Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Almindelig el-ledning

Kabler som vor mor lavede dem

Du sparer penge, men lægger et groft og dunkelt tågeslør over din investering.
Lyd & Billede mener
Specifikationer
 • Den billige fra byggemarkedet
 • Areal: 2 x 0,75 mm2
 • Ledere pr. kanal: (ikke opgivet)
 • Materiale: Kobbertråd
 • Renhed: (ikke opgivet)
 • Modstand: (ikke opgivet)
 • Kapacitet: (ikke opgivet)
 • Selvinduktion: (ikke opgivet)
 • Isolering: (ikke opgivet)
 • Kappe: PVC
 • Tykkelse: Ca. 5 mm
 • Længde: 3 m
 • Terminering: Bananstik

Inden kabler blev en ting, var el-ledning fra byggemarkedet det, der blev brugt til at forbinde forstærker og højttalere. Altså hvis man gik op i hi-fi. Ellers var løsningen såkaldt “højttalerledning”, der var langt tyndere.

For at gøre kabelskift nemmere (og få det til at se bare en lille smule tjekket ud) har vi monteret forgyldte bananstik, købt på eBay for en krone stykket.

NAD M32 er en 150 watt high-end klasse D-forstærker, der plejer at udmærke sig ved en meget åben og klar gengivelse, hvor man kan opleve at lytte lige gennem væggen og ind i koncertsalen. Men det sker ikke her. Efter en tur gennem byggemarkedets el-ledning er oplevelsen af rum nærmest væk, og musikken spiller i stuen i stedet. Diskanten er unuanceret og grov, og detaljer på highhat flyder ud.

Den lille Quad VA-One rørforstærker på 12 watt er egentlig splinterny, men den ligner og lyder som noget, der kunne være bygget i radiorørenes storhedstid. Den plejer at få musikaliteten frem i optagelserne og fokusere på instrumenternes klang. Med lysnetkablet er resultatet stadig behageligt og fri for den hårdhed, som vi oplevede på NAD’en. Men detaljerne mangler, og resultatet er kedeligt og intetsigende.

Nelson Pass Zen V2 er et studie i enkelhed: En 8 watt selvbyggerforstærker i ren klasse A med blot én transistor i signalvejen. Dens stærke side er mellemtone og navnlig sang, som serveres med en ufattelig nærhed. Zen-forstærkeren overlever mødet med lysnetkablet bedst. Der er ingen spor af hårdhed og endda en rimelig rumfornemmelse. Og man tænker, at man næsten kunne leve med det her – indtil de bedre kabler kommer frem!

Annonce

SAE Mark IV B er en 60 watt amerikansk klasse AB-forstærker af ældre dato, og den er mest taget med i testen for at se, hvorvidt man med de dyre kabler også kunne registrere en forbedring på grej, der har passeret sidste salgsdato. SAE’en har sin force i bassen, men sammen med lysnetkablet er resultatet intetsigende, uden at nogen områder gør sig positivt bemærket. Så vi går videre.

Forgyldte bananstik til en krone stykket på eBay får el-ledningen til at se en lille smule mere tjekket ud.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

Supra Sword 3.0

For godt til at lade være

Det behøver ikke at koste en herregård at få bedre lyd. Prisen på et husmandssted er nok.

Nordost Red Dawn

Rum og live-fornemmelse

Det papirtynde fladkabel fokuserer på hyggen og oplevelsen.

Audiovector Zero Compression Signature

Dynamisk fokus

Danske Audiovector har skabt et højttalerkabel, der gør det sjovere at lytte.

In-akustik Referenz LS-1204 AIR

Tysk nøjagtighed

Som en DNA-spiral, der snor sig gennem luften. Det ser sært ud, men det virker.

forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

1 Comment

 1. Mogens

  29/09/2020 at 08:01

  Som bekendt, får man hvad man betaler for!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.