Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Raidho X2t – den flotteste lille gulvhøjttaler?

En af de lækreste high-end højttalere, vi kender til, har fået sin arvtager.

Skrevet af / 31/01/2023 - 19:09
Raidho X2t – den flotteste lille gulvhøjttaler?

Ifølge danske Raidho står X’et for eXtreme ydelse til prisen. Her er det vigtigt at vide, at Raidho er et high-end-mærke, hvor det aldrig handler om prisen, når de forsøger at skabe nogle af verdens bedste højttalere. Flere af dem koster langt over en million kroner!

Set i dette lys må lidt over 100.000 kroner anses at være forholdsvis ‘rimeligt’ for en gulvhøjttaler. Selv en så lille og velskabt sag som X2t.

Raidho X2t detail
Foto: Raidho

Ligner kun på overfladen

Den nye Raidho X2t ser ud som sine forgængere X-2 og XT-2. Det vil sige en virkelig slank og elegant gulvhøjttaler, med et kabinet, der bliver smallere bagtil, hvor det slutter i en spids. Uden interne stående lydbølger. 

Lighederne stopper dog ved udseendet, hvis vi skal tro Raidho. De lydmæssige evner skulle ifølge Raidho være “på en helt anden planet”. De mener selv, at den nye X2t slår ældre Raidho-modeller, der har kostet mindst det dobbelte. Her sammenligner de med højttalermodeller fra før 2018, som blev produceret under grundlæggerne Lars Kristensen og ingeniør Michael Børresen.

Raidho X2t black back
Foto: Raidho

t for tantal

Vi har allerede testet den lille stativhøjttaler X1t, som afløste de afgående X-1 og XT-1, begge med keramisk basmembran, men belagt med titan på XT-1. Nu er det den gulvstående 2’ers tur til en opgradering. En 2,5-vejs højttaler med en 4-tommers basenhed og ditto mellemtone.

De allerede superstive og resonansfattige 4-tommers keramikmembraner på X2 er på X2t belagt med tantal.

Tantal er meget modstandsdygtigt overfor varme og slitage, og materialet tåler ekstreme temperaturer. En membran belagt med tantal er meget stivere og hårdere uden at tilføre nævneværdig egenvægt. Opbrydningspunktet på en sådan membran er ifølge Raidho hele 15 kHz. Det betyder i teorien, at membranen ikke producerer egenforvrængning før langt over delefrekvensen, som er sat til 3,4 kHz. Noget som skal sikre, hvad Raidho kalder “en fantastisk klar og naturlig lyd.”

Læs også Virkelig magiske højttalere Raidho X1t lyder så rent, opløst og stort, at instrumenter og sangstemmer står som skåret i krystal.

Bånddiskant

Bånddiskanten på toppen, Raidhos signaturkomponent, går igen i alle deres højttalere. Faktisk er X2t udstyret med den samme bånddiskant på den næsten 20(!) gange dyrere TD6. Diskanten er planmagnetisk og har en membran af ultratynd folie, som er ophængt mellem to modsatrettede magnetfelter. Folien er 11 mikrometer tyk, og hele balladen vejer kun 20 milligram. 

Det er halvtreds gange mindre masse end en normal domediskant, hvilket ifølge Raidho praktisk talt betyder nul resonanser eller forvrængning. Opbrydningsfrekvensen er her på skyhøje 82 kHz, hvilket skulle sikre den renest mulige diskant, med spandevis af luft. 

Og der var absolut ingen mangel på luft fra den lille X1t ,som vi oplevede den, så vi kan næsten tænke os, hvordan Xt1 vil lyde med ekstra krop i basområdet.

Raidho X2t Crossover Back Raidho X2t Crossover Front
<
>
Delefilteret er kablet med Nordost. (Foto. Raidho)

Forbedret delefilter

Raidho har arbejdet meget med delefilteret i X2t. Og det ser vi positivt på, for XT-2 var besværlige at arbejde med, fordi det nærmest lød, som om der var en fasefejl, hvis de ikke var placeret rigtigt i rummet. Og rigtig placering betød at stå langt ude på gulvet, over to meter fra væggen bag dem. Det virkede som et mærkeligt valg at lave et så lille højttalerpar, som alligevel havde brug for så meget plads. Vi håber, at det tænkt lidt anderledes med X2t. 

Raidho lover, at delefilteret i X2t har kvalitetskomponenter, som overgår mange andre højttalere til fem gange højere pris. Bl.a. med intern kabling fra Nordost med samme Norse-teknologi, som bruges i de dyreste Valhalla-kabler.

Vi bider mærke i, at den nye X2t har 2 dB højere følsomhed end XT-2, hvilket betyder, at den ikke har brug for en lige så kraftig forstærker. Den opgives desuden til at gå dybere i bassen, 40 Hz mod forgængerens 60 Hz. Det lover godt!

Raidho X2t: Pris og tilgængelighed

Gulvhøjttalerne Raidho X2t kan bestilles nu og koster 14.000 euro.

Mere info: raidho.dk

Fakta:

 • Type: 2,5-vejs basrefleks
 • Impedans: 4 ohm
 • Følsomhed: 87 dB (2,83 V/m)
 • Diskant: Raidho Ribbon Tweeter
 • Mellemtone: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbelægning
 • Bas: 5,25″ Raidho Ceramix med tantalbelægning
 • Delefrekvenser: 130 Hz og 3,4 kHz 2. orden
 • Frekvensområde: 40Hz – 50 kHz (+/-3 dB)
 • Anbefalet forstærkereffekt: 50-150 watt
 • Farve: Piano Black, Birdseye løn, andre farver på bestilling
 • Mål (BxHxD): 300 mm x 1065 mm x 490 mm inkl. fødder
 • Kabinetbredde: 143 mm
 • Vægt: 23 kg (stk)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “Raidho X2t – den flotteste lille gulvhøjttaler?”

  1. Det vet jeg ikke før jeg har testet den, men i utgangspunktet ikke. Den er rimeligere enn titanversjonen XT-2, og er den i tillegg bedre er jo det riktig fint!

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

KEF viser muskler med nye subwoofere

Bordhøjttalere med lydtryk

Spændende gulvmodel fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

Gulvhøjttalere med det hele

En lille ny i gammel stil

Steinway Lyngdorf har slanket sig

Elegance fra Børresen

Luksuslyd på rejsen

Fabriksbesøg: Bang & Olufsen overrasker

Kraftfuld subwoofer fra ATC

Vandtætte indbygningshøjttalere

0
Scroll to Top