Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbiograf

Definitive Technology er højttalerne for dig, som vil have det barsk, men småt.

Skrevet af / 07/10/2012 - 00:00
Definitive Technology ProMonitor 5.1
Åsa Warme Hallén

Åsas mening om udseendet
Højttalerne stikker ikke ligefrem ud fra mængden. Bassen er ganske vist lille, men lavet i MDF, som man efterfølgende har iklædt en lille strømpe og lagt pianolak på. Design? Nej, slet ikke …

Der er et meget kompakt format på denne højttalerpakke fra Definitive Technology. Alle højttalerne fås i sort pianolak, mens fronthøjttalerne, ProMonitor 1000, også er tilgængelige i hvid. Desværre findes der ingen passende centerhøjttaler eller subwoofer i hvid. De små højttalere hænges nemt på væggen med det fastmonterede beslag på bagsiden, og de glider fint ind i miljøet.

Subwooferen er meget kompakt, men en kraftig 1200 watts forstærker på indersiden sørger alligevel for liv i hjemmebiografen. Et aktivt 8 tommers bas-element spiller sammen med to passive slaver, hvilket ophæver forvrængninger og ujævnt tryk i kabinettet.

Det er den mest avancerede sub i testen, med masser af indstillingsmuligheder, herunder EQ, som kan indstilles med den medfølgende fjernbetjening. I front sidder nemlig et digitalt display (som Åsa synes er grimt med dets røde 80’er-udseende, men det kan skrues af og bliver da usynligt). Det er til og med muligt at tilslutte den trådløst med en speciel adapter (endnu ikke lanceret i skrivende stund). Signalet bruger lidt tid på at gå gennem sub’ens DSP. Receiverens auto-opsætning tror derfor, at den står 3 meter længere væk, end den virkelig gør.

Lydkvalitet
Med musik i surround, nærmere bestemt elektrotango-gruppen Gotan Projects Tango 3.0 på Blu-ray, giver højttalerne en god følelse af koncertsal. Baghøjttalerne er dipole, hvilket giver et luftigere lydbillede bag. Dynamikken er god, og Cristina Vilallonga i midten har en god fylde.

Bassen er heftig, selv om den ikke er helt kontrolleret i bundfrekvenserne. Subwooferen stopper ikke helt op, når den skal. Her kommer EQ-modussen til nytte, for med indstillingen EQ4 amputeres noget af dybbassen til fordel for strammere gengivelse af mellembassen og mulighed for at spille højere. Smart, selv om vi fortsat føler, at sub’en fra Kef har flere klanglag.

Film i surround lyder et hak mere barsk end både Kef, Focal og B&W, med en saftigere bas. Dialogerne har hår på brystet, og specielt actionfilm er fedt. Men systemet når ikke helt op på siden af Jamo i kraft, ej heller Kef og Focal i opløsning. Dette system forbliver et sted midtimellem.

Højttalerne lyder noget mørkere end Focal og Kef, og i stereo er lydlandskabet ikke vældig stort; det mangler lidt dybde mod horisonten. Akustisk musik gengives heller ikke med samme kontrol over mikrodynamikken som med de bedste systemer.

Konklusion
Med systemet fra Definitive Technology er det tid til barske oplevelser i en kompakt indpakning. Subwooferen har mange indstillinger, som gør, at den kan skræddersyes til smag og rum, og desuden styres med fjernbetjeningen. En på mange måder god subwoofer, som bare mangler lidt raffinement og godt kunne have haft endnu mere fut.

Højttalerne fungerer bestemt bedst i surround. Da skaber de en omringende illusion, som fungerer godt og får actionfilm og rockkoncerter til at lyde rigtig godt.

Der mangler bare lidt opløsning i overtoneområdet for at nå helt op. Klangkarakteren er lidt mørk, så lydbilledet ikke er helt naturligt. Det bliver især afsløret af musik i stereo, specielt hvis den er akustisk.

Systemet består af …

Front: ProMonitor 1000 2.790 kroner

Center: ProCenter 2000 2.290 kroner

Bag: SR8040BP 3.290 kroner

Sub: SuperCube 4000 5.990 kroner

Lyd & Billede mener

Avanceret subwoofer Kompakt format Kraftig lyd Endimensionelle i stereo Lidt få nuancer i bassen

Også i denne test:

Seks 5.1 højttalersystemer

JBL Control Now 6.1

Vinkelslibere

Disse 90 grader vinklede højttalere åbner for mange installationsmuligheder. Også udendørs. Lyden minder derimod om en vinkelsliber.

Mange installationsmuligheder Kan spille højt Kraftig subwoofer
Mangler opløsning
Læs hele testen

Opsummering

Når Mars møder Venus

Efter at have testet seks forskellige systemer er der ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille hjemmets to chefer. Man skal bare lave de rette kompromiser.

Læs hele testen

B&W M-1 5.1

Bedst til film

Disse relativt let placérbare højttalere fra Bowers & Wilkins er fleksible på mange måder, men vi kunne godt tænke os lidt mere spilleglæde.

Fleksible Glimrende til film
Usammenhængende lydoplevelse ved musik
Læs hele testen

Focal Dôme 5.1

Spilleglade lækkerbiskner

Med deres specielle kugleform i helstøbt aluminium stikker disse Focal-højttalere ud fra mængden. At de desuden lyder godt, gør ikke sagen værre.

Opløst diskant Pæne Fleksible
Dyre Bassen
Læs hele testen

Kef KHT-3005SE Purist Edition

Hele tre ting

Denne pakke fra Kef er ingen nyhed, men takket være tidløst ægformet design, god kvalitet og fin lyd viser de stadig, hvor skabet skal stå. Prisen er også meget lavere end sidst!

Prisen Pæne Balanceret lydbillede
Intet nævneværdigt
Læs hele testen

Jamo D 500 5.1 THX

Ægte biograflyd

Testens eneste THX-system har den kraftigste lyd, men også det mindst diskrete udseende. De kan alligevel nemt hænges op på væggen.

Kraftig subwoofer Tryk på!
Endimensionelt i stereo
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Udendørs stereo i sommervarmen

Familiefejde i B&W

Træd ind i filmen med Dolby Atmos!

Fantastisk lyd fra en standerhøjttaler

Fornem højttalerteknologi på budget

Vægpryd med lyd

Garanti for god stemning til sommerfesterne

Endelig rigtig trådløse

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Engagement og spilleglæde i spandevis

Sublim musikformidler i 70'er-forklædning

Vanedannende god lyd fra Raidho

Scroll to Top