SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

TEST : Audiovector Zero Compression Signature

Dynamisk fokus

Danske Audiovector har skabt et højttalerkabel, der gør det sjovere at lytte.

Audiovector er sandsynligvis kendt af de fleste hi-fi-interesserede læsere. Den danske højttalerproducent har gennem mere end 40 år skabt en lang række vellykkede højttalere, blandt dem SR3 Arreté Raw Surface Limited Edition, som fik topkarakter i vores test. Nu har de også kastet sig over kabelproduktion.

På sin hjemmeside fortæller Audiovector, at man havde en klar idé med kablet: Det skulle være af kobber, og det måtte ikke forværre dynamikken. Udmærkede ideer, som de sikkert deler med mindst ni ud af ti kabelproducenter. Ud over dette kan jeg i manualen læse, at Signature-udgaven er kvasi-skærmet. Det betyder sandsynligvis, at der er en kobberskærm, der er forbundet med nul-lederen i den ene ende af kablet, hvilket skulle reducere indstråling af støj fra omgivelserne.

Audiovector fortæller desuden, at der bruges højere ledertykkelse til den positive pol end til den negative. Det skulle mindske resonanser og give bedre lyd. Også isoleringen i tre lag (PVC, en flettet stabilisering og en ydre kabelstrømpe) skulle mindske resonans.

Der findes flere varianter af kablet, der byder på mere avanceret afskærmning, og hvor kobberet har været nedfrosset til tæt på det absolutte nulpunkt.

Audiovector slår på, at kablet ikke skal komprimere dynamikken eller forsinke lyden. Det lyder som et løfte, der er nemt at holde, da elektriske felter bevæger sig gennem kabler med en hastighed, der er tæt på lysets hastighed. Derfor burde signalet for enden af kablet være lige så dynamisk, som da det forlod forstærkeren. Om det så er tilfældet, vil en praktisk prøve vise.

Koblet til NAD M32 er oplevelsen med Audiovector Zero Compression Signature en gengivelse med flot opløsning i toppen og en ren og uforvrænget klang. Stemmegengivelsen er endda rigtig god, men muligvis ikke helt så ubetonet som med In-akustik-kablet.

Og så er jeg nødt til at acceptere, at det er lykkedes for Audiovector at få kablet til at lyde dynamisk! Percussion-instrumenter lyder bare lidt mere interessant gennem disse stykker kobber end gennem de andre.

Det samme gælder mindre transienter. Den gamle testklassiker Jazz at the Pawnshop er optaget på et jazzværtshus, og klirren af kopper og glas ved bordene træder lidt tydelige frem end normalt.

Når M32 skiftes ud med den lille Pass Zen-forstærker, er billedet omtrent det samme: Percussion får positiv særbehandling, og dynamikken er virkelig flot. Både på “Right Hand Man” fra Hamilton og på “Banditen-Galopp” fra Ein Straussfest, der er nærmest frygtindgydende!

Ellers kan man glæde sig over en mere nøgtern rumgengivelse med Audiovector-kablet end med Nordost-kablet på samme forstærker. Stemmer fornemmes også at have lidt mere krop. Det får dem til at træde lidt mere frem i lydbilledet. Om det er sandheden eller en (lillebitte) overdrivelse, er en smagssag. Men det klæder akustisk jazzmusik med sang.

Med Quad VA-One-forstærkeren skrues hyggefaktoren yderligere op. Her er der fokus på rumgengivelsen og den rytmiske oplevelse, hvor slagtøj får fødderne til at vippe med.

Som rosinen i pølseenden blev Audiovector-kablet prøvet på den antikke SAE Mark IVB. Live-stemningen er fin, men lad os indrømme, at det her er forstærkeren og ikke kablet, der sætter grænsen for nuanceringen i toppen. Det blev dog alligevel en underholdende oplevelse, da den hårdhændede forstærker og det dynamikelskende kabel endte med at servere den bedste dynamik på trommer af alle de afprøvede kombinationer. På orkestermusik opleves anslaget og bastrykket på pauker tydeligt adskilt. Ligesom det er i virkeligheden.

Audiovector Zero Compression Signature er sjovt at lytte til. Og det er jo ikke nogen dårlig ting, (Foto: Audiovector)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Også i denne test:
  Almindelig el-ledning - Kabler som vor mor lavede dem
  Du sparer penge, men lægger et groft og dunkelt tågeslør over din investering.
  Supra Sword 3.0 - For godt til at lade være
  Det behøver ikke at koste en herregård at få bedre lyd. Prisen på et husmandssted er nok.
  Nordost Red Dawn - Rum og live-fornemmelse
  Det papirtynde fladkabel fokuserer på hyggen og oplevelsen.
  In-akustik Referenz LS-1204 AIR - Tysk nøjagtighed
  Som en DNA-spiral, der snor sig gennem luften. Det ser sært ud, men det virker.

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  DALI Oberon On-Wall C

  Vejl.pris 10998 kr Går i ét med omgivelserne

  Sony SRS-XB33

  Vejl.pris 1199 kr Festlyd på farten

  Sony SRS-XB43

  Vejl.pris 1799 kr Festlyd på farten

  Huawei Sound X

  Vejl.pris 2490 kr Glimrende lyd fra Huawei-debut
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.