Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 07Deltag

Nyhed

Hegel Viking: Er dette verdens bedste CD-afspiller?

Hegel Viking afspiller kun CD'er, men skal til gengæld gøre det bedre en nogen anden.

Skrevet af / 15/06/2023 - 18:46
Hegel Viking: Er dette verdens bedste CD-afspiller?

I 2016 lancerede Hegel sin “sidste CD-spiller nogensinde”, nemlig Mohican. En ren CD-spiller, helt uden digitale indgange, specialudviklet til at trylle det allerbedste ud af CD-samlingen.

CD-spilleren var lenge en succes for Hegel, som ikke havde nogen planer om at pensionere den. Men da AKM-fabrikken pludselig brændte ned fire år senere, kunne Hegel ikke længere få fat i de DAC-chips, der var nødvendige for at fortsætte produktionen. Mohican måtte skrottes.

Læs også Hegel-lancering overbeviser Vi fik en demonstration i Hegels lokaler af cd-afspilleren The Mohican og forstærkeren Röst. Og de smagte efter mere!

Men Hegel har ikke tænkt sig at give slip på CD’erne lige med det første, for mon ikke der nu kommer en arvtager til Mohican. Deres “allersidste CD-afspiller nogensinde”, måske?

Afspilleren hedder Viking og er ifølge Hegel endnu bedre end Mohican. “The best CD player we have ever made” står der sort på hvidt i pressemeddelelsen.

Hegel_Viking_Det
Foto: Hegel

Derfor laver Hegel en ny CD-afspiller

Grunden til at Hegel nu lancerer en ny CD-spiller i high-end-klassen er, at de synes streaming kan være lidt besværligt.

I en verden fuld af alternativer til download af musik, lydformater, komprimeringsmetoder og streamingtjenester kan det at sætte lidt musik på føles overvældende. Det som burde være enkelt og hyggeligt bliver pludselig komplekst og stressende. Det er det ikke at spille en CD på Viking. Det er bare glæde. Viking er en ægte 16/44.1 CD-afspiller, udviklet fra bunden til at yde optimalt med standard (Redbook) CD’er. Den er designet til at levere den mest trofaste lydgengivelse, der er muligt ved at optimere komponenterne til at give et højkvalitets udgangssignal, som er tro mod den originale optagelse.”

Læs også Fabriksbrand skaber DAC-mangel AKM’s DAC-fabrik er brændt, hvilket vil hæmme producenterne i flere måneder. Sådan reagerer hi-fi-branchen.

Vikingens historie

Med Hegels norske DNA er det måske på sin plads, at man har valgt navnet Viking. Valget kommer af, at Hegel i lighed med de nordiske forfædre har taget eksisterende teknologi og forbedret den. Der fandtes nemlig både længe før vikingerne, men de perfektionerede designet, så skibene kunne færdes både nær kysterne og over det åbne hav. Hvilket betød, at de kunne færdes over hele verden.

CD-teknologien er måske gammel, men vi mener, at når den er perfektioneret, er det stadig det bedste digitale medie tilgængeligt.”

Stærke ord i en tid, hvor musik med mange gange CD-formatets opløsning ligger klar til streaming og download.

Hegel_Viking_lifestyle 2
Foto: Hegel

Enkel, men exceptionel

Viking er Hegels første CD-afspiller, hvor skiven føres ind og ud gennem en “brevsprække”. Tidligere har de altid brugt en traditionel skuffe. Sprækken giver et mere elegant udtryk, hvis du spørger os.

Fordybningen øverst på fronten er i tråd med det nye forstærkersæt, P30A og H30A. Som journalisten var rigtig begejstret for.

Ellers ser den sorte cd-afspiller ganske enkel ud, med en OLED-skærm med hvid punktgrafik og runde knapper med tydelige symboler.

Enkelt, men enestående, siger Hegel. Fordi Viking kun skal afspille Redbook CD’er (ikke SACD’er eller den slags), kan al fokus lægges på at udføre netop det job med perfektion. Og dermed opnå prædikatet “uovertruffen opløsning”. Ved kun at gøre én ting, slipper man for kompromisser. Her har man bevaret tankegangen fra Mohican-afspilleren.

Hegel_Viking_Front
Foto: Hegel

Speciel laser og drev

Hegel har valgt den laser og det drev, de mener er de allerbedste til at læse og hente data ud af disken. DAC’en er også valgt fra øverste hylde for at konvertere digitalt til analogt med mindst mulig forvrængning. Og dermed afsløre alle nuancerne i musikken.

En vigtig detalje ved Viking er, at den ikke upsampler eller gør noget som helst ved signalet. Ved at lade signalet være præcis, som det er, kan DAC’en få lov til at yde sit absolut bedste.

Læs også Meget mere end rå muskelkraft Hegel P30A og H30A er store, og meget få mennesker har råd til dem. Men det øger kun lysten til dette nådesløse forstærkersæt.

Hegel har sit helt eget master clock-system, som skal sørge for perfekt timing mellem drevet og DAC’en. En kvartskrystal med meget lidt fasestøj og desuden Hegels egen SoundEngine-teknologi, som fjerner støj i det elektriske signal, skal reducere jitter til forsvindende lave niveauer.

Også OLED-displayet er valgt ud fra, hvad der forårsager mindst mulig støj fra strømforsyningen.

Analogdelen er udviklet specielt til Viking. Både det analoge lavpasfilter og linjeforstærkeren er udviklet af Hegel, og CD-afspilleren har fuldbalancerede analoge kredse for et så støjfrit signal som muligt hele vejen til forstærkeren.

Hegel_Viking rear
Foto: Hegel

Ind- og udgange

Hegel Viking har én balanceret stereo XLR-udgang, ditto ubalanceret RCA, og desuden en BNC digitaludgang med en impedans på nøjagtig 75 ohm. Hvilket gør den optimal med en hvilken som helst DAC. En auto-standby-funktion har den også; og en fjernbetjening af aluminium, som desuden kan styre alle andre Hegel-produkter, sætter prikken over i’et.

Hegel_Viking_Set_Front
Foto: Hegel

Hegel Viking: Tilgængelighed og pris

Hegel Viking kommer i butikkerne til september. Prisen forventes at havne i nabolaget af 40.000 kroner.

Mere info: hegel.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Koster mere end en Mercedes

En helt vild forstærker

Musical Fidelity udvider Nu-Vista-serien

Roon får ny ejer

Nu med indbygget forstærker

Kia EV9: Premium lydsystem fra Meridian

Forforstærker for de få

JBL's trådløse pladespiller er på hylderne

Kraftfuld og integreret med netværk

Lysende lyd

Den kraftigste bærbare i verden?

Lancerer en sidste specialudgave

0
Scroll to Top