TEST

Højttalerkabler

 itemprop
TESTHøjttalerkabler

Hvordan lyder en ledning?

Nogle hi-fi-dyrkere ofrer tusindvis af kroner på kabler, mens andre anser det for det pureste opspind. Vi dykker ned i slangegrotten, og prøver at finde svarene.

Som hi-fi-interesseret har du sikkert udvalgt de bedste komponenter til anlægget, som du kunne finde til prisen. Fra kilden (det være sig vinyl, CD eller streaming) via forstærkeren og hele vejen til højttalerne. Og du har sikkert også brugt tid på at finde de dele, der lyder godt sammen.

Men hvad med det indimellem? Kablerne, der binder de nøje udvalgte dele sammen? Er de bare nødvendige stykker “snor” mellem det egentlige hi-fi, eller er et kabel i lige så høj grad en komponent som de apparater, det forbinder?

Meningerne er mange – og stærke! Og hvis man drister sig til at fremsætte et synspunkt, vil det med sikkerhed udløse kraftige reaktioner fra alle sider. Vi vover for første gang pelsen og hopper ud i ormegården.

Vi vil ikke påstå, at vi har fundet endelige og entydige svar. Og selv om vi har sammenlignet forskellige kabler, har formålet ikke været at fremhæve en vinder, men at afdække, hvilke forskelle der lader sig høre, og ikke mindst under hvilke omstændigheder.

Vi har til forsøget lånt en række forskellige højttalerkabler til priser fra 5.000 til 13.000 kroner for et stereosæt. Vi har desuden snuppet nogle meter lysnetkabel i værktøjskassen.

For at det hele ikke skal blive for nemt, har vi prøvet kablerne med flere forskellige forstærkere efter vidt forskellige principper: En moderne klasse D-forstærker i high-end-klassen, en pentode-rørforstærker med udgangstransformator, en single-ended klasse A-forstærker med kondensator i udgangen og en traditionel DC-koblet klasse AB-forstærker af lidt ældre dato.

Vil forskellen være den samme på de forskellige forstærkere, og er nogle forstærkere mere påvirkelige end andre? Skyldes forskellen i sidste ende forstærkeren mere end kablet?

annonce

 

annonce

Uforsvarligt at lade være

Lad os starte med at sige, at kablerne gør en forskel. En stor forskel. Springet fra lysnetkablet til et hvilket som helst af specialkablerne er så markant, at har man blot et anlæg af rimelig kvalitet, kan man ikke forsvare at lade være. Man går simpelthen glip af for meget!

Som med de fleste andre hi-fi-investeringer er det dog de første kroner, der er bedst givet ud. Springet fra det tarvelige lysnetkabel til Supra-kablet er enormt. Lægger man det dobbelte beløb, får man endnu en forbedring, men den er ikke nær så markant.

Hvor stor en del af anlæggets pris der bør bruges på kabler, er op til dig. Men ud fra lytteresultaterne er det forholdsvis indlysende, at et godt kabel giver den største forbedring, når kvaliteten i forvejen er høj. Du kan logisk nok ikke trække detaljer ud, som er gået tabt i en dårlig forstærker, men du kan få så mange som muligt at de detaljer, der er der, frem til højttalerne.

annonce

 

Vælg din egen sandhed

Men kablerne bidrager også til lyden, så det er ikke alene et spørgsmål om at finde det bedste kabel, man har råd til. Især de tre dyre kabler satte deres fingeraftryk på lytteoplevelsen og fokuserede i forskellig grad på dynamik, live-oplevelse og analyseevne. Og her spillede forstærkervalget også ind i forskellig grad, hvad der gør kabalen endnu mere kompliceret.

Du er med andre ord nødt til at lytte selv. Formålet med historien her har ikke været at finde den eneste, endegyldige sandhed, men at grave i det mindste et spadestik ned i kablernes verden. Vi skal også understrege, at selv om der er bekræftelige forskelle, er de trods alt ikke store. Et skift mellem to forskellige gode kabler kan være som et skift mellem to i øvrigt gode DAC’er. Hørbart, men langt mindre end forskellen mellem de musiknumre, som det hele i sidste ende handler om.

Heldigvis råder de fleste forhandlere af specialkabler over en “prøvekuffert” med et udvalg af kabler, som du kan låne med hjem for at lytte i ro og mag på dit eget anlæg. Her er det måske på sin plads at advare om, at kufferten muligvis indeholder både højttalerkabler og signalkabler, så det kan blive dyrt!

Men kan vi i hvert fald blive enige om, at el-ledning herefter kun bør bruges til lamper og forlængerledning?

 

Kablerne, der blev brugt til denne artikel, var udlånt af AV-Connection

(Artikelfoto: Wikimedia)

Fakta

Kabel-ordbog

Kablernes verden er fyldt med fantastiske fagudtryk og glorværdige gloser, der skal forklare, hvor unikt og videnskabeligt velfunderet produktet er. En del har karakter af knækprosa, mens andre er lidt lettere at relatere til videnskabeligt efterprøvelige størrelser.

Kapacitet
To elektriske ledere, der løber tæt sammen, har en vis kondensatorvirkning, som kan dæmpe diskanten og give forstærkere stabilitetsproblemer. Men det er meget små værdier, der er tale om.

Modstand
Kabler har en vis indre modstand, da perfekte ledere ikke findes. Det påvirker signalet, men modstanden er dog meget lav og opgives i ohm pr. kilometer.

Nines
Kvaliteten af kobberet betegnes efter dets renhed, opgivet med et antal nitaller. Et kabel af “seven nines” kobber har en renhed på 99,99999 procent.

OFC
Oxygen-Free Copper. Intet kobber er helt fri for ilt, da det reagerer med luftens ilt, men OFC-betegnelsen bruges til at signalere, at kobberet her er meget rent. Se også “Nines”.

Selvinduktion
Der optræder en vis spolevirkning i kablerne, som kan påvirke gengivelsen i diskanten. Det gælder især, hvis lederne er flettet, af hvilken grund flettede kabler sjældent ses i vore dage.

Terminering
Har intet med Arnold Schwarzenegger at gøre. Det er simpelthen, hvilken type forbindelse der bruges for enden af kablet. Alle i testen har bananstik, men almindelige alternativer er spadestik, pins (“guldsøm”) og rå ledningsender.

Bedste priser

Produkter i testen
 data-srcset
Almindelig el-ledning
Du sparer penge, men lægger et groft og dunkelt tågeslør over din investering.
 data-srcset
Supra Sword 3.0
Det behøver ikke at koste en herregård at få bedre lyd. Prisen på et husmandssted er nok.
 data-srcset
Nordost Red Dawn
Det papirtynde fladkabel fokuserer på hyggen og oplevelsen.
 data-srcset
Audiovector Zero Compression Signature
Danske Audiovector har skabt et højttalerkabel, der gør det sjovere at lytte.
 data-srcset
In-akustik Referenz LS-1204 AIR
Som en DNA-spiral, der snor sig gennem luften. Det ser sært ud, men det virker.
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

  Leave a Reply

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Højttalerkabler

   data-srcset

  Krystalklar og gennemsigtig lyd

  Ordene ‘gennemsigtig lyd’ har aldrig passet bedre på en højttaler i denne klasse.

  B&O Beosound Balance lifestyle

  Verdenspremiere: Test af B&O Beosound Balance

  Bang & Olufsen flytter koncertsalen ind i bogreolen med en enkelt smart-højttaler, som lyder gigantisk. Sig goddag til Beosound Balance.

   data-srcset

  9 trådløse smart-højttalere

  Skal du have en ny højttaler at lytte til? Så kan det være smart med en, der også lytter til dig! En smart-højttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor godt lyder de?

  Selv om den er lille, smager Denon Home 150 lidt af rigtig højttaler. (Foto: Denon)

  Lilleput med store armbevægelser

  Denons mindste multirumshøjttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Softwaren kalder på forbedringer.

  (Foto: Argon)

  Fuldvoksen hi-fi uden tråd

  Argons aktive højttalere har fordoblet effekten, antallet af basser – og prisen. Men de er fortsat et godt køb.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrenterne

  Bowers & Wilkins’ nyeste trådløse højttaler, Formation Wedge, overbeviser stort på lyden.

   data-srcset

  Festlig IKEA-disko

  Årets sjoveste højttalerpakke med diskolamper, du sætter sammen, præcis som du vil.

  Foto: Wikimedia

  Er der forskel på højttalerkabler?

  Nogle hi-fi-dyrkere ofrer tusindvis af kroner på kabler, mens andre anser det for det pureste opspind. Vi dykker ned i slangegrotten, og prøver at finde svarene.

  Scroll til toppen