Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: JBL Control Now 6.1

Vinkelslibere

Disse 90 grader vinklede højttalere åbner for mange installationsmuligheder. Også udendørs. Lyden minder derimod om en vinkelsliber.

Skrevet af / 07/10/2012 - 00:00
JBL Control Now 6.1
Åsa Warme Hallén

Åsas mening om udseendet
I det rette hjem kan de være pæne, frem for alt er de fleksible. Men jeg havde nok valgt at have dem i udestuen, da der findes betydelig pænere højttalere til de samme penge.

Nogen hos JBL har fulgt med i geometritimerne. Vinklede, buede højttalere som Control Now giver mange installationsmuligheder sammenlignet med de mere traditionelle former. Ønsker du højttalere i hvert hjørne i rummet, så kør på! Montering helt oppe under loftet – ikke noget problem. Eller brug et par vægmonterede højttalere som støtte til bogreolen! I hvid udførelse er højttalerne desuden rustet til udendørs brug! Hvis du ønsker en mere traditionel opsætning med højttalerstativer, følger der beslag med, som gør montering muligt på de fleste tredjepartsstativer.

Sort pianolak, som koster en tusindlap mindre, er naturlig nok kun møntet på indendørs brug. Det er den subwoofer også, som vi fik at vide passede bedst til denne opsætning, JBL Studio 550P. En stor balje, som ikke lige rammer inden for “designkriteriet”, men skidt nu med det. Desværre findes den kun i sort, ikke hvid. Højttalerne sælges i par, så du må have seks for at koble op i surround. Brug den ekstra højttaler som bagerste center, eller – som vi endte med – kobl to højttalere sammen for ekstra kraftig gengivelse af centerkanalen.

Lydkvalitet
Alt det smarte ved JBL-højttalernes design genspejles desværre ikke i lydkvaliteten. Vist kan højttalerne spille højt med dundrende subwoofer-bas. De, der kan lide techno, metal og actionfilm, vil have det fedt med denne pakke. For en periode. Lyttetrætheden melder sig nemlig hurtigt, fordi overtonerne mangler luft, og det lyder ganske komprimeret og hårdt i toppen.

Det vigtige mellemtoneområde – og dermed dialogerne – lyder ikke helt naturligt, så når man lukker øjnene, føles det aldrig, som om man er i den situation, filmen vil have det til. F.eks. i retssalen i Batman: The Dark Knight, hvor Harvey Dent bliver forsøgt skudt. Man føler ikke, at man sidder i en retssal, fordi det er alt for tydeligt, at lyden af stemmer og rum kommer fra højttalere. Her er systemerne fra Focal, Kef og B&W væsentlig bedre, hvilket også gør dem bedre egnet til musik i stereo.

THX-pakken fra Jamo lyder endnu barskere end JBL og har desuden en mere behagelig diskantgengivelse. At subwooferen hos JBL er ganske barsk og fylder rummet med testosterontung bas, hjælper lidt. Vi må alligevel understrege, at som udendørshøjttalere kan JBL Control Now hurtig blive konge på vejen. Når man slipper rummets forstærkende egenskaber af enkelte frekvenser, vil højttalerne fungere bedre.

Konklusion
JBL Control Now er et spændende højttalersystem, som kan fungere i mange opsætninger, hvor normale højttalerformer ikke gør det. Hjørneplacering, væg-mod-loft montering eller til og med udendørs installation! Højttalerne lyder desværre ikke opløst nok til at være specielt engagerende på musik, og den kraftige subwoofer til trods bliver vi heller aldrig rigtig engageret ved filmkiggeri.

Vi siger ikke, at du aldrig må købe disse højttalere, men det skal være, hvis du er afhængig af en installation, hvor det kun er den vinklede form, der duer. Eller til udendørs brug. Uden rummets ekstra påvirkning vil højttalerne nok kunne fungere bedre.

Lyd & Billede mener

Mange installationsmuligheder Kan spille højt Kraftig subwoofer Mangler opløsning

Også i denne test:

Seks 5.1 højttalersystemer

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbiograf

Definitive Technology er højttalerne for dig, som vil have det barsk, men småt.

Avanceret subwoofer Kompakt format Kraftig lyd
Endimensionelle i stereo Lidt få nuancer i bassen
Læs hele testen

Opsummering

Når Mars møder Venus

Efter at have testet seks forskellige systemer er der ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille hjemmets to chefer. Man skal bare lave de rette kompromiser.

Læs hele testen

B&W M-1 5.1

Bedst til film

Disse relativt let placérbare højttalere fra Bowers & Wilkins er fleksible på mange måder, men vi kunne godt tænke os lidt mere spilleglæde.

Fleksible Glimrende til film
Usammenhængende lydoplevelse ved musik
Læs hele testen

Focal Dôme 5.1

Spilleglade lækkerbiskner

Med deres specielle kugleform i helstøbt aluminium stikker disse Focal-højttalere ud fra mængden. At de desuden lyder godt, gør ikke sagen værre.

Opløst diskant Pæne Fleksible
Dyre Bassen
Læs hele testen

Kef KHT-3005SE Purist Edition

Hele tre ting

Denne pakke fra Kef er ingen nyhed, men takket være tidløst ægformet design, god kvalitet og fin lyd viser de stadig, hvor skabet skal stå. Prisen er også meget lavere end sidst!

Prisen Pæne Balanceret lydbillede
Intet nævneværdigt
Læs hele testen

Jamo D 500 5.1 THX

Ægte biograflyd

Testens eneste THX-system har den kraftigste lyd, men også det mindst diskrete udseende. De kan alligevel nemt hænges op på væggen.

Kraftig subwoofer Tryk på!
Endimensionelt i stereo
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top