Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony VPL-VW590ES

Mageløs biografoplevelse

Meget bedre end Sony VPL-VW590ES bliver det simpelthen ikke.

Skrevet af / 01/07/2021 - 17:00
Sony VPL-VW590ES
Geir Gråbein Nordby

Ud over JVC er Sony den eneste producent af hjemmebioprojektorer, der bruger ægte 4K-billedpaneler til at genskabe Ultra HD-video hjemme i stuerne. F.eks. det, der sidder i VPL-VW590ES.

Et 4K-panel har den åbenlyse fordel, at det kan projicere hver eneste pixel samtidig og dermed undgå alt, hvad der hedder bevægelsesuskarphed. Samtidig bevares maksimal lysstyrke og ditto sortniveau, da der ikke er brug for at manipulere optikken for at få hver pixel på panelet til at genskabe flere pixels på lærredet.

De eneste ulemper ved et ægte 4K-billedpanel er, at det er større – og meget dyrere.

sony vpl-vw590es top
(Foto: Sony)

Den dyreste lampeprojektor

VPL-VW590ES er den dyreste og den bedste af Sonys lampebaserede projektorer og har den samme glimrende panelkontrast som lillebror VW290ES. Sony har ikke specificeret, hvad den er, men vi målte forgængeren VW260ES til over 20.000:1, hvilket er aldeles glimrende.

Storebrors es i ærmet er den dynamiske iris, som lillebror mangler. Dermed hævder Sony at øge kontrasten til 350.000:1 ved at kvæle lyset i de allermørkeste skyggescener. Og da kontrasten i forvejen var så høj, vil man næppe bemærke, at iris arbejder – kun at sort simpelthen er kulsort! Desuden har VW590ES lidt højere lysstyrke – 1800 mod 1500 ANSI lumen – hvilket giver ekstra punch i lyse områder.

Sony-X1-for-Projector
Sony har udviklet deres egen X1-processor til projektorer, som bl.a. giver meget imponerende HDR-effekter. (Foto: Sony)

Intelligent billedprocessering

De seneste Sony-projektorer har fået en særlig, modificeret version af den X1-processor, de bruger i deres TV’er. Som i projektorer først og fremmest betyder glitrende HDR Tone Mapping. Det er nemlig nødvendigt at reducere højlys i HDR-effekterne lidt på en projektor, så resten af billedet ikke bliver for mørkt og udvasket.

X1-processoren gør dette på en mere intelligent måde ved at analysere billedet og sammenligne med en gigantisk billedbank, som Sony har lagt ind i hukommelsen, så processoren kan træffe bedre valg om, hvilke områder lysstyrken kan øges i, og hvilke der skal gøres mørkere. Resultatet er, at den oplevede kontrast er større.

X1-processoren sørger desuden for bedre Reality Creation, som bl.a. gør et bedre stykke arbejde med at opskalere lavere opløsninger til 4K.

sony vpl-vw590es front white
(Foto: Sony)

Topflotte billeder

Sony-projektoren tegner et så detaljeret og realistisk billede op, at vi næsten må nive os i armen! Hvor billigere projektorer må afveje kompromiserne for at give en generelt god oplevelse, er der meget mere af alting her. Skyggerne er absurd mørke uden at miste detaljer, mens detaljer i ansigter, hår og skæg har en så naturlig glans, at vi næppe har set magen.

(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Scener, der balancerer mørke med HDR-lys – f.eks. et nærbillede af et bål, der brænder mod nattehimlen – er næsten skræmmende livagtige. Her er VW590ES i en anden liga end de andre. Det skulle da også bare mangle til den pris. Men vi er alligevel imponeret over, hvad Sony har opnået, og denne projektor demonstrerer virkelig, hvad X1-processoren kan.

Læs også Sony VPL-VW760ES Teknologi fra de bedste professionelle biografprojektorer i et produkt, der er kompakt nok til hjemmebrug. Mød verdens billigste 4K-laserprojektor!

Processoren er tydeligvis optimeret til brug med dynamisk kontrast, for HDR-video er så meget bedre her end på lillebror, at det ekstra sortniveau og den lidt kraftigere lysstyrke ikke kan være hele forklaringen.

sony vpl-vw590es front
(Foto: Sony)

Konklusion

Hvor billigere projektorer hver har deres styrker og svagheder, lægger Sony HW-VW590ES alle styrkerne sammen, samtidig med at svaghederne elimineres! Billedet er så fejlfrit, at vi næppe har set noget lignende. Superskarpt, detaljeret, bælgmørkt – og samtidig med masser af intensitet i højlys. Sammen med X1-processoren giver det eksemplariske HDR-effekter. Projektoren er også næsten lige så imponerende på video uden HDR.

VW590ES er kort og godt en magtdemonstration af en projektor.

Karakter
Sony VPL-VW590ES
High End

Lyd & Billede mener

Absolut rålækkert billede, fra det sorteste sorte til det hvideste hvide! Det her er virkelig high-end hele vejen, med en filmoplevelse, der overgår det meste. HDR-effekterne er også de bedste, vi har set fra en projektor. Har brug for et mørkt rum – som i en rigtig “bat cave”!

Også i denne test:

Fire 4K-projektorer

BenQ TK850i

Lysstærk Android-projektor

BenQ’s nye smart-projektor giver imponerende 4K-billeder med flotte farver og god lysstyrke, men optikken kunne have været bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe billeder med masser af lysstyrke og god kontrast. Indbygget Wi-Fi og Android-operativsystem er praktisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheder, hvilket kan gøre det svært at opnå en optimal installation.
Læs hele testen

Sony VPL-VW290ES

Ægte 4K-billede

Med Sonys 4K-projektor kan du let tage kampen op med den lokale biograf: Kombinationen af skarphed, kontrast og dybdefølelse giver en suveræn billedoplevelse.

Sony-projektoren har en billedskarphed, som kun få konkurrenter kan matche. Med suveræn kvalitet på optikken henvender den sig til kræsne hjemmebio-entusiaster.
Sonys basismodel må klare sig uden en del smarte funktioner som linsehukommelse og dynamisk iris.
Læs hele testen

Epson EH-TW7000

Strålende billeder for pengene

EH-TW7000 er blandt de billigste 4K-projektorer på markedet. Og når den ovenikøbet er så god, er den et kup, der er svært at slå.

Rigtig godt billede, som trygt kan blæses op på et stort lærred. Den kraftige lysstyrke gør også, at HDR-effekter står ekstra godt ud.
Farvegengivelsen hælder lidt mod grøn lige ud af æsken og bør kalibreres.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top