Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Bang & Olufsen giver CD-anlæg fra 1996 en ny omgang

Bang & Olufsen har netop præsenteret et nyt musiksystem, Beosystem 9000c - men kernen i det er 28 år gammel, renoveret elektronik.

Skrevet af / 24/04/2024 - 09:30
Bang & Olufsen giver CD-anlæg fra 1996 en ny omgang

Bang & Olufsen har netop præsenteret et nyt musiksystem, Beosystem 9000c. Indholdet er på flere måder bemærkelsesværdigt. Og det er prisen også.

Det nye system er en fuldt restaureret og nytænkt udgave af den klassiske Beosound 9000 CD-afspiller fra 1996, der er parret med Bang & Olufsens Beolab 28-højttalere fra 2021. Hver eneste komponent i den 28 år gamle CD-afspiller er blevet testet og renset for igen at blive monteret i afspilleren.

Systemet blev vist ved en snigpremiere i København tirsdag aften, hvor vi deltog.

Det er anden gang, Bang & Olufsen lancerer en restaureret udgave af et af sine klassiske produkter. Den første var pladespilleren Beogram 4000c, der efter mange års vinylrenæssance fik en foryngeleskur i 2020. Nu er turen kommet til at give CD-mediet en ny tur i managen.

Læs også Limited Edition-grammofon fra B&O Har du nogensinde set en federe pladespiller? Det har vi heller ikke.

Vi ønsker at vise, at et second handprodukt kan være lige så attraktivt som et nyt produkt, og at et lydsystem af høj kvalitet som Beosound 9000 ikke behøver at have en udløbsdato,” siger Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product
Circularity & Portfolio Planning hos Bang & Olufsen.

“Det handler om at holde mulighederne i live”, siger genbrugschef Mads Kogsgaard Hansen, Bang & Olufsen. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Han vil ikke gå så langt som til at love, at CD’en står foran en renæssance, der kan måle sig med vinylrevolutiuonen. Det handler om muligheder.

Ud over at vise vores dedikation til at give produkterne lang levetid ønskede vi også at fejre opblomstringen af fysiske lydmedier, der har fundet sted i de senere år. Vinyler og CD’er er igen blevet noget særligt, hvor folk investerer tid og energi i at være tættere forbundet med den musik og de kunstnere, de elsker. Det handler om at holde lyttemulighederne i live.

200 enheder

Bang & Olufsen har fremskaffet 200 eksemplarer af den originale Beosound 9000 CD-afspiller og sendt dem tilbage til virksomhedens
fabrik i Struer. Her skilles CDafspillerne ad og inspiceres grundigt af et team af serviceteknikere, hvoraf var med til at bygge Beosound 9000 i 1990’erne. Afspilleren får et nyt udseende med en dybsort overflade, som B&O kalder Cosmic Black.

I stedet for at fremskaffe og renovere højttalere fra dengang han man valgt at kombinere afspilleren med aktive højttalere fra det nuværende program. Det drejer sig om Beolab 28, der til lejligheden er lavet i samme sorte farve som CD-afspilleren. Højttalerne er som bekendt aktive og indeholder moderne streamingmuligheder. Så man får valgfrihed mellem alle slags signalkilder, og det hele kan styres fra højttalerne.

Beosystem 9000c 0014 miljø Beosystem 9000c 0004 miljø Beosystem 9000c 0005 miljø Beosystem 9000c 0006 miljø Beosystem 9000c 0010 miljø
<
>
De gamle Beosound 9000 CD-afspillere er komponent for komponent blevet renoveret på fabrikken i Struer. Af nogle af de samme medarbejdere, som byggede dem i 90'erne. (Foto: Bang & Olufsen)

Playliste fra 1996

I dag er det normalen, at vi sammensætter vores personlige lysspor til dagligdagen ud fra en uendelighed af musiknumre. Det var det ikke i 1996. Beosound 9000 var med lydhurtigt skift mellem numrene på seks CD’er blandt de første til at give noget af den valgfrihed.

Den automatiserede glaslåge på Beosound 9000 åbner og lukker i samme ensartede bevægelse, uanset om den ligger ned, står op eller
hænger på væggen. To optiske sensorer og en digital tidsstyring overvåger konstant lågen, som åbner og lukker inden for den indstillede
tidsgrænse på 3,5 – 4,0 sekunder.

Pris og utilgængelighed

Beosystem 9000c Recreated Classic i Cosmic Black / Natural Aluminium vil være tilgængelig i et begrænset antal på 200
enheder globalt. Prisen er 375.000 kroner.

Et sæt Beolab 28 koster fra 125.000 kroner, så hvis du spørger dig selv, om det betyder, at Bang & Olufsen forlanger en kvart million kroner for en brugt CD-afspiller, så er svaret ja. Det gør de. Men retfærdigvis dog en brugt CD-afspiller, der er genopbygget i hånden, komponent for komponent.

Der var fulde huse til snigpremieren på Beosystem 9000c, hvor der blev lyttet til musik fra 1990’erne. (Foto: John Alex Hvidlykke)
Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

WiiM's bedste streamer - med touchskærm og rumkorrektion

Grænseløs forforstærker fra TAD

B&O tror på CD

Billigere streaming fra Auralic

Ny og bedre forstærker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforstærker: Men spørg ikke om prisen ...

En forstærker for drømmere

Vinyl sætter ny rekord

Komplet anlæg i retrostil

Pladespiller med plug and play

Nyt fra schweiziske Soulution

Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top