Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: BenQ TK850i

Lysstærk Android-projektor

BenQ’s nye smart-projektor giver imponerende 4K-billeder med flotte farver og god lysstyrke, men optikken kunne have været bedre.

Skrevet af / 01/07/2021 - 17:00
BenQ TK850i
Audun Hage

TK850i er en af de nyeste modeller fra BenQ, som er kendt for at levere prisgunstige projektorer med høj ydelse. Denne model er beregnet til allround underholdning, spil og sport, og fungerer dermed som et supplement til BenQ’s rene hjemmebioprojektorer.

TK850i kan prale af høj lysstyrke og kommer desuden med Android-brugerflade, som giver nem adgang til streaming-tjenester – uden at man behøver at tilslutte en ekstern videokilde.

BenQ tk850 front
(Foto: BenQ)

Smart-projektor

De smarte funktioner er ikke indbygget i selve projektoren, men kommer i stedet via en separat USB-dongle, som man plugger i bag et dæksel. Det er den største forskel på TK850i og den billigere TK850 (uden “i”). Desuden har BenQ-projektoren to HDMI 2.0-indgange og understøtter det velkendte HDR10-videoformat.

Vi blev hurtigt bekendt med Android-funktionaliteten, som vi kender i forvejen fra TV-verdenen. Brugeroplevelsen er nøjagtig som forventet, hvor projektoren indlæser hurtigt og giver nem adgang til de nyeste streaming-tjenester. Vi bider dog mærke i, at prisforskellen mellem de to modeller TK850 og TK850i er relativt hamper – sammenlignet med at købe f.eks. en separat Chromecast eller Apple TV-boks.

BenQ-TK850i HDMI dongle
Den medfølgende USB-dongle gør TK850i til en smart-projektor med Android, som styres via en ekstra fjernbetjening. (Foto: Audun Hage)

Billedjustering

BenQ er lavet til at være en ukompliceret, brugervenlig projektor, men det mærkes også, at justeringsmulighederne er relativt begrænsede. Selve linsen har kun fokus og zoom ind/ud, mens vinkling op, ned og til siden må gøres ved at bevæge selve projektoren.

Det virker lidt spartansk i denne prisklasse. Til sammenligning har Epson EH-TW7000 f.eks. langt mere fleksible justeringsmuligheder på selve optikken.

Billedkvalitet

BenQ TK850i er en 4K-projektor med DLP-farvehjul. Den anvender den velkendte DMD-billedchip fra Texas Instruments, som bruger såkaldt Pixel Shift til at tegne et billede med 4K-opløsning op. Det er et effektivt, pladsbesparende og prisgunstig alternativ til ægte, “native” 4K-projektorer, men spørgsmålet er, hvordan billedoplevelsen er i praksis.

BenQ tk850 angle
(Foto: BenQ)

Overraskende god, faktisk. Vi testede BenQ-projektoren ved siden af potente high-end-modeller som Sony VW290ES, og den gør sig bestemt ikke til skamme i dette selskab. Selv om kontrast og sortniveau ikke er helt på højde med Sony, er skarpheden på 4K-film virkelig god og faktisk sammenlignelig med de modeller, der har en ægte 4K-billedchip. Det er i sig selv imponerende!

BenQ TK850i formår også at fylde vores store DreamScreen-lærred med et lyst og kontrastrigt billede. Den har lysstyrke nok til at gengive HDR-effekterne på en overbevisende måde. Men selv om den på papiret er lige så lysstærk som Epson EH-TW7000, må den i praksis se slået i denne disciplin. Det vil især kunne mærkes i lysere rum, at konkurrenten har lidt mere power i de lyse partier.

Men selv om den maksimale lysstyrke ikke er lige så blændende som hos Epson, er skarpheden og detaljeniveauet mærkbart bedre i BenQ’s tilfælde. Vores testscener fra bl.a. Spielberg-filmen Ready Player One får en langt mere nuanceret og præcis farvegengivelse.

Sortniveauet er også væsentlig bedre, så der er mere dybde i de mørkeste filmscener. Til filmkiggeri i et mørkelagt rum foretrækker vi helt klart BenQ!

Læs også Endelig en 4K DLP-projektor vi kan lide Ægte 4K eller ej, BenQ W5700 giver i hvert fald knivskarpe billeder på film.

Konklusion

BenQ TK850i er lavet til at være en smart projektor til varieret brug, og ved hjælp af den medfølgende Android USB-dongle giver den hurtig adgang til de nyeste streaming-tjenester med et knaptryk.

Billedkvaliteten er fremragende med et knivskarpt, lysstærkt og kontrastrigt billede, der faktisk kan måle sig med de langt dyrere 4K-modeller på billedskarphed. En glimrende allround-projektor!

Karakter
BenQ TK850i
Premium

Lyd & Billede mener

BenQ-projektoren serverer skarpe billeder med masser af lysstyrke og god kontrast. Indbygget Wi-Fi og Android-operativsystem er praktisk. TK850i har få optiske justeringsmuligheder, hvilket kan gøre det svært at opnå en optimal installation.

Også i denne test:

Fire 4K-projektorer

Sony VPL-VW590ES

Mageløs biografoplevelse

Meget bedre end Sony VPL-VW590ES bliver det simpelthen ikke.

Absolut rålækkert billede, fra det sorteste sorte til det hvideste hvide! Det her er virkelig high-end hele vejen, med en filmoplevelse, der overgår det meste. HDR-effekterne er også de bedste, vi har set fra en projektor.
Har brug for et mørkt rum – som i en rigtig “bat cave”!
Læs hele testen

Sony VPL-VW290ES

Ægte 4K-billede

Med Sonys 4K-projektor kan du let tage kampen op med den lokale biograf: Kombinationen af skarphed, kontrast og dybdefølelse giver en suveræn billedoplevelse.

Sony-projektoren har en billedskarphed, som kun få konkurrenter kan matche. Med suveræn kvalitet på optikken henvender den sig til kræsne hjemmebio-entusiaster.
Sonys basismodel må klare sig uden en del smarte funktioner som linsehukommelse og dynamisk iris.
Læs hele testen

Epson EH-TW7000

Strålende billeder for pengene

EH-TW7000 er blandt de billigste 4K-projektorer på markedet. Og når den ovenikøbet er så god, er den et kup, der er svært at slå.

Rigtig godt billede, som trygt kan blæses op på et stort lærred. Den kraftige lysstyrke gør også, at HDR-effekter står ekstra godt ud.
Farvegengivelsen hælder lidt mod grøn lige ud af æsken og bør kalibreres.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top