Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Hegel H600

H600: Krudtugle med superopløsning

Hegel H600 er ikke bare dyrere end sin forgænger. Den er også meget bedre.

Skrevet af / 30/08/2023 - 11:15
Hegel H600
Geir Gråbein Nordby

Hegel H590 var måske den bedste integrerede, jeg havde hørt, da jeg testede den tilbage i 2018. Men udviklingen går hurtigt, især inden for elektronik og digital behandling, så der er sket meget i løbet af de sidste fem år. Lad os ikke glemme, at Hegel for nylig lancerede sit todelte forstærkersæt P30A og H30A, som slår sine forgængere med flere længder, og som har været inspiration for hovedparten af det analoge kredsløb i den helt nye integrerede H600. 

Hegel_H600 front
Hegel H600 er helt ny på indersiden, men dens ydre ligner sig selv. Foto: Hegel

Hegel havde egentlig ikke behøvet at pensionere H590 af kvalitetsmæssige årsager. Den er stadig rigtig god, og med en fremragende DAC, som også understøtter højopløste musikformater op til 384 kHz. Den er Roon Ready, MQA-kompatibel og hele baduljen (ikke at MQA ser ud til at være særlig relevant i disse dage). Pensioneringen skyldes nok snarere en nødvendighed, da den bruger en DAC-chip fra AKM, hvor produktionen ophørte for et par år siden som følge af, at AKM-fabrikken brændte ned 

Men med innovation forventer vi forbedringer, så derfor har Hegel nok følt sig presset til at forbedre H600 på alle områder. 

Hegel H600 H590
Hegel H600 (venstre) har en ny topplade med bedre ventilation end H590. Foto: Geir Gråbein Nordby

Slægter storebrødrene på

På ydersiden har H600 præcis samme størrelse som sin forgænger. På millimeteren. Men selv om kabinettet er fremstillet i samme maskinelle proces, er materialet nu aluminium i stedet for stål, hvilket Hegel hævder forbedrer lydkvaliteten. Desuden er topdækslet fræset ud i to lag for at give bedre stabilitet og luftgennemstrømning. Dette dæksel minder om det, der sidder på H30A.   

Hvad H600 dog ikke har arvet fra de nye topmodeller, er indhakket øverst på fronten. På fronten er forstærkeren stort set identisk med sin forgænger H590. 

Hegel H590 rear Hegel H600 rear
<
>
Hegel H590 har helt ordinære kontakter på bagsiden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre tilslutninger

Den største synlige forbedring er dog på bagsiden, især RCA-indgangene, som nu er af højere kvalitet. De stikker nu længere ud og giver en større kontaktflade, og ikke mindst er de blanke guldbelagte kontakter meget flottere at se på! Det er de samme som på den nu udgåede HD30, og i denne henseende overgår H600 selv den dyre P30A-forforstærker.  

Men den vigtigste ændring er – selvfølgelig – på indersiden.  

“Nøgleordet er lydkvalitet. Personligt synes jeg, at H600 er en massiv forbedring i forhold til H590. Så meget, at jeg nu ikke længere synes, at H590 er særlig behagelig at lytte til,” skriver marketingchef Anders Ertzeid selvsikkert i en e-mail.   

Læs også Meget mere end rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er store, og meget få mennesker har råd til dem. Men det øger kun lysten til dette nådesløse forstærkersæt.
Hegel_H600 lifestyle 2
Foto: Hegel

Kraftværk

Hvor H590 var mærket med 301 watt pr. kanal i 8 ohm, har Hegel lidt frækt øget effekten til 303 watt i H600. Som hos forgængeren er dæmpningsfaktoren 4.000 i 8 ohm for at give fuld kontrol i bassen uanset højttalerimpedans. Dual mono-design skal give næsten samme ydelse som to mono-forstærkere i én boks. 

Alt elektronisk kredsløbsdesign er lavet in-house hos Hegel med komponenter af “bedste kvalitet”. Derudover siges SoundEngine2-støjkorrektion at give et lydsignal, der er “så tæt på den originale optagelse som muligt”. 

Bit-perfect DAC

DAC’en i Hegel H600 er bygget op omkring ESS 9038Q2M-chippen med 32-bit opløsning og en dynamisk rækkevidde på op til 129 dB. Hvis vi kender Hegel ret, er den blevet finjusteret til at yde endnu bedre. DAC’en har et bit-perfect design uden resampling eller upsampling. Det samme som i den nye flagskibs-CD-afspiller Viking, som Hegel mener giver den lyd, der er mest tro mod originalen.  

En stor, dedikeret strømforsyning til DAC’en skal sikre den mest stabile ydelse, og den er afskærmet af en tyk stålplade for at undgå interferens fra andre elektroniske komponenter i forstærkeren. Hegel mener selv, at DAC’en er “banebrydende”, når det gælder opløsning og timing. Og det siger ikke så lidt, når man tænker på, hvor tilfredse vi har været med Hegels tidligere DAC’er. Som den meget kapable, men udgåede HD30, men også den, der er indbygget i H590.  

Foto: Hegel

Funktioner

Fordi fantastisk lyd ikke bør gå ud over brugervenlighed og funktioner, er Hegel H600 udstyret med AirPlay 2, UPnP-streaming og Spotify Connect. Og – endelig – Tidal Connect. Det betyder, at man kan få audiofil streaming direkte fra Tidal-app’en på telefonen, direkte gennem luften til forstærkeren. Roon Ready er også på vej, men afventer stadig godkendelse. Denne gang har Hegel ikke givet os et tidsestimat for Roon, men er overbeviste om, at det vil gå betydeligt hurtigere end med H590, hvor det tog godt og vel et år …     

Hegel lover også, at dette kun er begyndelsen. H600 har nemlig fået en meget avanceret streamingmotor, som skal sikre, at forstærkeren altid er opdateret med de nyeste muligheder for at streame din musik. Om det betyder fremtidig understøttelse af Qobuz, Apple Music og meget mere, må tiden vise. Jeg har længe efterlyst Chromecast-understøttelse, så lad os håbe, at det er på vej.  

Forstærkeren er meget lig sin forgænger, men de store kontrolknapper på forsiden af H600 er nu taktile med touch-kontrol, hvilket skulle gøre forstærkeren mere intuitiv at bruge. 

Ikke HDMI

Hegel har valgt ikke at udstyre H600 med en HDMI-indgang. Vi havde ellers gerne set en, der kunne tilsluttes TV’et via ARC / eARC. Så ville man også kunne styre lyden direkte fra TV-fjernbetjeningen. Heldigvis kan forstærkeren programmeres til at reagere på almindelige TV-fjernbetjeninger. Hvis din TV-fjernbetjening understøtter Bluetooth, er det vigtigt at deaktivere dette, da den ellers ikke vil fungere sammen med Hegel.  

Tilslutninger

Forstærkeren har to par ægte balancerede XLR-indgange og to par ubalancerede RCA-indgange. På den digitale front har den en LAN-netværksport, en USB 32 / 384-indgang (som også understøtter DSD256 / DoP), tre optiske indgange, en koaksial indgang og en ægte BNC 75-ohm-indgang. Af analoge udgange er der et par faste RCA-udgange, hvor man f.eks. kan tilslutte en hovedtelefonforstærker. Og desuden et par justerbare RCA-udgange til tilslutning af en effektforstærker eller subwoofer. Personligt ville jeg gerne have set et par balancerede XLR-udgange også, men den har da en digital BNC-udgang.  

De fleste af indgangene kan indstilles som en fast hjemmebiografindgang på højt niveau, hvilket gør det nemt at kombinere H600 med surroundforstærkere og -processorer. 

Hegel_H600_AI generated background
Foto: Hegel (Photoshop: Geir Gråbein Nordby)

Lyden av Hegel H600

Slår ændringerne så igennem i form af bedre lyd? Om de gør! Jeg havde på forhånd forventet, at jeg skulle skifte meget frem og tilbage mellem de to forstærkere og de små, men utroligt vellydende labaner af nogle gulvhøjttalere, Raidho X2t (test følger), i jagten på subtile forbedringer. Men forskellene er hørbare med det samme. De samme forskelle viser sig i øvrigt, når højttalerne skiftes ud med de mere kompakte – og betydeligt billigere – Dynaudio Evoke 20. Bare i noget mindre skala.  

Umiddelbart får jeg følelsen af, at H600 er lettere til bens, med lidt mindre slagkraft i bassen. Men jeg bliver narret. Tag sangen Playing God af Polyphia. Progressiv rock ville være for simpel en beskrivelse, for her er der både en hurtig flamencoguitar og elektroniske rytmer, der er klar til at tage et fast greb om buksebenene og plante nogle kraftige slag midt i maveregionen.  

H590 er ganske vist mere basfokuseret end H600, som har mere luft i toppen og gengiver bækkenerne legende let og luftigt. Det er netop derfor, jeg ikke umiddelbart lægger mærke til det: at der er bedre baskontrol i H600 også. Den er strammere, bedre defineret og rammer bestemt ikke mindre hårdt. Det er simpelthen et mere komplekst lydbillede, jeg får serveret, med tydeligere klangstrukturer.   

Tidal Connect

Der er ikke mange, der ved det, men PJ Harvey har skrevet musikken til teaterversionen af All About Eve, og Arpeggio Waltz er et meget velskrevet eksempel. Rolig og repetitiv, men stadig et spændende arrangement.   

Når jeg streamer fra min mobiltelefon med Tidal Connect, er lyden af samme imponerende kvalitet. Bastonerne ligger tungt i bunden, mens elguitaren breder sig ud i rummet. Slagtøjsinstrumenterne kommer legende lette og luftige frem, og jeg kommer næsten i drømmeland. 

Hegel_H600_H590_HD30_H20
Hegel H600 udfordrer H590 såvel som kombinationen af HD30, P30 og H20. Foto: Geir Gråbein Nordby 

Hegel versus Hegel

Men hvor god er H600 egentlig? Sammenlignet med for eksempel DAC’en HD30, der afspilles gennem en H20-effektforstærker? Kombinationen kostede det samme som H590, da produkterne var til salg, og har en lidt svagere effekt med 200 watt pr. kanal.   

Med begge forstærkerløsninger tilkoblet MacBook Pro via USB er der meget lidt at stille op mod H600.  

“Jeg håber, det er H600, der er tilsluttet nu, for der er mere af det hele her!” udbryder Audun Hage, da jeg kører en blindtest for ham. Det er det!  

Og selv hvis jeg kobler forforstærkeren P30 til (forgængeren til P30A), så DAC’en kan spille på fuldt udgangsniveau, lyder det meget mere kedeligt og med mindre skala i lydbilledet. Det er bedre end at bruge HD30 som forforstærker, men der er ingen tvivl om, at lyden i højere grad folder sig ud med H600.  

Hegel mot McIntosh

Vi har endnu en kæmpe i testlokalet, McIntosh MA9500. En vanvittig kampvogn af en integreret forstærker, som udstråler meget bedre byggekvalitet end Hegel H600. Som på trods af et opgraderet bagpanel stadig har et stykke vej op til de fineste forstærkersmykker i klassen.   

Men selv om MA9500 lyder meget bedre end for eksempel den ældre MA7000, må den give op mod H600. Her er lyden så stor, kontant og højopløst, at al musik bare strømmer ubesværet ud. McIntosh’en er kraftfuld og bundsolid og har den dejlige varme i bassen og mellemtonen. Men den mangler det rum og den luft, som H600 leverer, og den har heller ikke samme dynamik.   

Det er ingen underdrivelse at sige, at H600 har meget af flagskibsforstærkerne P30A og H30A under motorhjelmen. 

Valuta for pengene?

Så er vi nødt til at tale om prisen. For hvor forgængeren H590 kostede 78.000 kroner, er prisen for H600 85.000 kroner. Så det skulle bare mangle, at den er bedre. Men prisstigningen følger hele branchens mønster under inflationen, så det er ikke så slemt, som man skulle tro.  

Og når lydkvaliteten er så meget bedre, og streaming-mulighederne er tilsvarende mere opdaterede, synes jeg, at H600 er prisen værd, selv uden at tage inflationen i betragtning. Næst efter P30A og H30A er dette det bedste, Hegel nogensinde har fremstillet.  

Hegel H600 GeirNordby
Hegel H600. Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusion

Hegel tog fusen på os med lanceringen af H600, og vi blev lige så overraskede over, hvor hurtigt vi modtog den til test. Men det var ingenting i forhold til chokket, da vi hørte den.  

H590 har længe været blandt vores referencer i sin klasse, men det er utroligt, hvordan et bedre produkt pludselig kan sætte en gammel favorit i skyggen. Den nye konge på bjerget hedder Hegel H600 med betydelige opgraderinger i hele signalkæden. Den lyder så vanvittigt godt – både ved lav og høj lydstyrke – at det meste andet blegner i sammenligning.  

Den ligger i en prisklasse for specielt interesserede. Men de, der er heldige nok til at få fingre i en, vil ikke fortryde det. 

 1. McIntosh MA9500

  Raffineret kraftværk

  McIntosh har opdateret MA9000 til 9500, og gjort vores yndlingsforstærker mere alsidig, og bare endnu bedre.

  Hører soleklart til blandt de allerbedste integrerede. Spiller med ubesværet kraft, og skaber et lydbillede, vi knap nok har hørt magen til. En forstærker til resten af livet.
  Pladskrævende. Mangler streaming.
  Læs hele testen
 2. Rotel Michi X3

  Fantastisk high-end-forstærker

  Den ser ud, som om den koster over hundrede tusind kroner. Den koster under det halve. Og hvilken lyd!

  Bygget som en kampvogn, lækker udførelse, fantastisk lyd – og masser af kraft! Her får du virkelig i pose og sæk!
  Streaming kun med Bluetooth …
  Læs hele testen
 3. Vi tester fem musikstreamere

  Nydelse uden ledning

  Trådløs musik kan være en nydelse, når man befinder sig i high-end-himmelen, især når man ofrer en god slat penge på sagen.

  Læs hele testen
 4. Mola Mola Kula

  Låser op for universets hemmeligheder

  Mola Mola Kula er et unikum af en forstærker. Vi har sandsynligvis aldrig hørt sådan en overflod af detaljer før!

  En opløsning af den anden verden. Fantastisk lyd! Med DAC-delen bliver den endnu bedre.
  Nogle vil ønske endnu flere kræfter.
  Læs hele testen
 5. KEF Blade One Meta

  Perleporten møder Thors hammer

  Jeg er ligeglad med, om det er rock eller klassisk, du hører. Disse højttalere af en anden verden ryster din krop igennem og giver dine ører den fineste massage.

  Det funklende stereoperspektiv overgås kun af den enorme mur af lyd, et vanvittig stort format og en slagkraft af den anden verden. Renheden og luften i diskanten overgår det meste.
  Ikke de venligste højttalere over for nasale sangstemmer.
  Læs hele testen
 6. Bowers & Wilkins 801 D4

  Herfra til evigheden

  Det her er ultra high-end, der får dig til at græde. Af glæde over at føle musikkens fuldkomne magi. Og af sorg, fordi du aldrig vil få råd til dem.

  Fantastisk lyd fra top til bund. Uendelig stort rum, hvor musikken går op i en højere enhed. Umulige at beskrive med ord!
  Ikke alle rum trives med så dyb bas.
  Læs hele testen
 7. Vivid Audio Kaya 90

  Jagten på perfektion

  Nogle højttalere er dyrere end andre. Og desuden latterlig meget bedre.

  Musikken gengives med en fantastisk renhed og med en dynamik og en evne til at spille højt, der nærmest er uhørt i forhold til størrelsen.
  Ikke alene koster højttalerne det hvide ud af øjnene; resten af anlægget skal også matche. Så det er bare med at spare op!
  Læs hele testen
 8. Naim New Classic NSC 222 og NAP 250

  Naim New Classic: Noget af det bedste, vi har hørt

  Musikelskere, som bare MÅ have den bedste lyd, men samtidig ønsker det ypperste indenfor brugervenlighed, kan godt begynde at spare sammen.

  Fantastisk hurtighed, opløsning – og sikke en baskontrol! Kan streame "alt", og brugervenligheden er fremragende. Strømforsyningen i forforstærkeren kan opgraderes.
  LCD-skærmen på forforstærkeren ville have været endnu mere lækker med OLED-panel.
  Læs hele testen
Karakter
Hegel H600
High End

Lyd & Billede mener

Alle de kræfter, du nogensinde får brug for, kombineret med en opløsning, vi sjældent har hørt mage til i denne effektklasse. Bedre digitale dele end nogensinde før. Og endelig Tidal Connect! Der findes helt klart forstærkere i denne prisklasse med bedre kabinetdesign. Ingen hovedtelefonudgang.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top