Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony VPL-VW290ES

Ægte 4K-billede

Med Sonys 4K-projektor kan du let tage kampen op med den lokale biograf: Kombinationen af skarphed, kontrast og dybdefølelse giver en suveræn billedoplevelse.

Skrevet af / 01/07/2021 - 17:00
Sony VPL-VW290ES
Audun Hage

Sony har længe været blandt de få producenter, der kan tilbyde hjemmebioprojektorer med ægte 4K-billedchips om bord. De bruger denne erfaring til konstant at file på og forbedre teknikken, og et af de seneste skud på stammen er den opdaterede “basismodel” VPL-VW290ES.

Sony-projektoren anvender producentens SXRD-teknologi, som er kendt for at give rigtig god lysstyrke og kontrast kombineret med korrekt farvegengivelse. Med en pris på over 40.000 kroner er den ikke nogen billig fornøjelse, men for dem, der allerede har fyldt kælderen med et dusin højttalere, et stort lærred og komfortable lænestole, kan den være nøglen til film-nirvana!

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES fås også i en hvid, stuevenlig finish ud over sort. Alligevel trives den nok bedst i mørke biografrum. (Foto: Sony)

Professionelle justeringsmuligheder

Den største nyhed på denne kombattant fra Sony er den avancerede videoprocessor X1. Denne billedmotor stammer oprindelig fra Sonys Bravia-TV’er, men er nu optimeret til projektorbrug og byder på en række funktioner, der skal sikre optimal billedkvalitet – især med henblik på HDR-video.

Den kommer også med velkendte funktioner som Motionflow bevægelsesudjævning og Super Resolution Reality Creation, der opskalerer HD-video til 4K-kvalitet.

Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer
Med Sonys nye X1-processor til projektorer giver VW290ES bedre HDR-effekter end de fleste. (Grafik: Sony)

Sammenlignet med de mere simple modeller fra BenQ og Epson er Sony-projektoren en drøm at sætte op. Med motoriseret zoom, fokus og linseposition via fjernbetjeningen går det hele som en leg fra lænestolen. Vi bemærker også, når vi håndterer Sony-projektoren, at kvaliteten af optikken er på et andet niveau, med mere præcise indstillinger.

OBS: I modsætning til den dyrere VW590ES er det ikke muligt at gemme flere sæt indstillinger, som man kan på storebror. Det er lidt nærigt af Sony, synes vi. Desuden må den undvære dynamisk iris-funktionen, som justerer lysåbningen fortløbende efter billedmaterialet.

Sony VPL-VW290ES
Med sit glimrende sortniveau, selv uden dynamisk iris, fortjener Sony VPL-VW290ES at stå i et bælgmørkt rum. Så er sort den eneste farve, der giver mening på en projektor. (Foto: Sony)

Billedkvalitet

Sony VPL-VW290ES er en skræddersyet hjemmebioprojektor, der trives bedst i mørke omgivelser. Den har ikke lige så saftig lysstyrke som allround-projektorerne fra BenQ og Epson (1500 mod ca. 3000 lumen) og er derfor mere rettet mod entusiaster med dedikerede biografrum end almindelige stuer. Men så længe man kan give den de rette forhold (mørke omgivelser uden lysrefleksion osv.), vil man blive belønnet med et billede i high-end-klassen.

Sony-projektoren fylder vores lærred med et knivskarpt og detaljerigt billede, og vi bemærker straks, at billedkvaliteten tager et markant hop. Her tager vi skridtet op fra en aldeles glimrende billedoplevelse til noget, der minder mere om ægte biograf! Kontrasten, farvepræcisionen og dybden er på et andet niveau end hos de billigere udfordrere.

Sonys billedprocessering virker rigtig god. VPL-VW290ES giver f.eks. en meget stabil og overbevisende gengivelse af HDR-video. Testfilmen Ready Player One er fuld af kaotiske scener og skifter hyppigt mellem forskellige VR-miljøer, men Sony-projektoren er hele tiden med i ræset og formår at bevare detaljerne i både mørke og lyse scener.

Vi lægger også mærke til den gode støjreduktion, som effektivt fjerner støj, uden at de små detaljer går tabt.

Læs også Projektorduel Den ene har markedets mørkeste sortniveau. Den anden har den højeste opløsning, der findes. Der er linet op til projektorduel i mesterklassen.

Konklusion

Med en pris på over 40.000 kroner udgør Sony VPL-VW290ES et markant prishop i forhold til modellerne fra Epson og BenQ. Til gengæld får man et billede, der er en ægte biograf værdig, med råstærk kontrast, præcis farvebalance og fremragende sortniveau – som skabt til et dedikeret hjemmebiorum.

Karakter
Sony VPL-VW290ES
High End

Lyd & Billede mener

Sony-projektoren har en billedskarphed, som kun få konkurrenter kan matche. Med suveræn kvalitet på optikken henvender den sig til kræsne hjemmebio-entusiaster. Sonys basismodel må klare sig uden en del smarte funktioner som linsehukommelse og dynamisk iris.

Også i denne test:

Fire 4K-projektorer

BenQ TK850i

Lysstærk Android-projektor

BenQ’s nye smart-projektor giver imponerende 4K-billeder med flotte farver og god lysstyrke, men optikken kunne have været bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe billeder med masser af lysstyrke og god kontrast. Indbygget Wi-Fi og Android-operativsystem er praktisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheder, hvilket kan gøre det svært at opnå en optimal installation.
Læs hele testen

Sony VPL-VW590ES

Mageløs biografoplevelse

Meget bedre end Sony VPL-VW590ES bliver det simpelthen ikke.

Absolut rålækkert billede, fra det sorteste sorte til det hvideste hvide! Det her er virkelig high-end hele vejen, med en filmoplevelse, der overgår det meste. HDR-effekterne er også de bedste, vi har set fra en projektor.
Har brug for et mørkt rum – som i en rigtig “bat cave”!
Læs hele testen

Epson EH-TW7000

Strålende billeder for pengene

EH-TW7000 er blandt de billigste 4K-projektorer på markedet. Og når den ovenikøbet er så god, er den et kup, der er svært at slå.

Rigtig godt billede, som trygt kan blæses op på et stort lærred. Den kraftige lysstyrke gør også, at HDR-effekter står ekstra godt ud.
Farvegengivelsen hælder lidt mod grøn lige ud af æsken og bør kalibreres.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Præcision til fingerspidserne

Her får soundbaren klø

Marantz gi'r os en hæsblæsende oplevelse

Denon har overgået sig selv

"Usynlig" storskærm med laser

Skræmmende realistisk biografbillede

Vi tester B&O’s fedeste soundbar

Det bedste Sony-køb?

Laserskarpt biografbillede

Knivskarp 8K OLED fra LG

Devialets første soundbar på testbænken

Nu kan du få Google TV på alle dine skærme

Lyd & Billede
Scroll to Top