: Audiovector X3 Super

Et kup til prisen?

Audiovector hævder, at deres nye X3 Super-højttalere er sammenlignelige med langt dyrere højttalere. Nu har vi mulighed for at tjekke netop den påstand!
Lyd & Billede mener
Friske overtoner Stram og veldefineret bas
Lidt tynd mellemtone Kræver god forstærker
Specifikationer
  • 2½-vejs
  • 1" diskant + 2 x 6" bas/mellemtone
  • 90 dB følsomhed
  • 4 ohm impedans
  • 33 Hz – 22 kHz frekvensgang
  • Farver: Hvid/sort pianolak
forfatter

Byggekvaliteten er der i hvert fald ikke noget at udsætte på: X3 Super fås dækket i hvid eller sort pianolak med et flot kabinet, som har let afrundede kanter uden synlige samlinger. Basrefleksporten munder ud på bagsiden sammen med terminaler til et enkelt sæt kabler. Ingen mulighed for bi-amping eller bi-wiring her altså.

En ting, som havde gjort højttalerne endnu pænere (men sikkert også dyrere), ville være, hvis stofgrillerne var fastgjort med skjulte magneter i stedet for synlige skruer. Højttaler-elementerne er nemlig alt for fine til at gemmes bag en trist og grå grill!

Diskantelementet i X3 er hentet fra Audiovectors dyrere Si3-model, mens bas/mellemtone-elementerne er af en type med hvide kegler af aluminium og støbte metalkurve. Smider du 4.000 ekstra på bordet, kan du opgradere til X3 Signature, som har en dyrere diskant-enhed. I denne test har vi imidlertid holdt os til Super-modellen, som koster 10.000 kroner pr. par.

Lydkvalitet
Med en så tilpas beskeden prisseddel ville man måske forvente, at X3 Super er af den overfladiske og tilgivende slags, men så må man tro om igen. Det her er meget nøjagtige og afslørende højttalere, som kræver arbejde med placering og elektronik for at yde deres bedste.

Efter at have leget lidt med X3 Super er det tydeligt, at de trives bedst med lidt “trækhjælp” fra bagvæggen. Ude på gulvet mangler bassen nemlig lidt slagkraft. I vores lytterum fik vi den rette balance og fylde med højttalerne placeret en halv meter ude fra bagvæggen.

Så swinger det godt fra højttalerne, med imponerende dyb og saftig bas, prisklassen og størrelsen taget i betragtning. X3 har en spændstig, energisk og engagerende musikgengivelse og lyder vældig underholdende fra første øjeblik. Lydbilledet er præcist og åbent, og de udmærker sig specielt med deres klare og tydelige overtoner, noget vi let kan høre, når Morphine blæser løs på deres saxfoner. Men – som Geir påpeger – bliver det ikke lidt vel lyst til tider?

Jo, Audiovector X3 Super har i lighed med Triangle Color tendens til en lidt tynd mellemtone. Ikke i så høj grad som franskmændene, men der er alligevel tale om en klangkarakter, som fremhæver de lyse toner. Det lyder nydeligt på kvindestemmer, men kan mangle lidt testosteron, når mandlige vokaler skal gengives med brystklangen i behold.

Annonce

Derfor er det her ikke højttalere, som du kobler til en billig, spinkel forstærker – derimod blomstrer de, når de får lidt “blod-doping” i form af en forstærker med muskler! Hegel H200 sparker ordentlig liv i Audiovector og giver os en ikke så lille aha-oplevelse – det er nemlig uvant at høre så velopløst og “rigtig” lyd fra en så billig højttaler.

Konklusion
Audiovector X3 Super er en billig, men potent højttaler, der har overraskende få svagheder. Men den kræver seriøs elektronik for at komme ordentligt til sin ret. Den lave pris bør derfor ses som en invitation til at lægge mere af hi-fi-budgettet i forstærkeren snarere end at tilslutte en hvilken som helst surround-receiver. Sidder du allerede med en god forstærker, så giver Audiovector X3 Super utrolig meget vellyd for pengene.

Også i denne test:

Opsummering

Fornuftig luksuslyd

Hvis du betaler lidt ekstra, kan du få et par lækre gulvhøjttalere med en smag af rigtig high-end lyd.

Sonus Faber Venere 2.5

Ferrari-lyd til Fiat-pris

Det er ikke kun nationaliteten, Sonus Faber har tilfælles med Ferrari. Det er også priserne. Indtil nu.

Stort lydbillede Kontant og stram bas Varm mellemtone
Kabinettet kunne være mere solidt

System Audio Mantra 50

Rock’n’roll around the clock

Når det gælder højttalere, som spiller livligt og barskt, har System Audio Mantra 50 et rygte at leve op til. Heldigvis blev vi ikke skuffet …

Stram og dynamisk basgengivelse Åben og distinkt mellemtone Flot timing
Spiller ikke kælderdybt

Triangle Color

Indgangsbilletten

Triangle Color er en interessant indgangsbillet til seriøse musikoplevelser.

Kompakte mål Fyldig bas Spiller godt lavt
Lidt tynd mellemtone

KEF R500

Perspektivmesteren

KEF’s R500-højttalere passer lige til dig, der vil have musikken serveret på et sølvfad med en præcision i lydbilledet, som få andre højttalere kan matche.

Mesterligt fokus Stram og kontrolleret bas
Tynd dybbas Kræver muskelforstærker

Tannoy Revolution DC6T SE

Velbalanceret vellyd

Højttaleren fra Tannoy leverer et balanceret og fokuseret lydbillede. Et rigtigt pletskud!

Imponerende mellemtone Balanceret bas
Lydbilledet mangler lidt fokus
Har du dette produkt?
Giv din karakter.
0 / 6

Your page rank:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også