: KEF R500

Perspektivmesteren

KEF’s R500-højttalere passer lige til dig, der vil have musikken serveret på et sølvfad med en præcision i lydbilledet, som få andre højttalere kan matche.
Lyd & Billede mener
Mesterligt fokus Stram og kontrolleret bas
Tynd dybbas Kræver muskelforstærker
Specifikationer
  • 2½-vejs
  • 1" diskant + 5" mellemtone (koaksial)
  • 2 x 5½" bas
  • 88 dB følsomhed
  • 8 ohm impedans
  • Farver: Hvid, sort, valnød
Annonce
Annonce
forfatter

Med lækre kabinetter og et smagfuldt, minimalistisk design har den nye R-serie fra KEF på mange måder sat ny standard for byggekvalitet i prisklassen. Her er der ingen synlige samlinger eller skruer at se, og grillerne er fastgjort ved hjælp af usynlige magneter. På bagsiden finder vi KEF’s egenudviklede bi-wiring terminaler, som gør det nemt at drive diskant/mellemtone og bas med hver sin forstærker – smart, hvis du har en surround-receiver med ekstra kanaler, som du kan udnytte.

R500 er den mindste af tre gulvmodeller i serien, og takket være beskeden dybde optager den ikke meget plads på gulvet. Den bruger i lighed med resten af serien KEF’s specielle Uni-Q koaksialelement, hvor diskanten sidder i centrum af en 5 tommers mellemtone. Inspireret af koncepthøjttaleren Blade får den her selskab af to 5½ tommers basser over og under. Hensigten er at skabe en jævn og ensartet spredning over hele frekvensområdet.

Lydkvalitet
Koaksialelementet er med til at give KEF R500 en helt særegen lydkarakter, som man kan høre fra første øjeblik. Lydbilledet er ekstremt fokuseret og gør det nemt at høre, hvor kunstner og instrumenter er lokaliseret. Dybdefølelsen er enorm, og vi får faktisk en fysisk fornemmelse af, at musikerne står foran os i lytterummet.

“Selv når vi spiller vildt højt, sidder stemmerne som naglet fast. Perspektivet er bundsolidt,” fastslår Geir.

Sammenlignet med de billigere Tannoy-højttalere har KEF R500 endnu mere krop i mellemtonen og endnu bedre sammenhæng opefter, med en perfekt overgang til diskanten. Lydbilledet er kort og godt klippefast!

Annonce

Samtidig mærker vi, at R500 har en ganske snæver “sweet spot”, før lydbilledet falder sammen, og lyder bedst, når de vinkles mod lytteren. En fordel ved den kontrollerede spredning er imidlertid, at højttalerne også vil påvirkes mindre af refleksioner fra vægge og tag. Værd at tænke på, hvis du har et lytterum med mange nøgne og hårde flader.

Når det gælder selve klangbalancen, kan R500 virke lidt standhaftige og beherskede sammenlignet med et par af de andre testdeltagere. Specielt i dybbassen savner vi lidt mere krudt fra briterne. Selv om der er godt med fylde i den øvre del af bassen, synker niveauet betragteligt i de dybere toner. Specielt letdrevne er de heller ikke, men kræver en forstærker med muskler for at vågne til live.

Når vi sammenligner R500 med Sonus Faber Venere 2.5, bliver det lidt som to forskellige verdener. Der, hvor R500 har et lidt snævert, men super fokuseret perspektiv, har Sonus et meget større og luftigere lydbillede, som også er lidt mere diffust. Mens KEF opleves lidt som en nærfeltsmonitor, får vi større “live-følelse” med de store italienere på bekostning af lidt præcision i lydbilledet.

Konklusion
KEF R500 er vældige rene, rydelige og hi-fi-korrekte højttalere, som brillerer med super opløsning i diskant og mellemtone. De kompakte KEF’er leverer testens mest fokuserede lydbillede – men er ikke nødvendigvis de mest underholdende. Til det er dybbassen lidt for lav og forsigtig. Til større lytterum ville vi derfor have set nærmere på Sonus Faber eller KEF’s større og dyrere R700 model. Til mindre, akustisk livlige rum, som har rigeligt med basforstærkning, kan R500 imidlertid være lige den rette medicin.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Opsummering

Fornuftig luksuslyd

Hvis du betaler lidt ekstra, kan du få et par lækre gulvhøjttalere med en smag af rigtig high-end lyd.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-lyd til Fiat-pris

Det er ikke kun nationaliteten, Sonus Faber har tilfælles med Ferrari. Det er også priserne. Indtil nu.

Stort lydbillede Kontant og stram bas Varm mellemtone
Kabinettet kunne være mere solidt

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll around the clock

Når det gælder højttalere, som spiller livligt og barskt, har System Audio Mantra 50 et rygte at leve op til. Heldigvis blev vi ikke skuffet …

Stram og dynamisk basgengivelse Åben og distinkt mellemtone Flot timing
Spiller ikke kælderdybt

Audiovector X3 Super

Et kup til prisen?

Audiovector hævder, at deres nye X3 Super-højttalere er sammenlignelige med langt dyrere højttalere. Nu har vi mulighed for at tjekke netop den påstand!

Friske overtoner Stram og veldefineret bas
Lidt tynd mellemtone Kræver god forstærker

Triangle Color

Indgangsbilletten

Triangle Color er en interessant indgangsbillet til seriøse musikoplevelser.

Kompakte mål Fyldig bas Spiller godt lavt
Lidt tynd mellemtone

Tannoy Revolution DC6T SE

Velbalanceret vellyd

Højttaleren fra Tannoy leverer et balanceret og fokuseret lydbillede. Et rigtigt pletskud!

Imponerende mellemtone Balanceret bas
Lydbilledet mangler lidt fokus
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

Panasonic introducerer flere spændende TV-modeller for 2021, deriblandt tre nye 48 tommers OLED-TV’er!
Ved du ikke, hvad du skal gøre med alle dine penge? C Seed har lavet et 165 tommers (!) MicroLED-TV, der kan foldes sammen og skjules, når du ikke bruger det.
… og hvad tror du, 83-tommeren koster?
LG har patenteret en ny type OLED-TV, der kan skjules, når du ikke bruger det.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.