Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Focal Dôme 5.1

Spilleglade lækkerbiskner

Med deres specielle kugleform i helstøbt aluminium stikker disse Focal-højttalere ud fra mængden. At de desuden lyder godt, gør ikke sagen værre.

Skrevet af / 07/10/2012 - 00:00
Focal Dôme 5.1
Åsa Warme Hallén

Åsas mening om udseendet
Vælger du den herlige røde, kommer den med sin runde form til at tiltrække blikke, men uden at overtage rummet. Et stort plus for den cool bas.

Focal er måske mest kendt for deres Utopia-serie, men i denne test valgte vi et betydeligt lavere prisniveau, hvilket gjorde, at Focal Dôme 5.1 havnede i vores hænder. Højttalerne føles reelle på trods af deres lille størrelse og emmer af kvalitet. Vores testeksemplarer er lækkert røde, men hvis du synes, at det er for vovet, findes de også i sober sort eller stilren hvid.

Bordstativ indgår, men foretrækker du gulvstativ, kan det købes i passende farver. Hvis du er frisk på at pimpe dine højttalere endnu mere, kan man købe frontgitter i flere livlige farver og skifte dem. Bordstativet kan vinkles, hvilket gør det muligt at hænge højttalerne på væggen eller måske til og med i loftet, hvis du ønsker det. Under den lilla gummiplade på stativet finder du en lille unbrakonøgle som hjælpemiddel til at tilslutte kablerne til terminalerne – det takker vi for, da vi så slipper for at lede efter den rette størrelse i værktøjskassen. Dog indgår kabler ikke i pakken.

Bassen er en lille cool sag, som minder om en retro-papirkurv fra IKEA – det er bare pedalen, der mangler.

Lydkvalitet
Jazztonerne fylder rummet, og lydbilledet er naturligt og afslappet. Viskere mod trommeskind lyder sprødt og fint, og spillestilen matcher den røde farve på højttalerne – livligt og muntert! Smukke “Moon and Moon” har et åbent og luftigt lydbillede, og stemmen separeres fint fra instrumenterne, uden at det føles usammenhængende. Klangen i stemmen giver os gåsehud, og bassen gør absolut sit job, selv om vi måske havde ønsket lidt mere kontrol.

Vi sætter vores Batman-film på og hører hurtigt, at man absolut kan anvende Focal Dôme til film – og nyde det! Lydbilledet er behageligt og engagerende uden at være påtrængende. Denne pakke formår virkelig at sætte dig i begivenhedernes centrum. Både dialog og lyden af skrækslagne mennesker og kugler, som hviner gennem luften, er virkelig realistisk og får os til at ønske, at vi aldrig vil blive udsat for et bankrøveri i virkeligheden.

Denne oplevelser rækker rigeligt. Det er imponerende meget lyd fra disse små reolhøjttalere, og både mellemregister og diskant samarbejder på en behagelig måde med fin opløsning i toppen. Bassen måtte dog gerne have været lidt kvikkere og kraftigere, den følger ligesom ikke helt med i de fartfyldte actionscener.

Konklusion
Havde det ikke være for den saftige prisseddel sammen med bassen, som ligger lige under Kefs, havde Focal Dôme 5.1 stået øverst på sejrsskamlen. Nu må de nøjes med en hæderfuld andenplads, hvilket ikke er at foragte – med tanke på, at det i denne test ikke udelukkende handler om lyd, men også udseende, og Focal har virkelig begge dele.

Fleksibiliteten i at kunne vælge imellem tre forskellige farver på selve højttalerne sammen med forskellige farver på frontgrillen gør det her til et system, som sikkert kan passe de fleste personer og i de allerfleste hjem uanset smag. Den nydeligt formgivne bas går det ganske vist ikke at pynte med en urtepotte – til Geirs fortrydelse – men vi lover, at din kvinde kommer til at være lige så glad endda, om ikke gladere!

Lyd & Billede mener

Opløst diskant Pæne Fleksible Dyre Bassen

Også i denne test:

Seks 5.1 højttalersystemer

JBL Control Now 6.1

Vinkelslibere

Disse 90 grader vinklede højttalere åbner for mange installationsmuligheder. Også udendørs. Lyden minder derimod om en vinkelsliber.

Mange installationsmuligheder Kan spille højt Kraftig subwoofer
Mangler opløsning
Læs hele testen

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbiograf

Definitive Technology er højttalerne for dig, som vil have det barsk, men småt.

Avanceret subwoofer Kompakt format Kraftig lyd
Endimensionelle i stereo Lidt få nuancer i bassen
Læs hele testen

Opsummering

Når Mars møder Venus

Efter at have testet seks forskellige systemer er der ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille hjemmets to chefer. Man skal bare lave de rette kompromiser.

Læs hele testen

B&W M-1 5.1

Bedst til film

Disse relativt let placérbare højttalere fra Bowers & Wilkins er fleksible på mange måder, men vi kunne godt tænke os lidt mere spilleglæde.

Fleksible Glimrende til film
Usammenhængende lydoplevelse ved musik
Læs hele testen

Kef KHT-3005SE Purist Edition

Hele tre ting

Denne pakke fra Kef er ingen nyhed, men takket være tidløst ægformet design, god kvalitet og fin lyd viser de stadig, hvor skabet skal stå. Prisen er også meget lavere end sidst!

Prisen Pæne Balanceret lydbillede
Intet nævneværdigt
Læs hele testen

Jamo D 500 5.1 THX

Ægte biograflyd

Testens eneste THX-system har den kraftigste lyd, men også det mindst diskrete udseende. De kan alligevel nemt hænges op på væggen.

Kraftig subwoofer Tryk på!
Endimensionelt i stereo
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top