Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: 6 gulvstående højttalere

Drømmelyden er her!

Det eneste, der står imellem dig og drømmelyden, er højttalere, der er gode nok. Du kan stoppe eftersøgningen her.

Publiceret 03/05/2013 - 02:51
6 gulvstående højttalere
Audun Hage

Produkter i denne test

Vi kan ikke forstå, at nogen orker at leve med dårlig lyd. Det er ganske vist en investering at opgradere til gode højttalere, men vælg rigtigt, og du behøver ikke at tænke på det igen før om måske tyve år! Ingen steder får du så meget for pengene som i et par knaldgode højttalere. Men pas på, det er en jungle derude, så hvorfor ikke lade os tage os af eftersøgningen for dig?

Vigtigt valg
Valget af højttalere er måske det vigtigste valg, du tager i sammensætningen af dit anlæg. Selv om de aldrig kan give bedre lyd ud, end de får fra forstærkeren og lydkilden, er det højttalernes vanskelige opgave at omdanne elektriske impulser til lydbølger, som du faktisk kan høre. Højttalerne spiller også en vigtig rolle i samspil med akustikken i dit lytterum. Netop derfor har de utrolig stor indvirkning på lydkvaliteten, og man må bare at indse, at pris og kvalitet spiller en stor rolle for, hvilket slutresultat man opnår.

Der er mange filosofier inden for højttalerkonstruktion, og derfor er udvalget også større her end i nogen af de andre hi-fi-kategorier. Højttalerproducenterne sprænger stadig grænser for den ypperste lydkvalitet, som kan opnås, samtidig med at prissedlen på de dyreste high-end højttalere jævnligt slår nye rekorder. For os “almindelige dødelige” er det dog langt mere interessant at se på de mere fornuftigt prissatte modeller til omkring 10.000-20.000 kroner pr. par, som er inden for rækkevidde for almindlige lydentusiaster. Her kan du nu købe højttalere med lækkert design, flotte materialevalg og avanceret teknik, som i mange tilfælde stammer fra svinedyre high-end højttalere.

Større = bedre?
Den gamle regel om kubik gælder også højttalere den dag i dag. Større højttalere har generelt kraftigere og mere fyldig lyd end kompakte højttalere. Midt mellem kæmpestore “køleskabe” og bittesmå skotøjsæsker er små gulvhøjttalere blevet et fornuftigt kompromis mellem pris, ydelse og placeringsvenlighed.

De kompakte gulvhøjttalere er vokset til et populært alternativ til stativ- og reolhøjttalermodellerne. De optager ikke mere gulvplads end kompakthøjttalere på stativ, men fordi kabinettet går “helt ned”, har de større volumen og plads til et ekstra bas-element. Det åbner for et bredere frekvensområde, højere lydstyrke og – ikke mindst – mere dynamik!

Gulvhøjttalere har generelt en kraftigere og mere fyldig lyd end kompakthøjttalere, og fordi de er mere effektive end små højttalere, kan de også spille højere med den samme forstærkereffekt. Lydkvaliteten er typisk mere fyldig end kompakthøjttalernes, med en evne til at spille højere og til at tackle mere krævende musik uden at lyde klemt. Sagt på en anden måde: Hvis du kan lide varieret musik, og du vil kunne spille højt en gang imellem, er det i denne kategori, du bør lede.

Trip, trap, træsko
Til denne sammenligning har vi udvalgt seks nye, spændende højttalere til mellem 10.000 og 20.000 kroner, der alle har det til fælles, at de er relativt kompakte og har et tiltalende udseende, som bør falde i god jord hos den bedre halvdel. “Køleskabshøjttalere” med bas-elementer så store som bilfælge er dermed diskvalificeret; de kommer i en anden test!

Vi har lagt allermest vægt på lydkvaliteten, men ser også på, hvor fleksible højttalerne er med tanke på placering og forstærkervalg. Vi leder ikke bare efter den højttaler med totalt set bedste lyd, men også den, som giver mest for pengene inden for prissegmentet. Og hvem ved, måske vi kan finde begge dele blandt disse seks udfordrere?

Produkter i denne test

Opsummering

Fornuftig luksuslyd

Hvis du betaler lidt ekstra, kan du få et par lækre gulvhøjttalere med en smag af rigtig high-end lyd.

Læs hele testen

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-lyd til Fiat-pris

Det er ikke kun nationaliteten, Sonus Faber har tilfælles med Ferrari. Det er også priserne. Indtil nu.

Stort lydbillede Kontant og stram bas Varm mellemtone
Kabinettet kunne være mere solidt
Læs hele testen

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll around the clock

Når det gælder højttalere, som spiller livligt og barskt, har System Audio Mantra 50 et rygte at leve op til. Heldigvis blev vi ikke skuffet …

Stram og dynamisk basgengivelse Åben og distinkt mellemtone Flot timing
Spiller ikke kælderdybt
Læs hele testen

Audiovector X3 Super

Et kup til prisen?

Audiovector hævder, at deres nye X3 Super-højttalere er sammenlignelige med langt dyrere højttalere. Nu har vi mulighed for at tjekke netop den påstand!

Friske overtoner Stram og veldefineret bas
Lidt tynd mellemtone Kræver god forstærker
Læs hele testen

Triangle Color

Indgangsbilletten

Triangle Color er en interessant indgangsbillet til seriøse musikoplevelser.

Kompakte mål Fyldig bas Spiller godt lavt
Lidt tynd mellemtone
Læs hele testen

KEF R500

Perspektivmesteren

KEF’s R500-højttalere passer lige til dig, der vil have musikken serveret på et sølvfad med en præcision i lydbilledet, som få andre højttalere kan matche.

Mesterligt fokus Stram og kontrolleret bas
Tynd dybbas Kræver muskelforstærker
Læs hele testen

Tannoy Revolution DC6T SE

Velbalanceret vellyd

Højttaleren fra Tannoy leverer et balanceret og fokuseret lydbillede. Et rigtigt pletskud!

Imponerende mellemtone Balanceret bas
Lydbilledet mangler lidt fokus
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Uhyggeligt tæt på flagskibsserien

Disse bør du virkelig høre

Sonos Era 100: Multirum-talentet

Soundbar til gamere

Magiske i det rette selskab

Enestående lydkvalitet

Scroll to Top