Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony TA-AN1000

Kraft og finesse

Denne Sony-forstærker leverer smuk lyd til både film og musik.

Skrevet af / 09/10/2023 - 09:05
Sony TA-AN1000
Audun Hage

Sony TA-AN1000 er en ny 7.2-kanals surroundforstærker (dvs. uden en radiodel, ellers ville vi kalde den en surroundreceiver!) fra den japanske producent. Den tilbyder flere moderne funktioner, herunder op til 7.2 kanaler, og det hele er strikket sammen af Sonys egen rumkorrektion.

Sony TA-AN1000. (Foto: Sony)

Funktioner og brugervenlighed

Sony TA-AN1000 er spækket med funktioner. Forstærkeren har 6 HDMI-indgange og 2 udgange med passthrough til HDR10, HLG og Dolby Vision, foruden 8K og IMAX Enhanced. Den understøtter de nyeste surround sound-formater, herunder Dolby Atmos og DTS:X, og håndterer video ved op til 8K/60 Hz og 4K/120 Hz i HDR-format.

Gaming er også godt dækket ind med understøttelse af variabel opdateringshastighed (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). TA-AN1000 understøtter også PS5-funktionerne Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode i kombination med kompatible Sony BRAVIA-tv’er.

TA-AN1000 leveres også med Sonys patenterede D.C.A.C.IX-rumkorrektion i kombination med 360 Spatial Sound Mapping. Den kan korrigere afstand, vinkel, lydtryk, fase og frekvensrespons for hver højttaler ved hjælp af den medfølgende stereomikrofon. Den kan endda skabe ekstra “fantomhøjttalere” i rummet.

Sony TA-AN1000 har generelt gode tilslutningsmuligheder, men desværre ingen Pre Out-udgange til tilslutning af eksterne forstærkere. Du kan dog tilslutte trådløse Sony-højttalere. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lyden af Sony TA-AN1000

Sony ser ud til at have gjort sig ekstra umage med lyden i denne model. TA-AN1000 er ikke blandt dem med flest watt på papiret, men komponenterne er tilsyneladende nøje udvalgt og finjusteret. Forstærkersektionen leverer 7 x 85 watt i 8 ohm, og kan konfigureres til enten 7.1 surround eller 5.1.2 med højdekanaler.

Det første indtryk er, at Sony-forstærkeren leverer en meget god og velafbalanceret lyd. Dialogerne i Drive to Survive er stærke og klare, og lydeffekterne får lov til at udfolde sig dynamisk, uden at lyden på nogen måde føles stresset eller skarp. Og hvor Pioneer-forstærkeren f.eks. havde en lidt mørk, indelukket lydkarakter, er der masser af detaljer og luft fra Sony. Mere saft og kraft, ganske enkelt.

At TA-AN1000 har masser af kraft og dynamik, er også let at høre, når amerikanske soldater indtager de japanske slagmarker i Stillehavet. Sony-forstærkeren leverer en meget velskabt, luftig og åndbar lyd, der får adrenalinen til at pumpe.

Holografien er meget god: Selvom dette er et traditionelt 5.1-lydspor, formår Sonys 360 Spatial Sound Mapping at skabe et lydbillede, der er imponerende fordybende og tredimensionelt i oplevelsen. Det eneste, vi bemærker, er, at lyden har en tendens til at være lidt lysere med 360-finessen aktiveret.

Sony lyder også meget overbevisende med musik i både stereo og surround. Børnekoret i 3D-indspilningen Tuvayhun er luftigt, aldrig skarpt, og med en flot mellemtone. Der er masser af dynamik og detaljer, samtidig med at mellemtonen bevarer sin fylde. Subwooferen er klar, stram og distinkt.

– Lyden er nem at holde af, der er meget bedre kontrol over lydbilledet her end med Pioneer, især når vi spiller højt!, bemærker Geir begejstret. Audun er enig: – Det er en rigtig god allround-forstærker til både musik og film.

Fungerer ekstra godt med Sony TV og højttalere

Ud over de syv interne forstærkerkanaler kan TA-AN1000 også tilsluttes trådløst til Sonys aktive højttalere.

Vi tjekkede med de trådløse baghøjttalere SA-RS3S og subwooferen SA-SW5, som Sony lånte os til testen. Og det fungerede præcis som forventet, med god synkronisering mellem kanalerne, præcis som med fysisk tilsluttede højttalere.

Det ville naturligvis være en god løsning til mere “civiliserede” højttaleropsætninger, og hvis du vil undgå unødvendigt kabelrod i stuen. Desværre kan man ikke bruge de trådløse højttalerkanaler til at udvide fra 5.1.2 til 7.1.2. Det ville da ellers være noget!

(Foto: Sony)

Konklusion

Sony TA-AN1000 er en velbygget, smart og vellydende surroundforstærker med masser af fede funktioner. Især dem, der allerede ejer et Sony Bravia-tv eller ønsker at tage skridtet fra en soundbar til en mere ordentlig hjemmebiograf, vil sandsynligvis finde denne forstærker interessant. TA-AN1000 har en meget åben, detaljeret og velafbalanceret lydkarakter i både stereo og surround, og den har kraft nok til at drive krævende højttalere. Let at anbefale!

Karakter
Sony TA-AN1000
Premium

Lyd & Billede mener

Et væld af finesser og en velopløst, fyldig lyd i alle kanaler gør Sony-forstærkeren til en kompetent biografmaskine. Til denne pris? Ikke meget, men den mangler udgange for tilslutning af eksterne forstærkere.

Også i denne test:

6 surroundforstærkere med Dolby Atmos

Denon AVR-X2800H

Hver en krone værd

Denon AVR-X2800H tilbyder et væld af funktioner, gode tilslutningsmuligheder og kraftfuld lyd - til en meget fordelagtig pris. Et rigtig godt køb!

Denon-receiveren leverer smuk og præcis surroundlyd med stor sammenhængskraft
Lidt tidskrævende opsætning
Læs hele testen

Marantz Cinema 60

Indfrier forventningerne

Marantz Cinema 60 har et nyt, moderne udseende og tilbyder et væld af tilslutninger og funktioner. Lyden er kraftfuld og meget god.

Surroundlyden har en fremragende sammenhæng med god dynamik og opløsning. Brugervenligheden er også helt i top.
Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tager tid. Lidt høj pris.
Læs hele testen

Onkyo TX-NR7100

Rå klasse

Onkyo koster lidt mere end konkurrenterne, men viser, hvor skabet skal stå i hjemmebiografen.

Onkyo-receiveren tilbyder ekstra surround-kanaler og meget præcis rumkorrektion samt masser af effekt og tilslutningsmuligheder.
Prisen er lidt højere end de andre i testen.
Læs hele testen

Pioneer VSX-935

Fyldig og varm lyd

Pioneer tegner et stort lydbillede, det lyder godt, og det er brugervenligt nok. Der er bare én lille mangel.

God balance og fylde i lyden. Generelt god tredimensionalitet og god anvendelighed.
Vi savner noget dynamik. Ikke blandt de mest avancerede rumkorrektionssystemer.
Læs hele testen

Yamaha RX-A2A

Løser opgaven

Yamaha RX-A2A har masser af muskler, og den gør et godt stykke arbejde med at gengive lyden i tre dimensioner. Men vi har et par spørgsmål.

Stor og fyldig mellemtone, masser af punch. Præcis rumkorrektion.
Mangler dynamik, skelner ikke mellem tonerne så godt som de bedste. Det oplevede rum er ikke så stort, som vi gerne ville have det.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tag skærmen med dig overalt! 

Marantz' flagskib på testbænken

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Scroll to Top