Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Sony VPL-VW290ES

Ægte 4K-billede

Med Sonys 4K-projektor kan du let tage kampen op med den lokale biograf: Kombinationen af skarphed, kontrast og dybdefølelse giver en suveræn billedoplevelse.
Sony VPL-VW290ES
Karakter
Sony VPL-VW290ES
Lyd & Billede mener
Sony-projektoren har en billedskarphed, som kun få konkurrenter kan matche. Med suveræn kvalitet på optikken henvender den sig til kræsne hjemmebio-entusiaster.
Sonys basismodel må klare sig uden en del smarte funktioner som linsehukommelse og dynamisk iris.
Specifikationer
  • Teknologi: SXRD (LCOS)
  • Opløsning: 4K UHD (3840 x 2160)
  • Panelkontrast: –
  • Dynamisk kontrast: –
  • Lysstyrke: 1500 lumen
  • Højttaler/lydudgang: Nej/nej
  • Levetid, lampe: 6.000 timer (Lamp: Low)
  • HDR: Ja (HDR10)
  • Afstand til 100″ (16:9): 3,05-6,26 m (1,38-2,83:1)
  • Web: pro.sony.com

Sony har længe været blandt de få producenter, der kan tilbyde hjemmebioprojektorer med ægte 4K-billedchips om bord. De bruger denne erfaring til konstant at file på og forbedre teknikken, og et af de seneste skud på stammen er den opdaterede “basismodel” VPL-VW290ES.

Sony-projektoren anvender producentens SXRD-teknologi, som er kendt for at give rigtig god lysstyrke og kontrast kombineret med korrekt farvegengivelse. Med en pris på over 40.000 kroner er den ikke nogen billig fornøjelse, men for dem, der allerede har fyldt kælderen med et dusin højttalere, et stort lærred og komfortable lænestole, kan den være nøglen til film-nirvana!

Sony VPL-VW290ES

Sony VPL-VW290ES fås også i en hvid, stuevenlig finish ud over sort. Alligevel trives den nok bedst i mørke biografrum. (Foto: Sony)

Professionelle justeringsmuligheder

Den største nyhed på denne kombattant fra Sony er den avancerede videoprocessor X1. Denne billedmotor stammer oprindelig fra Sonys Bravia-TV’er, men er nu optimeret til projektorbrug og byder på en række funktioner, der skal sikre optimal billedkvalitet – især med henblik på HDR-video.

Den kommer også med velkendte funktioner som Motionflow bevægelsesudjævning og Super Resolution Reality Creation, der opskalerer HD-video til 4K-kvalitet.

Annonce
Sony VPL Dynamic-HDR-Enhancer

Med Sonys nye X1-processor til projektorer giver VW290ES bedre HDR-effekter end de fleste. (Grafik: Sony)

Sammenlignet med de mere simple modeller fra BenQ og Epson er Sony-projektoren en drøm at sætte op. Med motoriseret zoom, fokus og linseposition via fjernbetjeningen går det hele som en leg fra lænestolen. Vi bemærker også, når vi håndterer Sony-projektoren, at kvaliteten af optikken er på et andet niveau, med mere præcise indstillinger.

OBS: I modsætning til den dyrere VW590ES er det ikke muligt at gemme flere sæt indstillinger, som man kan på storebror. Det er lidt nærigt af Sony, synes vi. Desuden må den undvære dynamisk iris-funktionen, som justerer lysåbningen fortløbende efter billedmaterialet.

Sony VPL-VW290ES

Med sit glimrende sortniveau, selv uden dynamisk iris, fortjener Sony VPL-VW290ES at stå i et bælgmørkt rum. Så er sort den eneste farve, der giver mening på en projektor. (Foto: Sony)

Billedkvalitet

Sony VPL-VW290ES er en skræddersyet hjemmebioprojektor, der trives bedst i mørke omgivelser. Den har ikke lige så saftig lysstyrke som allround-projektorerne fra BenQ og Epson (1500 mod ca. 3000 lumen) og er derfor mere rettet mod entusiaster med dedikerede biografrum end almindelige stuer. Men så længe man kan give den de rette forhold (mørke omgivelser uden lysrefleksion osv.), vil man blive belønnet med et billede i high-end-klassen.

Annonce

Sony-projektoren fylder vores lærred med et knivskarpt og detaljerigt billede, og vi bemærker straks, at billedkvaliteten tager et markant hop. Her tager vi skridtet op fra en aldeles glimrende billedoplevelse til noget, der minder mere om ægte biograf! Kontrasten, farvepræcisionen og dybden er på et andet niveau end hos de billigere udfordrere.

Sonys billedprocessering virker rigtig god. VPL-VW290ES giver f.eks. en meget stabil og overbevisende gengivelse af HDR-video. Testfilmen Ready Player One er fuld af kaotiske scener og skifter hyppigt mellem forskellige VR-miljøer, men Sony-projektoren er hele tiden med i ræset og formår at bevare detaljerne i både mørke og lyse scener.

Vi lægger også mærke til den gode støjreduktion, som effektivt fjerner støj, uden at de små detaljer går tabt.

Projektorduel Den ene har markedets mørkeste sortniveau. Den anden har den højeste opløsning, der findes. Der er linet op til projektorduel i mesterklassen.

Konklusion

Med en pris på over 40.000 kroner udgør Sony VPL-VW290ES et markant prishop i forhold til modellerne fra Epson og BenQ. Til gengæld får man et billede, der er en ægte biograf værdig, med råstærk kontrast, præcis farvebalance og fremragende sortniveau – som skabt til et dedikeret hjemmebiorum.

Også i denne test:

BenQ TK850i

Lysstærk Android-projektor

BenQ’s nye smart-projektor giver imponerende 4K-billeder med flotte farver og god lysstyrke, men optikken kunne have været bedre.

BenQ-projektoren serverer skarpe billeder med masser af lysstyrke og god kontrast. Indbygget Wi-Fi og Android-operativsystem er praktisk.
TK850i har få optiske justeringsmuligheder, hvilket kan gøre det svært at opnå en optimal installation.

Sony VPL-VW590ES

Mageløs biografoplevelse

Meget bedre bliver det simpelthen ikke. Start filmen!

Absolut rålækkert billede, fra det sorteste sorte til det hvideste hvide! Det her er virkelig high-end hele vejen, med en filmoplevelse, der overgår det meste. HDR-effekterne er også de bedste, vi har set fra en projektor.
Har brug for et mørkt rum – som i en rigtig “bat cave”!

Epson EH-TW7000

Strålende billeder for pengene

EH-TW7000 er blandt de billigste 4K-projektorer på markedet. Og når den ovenikøbet er så god, er den et kup, der er svært at slå.

Rigtig godt billede, som trygt kan blæses op på et stort lærred. Den kraftige lysstyrke gør også, at HDR-effekter står ekstra godt ud.
Farvegengivelsen hælder lidt mod grøn lige ud af æsken og bør kalibreres.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.