Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: System Audio Mantra 50

Rock’n’roll around the clock

Når det gælder højttalere, som spiller livligt og barskt, har System Audio Mantra 50 et rygte at leve op til. Heldigvis blev vi ikke skuffet …

Skrevet af / 02/05/2013 - 16:09
System Audio Mantra 50
Audun Hage

System Audio adskiller sig fra andre højttalerproducenter ved, at de ofte bruger lidt utraditionelle formler for at opnå den lyd, de vil have. Det erfarede vi med deres Mantra 60 for et par år siden. Med en skov af små højttaler-elementer gav de højrejste søjler en kraftig, imponerende lydoplevelse. Alle højttalerproducenter har deres filosofi, og en af System Audios “kæpheste” er, at højttaleren skal være hurtig og dynamisk, en disciplin, som Mantra 60 bestod med glans.

Mantra 60 er siden blevet en stor succes for SA – så stor, at den nu er taget ud af sortimentet. Det lod sig nemlig ikke gøre at producere højttaleren til den samme fordelagtige pris længere. Erstatningen kommer i form af to nye, videreudviklede modeller. Mantra 50, som vi tester her, har fået et bas-element mindre og koster en tusindlap mere end sin forgænger, men har til gengæld fået finpudset konceptet lidt. Det gælder ikke mindst delefilteret, som er kraftigt forenklet for at give en kortere signalvej.

Mantra 50 er en 2½-vejs konstruktion, hvor de to mellemtone-elementer også spiller bas og deler kabinettet med to dedikerede bas-elementer nederst. Terminalerne sidder i bunden af kabinettet, hvor vi også finder eget rum til sandfyldning.

Den største visuelle forskel er, at den nye model er nogle centimeter lavere, mens diskanten er flyttet ned i ørehøjde og omkranses af to mellemtoner. Det skal give en rigtig god horisontal spredning, samtidig med at det reducerer refleksioner fra tag og gulv. For at kontrollere spredningen af diskantfrekvenser yderligere har man også taget en akustisk linse foran diskantelementet i brug. Højttaleren er fortsat slank og langstrakt med mange små bas-elementer.

Nu er spørgsmålet så: Lever den op til sin forgænger?

Lydkvalitet
Det tager ikke mange sekunder at slå fast, at Mantra 50 gør netop det – og på enkelte områder overgår forgængeren. Mantra 50 tegner et lydbillede op, der er lige så stort, men endnu mere præcist end det fra Mantra 60. Lydbilledet sidder som støbt, og det er tydeligt, at den vigtige mellemtone også har fået mere spillerum i den nye model.

Mantra 50 bærer præg af at være meget velafstemte og balancerede højttalere, som kombinerer styrker fra flere af konkurrenterne i testen, med få af svaghederne. De har – akkurat som Tannoy og KEF – et meget rydeligt lydbillede med godt stereoperspektiv, uden at være lige så nådeløst fokuserede. Og de giver rigeligt med diskantopløsning uden at blive helt så lyse og overfokuserede, som Triangle og Audiovector har en tendens til.

Bassen går ikke kælderdybt, men klør på med overbevisende slagkraft i den øvre del af bassen – betydelig mere taktfast og dynamisk, end vi oplever selv fra dyrere højttalere som KEF R500. Her smælder det i lilletrommen, og hi-hat’en er distinkt og tydeligt gengivet. Mantra 50 har også nok “luft” imellem og giver en nærhed til musikken, som vi ellers må op til de dyrere Sonus Faber-højttalere for at genskabe.

Som om det ikke var nok, finder vi, at højttalerne er ganske lette at have med at gøre forstærkermæssigt. De behøver ikke mange watt for at spille højt og er relativt tilgivende over for billig elektronik. Samtidig giver de rigelig gevinst, når vi tilføjer større forstærkere som H300 til regnestykket.

Konklusion
Mantra 50 er – ligesom forgængeren – en af de mest komplette højttalere, vi har hørt til under 16.000 kroner, og i denne test er det kun Sonus Faber Venere til 20.000 kroner, der giver den nævneværdig konkurrence. Vi kunne godt have tænkt os muligheden for at bi-ampe højttaleren via dobbelte højttalerterminaler og tage flest mulige kræfter i brug fra surround-receiverne derude. Men det kunne muligvis forkludre en ellers vindende formel. Uanset hvad er Mantra 50 testens bedste køb!

Lyd & Billede mener

Stram og dynamisk basgengivelse Åben og distinkt mellemtone Flot timing Spiller ikke kælderdybt

Også i denne test:

6 gulvstående højttalere

Opsummering

Fornuftig luksuslyd

Hvis du betaler lidt ekstra, kan du få et par lækre gulvhøjttalere med en smag af rigtig high-end lyd.

Læs hele testen

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-lyd til Fiat-pris

Det er ikke kun nationaliteten, Sonus Faber har tilfælles med Ferrari. Det er også priserne. Indtil nu.

Stort lydbillede Kontant og stram bas Varm mellemtone
Kabinettet kunne være mere solidt
Læs hele testen

Audiovector X3 Super

Et kup til prisen?

Audiovector hævder, at deres nye X3 Super-højttalere er sammenlignelige med langt dyrere højttalere. Nu har vi mulighed for at tjekke netop den påstand!

Friske overtoner Stram og veldefineret bas
Lidt tynd mellemtone Kræver god forstærker
Læs hele testen

Triangle Color

Indgangsbilletten

Triangle Color er en interessant indgangsbillet til seriøse musikoplevelser.

Kompakte mål Fyldig bas Spiller godt lavt
Lidt tynd mellemtone
Læs hele testen

KEF R500

Perspektivmesteren

KEF’s R500-højttalere passer lige til dig, der vil have musikken serveret på et sølvfad med en præcision i lydbilledet, som få andre højttalere kan matche.

Mesterligt fokus Stram og kontrolleret bas
Tynd dybbas Kræver muskelforstærker
Læs hele testen

Tannoy Revolution DC6T SE

Velbalanceret vellyd

Højttaleren fra Tannoy leverer et balanceret og fokuseret lydbillede. Et rigtigt pletskud!

Imponerende mellemtone Balanceret bas
Lydbilledet mangler lidt fokus
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Højttalere du kun kan drømme om

Slankere – og blidere

Sætter fut i festen

Sony ULT Field 1: Bærbar højttaler med saftig bas

Nostalgi i praktisk pakke

Den bedste lyd - bare billigere

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Lyd & Billede
Scroll to Top