbaren eller distribuere dem til en større surroundhøjttaleropsætning.  

Læs også Grammy-nomineret værk på Tidal med Dolby Atmos Den Grammy-nominerede Magnificat med Nidarosdomens jentekor og TrondheimSolistene er nu ude på Tidal med Dolby Atmos-lyd.

Rigeligt med opgraderingsmuligheder

For dem, der vælger et Beosound Theatre, er der også mange muligheder indenfor B&O-økosystemet. En naturlig vej videre ville være at opgradere med et par surroundhøjttalere og en separat subwoofer, synes vi. Men da vi spurgte Bang & Olufsen, hvilken løsning de anbefalede, sendte de os lige et par Beolab 28. Til at bruge som baghøjttalere, intet mindre…!  

At bruge Bang & Olufsens aflange gulvhøjttalere i surroundkanalerne kunne muligvis virke som overkill, ikke mindst prisen taget i betragtning (106.000 kr. for et par). Men 28’erne er for så vidt et smart valg, da de udover diskant og mellemtone har et par kraftige subwoofere i bunden.  

På den måde kan de fungere som surroundhøjttalere, samtidig med at de bidrager med ekstra dybbas. Den smarte lydhjerne ombord i Theatre vil da mikse og distribuere baseffekterne til de forskellige højttalere og korrigere frekvensresponsen ved hjælp af målemikrofonen.  

Dette viste sig at være en glimrende løsning i vores 32 m2 store lytterum: Beolab 28 var med til at lukke lydboblen bag os, og lydoplevelsen antog helt nye dimensioner, endnu større og mere kraftfuld. Det viser bare, hvilket potentiale der ligger i Theatre, når man bruger den som hjerne i en større opsætning.

Beosound Theatre Beolab 28 0008 Sound And Vision For Your Home

Læs også B&O for designbevidste musikelskere Bang & Olufsens Beolab 28 ligner ikke et kraftværk, men overrasker med et usædvanlig potent og velafbalanceret lydbillede.

Konkurrenter?

Så vidt vi ved, findes der ingen soundbars i denne prisklasse, der tåler sammenligning. Det nærmeste vi kommer er Sennheiser Ambeo Soundbar til ca. 30.000 kroner. 

Ambeo-soundbaren giver også et meget stort, sammenhængende og tredimensionelt lydbillede med meget imponerende surroundeffekt både bagfra og fra siderne. Men den er til gengæld større, mere klodset og langt fra lige så elegant at se på.  

Ambeo byder heller ikke på lige så omfattende integrerings- og opgraderingsmuligheder som Theatre og er nok mere egnet til dedikerede TV-rum end til en velindrettet stue. 

Konklusion

Beosound Theatre koster langt mere end de fleste ville drømme om at betale for en soundbar – eller for den sags skyld en komplet højttaleropsætning.  

Men de, som har pengene til at investere i den, har meget at glæde sig til.  

Designmæssigt oser den af luksus, og byggekvaliteten er upåklagelig, som vi har lært at forvente os fra B&O. Lyden er mægtigere, klarere og fyldigere end nogen anden soundbar på markedet, vi kender til.  

Efter vores mening er det, når man går for «the full B&O treatment» og monterer Theatre sammen med et TV, at løsningen giver mest mening. Så går de nemlig fra at være TV og soundbar, til å blive mere som et møbel. Et high-end lydmøbel. 

Ja – det koster. Men vi kan jo ikke have IKEA og Sonos alle sammen …! 

Karakter
Bang & Olufsen Beosound Theatre
Ultra High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

3 kommentarer til “Bang & Olufsen Beosound Theatre”

  1. Ulrich Langagergaard

    Tak for en grundig test af Beosound Theatre. Er det et problem – en betydelig mangel, at den ikke har DTS:X?
    Hilsen Ulrich

    1. Hei Ulrich, hyggelig at du likte testen!

      Nå er jo ikke DTS:X et like utbredt lydformat som for eksempel Dolby Atmos, så jeg vil ikke kalle det en vesentlig mangel. Men det kan jo tenkes at det blir mer aktuelt i fremtiden.

      B&O hevder at Theatre har en modulær oppbygning, med ekstra prosessor og minne, så jeg vil derfor anta at den kan oppgraderes på et senere tidspunkt. Men inntil videre er det ingen planer om DTS:X, etter hva B&O forteller meg.


      mvh
      Audun Hage
      Lyd & Bilde

  2. Tak for anmeldelsen
    Jeg har tidligere haft Sennheiser Ambeo og Devialet Dione, begge 2 har de samme fejl i forhold til Theater. Tale er dårlig og der er ingen mulighed for tilslutning af baghøjtalere. Nu har jeg så Theater, den har generelt væsentlig lyd end de 2 andre. At kalde dem konkurrenter er nok ikke korrekt med den prisforskel. Men den har væsentlig mere waf effekt end et stort surround setup. 🙂

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?

Dynamit på boghylden

Seks budgetvenlige soundbars