Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: McIntosh MA9500

Raffineret kraftværk

McIntosh har opdateret MA9000 til 9500, og gjort vores yndlingsforstærker mere alsidig, og bare endnu bedre.

Skrevet af / 24/09/2022 - 10:00
McIntosh MA9500
Lasse Svendsen

De massive muskelbundter fra McIntosh har altid været i topklassen blandt forstærkere. Den nye MA9500 er ingen undtagelse, men jeg ville ikke have troet, at den ville være hørbart bedre end sin forgænger.

Ikke fordi der ikke er fortilfælde. Den første virkelig gode og kraftfulde integrerede forstærker vi testede fra McIntosh, MA7000 i 2008 – som spillede musik med en varme og autoritet, man sjældent har hørt i denne prisklasse – blev overgået af MA8000 i 2014. Som introducerede os til en endnu mere raffineret, detaljeret og kontrolleret lydoplevelse. Og som også havde en indbygget digital konverter.

Den blev efterfulgt tre år senere af MA9000, også med hørbare forbedringer i lyden, og vi fandt den så fremragende, at vi brugte den som standard-reference i lang tid efter testen.

Nu er den i gang med at blive erstattet af MA9500, der i første omgang ligner en mindre opgradering af en MA9000. Hvor et nyt DAC-modul med en bedre digital processor og flere indgange ser ud til at være den største forskel. Troede jeg.

McIntosh har uden at prale af det også lavet nogle mindre ændringer i udvalget af komponenter i kredsløbet. De har f.eks. øget kondensatorkapaciteten. Dét skulle hæve den dynamiske kapacitet med 55 procent fra 1,8 til 2,8 decibel. Det lyder ikke af meget, men i praksis er det faktisk en ikke uvæsentlig forbedring.

17 indgange

Da 9500-forstærkeren er bygget på et tilsvarende chassis som forgængeren MA9000, ligner de to hinanden meget. Vægt og fysiske mål er næsten identiske, men McIntosh køleplader med monogrammer fortæller, at der er tale om en nyere generation, og drejer man den næsten 50 kilo tunge forstærker rundt, kan man se, at McIntosh ikke har skåret nogen af ​​ind- og udgangene væk.

I alt er der her syv digitale indgange, foruden 10 analoge indgange. Inklusive en hver til pladespillere med Moving Coil og Moving Magnet pick-up’er.

I alt 17 indgange burde kunne holde længe. Foto: McIntosh

Effekten er på massive 300 watt per kanal, og forstærkeren er fuldt afbalanceret med McIntosh autoformere med separate viklinger og udgange til 2, 4 og 8 ohm højttalere.

Formålet med de store autoformere på udgangspanelet er at gøre forstærkeren ufølsom over for varierende højttalerbelastning. Det skal også gøre forstærkeren immun over for uønsket feedback fra højttalerne.

Som alle nyere forstærkere fra McIntosh har den også Sentry Monitor, som afbryder udgangene, hvis forstærkeren er i fare for at kortslutte. Den har også Power Guard, som overvåger signalet i realtid for at undgå klipning, der kan beskadige højttalerne.

McIntosh DA2 DAC-modul

Den har det samme DA2 digitale modul, som vi kender fra MA12000. Hvilket var den første integrerede forstærker med McIntoshs nye DAC-modul.

Modulet adskiller sig fra forgængeren DA1 ved, at det har en opgraderet version af 32-bit konverteren (ESS9028) med otte kanaler, understøttelse af DXD og DSD 512 og praktisk nok en HDMI-indgang med lydretur: Så kan man også slutte fjernsynets lyd til anlægget. HDMI-indgangen konverterer Dolby- og DTS-formatet til to-kanals stereolyd, og man kan indstille lip sync på HDMI-indgangen.

Det nye DA2 DAC-modul gør forstærkeren mere alsidig, og understøtter flere højopløste lydformater. Og Roon. Foto: McIntosh

Udover HDMI-indgangen har DA2-modulet to koaksiale og to optiske indgange med understøttelse af 24-bit/192kHz-filer. USB-indgangen understøtter 32-bit/384 kHz, og som du vil have vænnet dig til fra McIntosh, er der også en MCT-indgang her. Som er et DIN-stik til digital transmission af DSD-filer på SACD’er afspillet på McIntosh SACD-afspillere med MCT-udgang.

DAC’en understøtter også Roon, så du nemt kan streame og styre musikbiblioteket i Tidal eller Qobuz, med en Roon-klient tilsluttet.

Equalizer og hovedtelefonudgang

Under de karakteristiske turkisblå effektmålere, som faktisk viser effekten i realtid, har forstærkeren en equalizer, hvor man kan justere otte frekvenser ±12 dB fra 25 hz til 10 kHz i 2 dB trin, og indstille sin foretrukne EQ. Som kan slukkes og tændes forfra, eller med fjernbetjeningen.

Et tryk på indgangsvælgeren aktiverer indstillingsvalg i skærmmenuen. Der kan man omdøbe indgangene, justere input-følsomhed og balance, men også tilpasse phono-indstillingen til pick-up’en. Impedans kan indstilles til 50, 100, 200, 400 eller 1000 ohm, og kapacitans fra 50 til 400 pF.

Forstærkeren har også en McIntosh hovedtelefonudgang med McIntosh Headphone Cross-feed Director (HXD). Den kan tændes og slukkes, og fjerner noget af ping pong-effekten ved at lytte til hovedtelefoner ved at skabe mere rumfornemmelse, når den aktiveres.

Justérbar EQ, input-følsomhed og phono output. Foto: McIntosh

Muskuløst strømstik

Den føromtalte MA12000, der i øvrigt er 30.000 kroner dyrere, har på papiret 350 watt effekt pr. kanal. Uanset belastning. Altså 50 watt mere end MA9500. Jeg kan ikke sige, at jeg bemærkede den forskel, for der var intet, der tydede på, at den dyrere forstærker var kraftigere.

MA12000 har et lidt højere støjgulv, især på pladespillerindgangen, da den bruger rør i kombination med transistorer. Det mærker man dog ikke rigtig noget til, før man hører en MA9500, som har en kulsort baggrund fuldstændig blottet for støj, også med pladespillerens indgang.

Desværre havde jeg ikke den store JBL 4367 med 15 tommer bas-højttalere til rådighed, da jeg testede MA9500 – som jeg havde ved test af MA12000. Jeg havde dog derimod den fantastiske KEF Reference 3 Meta, blandt andre, og ikke mindst vores trofaste Sonus faber Olympica III, hvormed vi i sin tid har testet en række tidligere McIntosh-forstærkere.

Det er nemt at høre udviklingen fra MA7000 til MA9500. En a-b-test afslørede hurtigt, at MA7000 trods sin alder stadig er en dejlig forstærker – varm, fyldig lyd og et storslået lydbillede er resultatet, når den er tilsluttet Ref 3 Meta. Men hvis du tilslutter MA9500, bemærker man virkelig, at der er sket ting og sager på 14 år. Den nye forstærker lyder også fyldig og klangfuld, men den er langt mere fokuseret, opløst og gennemsigtig end den ældre MA7000.

MA9500-forstærkeren har bedre kontrol, og mere tydelig og mere dynamisk kontrast. Den trækker basenhederne i KEF-højttalerne længere ned i frekvens, og er i fuld kontrol, selv når jeg spiller James Blakes Limit To Your Love så højt, at Vu-nålene står og dirrer i højre side af Vu-metrene.

I forhold til forgængeren MA9000 er forskellen ikke så stor. Men man mærker, at den er mere støjsvag, og dynamikken hos MA9500 opleves som hurtigere og mere præcis. Hvilket jeg i øvrigt oplever som mere raffineret når digitale lydkilder kobles til DA2-modulet. Da forstærkeren ikke har streaming integreret, brugte vi for nemheds skyld en Argon streamer, og så blev det klart, at der faktisk er en forbedring at komme efter, især i opløsningen – med en DA2 i forhold til DA1.

Triojazz, som er blandt mine yndlingsensembler, kan være en stor oplevelse, når systemet formår at formidle lyden fra optagelsen så godt, at man føler man er fysisk til stede, når musikken spilles. Nogle forstærkere maskerer nogle af de nerver, der ofte er til stede, især på live-optagelser, men det gør MA9500 ikke. Hverken fra CD eller vinyl, og bare så det er blevet sagt, så er phono-trinnet i MA9500 faktisk i en klasse for sig, hvad angår integrerede phono-trin.

Foto: ECM

Keith Jarretts live-optagelser, The Köln Concert, Up For IT og Standards på vinyl, præsenteres med en dybde og rigdom af lyd, som jeg normalt forbinder med separate phono-trin. Som for eksempel Primare R35 og Rega Aura MC. Cymbals og whiskers på skarptrommer er perfekt fokuseret, og lyder så rent og klart som gletsjervand. Den natsorte baggrund giver dynamikken ekstra kant, og klaverets rumklang på er simpelthen til at få gåsehud af.

Det er sværere at opnå en perfekt oplevelse med Verdis Requiem. For det første fordi jeg ikke var til stede under indspilningen, men også fordi værket er så komplekst, at det er svært at gengive med samme knivskarpe præcision som et trio-ensemble. Men en ung Pavarottis vokal er så klart og tydeligt defineret i rummet mellem KEF-højttalerne, at det er skræmmende.

Foto: EMI

Et skift til Sonus faber-højttalerne bekræfter erfaringen fra KEF-højttalerne. Denne forstærker kan få enhver højttaler til at leve op til sit fulde potentiale, og levere et lydbillede, der i højere grad end normalt omslutter og trækker dig ind i musikken. Det er ren magi, og her er McIntosh-forstærkeren tryllekunstneren.

Konkurrenter

Der er andre lige så potente og meget vellydende integrerede forstærkere i en høj prisklasse, der kan slås med MA9500 om køberens gunst. Den dyrere MA12000, for eksempel, der har samme DAC-modul, men et lidt varmere lydbillede, er en af ​​dem. Gryphon Diablo 300 er ikke meget mindre potent, men den koster også mere end MA9500. Burmester 032 er det så længe siden, jeg har hørt, at jeg ikke engang vil tage den med i betragtning. Den har heller ikke indbygget DAC, og koster mere. Det gør Hegel H590 så ikke, og den står ikke tilbage for kraften og dynamikken i en McIntosh-forstærker, men den ser billig ud i forhold til en MA9500, og mangler et indbygget phono-trin. Men den er til gengæld så meget mere overkommelig i prisen, at du kan tilføje Hegels dejlige V10 phono-trin, og endda spare penge.

Konklusion

Den opgraderede McIntosh MA9500 er en helt igennem pragtfuld high-end forstærker. Især for dem, der har behov for, eller bare gerne vil have, en kraftig forstærker, måske til et par kraftige højttalere, og som også har brug for både en DAC og en pladespiller. Streaming er det eneste, du ikke får i MA9500, som ellers er en af ​​de mest komplette integrerede forstærkere på markedet – uanset pris. Den er bedre, om end måske ikke meget bedre, end den fem år gamle MA9000. Står valget mellem tilgængelige integrerede forstærkere på dagens marked og tilsvarende i højere prisklasser, ville jeg vælge en MA9500. Også før en MA12000. Det siger ikke så lidt, for MA12000 vil gå over i historien som en af ​​de bedst integrerede high-end forstærkere nogensinde. McIntosh MA9500 spiller lige så godt, til en lavere pris – og så er valget jo nemt.

  1. McIntosh MA12000

    Silkeblød med stålkontrol

    McIntosh MA12000 vil knække din ryg og lænse din tegnebog, men lyden vil gøre dig euforisk.

    Næsten komplet udstyret og med et lydbillede, der vil blæse dig bagover. Fantastisk medrivende og brutalt kraftig. Rørene får bogstavelig talt musikken til at gløde.
    Kræver meget plads.
    Læs hele testen
Karakter
McIntosh MA9500
High End

Lyd & Billede mener

Hører soleklart til blandt de allerbedste integrerede. Spiller med ubesværet kraft, og skaber et lydbillede, vi knap nok har hørt magen til. En forstærker til resten af livet. Pladskrævende. Mangler streaming.

1 kommentar til “McIntosh MA9500”

  1. Tak for test , jeg håber du havde mulighed for at teste den med andet end en argon streamer , betydning af den rigtige streamer kan være lige så afgørende for lyden som en dac . Hvilket Mcintosh tydeligvis også er klar over siden de ikke har en streamer indbygget .En god dac fortjener tilsvarende en god streamer .

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top