: Focal Dôme 5.1

Spilleglade lækkerbiskner

Med deres specielle kugleform i helstøbt aluminium stikker disse Focal-højttalere ud fra mængden. At de desuden lyder godt, gør ikke sagen værre.
Lyd & Billede mener
Opløst diskant Pæne Fleksible
Dyre Bassen
Specifikationer
  • 4-8 ohm
  • 42 Hz – 28 kHz
  • 8" sub/100 W
  • Farver: Blank sort, blank hvid, blank rød
Annonce
Annonce
forfatter
Åsas mening om udseendet
Vælger du den herlige røde, kommer den med sin runde form til at tiltrække blikke, men uden at overtage rummet. Et stort plus for den cool bas.

Focal er måske mest kendt for deres Utopia-serie, men i denne test valgte vi et betydeligt lavere prisniveau, hvilket gjorde, at Focal Dôme 5.1 havnede i vores hænder. Højttalerne føles reelle på trods af deres lille størrelse og emmer af kvalitet. Vores testeksemplarer er lækkert røde, men hvis du synes, at det er for vovet, findes de også i sober sort eller stilren hvid.

Bordstativ indgår, men foretrækker du gulvstativ, kan det købes i passende farver. Hvis du er frisk på at pimpe dine højttalere endnu mere, kan man købe frontgitter i flere livlige farver og skifte dem. Bordstativet kan vinkles, hvilket gør det muligt at hænge højttalerne på væggen eller måske til og med i loftet, hvis du ønsker det. Under den lilla gummiplade på stativet finder du en lille unbrakonøgle som hjælpemiddel til at tilslutte kablerne til terminalerne – det takker vi for, da vi så slipper for at lede efter den rette størrelse i værktøjskassen. Dog indgår kabler ikke i pakken.

Bassen er en lille cool sag, som minder om en retro-papirkurv fra IKEA – det er bare pedalen, der mangler.

Lydkvalitet
Jazztonerne fylder rummet, og lydbilledet er naturligt og afslappet. Viskere mod trommeskind lyder sprødt og fint, og spillestilen matcher den røde farve på højttalerne – livligt og muntert! Smukke “Moon and Moon” har et åbent og luftigt lydbillede, og stemmen separeres fint fra instrumenterne, uden at det føles usammenhængende. Klangen i stemmen giver os gåsehud, og bassen gør absolut sit job, selv om vi måske havde ønsket lidt mere kontrol.

Vi sætter vores Batman-film på og hører hurtigt, at man absolut kan anvende Focal Dôme til film – og nyde det! Lydbilledet er behageligt og engagerende uden at være påtrængende. Denne pakke formår virkelig at sætte dig i begivenhedernes centrum. Både dialog og lyden af skrækslagne mennesker og kugler, som hviner gennem luften, er virkelig realistisk og får os til at ønske, at vi aldrig vil blive udsat for et bankrøveri i virkeligheden.

Annonce

Denne oplevelser rækker rigeligt. Det er imponerende meget lyd fra disse små reolhøjttalere, og både mellemregister og diskant samarbejder på en behagelig måde med fin opløsning i toppen. Bassen måtte dog gerne have været lidt kvikkere og kraftigere, den følger ligesom ikke helt med i de fartfyldte actionscener.

Konklusion
Havde det ikke være for den saftige prisseddel sammen med bassen, som ligger lige under Kefs, havde Focal Dôme 5.1 stået øverst på sejrsskamlen. Nu må de nøjes med en hæderfuld andenplads, hvilket ikke er at foragte – med tanke på, at det i denne test ikke udelukkende handler om lyd, men også udseende, og Focal har virkelig begge dele.

Fleksibiliteten i at kunne vælge imellem tre forskellige farver på selve højttalerne sammen med forskellige farver på frontgrillen gør det her til et system, som sikkert kan passe de fleste personer og i de allerfleste hjem uanset smag. Den nydeligt formgivne bas går det ganske vist ikke at pynte med en urtepotte – til Geirs fortrydelse – men vi lover, at din kvinde kommer til at være lige så glad endda, om ikke gladere!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

JBL Control Now 6.1

Vinkelslibere

Disse 90 grader vinklede højttalere åbner for mange installationsmuligheder. Også udendørs. Lyden minder derimod om en vinkelsliber.

Mange installationsmuligheder Kan spille højt Kraftig subwoofer
Mangler opløsning

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbiograf

Definitive Technology er højttalerne for dig, som vil have det barsk, men småt.

Avanceret subwoofer Kompakt format Kraftig lyd
Endimensionelle i stereo Lidt få nuancer i bassen

Opsummering

Når Mars møder Venus

Efter at have testet seks forskellige systemer er der ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille hjemmets to chefer. Man skal bare lave de rette kompromiser.

B&W M-1 5.1

Bedst til film

Disse relativt let placérbare højttalere fra Bowers & Wilkins er fleksible på mange måder, men vi kunne godt tænke os lidt mere spilleglæde.

Fleksible Glimrende til film
Usammenhængende lydoplevelse ved musik

Kef KHT-3005SE Purist Edition

Hele tre ting

Denne pakke fra Kef er ingen nyhed, men takket være tidløst ægformet design, god kvalitet og fin lyd viser de stadig, hvor skabet skal stå. Prisen er også meget lavere end sidst!

Prisen Pæne Balanceret lydbillede
Intet nævneværdigt

Jamo D 500 5.1 THX

Ægte biograflyd

Testens eneste THX-system har den kraftigste lyd, men også det mindst diskrete udseende. De kan alligevel nemt hænges op på væggen.

Kraftig subwoofer Tryk på!
Endimensionelt i stereo
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Åsa Warme

(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Aktiv støjreduktion i trådløse hovedtelefoner plejer at koste mere end dette.
Det er Marshall Mode II, man skal have, hvis man elsker, at det trykker lidt i ørerne, når man spiller musik. Højt, selvfølgelig.
HEDDphone er virkelig unikke og baner vejen for noget helt nyt inden for hovedtelefoner. Sådan nogle har du garanteret ikke hørt før!
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.