Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Naim DAC-V1

Meget for pengene

Naims bidrag er en kompakt digitalkonverter med fjernbetjening, variabel volumen og hovedtelefon-udgang. Og den lyder flot.

Skrevet af / 25/08/2014 - 15:54
Naim DAC-V1
Geir Gråbein Nordby

Den kompakte Naim DAC-V1 er rigeligt udstyret med digitalindgange, herunder en asynkron USB, som understøtter opløsninger helt op til 384 kHz (Windows kræver driver). DSD-filer understøttes derimod ikke direkte. Analoge udgange omfatter ubalanceret RCA ud over et særligt DIN-stik. Det skal bruges sammen med andre Naim-produkter, så de kobles sammen med stjernejord for at have et fælles jordpunkt i stedet for at kobles i kæde. Ideen er, at forskelle i jord ikke skal forplante sig til musiksignalet.

Af den grund er det også lidt svært at sætte et Naim-produkt i en gruppetest, da alle DAC’er må testes med samme anlæg, og Naims DAC dermed ikke får det udgangspunkt, den er tiltænkt. Det er dog vores erfaring, at Naim fint kan stå på egne ben sammen med andre mærker.

DAC-V1 har indbygget hovedtelefon-forstærker og variabelt udgangsniveau, så den kan kobles direkte til en effektforstærker, hvis det ønskes. Den styres let og elegant med den medfølgende fjernbetjening.

Brugervenlighed
DAC’en er simpel i brug, og man kan let gå ind i opsætningsmenuen og vælge variabelt eller fast udgangsniveau, afhængigt af om man har forforstærker eller ej. Hvis man vælger fast, vil variabelt niveau automatisk aktiveres, når et par hovedtelefoner sluttes til. Smart.

Ellers er det plug-and-play hele vejen. Det samme gælder USB’en, men Windows-brugere skal installere en medfølgende driver til højere opløsninger end 96 kHz.

Lydkvalitet
DAC-1V gengiver musikken på en meget indbydende måde. Efterklangen af slagtøj på 192 kHz versionen af “Stille, stille kommer vi” fra Hoff Ensembles jazzprojekt Quiet Winter Night er helt gasagtigt. Klaveret har fin snert med et godt fundament i grundtonerne. Unni Wilhelmsens stemme er både blød og luftig, mens trompeten er rund og varm. Kontrabassen er også fyldig og indbydende.

Basrytmerne på Daft Punks Random Access Memories i ægte 24 bit/88,2 kHz studiekvalitet er herligt fyldige, samtidig med at de slår hårdt og taktfast. Vocoder-vokalen på “The Game of Love” lyder opløst og fyldig på én gang.

Mellemtonen er godt fokuseret, og basregisteret taktfast. Naim har dog lidt at indhente, når det gælder størrelsen af lydbilledet. Mens nogle digitalkonvertere, vi har hørt, tegner så stort et lydbillede op, at man næsten kan gå igennem det og komme ud i Narnia på den anden side, er det lidt mere fladt med Naim. Prissedlen er da også i den laveste ende af testen, uden at DAC-1V blegner i forhold til de andre.

Konklusion
Den veludstyrede Naim DAC-1V, som til og med har indbygget hovedtelefon-forstærker, lyder også rigtig godt, når man slutter den til stereoanlægget.
Lydkvaliteten er meget fin, og især i mellemtone-området er der meget magi. Der er også godt tryk på rytmerne, og Naim har god opløsning opad. Man kan savne et endnu større lydlandskab, og mikrodynamikken er ikke så overvældende som hos de allerbedste. Men i betragtning af prisen er det et superbt produkt, der hermed får vores klare anbefaling.

Lyd & Billede mener

Meget veludstyret og har endda indbygget hovedtelefon-forstærker. DAC-V1 har fuld kontrol over lydbilledet, især i mellemtone-registeret. Glimrende til prisen! Lydbilledet kunne godt være større.

Også i denne test:

5 digitalkonvertere

Auralic Vega

Musikken mellem tonerne

Ingen i denne prisklasse skildrer rummet i lydbilledet som Auralic Vega, der understreger, at der også er musik mellem tonerne.

Auralic tager pusten fra os fra start til slut. Usædvanlig opløste toner og kontante rytmer. Balancerer hele lydbilledet på mageløs vis! Forskellige filterindstillinger giver mange muligheder.
Ikke rigtig noget, ud over at et så sejt produkt gerne måtte have haft hovedtelefon-udgang. Men så var det hurtigt blevet endnu dyrere!
Læs hele testen

Bryston BDA-2

Ophøjet sandhed

Digitalkonverteren fra Bryston er blandt de mest detaljerede og opløste i klassen.

Bryston lyder super opløst og distinkt hele vejen, med overlegent detaljeniveau og et gigantisk lydbillede.
Fjernbetjening er (dyrt) ekstraudstyr, og volumenkontrol er en mangelvare.
Læs hele testen

Electrocompaniet ECD 2

Med knyttet næve

Her er den strammeste og mest potente bas, vi har hørt i lang tid. Det hele balanceres med flotte toner opad også.

Sjældent har vi hørt en digitalkonverter med så sej bas. Lydbilledet er samtidig både stort og balanceret, også i overtonerne.
Der mangler kun de sidste mikronuancer i toppen, for at Electrocompaniet jorder hele banden.
Læs hele testen

ASUS Xonar Essence III

Ambitiøs topmodel

Computerproducenten ASUS prøver at få fodfæste i hi-fi-industrien med deres dyreste – og bedste – digitalkonverter nogensinde.

Ægte dual-mono DAC med udsøgt hovedtelefon-forstærker. Basregisteret lyder usædvanlig kontant, og DAC’en kan drive så at sige alle hovedtelefoner.
Det er først og fremmest opløsning i overtonerne, der mangler her.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Kompakt sportscoupé

Klasse D lyder som klasse A

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Scroll to Top