Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Jamo D 500 5.1 THX

Ægte biograflyd

Testens eneste THX-system har den kraftigste lyd, men også det mindst diskrete udseende. De kan alligevel nemt hænges op på væggen.

Skrevet af / 07/10/2012 - 00:00
Jamo D 500 5.1 THX
Åsa Warme Hallén

Åsas mening om udseendet
At kalde dem designhøjttalere er måske at tage munden lidt for fuld. At centeren er udformet på samme måde som resten af højttalerne, virker fantasiløst. Og at der ikke findes en sub i hvid, er ringe.

Jamo D 500 er THX Select2-specificeret. Højttalerne er dermed lavet til at lyde optimalt i mellemstore rum, med total volumen op til 60 kubikmeter. I praksis betyder det 20-25 kvadratmeters gulvflade.

Højttalerne er større end de andre i testen, men kan nemt hænges op på væggen med et beslag på bagsiden, og de stikker ikke meget ud. Centerhøjttaleren er imidlertid ikke speciel pæn sammen med fladskærmen.

Den store subwoofer dominerer noget. Ønsker du en mindre, så anbefaler vi at købe et andet mærke, for Jamos mindre subwoofere bliver lidt billige og simple. Sunfire har gode alternativer, og Definitive Technology SuperCube 4000 fungerer fint. Ønsker du en hvid subwoofer, så tilbyder bl.a. Dali, Cambridge og System Audio dette.

Lydkvalitet
Jamo-højttalerne har imponerende dynamik. Selv ved højt lydniveau leverer de med kontrol og overskud. De dipole baghøjttalere omringer lydmæssigt fint og problemfrit. En klar fordel til film og musik i surround. Den store subwoofer er også meget selvsikker. Lidt som om den ikke behøver at prale, for den ved, at den er noget. Hvis lydsporet har meget bas, kvitterer den med den største selvsikkerhed. Ellers lægger man ikke så meget mærke til den. Den er forbasket stabil, hurtig og kraftig.

Dialogerne i film er store og fyldige, og højttalerne gør akkurat hvad de skal. Det lyder realistisk og godt. Klart testens bedste højttalerpakke til film, selv om klangen er mørkere end med Kef og Focal, som udmærker sig mere i overtonerne.

Musik i stereo nyder også godt af de dynamiske evner. Rock, techno og dubstep bliver virkelig fysisk. Derimod er lydbilledet lidt fladt. Der er få tegn på en dybere horisont. Højttalere specialiseret i surround har nemlig gerne en mere snæver spredning i diskantområdet, for at det skal blive mindre problematisk at udruste hjemmebiografen med alt fra fem til ti højttalere afhængigt af størrelsen på rummet. Det gør dem lidt mindre egnet i stereo.

Vi savner desuden lidt overtoner, når Rickie Lee Jones’ jazzperle “Dat Dere” sendes gennem rummet. Stemmen kunne have været mere nuanceret, og saxofonen endnu sprødere. Subwooferen kan også blive lidt for meget på sådan noget musik og kan med fordel skrues et par decibel ned. Så bliver kontrabassen mere nuanceret i stedet for svulstig.

Konklusion
Med THX-systemet Jamo D 500 i hjemmebiografen bliver filmoplevelser aldrig kedelige. Her får man meget kraftig lyd for pengene! I surround fungerer højttalerne rigtig godt sammen; de gengiver dialoger stort og fyldigt, og lydbilledet omringer os godt. Musik i stereo, og specielt den akustiske type, lyder ikke lige så opløst som med systemerne fra Kef, Focal og B&W, og stereoperspektivet bliver lidt fladt.

Subwooferen er i den større ende for de designbevidste, og højttalerne er også på grænsen. Kombineret med, at systemet er meget specialiseret til film, når de ikke helt til tops totalt set i denne test. Men har du først og fremmest brug for et højttalersystem til hjemmebiografen, så løb ned og køb!

Lyd & Billede mener

Kraftig subwoofer Tryk på! Endimensionelt i stereo

Også i denne test:

Seks 5.1 højttalersystemer

JBL Control Now 6.1

Vinkelslibere

Disse 90 grader vinklede højttalere åbner for mange installationsmuligheder. Også udendørs. Lyden minder derimod om en vinkelsliber.

Mange installationsmuligheder Kan spille højt Kraftig subwoofer
Mangler opløsning
Læs hele testen

Definitive Technology ProMonitor 5.1

Kompakt privatbiograf

Definitive Technology er højttalerne for dig, som vil have det barsk, men småt.

Avanceret subwoofer Kompakt format Kraftig lyd
Endimensionelle i stereo Lidt få nuancer i bassen
Læs hele testen

Opsummering

Når Mars møder Venus

Efter at have testet seks forskellige systemer er der ingen tvivl om, at det kan lade sig gøre at tilfredsstille hjemmets to chefer. Man skal bare lave de rette kompromiser.

Læs hele testen

B&W M-1 5.1

Bedst til film

Disse relativt let placérbare højttalere fra Bowers & Wilkins er fleksible på mange måder, men vi kunne godt tænke os lidt mere spilleglæde.

Fleksible Glimrende til film
Usammenhængende lydoplevelse ved musik
Læs hele testen

Focal Dôme 5.1

Spilleglade lækkerbiskner

Med deres specielle kugleform i helstøbt aluminium stikker disse Focal-højttalere ud fra mængden. At de desuden lyder godt, gør ikke sagen værre.

Opløst diskant Pæne Fleksible
Dyre Bassen
Læs hele testen

Kef KHT-3005SE Purist Edition

Hele tre ting

Denne pakke fra Kef er ingen nyhed, men takket være tidløst ægformet design, god kvalitet og fin lyd viser de stadig, hvor skabet skal stå. Prisen er også meget lavere end sidst!

Prisen Pæne Balanceret lydbillede
Intet nævneværdigt
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vi troede de var dyrere

De lyder lige så godt, som de ser ud

Trådløs retrohøjttaler

Siger ikke noget forstyrrende

Bærbart retro-pletskud

Toplyd på budget

Spilledåsen

Trådløse guldpokaler

Er dette Samsungs "Sonos-killer"?

Klassens bedste kompakthøjttaler

Stor lyd - men vi savner noget

Vi tester prisvenlige soundbars

Scroll to Top